Google Sky Map gebruiken

Google Sky Map is een kaart waarop hemellichamen worden weergegeven, zoals sterren, sterrenbeelden, sterrenstelsels, planeten en de maan. Ga naar www.google.com/sky om Google Sky Map te gebruiken.

De sterrenhemel doorzoeken

Als u naar hemellichamen en locaties wilt zoeken, voert u een zoekterm in en klikt u op Zoeken. Hieronder ziet u een aantal voorbeelden.

• Krabnevel
  • Orion
  • NGC 2437
  • 5:34:32.01, 32:00:45.96

Door de sterrenhemel navigeren

U kunt de weergave van de sterrenhemel op twee manieren wijzigen.

Schuiven

Als u de kaart wilt schuiven of verplaatsen, voert u een van de volgende handelingen uit:

• Sleep de weergave in een bepaalde richting.
  • Druk op de pijl-omhoog om naar het noorden te gaan.
  • Druk op de pijl-omlaag om naar het zuiden te gaan.
  • Druk op de pijl-rechts om naar het oosten te gaan.
  • Druk op de pijl-links om naar het westen te gaan.

In- of uitzoomen

U kunt op verschillende manieren in- en uitzoomen op de sterrenhemel:

• Druk op de toets + of -.
  • Plaats de cursor op een plaats op de kaart en gebruik het scrolwieltje van de muis.
  • Sleep de zoomschuifregelaar omhoog of omlaag.

Tip: Als u een plaats wilt centreren in de weergave en hierop wilt inzoomen, dubbelklikt u op de plaats.

Opmerking: Linksonder ziet u de coördinaten van de cursor. Deze coördinaten worden voortdurend geüpdatet wanneer u de cursor verplaatst.

Andere weergaven bekijken

Als u in Google Sky Map andere weergaven wilt bekijken, kunt u rechtsboven een weergave kiezen. Als u een weergave niet meer wilt zien, klikt u er nogmaals op.

Opmerking: U kunt meer dan één weergave tegelijk gebruiken.

• Infrarood: Bekijk infraroodbeelden voor de huidige weergave. Verplaats de schuifregelaar om de transparantie aan te passen.
  • Microgolven: Bekijk microgolfbeelden voor de huidige weergave. Verplaats de schuifregelaar om de transparantie aan te passen.
  • Historisch: Bekijk historische sterrenkaarten. Verplaats de schuifregelaar om de transparantie aan te passen. Mogelijk krijgt u een beter beeld als u uitzoomt.

Verzamelingen van beelden bekijken

U kunt interessante verzamelingen van beelden bekijken door op de miniaturen onder aan de pagina te klikken, zoals 'Het mooiste van Hubble'. Verplaats de schuifregelaar om de transparantie aan te passen (indien beschikbaar).

Een link delen

U kunt een link naar uw huidige weergave delen door deze op een website te plaatsen of door te geven aan anderen. Volg onderstaande stappen om een link te delen.

1. Klik linksboven op Link naar deze pagina.
  2. Kopieer het webadres uit de adresbalk.
  3. Plak het adres in een e-mail of berichtveld en stuur het naar degene met wie u de link wilt delen.

Een afbeelding afdrukken

Als u een afbeelding wilt afdrukken, klikt u rechtsboven op Afdrukken.

Opmerking: U kunt alleen de basisbeelden afdrukken, niet de beelden van weergaven zoals infrarood of historisch.

KML-content bekijken

Nadat u een kaart heeft gemaakt, kunt u KML-gebaseerde content bekijken. Hiervoor voert u de URL van uw KML-bestand in het zoekvak in en klikt u op Zoeken.

Opmerking: U kunt slechts één KML-bestand tegelijk weergeven. Op dit moment worden er in Google Sky Map nog geen plaatsmarkeringen weergegeven.