In dit Helpcentrum vindt u content voor zowel Merchant Center Next als de klassieke versie van Merchant Center. Kijk naar het logo bovenaan elk artikel om te controleren of u het artikel gebruikt voor uw Merchant Center-versie.

Verschillende manieren om te werken met services voor prijsvergelijking

Een eigen icoon voor de artikelkop voor de klassieke versie van Merchant Center.

Klik hier voor informatie over werken met services voor prijsvergelijking in Merchant Center Next.

Services voor prijsvergelijking (Comparison Shopping Services, CSS'en) kunnen Shopping-advertenties en gratis productvermeldingen op Google plaatsen namens verkopers in de volgende landen: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

Meer informatie over adverteren via services voor prijsvergelijking

Er zijn veel CSS'en, waaronder Google Shopping. CSS'en bieden diverse expertisegebieden, services en kostenmodellen. Sommige CSS'en zijn gespecialiseerd in specifieke categorieën (bijvoorbeeld kleding). Andere beheren namens u feeds en campagnes of bieden tools waarmee u uw productgegevens en biedstrategieën zelf kunt beheren. Er bestaan ook hybride modellen en CSS'en kunnen verschillende aanvullende services bieden. Sommige CSS'en vragen een vergoeding per klik, terwijl u bij andere een commissie betaalt als een klik op een advertentie tot een verkoop leidt. Het combineren van de sterke punten van verschillende CSS'en kan de algehele prestaties van uw Shopping-advertenties verhogen.

U moet met ten minste één CSS werken om Shopping-advertenties of gratis vermeldingen te plaatsen. U kunt ook met meerdere CSS'en tegelijk werken. In dit artikel vindt u een overzicht van enkele verschillende instellingen die CSS'en aanbieden.

Werken met een CSS

Er zijn een aantal manieren waarop een CSS en een verkoper kunnen samenwerken. Elke CSS kan meerdere servicemodellen of services op maat bieden voor uw specifieke behoeften.

Beheerde service

In dit geval maakt de CSS namens u een Merchant Center- en een Google Ads-account. U verstrekt uw productgegevens aan de CSS en die optimaliseert uw feed, uploadt deze naar Google en beheert uw campagnes. Sommige CSS'en kunnen uw productgegevens ook gebruiken om leads van andere kanalen voor u te genereren.

Google factureert de CSS voor klikken op de advertenties die deze namens u plaatst. De kosten die Google aan de CSS berekent, zijn afhankelijk van het resultaat van de advertentieveiling. De CSS zal u vervolgens kosten in rekening brengen. Het prijsmodel hangt af van de overeenkomst die u met die CSS heeft gesloten. Sommige CSS'en kunnen bijvoorbeeld een vaste prijs per klik in rekening brengen, terwijl u bij andere per categorie een andere aangeklikte prijs betaalt of een commissie als een klik tot een verkoop leidt.

De CSS levert u doorgaans rapportages over de prestaties van de verrichte activiteiten en de bijbehorende kosten, mogelijk over de verschillende kanalen die de CSS gebruikt. In dit model heeft u normaal gesproken geen toegang tot de Merchant Center- en Google Ads-accounts die de CSS namens u beheert, maar mogelijk wel tot de tools die de CSS biedt.

Zelfservice

In dit geval maakt de CSS namens u een Merchant Center- en een Google Ads-account en geeft u vervolgens toegang tot deze accounts. Ook kunt u uw bestaande account overzetten van de ene CSS naar de andere. U beheert uw feeds en campagnes zelf.

Google factureert de CSS voor klikken op de advertenties die deze namens u plaatst. De kosten die Google aan de CSS berekent, zijn afhankelijk van het resultaat van de advertentieveiling. De CSS zal u vervolgens kosten in rekening brengen. Het prijsmodel hangt af van de overeenkomst die u met die CSS heeft gesloten. In dit model berekent de CSS meestal een vast percentage van de CPC die zijn betaald in de Google-veiling. Maar er zijn ook andere prijsregelingen. Bij sommige CSS'en kunnen verkopers hun Google Ads-factuur rechtstreeks betalen en afzonderlijk kosten in rekening brengen voor de CSS-services.

Doorgaans heeft u rechtstreeks toegang tot rapportages in Merchant Center en Google Ads. De CSS kan aanvullende rapporten bieden over de prestaties van de campagnes en de bijbehorende kosten. Sommige CSS'en bieden consultancyservices om u te helpen met uw Shopping-advertenties.

Hybride modellen

Deze modellen combineren aspecten van de beheerde service- en zelfservicemodellen. Een CSS kan bijvoorbeeld uw productgegevens beheren en optimaliseren, maar u voert de campagnes zelf uit. Of andersom: u beheert uw feed zelf, terwijl de CSS de campagnes voor u uitvoert.

Varianten van deze hybride modellen houden in dat de CSS namens u een nieuw Merchant Center-account maakt, dat u vervolgens koppelt aan een bestaand Google Ads-account. Op deze manier kunt u uw huidige Google Ads-account gebruiken om Shopping-advertenties te beheren die via de CSS zijn geplaatst.

Bij andere varianten factureert Google u rechtstreeks voor advertenties die door een CSS zijn geplaatst. Dit model kan geschikt zijn als u uw Shopping-campagnes zelf beheert. In deze gevallen factureert de CSS u doorgaans afzonderlijk voor hun services.

Sommige CSS'en bieden mogelijk andere services dan hierboven beschreven.

Conversierapportage en automatisch bieden gebruiken

Alle CSS'en hebben toegang tot dezelfde functies, waaronder conversierapportage en de tools voor automatisch bieden van Google, welk model ze ook aanbieden.

Als u conversierapportage en automatisch bieden met een CSS wilt gebruiken, zijn er verschillende manieren, waaronder:

Een tag voor het bijhouden van conversies in Google Ads aan uw website toevoegen

U voegt een tag voor het bijhouden van conversies in Google Ads in de vorm van een codefragment toe aan uw website voor de CSS waarmee u wilt werken. Op basis van deze conversiegegevens kan de CSS namens u campagnes met automatisch bieden uitvoeren.

Meer informatie over het toevoegen van tags voor het bijhouden van conversies voor uw website

Conversies delen via een Google Ads-manageraccount

Als u al conversies bijhoudt met één CSS, kunt u deze conversiegegevens delen met een andere CSS. Daartoe koppelt de nieuwe CSS het Google Ads-account dat voor uw nieuwe campagnes is gebruikt, aan uw Google Ads-manageraccount (als u er geen heeft, kunt u er een maken). Op basis van deze conversiegegevens kan de nieuwe CSS campagnes met automatisch bieden laten lopen.

Meer informatie over conversies bijhouden voor meerdere accounts

Conversies delen via Google Analytics

Als u met Google Analytics conversiegegevens in uw Google Ads-account importeert, kunt u deze methode ook gebruiken met CSS'en. Hiervoor koppelt u het Google Ads-account dat u voor uw campagnes gebruikt aan uw Google Analytics.

Biedtools van derden gebruiken

Biedtools van derden die geschikt zijn voor Google Ads- en Shopping-campagnes, kunnen ook worden gebruikt door CSS'en. In een model voor beheerde services gebruikt de CSS de tool van derden om namens u biedingen te beheren. In een zelfservicemodel gebruikt u de tool van derden om zelf biedingen via de CSS te plaatsen.

De functie voor geautomatiseerde feeds gebruiken

Verkopers kunnen de functie websitecrawl in Merchant Center gebruiken om automatisch producten toe te voegen. U kunt zich via het CSS-dashboard aan- of afmelden voor deze instelling voor uw Merchant Center-accounts.

Producten buiten de algemene zoekresultaten plaatsen

Standaard kan een CSS alleen producten plaatsen in het Shopping-advertentieblok op de algemene pagina's met zoekresultaten van Google in landen met het CSS-programma.

Sommige CSS'en kiezen ervoor om producten ook in het Display Netwerk te plaatsen en op andere locaties dan de algemene pagina's met zoekresultaten van Google (zoals het tabblad Shopping of YouTube) in landen met het CSS-programma. Als u met een van deze CSS'en werkt, kan die CSS namens u producten plaatsen op de algemene pagina's met zoekresultaten van Google en deze andere platforms, voor elke functie die op die platforms beschikbaar is.

Gratis productvermeldingen gebruiken in Europa

Als u producten in gratis vermeldingen wilt plaatsen, kunt u dit doen via elke CSS in Europa. U kunt in uw CSS-dashboard slechts één CSS selecteren om te gebruiken voor gratis vermeldingen in Europa.

Producten plaatsen buiten Europa

U kunt maar één CSS kiezen om producten voor u te plaatsen in Shopping-advertenties en gratis vermeldingen buiten Europa. U kunt uw keuze aanpassen in uw CSS-dashboard.

Een CSS zoeken

U kunt in aanmerking komende CSS-partners vinden via de portal met prijsvergelijkingspartners van Google. Filter op een of meer landen, branches of ondersteunde talen om CSS'en te vinden die voldoen aan uw specifieke behoeften. U kunt ook filters instellen om te zoeken naar partners die API-feedtechnologie aanbieden of naar premium partners die aanvullende technische certificering hebben en conversies bijhouden voor verkopers.

Een account van de ene naar de andere CSS verplaatsen

Als u een bestaand Merchant Center-account wilt behouden maar met een andere CSS wilt werken, kunt u een verzoek indienen om uw account van de ene naar de andere CSS over te zetten. Vraag uw nieuwe CSS de overstap te starten. Nadat de CSS de overstap heeft gestart, kan deze worden goedgekeurd of geweigerd door een Merchant Center-accountbeheerder. Houd er rekening mee dat een Merchant Center-account slechts aan één CSS kan worden gekoppeld.

Google Ads-accounts hoeven niet te worden overgezet. Uw Merchant Center-account bepaalt aan welke CSS uw Shopping-advertenties en gratis vermeldingen zijn gekoppeld. Als u voor een campagne in een Google Ads-account productgegevens gebruikt uit een Merchant Center-account dat aan een specifieke CSS is gekoppeld, wordt die campagne beschouwd als behorend tot die CSS.

Als u een Merchant Center-account overzet van de ene CSS naar de andere, moet u rekening houden met het volgende:

• Producten die worden weergegeven via dynamische remarketing en locaties buiten de algemene zoekopdrachten: Als de CSS waarnaar u overstapt, niet is aangemeld voor weergave van advertenties via dynamische remarketing en locaties buiten de algemene zoekresultaten, worden uw producten alleen weergegeven op de pagina's met algemene zoekresultaten van Google en niet meer op andere platforms.
  • Producten buiten de landen van het CSS-programma plaatsen: Als het overgezette Merchant Center-account productgegevens bevat voor landen waar het CSS-programma niet beschikbaar is, worden deze advertenties en gratis vermeldingen niet meer getoond als de nieuwe CSS er niet voor heeft gekozen om Shopping-advertenties en gratis vermeldingen in die landen te plaatsen. Als u Shopping-advertenties en gratis vermeldingen wilt blijven plaatsen in landen waar het CSS-programma beschikbaar is en in landen waar dit niet beschikbaar is, heeft u 2 opties:
    • Maak een nieuw Merchant Center-account bij uw oude CSS voor uw productgegevens voor landen waar het CSS-programma niet beschikbaar is. Zet het bestaande Merchant Center-account over naar de nieuwe CSS om advertenties en gratis vermeldingen in landen met het CSS-programma te plaatsen.
    • Vraag de nieuwe CSS om een nieuw Merchant Center-account te maken voor uw productgegevens, voor landen met het CSS-programma. Gebruik het bestaande Merchant Center-account bij de oude CSS om advertenties en gratis vermeldingen te plaatsen in landen waar het CSS-programma niet beschikbaar is.

Houd er rekening mee dat als u een overstap start, een CSS u ook kan vragen uw accountconfiguratie te wijzigen. Uw Merchant Center-account kan als zelfstandig account aan een CSS worden gekoppeld, of het kan een subaccount zijn van een multi-client account (MCA) dat aan de CSS is gekoppeld. In het laatste geval krijgt iedereen met toegang tot het MCA automatisch toegang tot uw account.

Beheerders kunnen de toegangsinstellingen op de pagina Accounttoegang in Merchant Center voor uw Merchant Center-account voor uw CSS gebruiken om te controleren of de instellingen aansluiten op uw behoeften en die van uw CSS.