I det här hjälpcentret visas artiklar som är tillämpliga på Merchant Center Next. Läs mer om uppgraderingen och få svar på vanliga frågor.

Hantera fraktinställningarna

Jag vill ange fraktinställningar för hela kontot.

Påminnelser

• Om du anger flera fraktuppgifter för en produkt i ett och samma land beräknar vi den lägsta fraktkostnaden för produkten i en viss situation och visar den fraktkostnaden och tillhörande leveranstider för kunderna. Om fraktkostnaden är densamma använder vi fraktinformationen med den snabbaste leveranstiden.
  • Du kan ange flera fraktstorlekar, till exempel ange fraktavgift baserat på både vikt och prisfaktorer, för en produkt i samma land genom att skapa en tabell över avancerad kostnad.
  • Fraktkostnaderna som du skickar till Merchant Center måste vara så nära kostnaderna du debiterar på din webbplats som möjligt. Om kostnaderna inte helt stämmer överens är det bättre att du skickar lite för höga siffror.
  • Priser och leveranstider som har konfigurerats med attributet frakt [shipping] åsidosätter inställningar på kontonivå för den matchande platsen för produkten om underattributet pris [price] skickas in.
  • Uppdateringar av fraktinställningar som görs med ett automatiskt API, inklusive från en tredjepartsplattform såsom Shopify, kan åsidosätta manuella uppdateringar genom Merchant Center.
Obs! Du kan även skapa frakt- och returpolicyer i Search Console. Om du redan har skapat returpolicyer i Search Console kan du redigera dem i Search Console eller modifiera dem i Merchant Center.

Steg 1: Lägg till fraktrelaterade attribut för dina produkter (valfritt)

Fraktsedel

• Leveransinformation kan antingen kopplas till alla produkter eller grupper av produkter, och i det senare fallet använder du attributet fraktsedel [shipping_label].
  • Attributet fraktsedel måste läggas till i produkterna innan du anger fraktinställningarna.

Fraktvikt och mått

Läs mer om hur du uppdaterar en produkt i taget i Merchant Center.

Läs mer om hur du uppdaterar flera produkter samtidigt med en fil till Merchant Center.

Läs mer om hur du uppdaterar flera produkter samtidigt med Google Kalkylark till Merchant Center.

Steg 2: Skapa ny fraktinformation

Step 1 Logga in på ditt Merchant Center-konto.
Step 2 Klicka på Frakt och returer.
Step 3 Klicka på Lägg till fraktpolicy.

Obs! Du kan konfigurera upp till 20 fraktinformationer per land.

Steg 3: Välj de länder du levererar till

Välj ett enda land eller flera länder som du levererar till och som delar fraktkostnader och fraktalternativ. Det ska vara dit du vill leverera och kanske inte alltid är platsen beställningen levereras från eller där företaget är baserat.

• Du kan ange flera länder i en enda fraktinformation eller skapa flera uppsättningar fraktinformation för varje land. Om du vill använda landsspecifika alternativ, som leveransbolagspris, måste du skapa separat fraktinformation endast för det aktuella landet.
  • Om du konverterar fraktinformation med någon av dessa funktioner till leverans till flera länder kommer funktionerna att tas bort.

Steg 4: Välj vilka produkter som ska kopplas till den här fraktinformationen.

1. Välj antingen Alla produkter eller specifika produkter.
  2. Om du väljer specifika produkter kan du välja från listan med fraktsedlar som identifieras med hjälp av din produktdata.

Obs! Du kan bara fortsätta med alternativet specifika produkter om

• du redan har aktiverat fraktinformation för alla produkter
  • fraktsedeln har lagts till för dina produkter.

Se efter att du har lagt till attributet [shipping label] för produkterna om det inte finns några fraktsedlar i listan.

Steg 5: Bestäm hur du vill fastställa leveranstid.

Du kan

1. Låt Google bestämma leveranstiden för fraktbolag åt dig (endast USA).
  2. Du kan också ange en särskild leveranstid manuellt.
  • För Senaste beställningstid väljer du den tid på dagen då beställningar måste läggas för att de ska behandlas samma dag. Välj även tidszon. Senaste beställningstid kl. 15.00 EST innebär att beställningar efter det klockslaget inte behandlas förrän nästa arbetsdag.
  • Ange lägsta och högsta antal dagar som hanteringen kan ta för Hanteringstid. Ange 0 om du behandlar varor samma dag som de beställs. Ange vilka veckodagar du behandlar beställningar genom att välja ett dagsintervall (till exempel mån–fre eller mån–lör) i rullgardinsmenyn.
  • För Transporttid (dagar) väljer du alternativet Leveranstid och anger det lägsta och det högsta antalet dagar för transporttid. Säljare kan välja mellan tre alternativ:
    • Alla destinationer
    • Destination efter zon
      • Zoner kan skapas och redigeras med postnummer och användas senare för att definiera leveranstid.

Helgdagar och beräknat leveransdatum

För produkter med hanterings- eller leveranstider som inträffar på en nationell helgdag förlängs det beräknade leveransdatumet med en dag. Helgdagar i följande länder räknas inte som arbetsdagar när ett leveransdatum beräknas: Australien, Brasilien, Frankrike, Indien, Japan, Kanada, Nya Zeeland, Förenade kungariket, Tyskland och USA.

Exempel

Här är ett exempel på hur beräknat leveransdatum kan se ut med inställningarna nedan i Merchant Center:

• Senaste beställningstid: 15.00 EST.
  • 0–1 hanteringsdagar (behandlas måndag–fredag)
  • 3–5 transportdagar (behandlas måndag–lördag)

Google använder det maximala hanterings- och leveransintervallet för att beräkna leveransdatumet. Om en kund lägger en beställning klockan 20.00 på onsdag blir det beräknade leveransdatumet följande torsdag.

Kortaste beräknade leveransdatum:
6 kalenderdagar
Längsta beräknade leveransdatum:
9 kalenderdagar
Beställningsdag Veckodag Status Beställningsdag Veckodag Status
Dag 1 Onsdag Beställd efter stopptiden Dag 1 Onsdag Beställd efter stopptiden
Dag 2 Torsdag Hanteringstid Dag 2 Torsdag Hanteringstiden börjar (dag 0*)
Dag 3 Fredag Transporttid Dag 3 Fredag Hanteringstiden slutar (dag 1)
Dag 4 Lördag Transporttid Dag 4 Lördag Transporttid
Dag 5 Söndag Ingen åtgärd Dag 5 Söndag Ingen åtgärd
Dag 6 Måndag Transporttid (inklusive leveransdag) Dag 6 Måndag Transporttid
      Dag 7 Tisdag Transporttid
      Dag 8 Onsdag Transporttid
      Dag 9 Torsdag Transporttid (inklusive leveransdag)

* ”Dag 0” betyder ”samma dag” för beställningar som görs före stopptiden. För beställningar som görs efter stopptiden är ”dag 0” nästa arbetsdag. Med andra ord räknas all hanteringstid från och med dag 0 oavsett när beställningen görs i förhållande till stopptiden.

Regionfunktion för hastighet

I regioner kan säljarna manuellt dela olika hastigheter utifrån kundernas platser. En region är ett geografiskt område som definieras av en uppsättning postnummer.

Leveranstid efter region kan just nu definieras efter postnummer i följande länder: USA, Tyskland, Frankrike, Förenade kungariket, Indien, Brasilien, Kanada, Australien och Nya Zeeland.

Om du vill visa den här informationen anger du både hanteringstid och transporttid för dina produkter. Läs mer om hur du konfigurerar beräknad leveranstid.

Steg 6: Beräkna dina fraktkostnader

1. Välj den valuta som matchar priset för produkterna som är kopplat till den här fraktinformationen.
    • Mållandet godkänner kanske inte varorna om det inte finns någon leveranstjänst som matchar produkternas valuta och målland. Frakt tillsammans med produktens pris konverteras och visas i användarens önskade målland.
  2. Säljare kan välja mellan två Villkor för ordervärde:
    • Fri frakt över ett visst ordervärde
    • Ingen frakt under ett visst ordervärde
  3. Välj alternativet Fraktkostnad som speglar hur du debiterar frakt på webbplatsen.
Alternativ för fraktkostnad Debitering Fraktkostnadstyp Exempel
Fri frakt Fri frakt gäller för alla beställningar. Fri frakt
Fri frakt över ett visst belopp Du debiterar dina kunder för beställningar som understiger gränsvärdet. Fri frakt beror på ordervärdet.

Fri frakt beror på ordervärdet.

Fri frakt på beställningar över 100 USD.

Betald frakt Samma fraktavgift gäller för alla beställningar. Avgift för fast pris 5 USD för alla beställningar.
Du debiterar dina kunder exakt det du betalar för frakten med vanliga leveransbolag.

Leveransbolag (tillgängligt i Australien, Tyskland, Storbritannien och USA).

Du måste även skicka in attributen för fraktvikt och mått.

Priser beräknas automatiskt baserat på standardpriser från speditörer för alla kunder, och priserna uppdateras om speditörernas priser förändras.

Läs mer i avsnittet nedan.

Du debiterar dina kunder exakt det du betalar för frakten med vanliga leveransbolag.
Fraktkostnaden beror på ordervärdet. Pris

Frakten kostar 5 USD för beställningar under 20 USD.

Frakten kostar 2 USD för beställningar över 20 USD.

Fraktavgiften bestäms utifrån paketets vikt.

Vikt

Du måste även skicka in attributet fraktvikt

Frakten kostar 5 USD för produkter som väger upp till 5 kg.

För produkter som väger mer än 5,0001 kg är frakten gratis.

Baserat på destination (endast AU, BR, CA, DE, FR, IN, JP, NZ, UK och US) Byt till klassiska Merchant Center Ingen leverans till Hawaii
  Fraktavgiften bestäms utifrån antalet artiklar. Antal

Du måste lägga till ett antalsintervall
Fraktkostnaden för att köpa 1–10 produkter är 100 kronor och 11–100 är 200 kronor

Fraktkostnad efter antal

Fraktkostnaden kan också baseras på antal, vilket innebär att priset baseras på antalet varor du har. När du använder det här alternativet måste du lägga till ett antal.

Exempel:

Fraktkostnaden för att köpa 1–10 produkter är 100 kronor och 11–100 är 200 kronor.

Tabell över avancerad kostnad

Du kan även använda en tabell över avancerad kostnad som beräknar fraktkostnaden utifrån flera faktorer.

När du skapar en avancerad kostnadstabell kan du skapa en tabell med upp till 25 rader, 10 kolumner och 2 dimensioner. Du kan ange flera fraktstorlekar, till exempel ange fraktavgift baserat på både vikt och prisfaktorer för en produkt i samma land. Nedan följer de faktorer som du kan använda för att beräkna kostnader:

• Pris
  • Vikt
  • Destination
  • Antal objekt

Kostnad efter region

I regioner kan säljarna manuellt dela olika kostnader utifrån kundernas platser. Kostnaderna bestäms av var kunderna finns baserat på destinationer efter delstat/region och postnummer. I följande tabell finns uppgifter för fraktkostnad efter region för följande regioner och postnummer:

Destination efter delstat/region USA, Tyskland, Frankrike, Indien, Japan, Brasilien, Australien, Nya Zeeland
Destination efter postnummer USA, Tyskland, Frankrike, Förenade kungariket, Indien, Brasilien, Kanada, Australien och Nya Zeeland.

Typ av fraktkostnad

Utöver ”fast pris”, ”fri frakt” och ”speditörspris” i tabellen ovan kan du också använda pristyperna i tabellen nedan för att ställa in fraktkostnad:

Debitering Leveransalternativ Exempel
Inte tillämpligt Levereras inte Ingen frakt för beställningar under 5 USD
Du debiterar frakt baserat på en procentandel av beställningens värde. Procentsats av produktpriset För en beställning med ett värde på 50 USD debiterar du 10 %, vilket leder till en fraktkostnad på 5 USD.
Fraktavgiften beror på avståndet till kunden. Destination Du kan ange en kostnad för varje destination efter region.

Speditörspris (endast AU, DE, UK och US)

Använd det här alternativet om du debiterar speditörsberäknade priser. Du kan välja bland fraktbolag som stöds (till exempel UPS, TNT och Hermes) och tillgängliga tjänster (till exempel marktransport, leverans nästa dag, leverans inom tre dagar).
Region Speditörer som stöds Tjänst
DE DHL Paket
Päckchen
DPD Express 12
Express
Classic Parcel
Hermes Päckchen
Paketklasse S
Paketklasse M
Paketklasse L
UPS Express
Express Saver
Standard
AU Australia Post Regular Parcel
Express Post
TNT Road Express
Overnight Express
Avgift Road Delivery
Overnight Priority
USA FedEx Ground
Home Delivery
Express Saver
First Overnight
Priority Overnight
Standard Overnight
2Day
UPS 2nd Day Air
2nd Day Air AM
3 Day Select
Ground
Next Day Air
Next Day Air Early AM
Next Day Air Saver
USPS Priority Mail Express
Media Mail
Retail Ground
Priority Mail
First Class Mail
First Class Package
GB DHL UK Express
Express 12
DPD UK Express 12
Express Next Day
Standard Parcel 12
Standard Parcel Next Day
Standard Parcel Two Day
RMG (Royal Mail) 1st Class Small Parcel
1st Class Medium Parcel
2nd Class Small Parcel
2nd Class Medium Parcel
TNT Express
Express 10
Express 12
UPS UK Express
Express Saver
Standard
Yodel B2C 48HR
B2C 72HR
B2C Packet
Obs! Om du väljer FedEx som speditör använder Google FedEx-tjänsten med lägst kostnad för det aktuella leveransdatumet. Exempel: FedEx Standard Overnight® (inte FedEx First Overnight® eller FedEx Priority Overnight®) eller FedEx 2Day® (inte FedEx 2Day® AM).

Så här använder du det här alternativet:

1. För Speditörstjänst* väljer du en av de fraktbolag som stöds (till exempel UPS) tillsammans med tjänsten. Fraktbolagen varierar för olika serviceområden.
  2. Ange Avsändarens postnummer* som paketet skickas från (till exempel 94043).
  3. Du kan sedan om du vill välja Justera fraktavgifter manuellt om du vill ändra fraktbolagets standardpriser här. Du kan till exempel ha rabatt.

Prisändringar

Speditörspriser baseras på de kommersiella standardpriserna för respektive speditör, men du kan justera priserna (uppåt eller nedåt) med en procentsats eller ett fast belopp.

Vissa speditörer har olika taxor för kommersiella verksamheter och privatpersoner. Google använder kommersiella priser (till exempel Standard för FedEx och Dagligen för UPS). Om du använder icke-kommersiella fraktkostnader (används ofta för detaljhandeln) behöver du troligtvis höja priserna med 50–60 %.