Krijg toegang tot nog meer berichtfuncties met RCS. Meer informatie over hoe je RCS-chats aanzet

Veiliger chatten met bedrijven die 'Geverifieerde sms' gebruiken

'Geverifieerde sms' laat het u weten als Google de identiteit kan bevestigen van een bedrijf dat u berichten stuurt.

Meer informatie over het gebruik van 'Geverifieerde sms'.

Hoe 'Geverifieerde sms' werkt

Soms is het moeilijk om de identiteit te vertrouwen van een bedrijf dat je sms'jes stuurt. Berichten zijn soms misleidend of lijken afkomstig te zijn van bedrijven die je vertrouwt. Soms vragen deze berichten je om privé-informatie of linken ze naar gevaarlijke websites. Dit wordt phishing genoemd.

Met Geverifieerde sms weet je de echte identiteit van bedrijven die je berichten sturen en kun je phishing voorkomen.

Als Geverifieerde sms aanstaat en je een bericht krijgt van een bedrijf dat bij Google is geregistreerd, zet Google het ontvangen bericht om in een onleesbare authenticiteitscode, allemaal op je apparaat. Google vergelijkt deze code dan met onleesbare authenticiteitscodes die het bedrijf naar Google stuurt. Als deze codes (ook wel berichtenhash of -HMAC genoemd) overeenkomen, bevestigt Google dat de content van het bericht door het bedrijf is gestuurd. Google Berichten toont je dan informatie over het bedrijf, zoals het bedrijfslogo met het icoon Geverifieerd.

Google gebruikt het telefoonnummer van je apparaat om authenticiteitscodes te maken. Voor apparaten met meerdere simkaarten gebruikt Google de ID's (IMSI's) van de simkaarten om te bepalen welk telefoonnummer de sms heeft ontvangen om authenticiteitscodes te maken. Google kan je berichten niet lezen, ook niet als authenticiteitscodes rechtstreeks van het bedrijf naar Google worden gestuurd. Als Geverifieerde sms aanstaat in de Google Berichten-app op een bepaald apparaat, kunnen deelnemende bedrijven bepalen of het telefoonnummer dat aan het apparaat is gekoppeld, geverifieerde berichten kan krijgen via de Google Berichten-app.
Hoe Google uw berichten beschermt

'Geverifieerde sms' vergelijkt authenticiteitscodes zonder de content van uw bericht naar Google te sturen.

Met 'Geverifieerde sms' worden authenticiteitscodes vergeleken om zakelijke afzenders te verifiëren

Als bedrijven zich registreren voor Geverifieerde sms, werkt Google met ze samen om hun echte identiteit te bevestigen. Als een geregistreerd bedrijf je een bericht wil sturen, wordt er een onleesbare authenticiteitscode (ook wel een berichtenhash genoemd) gemaakt voor het bericht. Deze code wordt naar Google gestuurd en het bericht wordt via sms naar jou gestuurd. Een authenticiteitscode is een cryptografische techniek die kan worden gebruikt om de echtheid van een bericht te aan te tonen zonder het bericht te openen. Het bedrijf gebruikt een openbare sleutel voor je apparaat, een privésleutel die ze maken en de content van het bericht dat ze je willen sturen om een onleesbare authenticiteitscode te maken die uniek is voor jou, het bedrijf en de content van dat specifieke bericht.

Zodra de Google Berichten-app het bericht ontvangt, wordt de afzender gecheckt via een lijst met geregistreerde bedrijven. Als het bedrijf is geregistreerd voor Geverifieerde sms, haalt de Google Berichten-app je openbare sleutel voor het bedrijf op. De app gebruikt de openbare sleutel en je privésleutel om een authenticiteitscode te maken voor het bericht en stuurt die code naar Google. Google vergelijkt de code die Google Berichten heeft gestuurd met de code die het geregistreerde bedrijf heeft gestuurd. Als de codes overeenkomen, betekent dit dat de berichtinhoud door het echte bedrijf is gestuurd. Google houdt niet bij van welke bedrijven je berichten ontvangt.

Zelfs als anderen de authenticiteitscode zouden kunnen lezen, kunnen ze de code niet decoderen, omdat ze daarvoor jouw privésleutel of de privésleutel van het bedrijf nodig zouden hebben. Zo kan Google bevestigen dat de content van het bericht dat je krijgt daadwerkelijk door een bedrijf is gestuurd, zonder dat Google toegang heeft tot de inhoud van het bericht.

Google probeert elk bericht te verifiëren dat door deelnemende bedrijven wordt gestuurd

Als onderdeel van deze functie probeert Google alle berichten te verifiëren die afkomstig lijken te zijn van bedrijven die zijn geregistreerd voor Geverifieerde sms. Als Google het bericht niet kan verifiëren, staat in de Google Berichten-app de melding Afzender kan niet worden geverifieerd. In de volgende gevallen kan een afzender niet worden geverifieerd:

• Het bijbehorende bedrijf heeft Google niet gevraagd dat bericht te verifiëren.
  • Vanwege technische fouten kon Google het bericht niet verifiëren.
  • Iemand heeft geprobeerd zich voor te doen als het bijbehorende bedrijf.

Voor verificatie heb je een dataverbinding nodig. Als je dataverbinding slecht is, staat in de Google Berichten-app misschien de melding Afzender verifiëren… Als je geen dataverbinding hebt, staat in de Google Berichten-app de melding Verbinden voor verificatie afzender... Totdat de afzender van een bericht is geverifieerd, raadt Google je af om te reageren met gevoelige info of links te openen waarvan je niet zeker weet of die te vertrouwen zijn.

U heeft de controle

Geverifieerde sms staat automatisch aan. Zo zet je dit uit:

1. Open de Google Berichten-app .
  2. Tik op Meer Meeren dan Instellingen.
  3. Tik op Geverifieerde sms.
  4. Schuif de schakelaar naast Afzender van zakelijke berichten verifiëren naar links.