Verschillende manieren om te werken met services voor prijsvergelijking

Services voor prijsvergelijking (Comparison Shopping Services, CSS'en) kunnen Shopping-advertenties en gratis productvermeldingen op Google plaatsen namens verkopers in de volgende landen: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

Meer informatie over adverteren via services voor prijsvergelijking

Er zijn veel CSS'en, waaronder Google Shopping. CSS'en bieden diverse expertisegebieden, services en kostenmodellen. Sommige CSS'en zijn gespecialiseerd in specifieke categorieën (bijvoorbeeld kleding). Andere beheren namens u feeds en campagnes of bieden tools waarmee u uw productgegevens en biedstrategieën zelf kunt beheren. Er bestaan ook hybride modellen en CSS'en kunnen verschillende aanvullende services bieden. Sommige CSS'en vragen een vergoeding per klik, terwijl u bij andere een commissie betaalt als een klik op een advertentie tot een verkoop leidt. Het combineren van de sterke punten van verschillende CSS'en kan de algehele prestaties van uw Shopping-advertenties verhogen.

U moet met ten minste één CSS werken om Shopping-advertenties of gratis productvermeldingen te plaatsen. Indien gewenst, kunt u ook met meerdere CSS'en tegelijk werken. In dit artikel vindt u een overzicht van een deel van de services die CSS'en aanbieden.

Werken met een CSS

Er zijn een aantal manieren waarop een CSS en een verkoper kunnen samenwerken. Elke CSS kan meerdere servicemodellen of services op maat bieden voor uw specifieke behoeften.

Beheerde service

In dit geval maakt de CSS namens u een Merchant Center- en een Google Ads-account. U verstrekt uw productgegevens aan de CSS en zij optimaliseren uw feed, uploaden deze naar Google en beheren uw campagnes. Sommige CSS'en kunnen uw productgegevens ook gebruiken om leads van andere kanalen voor u te genereren.

Google factureert de CSS voor klikken op de advertenties die deze namens u plaatst. De kosten die Google aan de CSS berekent, zijn afhankelijk van het resultaat van de advertentieveiling. De CSS zal u vervolgens kosten in rekening brengen. Het prijsmodel hangt af van de overeenkomst die u met die CSS heeft gesloten. (Sommige CSS'en kunnen bijvoorbeeld een vaste prijs per klik in rekening brengen, terwijl u bij andere per categorie een andere aangeklikte prijs betaalt of een commissie als een klik tot een verkoop leidt.)

De CSS levert u doorgaans rapportages over de prestaties van hun activiteiten en de bijbehorende kosten, mogelijk over de verschillende kanalen die zij gebruiken. In dit model heeft u normaal gesproken geen toegang tot de Merchant Center- en Google Ads-accounts die de CSS namens u beheert, maar mogelijk wel tot de tools die de CSS biedt.

Zelfservice

In dit geval maakt de CSS namens u een Merchant Center- en een Google Ads-account en geeft u vervolgens toegang tot deze accounts. Ook kunt u uw bestaande account overzetten van de ene CSS naar de andere (zie hieronder). U beheert uw feeds en campagnes zelf.

Google factureert de CSS voor klikken op de advertenties die deze namens u plaatst. De kosten die Google aan de CSS berekent, zijn afhankelijk van het resultaat van de advertentieveiling. De CSS zal u vervolgens kosten in rekening brengen. Het prijsmodel is afhankelijk van de overeenkomst die u met die CSS heeft. (In dit model rekent de CSS doorgaans een vast percentage op de CPC die in de Google-veiling wordt betaald. Er zijn echter ook andere prijsregelingen.) Bij sommige CSS'en kunnen verkopers hun Google Ads-factuur rechtstreeks betalen en afzonderlijk kosten in rekening brengen voor de CSS-services.

U heeft doorgaans rechtstreeks toegang tot rapportages in Merchant Center en Google Ads. De CSS kan aanvullende rapporten bieden over de prestaties van de campagnes en de bijbehorende kosten. Sommige CSS'en bieden consultancyservices om u te helpen met uw Shopping-advertenties.

Hybride modellen

Deze modellen combineren aspecten van de beheerde service- en zelfservicemodellen. Een CSS kan bijvoorbeeld uw productgegevens beheren en optimaliseren, maar u voert de campagnes zelf uit. Of andersom: u beheert uw feed zelf, terwijl de CSS de campagnes voor u uitvoert.

Varianten van deze hybride modellen houden in dat de CSS namens u een nieuw Merchant Center-account maakt, dat u vervolgens koppelt aan een bestaand Google Ads-account. Op deze manier kunt u uw huidige Google Ads-account gebruiken om advertenties en gratis vermeldingen te beheren die via de CSS zijn geplaatst.

Bij andere varianten factureert Google u rechtstreeks voor advertenties die door een CSS zijn geplaatst. Dit model kan geschikt zijn als u uw Shopping-campagnes zelf beheert. In deze gevallen factureert de CSS u doorgaans afzonderlijk voor hun services.

Sommige CSS'en bieden mogelijk andere services dan hierboven beschreven.

Conversierapportage en automatisch bieden gebruiken

Alle CSS'en hebben toegang tot dezelfde functies, waaronder conversierapportage en de tools voor automatisch bieden van Google, welk model zij ook aanbieden.

Als u conversierapportage en automatisch bieden met een CSS wilt gebruiken, zijn er verschillende manieren, waaronder:

Een Google Ads-tag voor het bijhouden van conversies aan uw website toevoegen

U voegt een Google Ads-tag voor het bijhouden van conversies of codefragment toe aan uw website voor de CSS waarmee u wilt werken. Op basis van deze conversiegegevens kan de CSS namens u campagnes met automatisch bieden uitvoeren.

Meer informatie over het toevoegen van tags voor het bijhouden van conversies voor uw website

Conversies delen via een Google Ads-manageraccount

Als u al conversies bijhoudt met één CSS, kunt u deze conversiegegevens delen met een andere CSS. Hiertoe koppelt de nieuwe CSS het Google Ads-account dat voor uw nieuwe campagnes is gebruikt, aan uw Google Ads-manageraccount (als u er geen heeft, kunt u er een maken). Op basis van deze conversiegegevens kan de CSS campagnes met automatisch bieden uitvoeren.

Meer informatie over conversies bijhouden voor meerdere accounts

Conversies delen via Google Analytics

Als u met Google Analytics conversiegegevens in uw Google Ads-account importeert, kunt u deze methode ook gebruiken met CSS'en door het Google Ads-account dat voor uw campagnes wordt gebruikt, te koppelen aan uw Google Analytics.

Biedtools van derden gebruiken

Biedtools van derden die geschikt zijn voor Google Ads- en Shopping-campagnes kunnen ook worden gebruikt door CSS'en. In een model voor beheerde services gebruikt de CSS de tool van derden om namens u biedingen te beheren. In een zelfservicemodel gebruikt u de tool van derden om zelf biedingen via de CSS te plaatsen.

Producten buiten de algemene zoekresultaten plaatsen

Standaard kan een CSS alleen producten plaatsen in het Shopping-advertentieblok op de algemene pagina's met zoekresultaten van Google in het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en landen in de Europese Economische Ruimte.

Sommige CSS'en kiezen ervoor om producten ook te plaatsen in het Display Netwerk en op andere locaties dan de algemene pagina's met zoekresultaten van Google (zoals het tabblad Shopping, YouTube, enzovoort) in het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en landen in de Europese Economische Ruimte. Als u met een van deze CSS'en werkt, kunnen ze namens u producten plaatsen op de algemene pagina's met zoekresultaten van Google en deze andere platforms, voor elke functie die op die platforms beschikbaar is.

Gratis productvermeldingen gebruiken in Europa

Als u producten in gratis vermeldingen wilt plaatsen, kunt u dit doen via elke CSS in Europa. U kunt maar één CSS kiezen voor gratis vermeldingen in Europa. Selecteer de CSS die u wilt gebruiken voor gratis vermeldingen in Europa in uw CSS-dashboard.

Producten plaatsen buiten Europa

U kunt maar één CSS kiezen om producten voor u te plaatsen in Shopping-advertenties en gratis vermeldingen buiten Europa. U kunt uw keuze aanpassen in uw CSS-dashboard.

Een CSS zoeken

U kunt in aanmerking komende CSS-partners vinden via de portal met prijsvergelijkingspartners van Google. Filter op een of meer landen, branches of ondersteunde talen om CSS'en te vinden die voldoen aan uw specifieke behoeften. U kunt ook filters instellen om te zoeken naar partners die API-feedtechnologie aanbieden of naar premium partners die aanvullende technische certificering hebben en conversies bijhouden voor verkopers.

Een account van de ene CSS naar de andere verplaatsen

Als u een bestaand Merchant Center-account wilt behouden, maar met een andere CSS wilt werken, kan Google uw account van de ene naar de andere CSS overzetten. Dit is alleen mogelijk als beide CSS'en daarmee instemmen. Vraag uw nieuwe CSS om contact op te nemen met Google Support voor het overzetten. Houd er rekening mee dat een Merchant Center-account slechts aan één CSS kan worden gekoppeld.

Google Ads-accounts hoeven niet te worden overgezet. Uw Merchant Center-account bepaalt aan welke CSS uw advertenties en gratis vermeldingen zijn gekoppeld. Als u voor een campagne in een Google Ads-account productgegevens gebruikt uit een Merchant Center-account dat aan een specifieke CSS is gekoppeld, wordt die campagne beschouwd als behorend tot die CSS.

Als u een Merchant Center-account van Google Shopping naar een andere CSS migreert, moet u op het volgende letten:

• Advertenties op Display-remarketing en locaties buiten de algemene zoekresultaten: Als de CSS waarnaar u uw account overzet niet is aangemeld voor weergave van advertenties op Display-remarketing en locaties buiten de algemene zoekresultaten, worden uw advertenties alleen getoond op de algemene pagina's met zoekresultaten van Google en niet meer op andere locaties.
  • Productgegevens voor landen waar het CSS-programma niet beschikbaar is: Als het overgezette Merchant Center-account productgegevens bevat voor landen waar het CSS-programma niet beschikbaar is, worden deze advertenties en gratis vermeldingen niet meer getoond als de nieuwe CSS ervoor heeft gekozen om geen advertenties en vermeldingen in die landen te plaatsen. Als u advertenties en gratis vermeldingen wilt blijven plaatsen in landen waar het CSS-programma beschikbaar is en in landen waar dit niet beschikbaar is, heeft u 2 opties:
    • Maak een nieuw Merchant Center-account met Google Shopping voor uw productgegevens, voor landen waar het CSS-programma niet beschikbaar is. Zet het bestaande Merchant Center-account over naar de CSS om advertenties en gratis vermeldingen in landen met het CSS-programma te plaatsen.
    • Vraag de nieuwe CSS om een nieuw Merchant Center-account te maken voor uw productgegevens, voor landen met het CSS-programma. Gebruik het bestaande Google Shopping Merchant Center-account om advertenties en gratis vermeldingen te plaatsen in landen waar het CSS-programma niet beschikbaar is.

Als u uw Merchant Center-account naar een andere CSS migreert, zijn 2 verschillende modellen mogelijk:

• Het account wordt overgezet als een subaccount van het multi-client account van de CSS. In dit geval krijgt de CSS automatisch toegang tot uw account. Houd er rekening mee dat de CSS die aan het multi-client account is gekoppeld en de CSS die aan het subaccount is gekoppeld, identiek moeten zijn.
  • Het account wordt overgezet als een zelfstandig account. In dit geval krijgt de CSS niet automatisch toegang tot uw account. CSS-medewerkers moeten handmatig als gebruikers aan het account worden toegevoegd.