Alla dina RCS-konversationer i Messages från Google är nu end-to-end-krypterade, inklusive gruppchattar

Så här ger end-to-end-kryptering ökad säkerhet i Google Messages

Meddelanden och tillhörande bilagor, till exempel foton och videor, end-to-end-krypteras. End-to-end-kryptering är en säkerhetsmetod som skyddar kommunikationen. Med end-to-end-kryptering kan inte Google eller tredje part läsa kvalificerade meddelanden när de överförs mellan dig och telefonen du skickar meddelanden till.

Om du vill använda end-to-end-kryptering i Google Messages måste både du och personen eller gruppen

• använda Google Messages-appen
  • ha RCS-chattar aktiverade.
  • använda data eller wifi för meddelanden med RCS (Rich Communications Services).

Tips!

• Sms är mörkblå i RCS-läget och ljusblå i sms-/mms-läget.
  • End-to-end-kryptering sker automatiskt i kvalificerade konversationer.
  • Du får en banner med meddelandet Chatta med [kontaktnamn eller telefonnummer] när end-to-end-kryptering är aktivt i en konversation. Meddelandena har även ett lås på knappen Skicka. End-to-end-krypterade meddelandens tidsstämplar har också ett lås .

Viktigt! End-to-end-kryptering är inte tillgängligt för sms/mms.

Så här fungerar end-to-end-kryptering

När du skickar end-to-end-krypterade meddelanden i appen Google Messages krypteras alla chattar, inklusive deras text och eventuella filer eller media, när data överförs mellan enheter. Kryptering omvandlar data till förvrängd text. Det går endast att avkoda den oläsliga texten med en hemlig nyckel.

Den hemliga nyckeln är ett tal som:

• Skapas på enheten och på enheten du skickar meddelande till. Endast finns bara på den båda enheterna.
  • Inte delas inte med Google, någon annan eller med andra enheter.
  • Genereras på nytt för varje meddelande.
  • Raderas från avsändarens enhet när det krypterade meddelandet skapas och tas bort från mottagarens enhet när meddelandet dekrypteras.

Google Messages leveransserver, personer eller tredje part som kan få åtkomst till data och innehåll i meddelanden som skickas mellan enheter kan inte läsa krypterade meddelanden eftersom de inte har nyckeln.

Varje end-to-end-krypterad konversation har en unik verifieringskod. Den här koden måste vara samma för dig och kontakten för att verifiera att meddelandena är end-to-end-krypterade.

Tips! Säkerställ att du och kontakten har samma verifieringskod, som en extra säkerhetsåtgärd.

Läs mer i den tekniska dokumentationen om end-to-end-kryptering i Google Messages.

Så här märker du att end-to-end-kryptering är aktiverat

Om du har ett lås på knappen Skicka när du skriver ett meddelande och intill meddelandets tidsstämpel, används end-to-end-kryptering.

Om du eller din kontakt förlorar RCS-chattar går det inte längre att använda end-to-end-kryptering på meddelanden som du skickar eller tar emot. I sådant fall finns inget lås intill tidsstämpeln för konversationens senaste meddelande eller på knappen Skicka när du skriver ett meddelande.

Läs mer om att styra hur meddelanden skickas när end-to-end-kryptering inte är tillgängligt.

Du bestämmer själv

Konversationer end-to-end-krypteras som standard

När en konversation blir end-to-end-krypterad återställs den inte till sms såvida inte du eller kontakten förlorar eller inaktiverar RCS eller byter till en ny telefon eller ett nytt operativsystem. End-to-end-krypterade meddelanden går endast att skicka över data eller Wi-Fi. Om du eller personen du skickar meddelanden till tappar data- eller Wi-Fi-anslutningen förlorar du även RCS.

Det går att skicka ett sms i stället eller vänta tills du eller personen du skickar meddelanden till återfår RCS.

Obs! Sms/mms är inte end-to-end-krypterade.
Använda smarta funktioner med end-to-end-kryptering

End-to-end-kryptering sker automatiskt i kvalificerade konversationer och Google Messages inaktiverar inte andra funktioner som underlättar meddelandefunktionerna, såsom förslag från Google Assistent, skräppostidentifiering och automatiska förhandsgranskningar.

Obs! Automatisk förhandsgranskning och länkförhandsgranskning fungerar med end-to-end-krypterade meddelanden, men din integritet skyddas genom att koppla bort det förhandsgranskade innehållet från användaridentifierare, såsom ditt namn eller telefonnummer. Det går att ändra inställningar och aviseringar i Google Messages.

Hantera meddelandelagring och åtkomst

Med ditt tillstånd kan vissa appar från Google och appar från tredje part få åtkomst till dina meddelanden för att erbjuda bättre funktioner, till exempel när du återställer meddelanden till en ny telefon eller app eller när du skickar meddelandeaviseringar till enheten, smartklockan eller bilen.

När end-to-end-krypterade meddelanden tas emot Inkluderas de även i Android-säkerhetskopiering och är åtkomliga för appar som du har gett behörighet för sms eller aviseringar. Det går att styra vilka appar som har åtkomst till dina meddelanden.