google_product_category [google-produktkategori]: Definition

Alla produkter tilldelas automatiskt en produktkategori från Googles ständigt föränderliga produktklassificering. Genom att ange titlar och beskrivningar av hög kvalitet och korrekt information om priser, varumärke och GTIN kan du se till att dina produkter kategoriseras korrekt.

Attributet google_product_category [google-produktkategori] är valfritt och kan användas för att åsidosätta Googles automatiska kategorisering i specifika fall.

Användningsområde

Valfritt för varje produkt

Google accepterar endast åsidosättande av en produktkategori i följande fall:

1. Beräkning av skatt i USA. För produkter som säljs i USA kan du åsidosätta Googles automatiska kategorisering för att säkerställa att rätt amerikansk skattesats tillämpas på produkten.
  2. Krav på kategorispecifika attribut. Vissa produktkategorier (som Kläder och accessoarer, Mobiltelefoner eller Programvara) har ytterligare obligatoriska fält. Om Google delar in produkten i en av dessa kategorier felaktigt använder du det här attributet för att åsidosätta kategoriseringen och ta bort de kategorispecifika kraven.
  3. Inriktning för Google Ads-kampanjer. Om du har definierat någon av dina annonskampanjer utifrån Googles produktkategorier kan du använda det här attributet för att ändra produkternas kategori i kampanjstrukturen.  Läs mer om hur du hanterar en Shopping-kampanj med produktgrupper.
  4. Alkohol. Alkoholhaltiga drycker måste kategoriseras korrekt. Om produkten har tilldelats fel kategori kan du använda attributet google_product_category [google_produktkategori] för att åsidosätta den och se till att produkten är korrekt. Läs mer om vår policy för alkoholhaltiga drycker.

Format

Följ de här riktlinjerna för formatering för att se till att vi förstår den data du skickar in.

Värden som stöds

Fördefinierad Google-produktkategori: id:t eller den fullständiga sökvägen till produktkategorin

Ladda ned en lista över alla Google-produktkategorier:

Ladda ned den här listan på ett annat språk:

• Välj språket på menyn längst ned i den här artikeln. Länkarna uppdateras då till det språket.

För att förhindra förvrängd text i .txt-versionen använder du någon av följande metoder:

Gräns

En kategori per produkt

Upprepat fält Nej

Filformat Exempelpost
Textflöden

2271
eller
Apparel & Accessories > Clothing > Dresses [Kläder och accessoarer > Kläder > Klänningar]

XML-flöden <g:google_product_category>2271</g:google_product_category>
eller
<g:google_product_category>Apparel &amp; Accessories &gt; Apparel &gt; Dresses [Kläder och accessoarer > Kläder > Klänningar]</g:google_product_category>

Information om hur du formaterar data för Content API finns i Content API for Shopping.

Riktlinjer

Följ de här riktlinjerna för att se till att du skickar data av hög kvalitet för dina produkter.

• Använd endast en fördefinierad Google-produktkategori. Du kan välja att antingen skicka id:t eller den fullständiga sökvägen till produktkategorin. Om du vill ange din egen produktkategori använder du attributet product_type [produkttyp].
  • Använd den kategori som beskriver din produkt bäst. Välj kategori baserat på produktens huvudfunktion. Även om till exempel en MP3-spelare kan ha andra funktioner, som en klocka, är den huvudsakligen en MP3-spelare. Du skulle därför använda kategorin för MP3-spelare: Electronics > Audio > Audio Players & Recorders > MP3 Players [Elektronik > Ljud > Ljuduppspelare och inspelningsutrustning > MP3-spelare] (233).
  • Använd den mest specifika kategorin. För till exempel en laddare till en MP3-spelare använder du kategorin Tillbehör till MP3-spelare: Electronics > Audio > Audio Accessories > MP3 Player Accessories [Elektronik > Ljud > Ljudtillbehör > Tillbehör till MP3-spelare] (232). Använd inte bara: Electronics [Elektronik] (222)
  • Använd kategorier som publicerats efter augusti 2011. Använd inte kategorier som publicerats före augusti 2011. Använd länkarna ovan för de senaste värdena.

Bra metoder

De här tipsen kan hjälpa dig gå längre än de grundläggande kraven och optimera din produktdata för att få bästa möjliga resultat.

• Använd de senaste kategorierna. I Google Ads baseras budgivning på Shopping-kampanjer på de senaste kategorierna. Du kan skicka in valfri version av de kategorier som publicerats efter augusti 2011, så översätter vi dem till den senaste versionen. Så om du använder gamla kategorier kan det hända att det du ser inte matchar det du skickar in.

Ytterligare riktlinjer

Läs varje avsnitt noggrant för att avgöra om kraven gäller för ditt land eller din produkt. Om du inte följer kraven som gäller för dig underkänner vi din produkt och meddelar dig om det i Diagnostik i Merchant Center-kontot.

Produkter som säljs på Google
I USA använder Google värden för google_product_category [google-produktkategori] som du anger i flödet för att bestämma skattesatsen för produkter som du säljer direkt på Google i gällande delstater. Läs mer om marketplace facilitator-skatt
Shopping-annonskampanjer

I Australien, Brasilien, Frankrike, Förenade kungariket, Tyskland, Italien, Nederländerna, Norge, Sverige, Turkiet och USA kan du använda google_product_category [google_produktkategori] (visas som Kategori) för att organisera produktgrupperna i dina Shopping-annonskampanjer. I alla andra länder kan du bara använda attributet product_type [produkttyp] för att göra det enklare att organisera dina produktgrupper för budgivning i Shopping-kampanjen. Läs mer om hur du hanterar en Shopping-kampanj med produktgrupper

Alkoholhaltiga drycker
  • Se till att produkten uppfyller policyn för alkoholhaltiga drycker.
  • Använd följande Google-produktkategorier när du skickar in alkoholrelaterade produkter:
    • Food, Beverages & Tobacco > Beverages > Alcoholic Beverages [Mat, dryck och tobak > Drycker > Alkoholhaltiga drycker] (499676) eller någon av dess underkategorier
    • Arts & Entertainment > Hobbies & Creative Arts > Homebrewing & Winemaking Supplies [Konst och underhållning > Hobby och skapande > Hembryggeri] (3577) eller någon av dess underkategorier
Säljardefinierade paket
  • Använd Google-produktkategorin som är mest lämplig för ditt paket med olika produkter. Om paketet innehåller en huvudprodukt använder du huvudproduktens kategori. För exempelvis en digitalkamera som levereras med en väska använder du: Cameras & Optics > Cameras > Digital Cameras [Kameror och optik > Kameror > Digitalkameror] (152)
Mobiltelefoner eller surfplattor med abonnemang eller avbetalningsplaner
  • Använd följande Google-produktkategorier för att låta oss veta när du skickar in en mobiltelefon eller surfplatta med abonnemang eller avbetalningsplan:
    • Electronics > Communications > Telephone > Mobile Phones [Elektronik > Kommunikation > Telefoner > Mobiltelefoner] (267
    • Electronics > Computers > Tablet Computers [Elektronik > Datorer > Surfplattor] (4745)
  • För mobiltelefoner som säljs med ett abonnemang kan du ange ett price [pris] på 0. Om du anger ett pris på 0 behöver du ange attributet google_product_category [google-produktkategori] som Electronics > Communications > Telephony > Mobile Phones [Elektronik > Kommunikation > Telefoni > Mobiltelefoner] (267).
Presentkort
  • Använd följande Google-produktkategori för att informera oss om att du skickar in ett presentkort:
    • Arts & Entertainment > Party & Celebration > Gift Giving > Gift Cards & Certificates [Konst och underhållning > Fest och firande > Presenter > Presentkort och kuponger] (53)
Programvaruabonnemang
  • Använd kategorin Software > Computer Software [Programvara > Datorprogramvara] (313) för att informera oss om att du skickar in ett programvaruabonnemang, eller använd en av dess underkategorier. Exempel:
    • Software > Computer Software > Antivirus & Security Software [Programvara > Datorprogramvara > Antivirus och säkerhetsprogram] (5299)

Exempel

Klädprodukter

An illustration of a woman wearing a black dress

Produkt Skaterklänning
title [titel] Skaterklänning – svart
google_product_category [google_produktkategori] Clothing & Accessories > Clothing > Dresses [Kläder och accessoarer > Kläder > Klänningar]

Google Malibu Sunglasses

Produkt Google Malibu-solglasögon
title [titel] Google Malibu-solglasögon – bruna
google_product_category [google_produktkategori] 178
Kappor och jackor
Produkt Google-jacka svart
title [titel] Herrjacka Google Performance, blixtlås, svart
google_product_category [google_produktkategori] Clothing & Accessories > Clothing > Outerwear > Coats & Jackets [Kläder och accessoarer > Kläder > Ytterkläder > Kappor och jackor]

Produkt Google Performance-tröja
title [titel] Herrtröja Google Performance, kort blixtlås, lavendel/svart
google_product_category [google_produktkategori] Clothing & Accessories > Clothing > Outerwear [Kläder och accessoarer > Kläder > Ytterkläder]

Produkt Google-huvtröja
title [titel] Google Tri-blend-huvtröja, grå
google_product_category [google_produktkategori] Clothing & Accessories > Clothing [Kläder och accessoarer > Kläder]
Ringar och smycken
Produkt Vigselring i vitt guld
title [titel] Vigselring i vitt guld – 14 k – 3 mm
google_product_category [google_produktkategori] Clothing & Accessories > Jewelry > Rings [Kläder och accessoarer > Smycken > Ringar]
color [färg] vitt guld
material [material] vitt guld

Produkt Platinapläterad förlovningsring
title [titel] Klassisk, rund platinapläterad förlovningsring
google_product_category [google_produktkategori] Clothing & Accessories > Jewelry [Kläder och accessoarer > Smycken]
color [färg] silver
material [material] platina

Produkt Flerfingersring i kvarts
title [titel] Flerfingersring i silverkvarts
google_product_category [google_produktkategori] Clothing & Accessories [Kläder och accessoarer]
color [färg] silver
material [material] silver/kvarts
Mobiltelefoner

An illustration with 3 different colors of one mobile phone

Produkt Google Pixel 3
title [titel] Google Pixel 3 – 32 GB – Midnight Blue – med abonnemang
google_product_category [google_produktkategori] Electronics > Communications > Telephony > Mobile Phones [Elektronik > Kommunikation > Telefoni > Mobiltelefoner]
gtin [gtin] 00723755006386
brand [varumärke] Google
Programvaruabonnemang
Produkt Googles säkerhetsprogram basversion (prenumeration ett år)
title [titel] Googles säkerhetsprogram basversion (prenumeration ett år)
price [pris] 299.00 SEK
google_product_category [google_produktkategori] Software > Computer Software > Antivirus & Security Software [Programvara > Datorprogramvara > Antivirus och säkerhetsprogram]
brand [varumärke] Google
gtin [gtin] 1234567890123
shipping [frakt] 0.00 SEK
image_link [bildlänk] https://www.example.com/logo.jpg