I det här hjälpcentret hittar du innehåll för både Merchant Center Next och klassiska Merchant Center. Titta efter logotypen längst upp i varje artikel för att se till att du använder artikeln som gäller för din Merchant Center-version.

Om bästsäljarrapporten

En anpassad ikon för artikelrubrik i klassiska Merchant Center.

Bästsäljarrapporten visar de mest populära varumärkena och produkterna i Shopping-annonser och gratisannonser, samt om du för närvarande har dem i ditt flöde. Den här popularitetsdatan grupperas efter Google-produktkategori och land och kan vara ett hjälpmedel när du ska fatta beslut om vilka nya produkter och varumärken du ska lagerföra. Rapporten kan också hjälpa dig att identifiera säsongsbundna trender med hjälp av tidigare data och identifiera produkter och varumärken som skulle dra nytta av högre budget eller bud.

I den här artikeln förklarar vi hur bästsäljarrapporten fungerar och hur annonsörer kan få ut så mycket som möjligt av den.

Fördelar

• Lägg till rätt produkter i lagret (gäller för återförsäljare som använder Shopping-annonser, och/eller gratisannonser): I bästsäljarrapporten kan du se vilka produkter som är populärast i Shopping-annonser och gratisannonser just nu och över tid. Det betyder att du får en bättre inblick i nya varumärken eller produkter du kan lägga till i ditt eget sortiment. Filtrera rapporten efter Google-produktkategori och land om du vill hitta produkter som är relevanta för din verksamhet.
  • Ange rätt bud och budget (gäller för återförsäljare som använder Shopping-annonser och gratisannonser): Rapporten visar också vilka populära produkter och varumärken som finns i din produktdata. På så sätt kan du ta reda på vilka produkter och varumärken med hög efterfrågan som kan dra nytta av bud- och budgetoptimering.
  • Visa bästsäljande produkter på din webbplats (gäller för återförsäljare som använder Shopping-annonser och gratisannonser): Använd bästsäljarrapporten för att hitta Google-bästsäljare som du kan visa på din webbplats.
  • Visa värdefull information i stor skala med Google BigQuery (kräver ett Google Cloud-konto): Visa information om bästsäljare via Google Clouds BigQuery. När du aktiverar den här funktionen kan du utveckla anpassade arbetsflöden med din egen data och få värdefull affärsinformation som bland annat kan ligga till grund för dina beslut om sortiment. Läs mer om dataöverföringstjänsten för Merchant Center i Google BigQuery.

Så fungerar det

Bästsäljarrapporten uppdateras dagligen. (Uppgifterna i statistiken kan visas med upp till två dagars fördröjning.) Rapporten innehåller information om Shopping-annonser och gratisannonser och är tillgänglig för återförsäljare som använder Shopping-annonser och/eller gratisannonser. Den innehåller inte begagnade produkter.

Kom igång genom att öppna fliken Tillväxt i Merchant Center. Här hittar du rapporten Bästsäljare. I varje rapport kan du filtrera informationen efter land och Google-produktkategori.

I bästsäljarrapporten finns följande information:

De populäraste produkterna

• Popularitetsrankning: Hur populär varan är i Shopping-annonser och gratisannonser i vald kategori och valt land utifrån det beräknade antalet sålda enheter.
  • Förändring från föregående vecka eller månad: Förändringen i varans popularitetsrankning från förra veckan eller månaden.
  • Relativ efterfrågan: En produkts uppskattade efterfrågan i förhållande till den produkt som har högst popularitetsrankning i samma kategori och land.
    • Mycket hög: Produkten har 51–100 % av efterfrågan på den högst rankade produkten.
    • Hög: Produkten har 21–50 % av efterfrågan på den högst rankade produkten.
    • Medel: Produkten har 11–20 % av efterfrågan på den högst rankade produkten.
    • Låg: Produkten har 6–10 % av efterfrågan på den högst rankade produkten.
    • Mycket låg: Produkten har 0–5 % av efterfrågan på den högst rankade produkten.
  • Bild: En bild på produkten.
  • Titel: En exempeltitel för produkten.
  • Populära varianter (GTIN): De populäraste GTIN-numren (från säljare) associerade med produkten i Shopping-annonser och gratisannonser.
  • Kategori: Den Google-produktkategori som varan tillhör för Shopping-annonser och gratisannonser.
  • Varumärke: Produktens varumärke.
  • Varumärkeslagerstatus: Anger om varumärket för närvarande finns i lager i flödet i flera länder eller om varumärket inte finns i sortimentet alls. Fältet tar inte hänsyn till landsfiltret i bästsäljarrapporten.
  • Produktlagerstatus: Visar om produkten finns i lager i produktflödet i flera länder, är slut i lager i produktflödet eller om den inte finns i sortimentet alls. Fältet tar inte hänsyn till landsfiltret i bästsäljarrapporten.
  • Prisintervall: Visar prisintervallet för produkten i Shopping-annonser och gratisannonser. I de här värdena ingår inte fraktkostnaden.
Obs! Fälten Populära varianter (GTIN), Varumärkeslagerstatus, Produktlagerstatus och Prisintervall återspeglar aktuell status, oavsett vilket tidsintervall som valts.

De populäraste varumärkena

• Popularitetsrankning: Hur populärt varumärket är i Shopping-annonser och gratisannonser i vald kategori och valt land utifrån det beräknade antalet sålda enheter.
  • Förändring från föregående vecka eller månad: Förändringen i varumärkets popularitetsrankning från förra veckan eller månaden.
  • Relativ efterfrågan: Ett varumärkes uppskattade efterfrågan i förhållande till det varumärke som har högst popularitetsrankning i samma kategori och land.
    • Mycket hög: Varumärket har 51–100 % av efterfrågan av det högst rankade varumärket.
    • Hög: Varumärket har 21–50 % av efterfrågan av det högst rankade varumärket.
    • Medel: Varumärket har 11–20 % av efterfrågan av det högst rankade varumärket.
    • Låg: Varumärket har 6–10 % av efterfrågan av det högst rankade varumärket.
    • Mycket låg: Varumärket har 0–5 % av efterfrågan av det högst rankade varumärket.
  • Varumärke: Produktens varumärke.
  • Populära produkter i ditt lager: Antalet populära produkter ”i lager” och ”ej i lager” som finns i produktflödet för valt land och vald kategori. Statusen ”i lager” och ”ej i lager” definieras utifrån ditt lager i alla målländer för ditt Merchant Center-konto.
  • Populära produktförslag: Antalet produkter på fliken De populäraste produkterna som är kopplade till varumärket som inte finns i ditt produktlager i dag. Länken omdirigerar till fliken De populäraste produkterna, där du kan se hela listan med specifika populära produkter för det varumärket.
Obs! Fälten Populära produkter i ditt lager och Populära produktförslag återspeglar aktuell status oavsett vilket tidsintervall som har valts.

Om du vill ladda ned resultaten från de två rapporterna som en .csv-fil klickar du på Ladda ned längst upp till höger i rapporttabellen.

Tips

Beroende på vilken typ av verksamhet du driver kan du använda den här rapporten på olika sätt.

• Om du är en återförsäljare som säljer produkter i många kategorier: Överväg att söka efter resultat som är baserade på en övergripande Google-produktkategori, till exempel Media eller Hem och trädgård. Det ger dig bäst inblick i hur populära olika produkter är, eftersom resultaten omfattar produkter från alla underkategorier i den kategori du valt.
  • Om du är en återförsäljare som specialiserar sig på en viss kategori: Överväg att söka efter resultat baserat på en smal Google-produktkategori som Hem och trädgård > Växter > Träd. Du får en bra bild av produkters popularitet i mycket specifika kategorier.