Dela din plats i realtid med andra

Med Google Platsdelning kan du välja vem som kan hitta din plats och hur länge du vill dela din plats.

Tips! Med vissa andra Google-produkter kan du också dela din plats med andra en enstaka gång.

Personer som du delar din plats med kan alltid se

• ditt namn och foto
  • din enhets senaste plats även när Google-appar inte används
  • din enhets batterikapacitet och om batteriet laddas
  • din ankomst- och avgångstid om personerna lägger till en avisering om platsdelning.

De kan också se annan information, beroende på hur du delar.

Tillgänglighet för platsdelning

Platsdelning fungerar även när Platshistorik är inaktiverad.

Du kan få en varning när du öppnar Platsdelning. Exempel på vanliga orsaker:

Om du får problem med att använda Platsdelning får du gärna skicka feedback till oss.

Viktigt! Du kan inte dela din plats i Maps Go. Läs mer om funktionerna i Maps Go.

Dela din plats

Dela med en person som har ett Google-konto

1. Lägg till personens Gmail-adress i Google Kontakter om du inte redan har gjort det.
  2. Öppna Google Maps-appen Maps på din mobil eller surfplatta med Android och logga in.
  3. Tryck på din profilbild eller initial Kontocirkel och sedan Platsdelning och sedan Ny delning Add people.
  4. Välj hur länge du vill dela din plats.
  5. Tryck på profilen för personen som du vill dela din plats med.
    • Ge Google Maps åtkomstbehörighet till dina kontakter om du blir ombedd att göra det.
  6. Tryck på Dela.

Om du har problem med platsdelning i mer än 24 timmar:

1. Verifiera din ålder
  2. Om åldersverifiering inte löser problemet:
    1. Öppna Google Maps-appen Maps på din telefon eller surfplatta med Android.
    2. Tryck på din profilbild eller initial Kontocirkel och sedan Platsdelning och sedan Ny delning Add people.
    3. Under Dela din plats i realtid ställer du tidsväljaren på Tills du inaktiverar detta
    4. Scrolla åt höger på raden med föreslagna personer och tryck på Mer Mer
    5. Ange ett namn, telefonnummer eller en e-postadress i sökfältet.
      Viktigt! Mottagaren för platsdelning måste ha ett Gmail-konto.
    6. Tryck på Dela högst upp.

Dela med en person som inte har ett Google-konto

Om du vill skicka din plats till någon som inte har ett Google-konto kan du dela platsen via en länk.
  1. Öppna Google Maps-appen Maps på din mobil eller surfplatta med Android och logga in. Läs om hur du loggar in.
  2. Tryck på din profilbild eller initial Kontocirkel och sedan Platsdelning och sedan Ny delning Add people.
  3. Kopiera länken för platsdelning genom att trycka på Kopiera till urklipp.
  4. Om du vill dela länken med någon klistrar du in länken i ett e-postmeddelande, ett sms eller en annan meddelandeapp.
Personer som får länken ser din plats i realtid så länge du önskar, upp till 24 timmar.

Sluta dela

1. Öppna Google Maps-appen Maps på din telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på din profilbild eller initial Kontocirkel och sedan Platsdelning.
  3. Tryck på profilen för personen som du vill sluta dela din plats med.
  4. Tryck på Stoppa.

Dela din beräknade ankomsttid

När du har börjat köra, cykla eller promenera kan du dela din destination, din beräknade ankomsttid och din nuvarande plats. Personen som du delar informationen med kan hålla reda på din plats tills du kommer fram.

1. Öppna Google Maps-appen Maps på din telefon eller surfplatta med Android.
  2. Ange en destination.
  3. Starta navigeringen och tryck på Mer More och sedan Dela resans förlopp.
  4. Tryck på profilen för personen som du vill dela och sedan Dela.
  5. När du når destinationen eller slutar navigera slutar du att dela din plats.
    • Om du vill sluta dela din plats innan du kommer fram trycker du på Mer More och sedan Sluta dela.

Hämta någons plats

Hitta någons plats

När någon delar sin plats med dig kan du hitta personen på din karta.

1. Öppna Google Maps-appen Maps på din telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på din profilbild eller initial Kontocirkel och sedan Platsdelning.
  3. Tryck på profilen för personen som du vill hitta.
    • Uppdatera personens plats: Tryck på en väns ikon och sedan Mer Mer och sedan Uppdatera.

Tips! Om du har en Pixel-telefon kan du läsa om hur du hittar någon med Live View.

Be att få se någons plats

Om du har delat din plats med en annan användare eller om någon tidigare har delat sin plats med dig kan du begära personens plats på Maps.

1. Öppna Google Maps-appen Maps på din telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på din profilbild eller initial Kontocirkel och sedan Platsdelning.
  3. Tryck på en kontakt som har delat sin plats med dig tidigare.
  4. Tryck på Skicka begäran följt av Skicka begäran

När du har bett om kontaktens plats får de din e-postadress och en avisering. Den kan nu

• se din profil för att verifiera din identitet
  • dela sin plats med dig
  • ignorera din begäran
  • blockera dig. Du kan inte längre fråga efter personens plats.
Tips! Läs om hur du lägger till aviseringar om platsdelning när någon delar sin plats med dig.

Dölja eller visa någons plats

Dölj någons plats

Om du inte vill se en persons plats i realtid på kartan kan du dölja den. Du kan aktivera platsinformationen igen när som helst.

1. Öppna Google Maps-appen Maps på din telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på personens ikon på kartan.
  3. Tryck på Mer Mer längst ned.
  4. Tryck på Dölj på kartan.

Tips! Du kan blockera en persons plats permanent från din karta. Läs om hur du blockerar en annan persons konto.

Aktivera någons plats som du har dolt

1. Öppna Google Maps-appen Maps på din telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på din profilbild eller initial Kontocirkel och sedan Platsdelning och sedan Mer Mer.
  3. Tryck på Dold på karta och sedan Mer Mer och sedan Visa på karta.

Neka eller blockera en begäran om plats

Om du inte vill dela din plats med en annan användare i Google Maps kan du göra följande.
  • Avvisa begäran: Tryck på Nej. Din plats delas inte.
  • Blockera personen som begär att få se din plats: Tryck på Blockera. Din plats delas inte och personen kan inte längre begära din plats. När du blockerar en person påverkas hans eller hennes möjlighet att kontakta dig i andra Google-produkter. Läs mer om att blockera användare.

Avblockera någon

1.  Öppna Google Maps-appen på din telefon eller surfplatta med Android Maps.
  2. Tryck på din profilbild eller initial Kontocirkel och sedan  Platsdelning.
  3. Tryck på Mer Mer och sedan Blockerade användare högst upp.
  4. Tryck på Ta bort Remove bredvid personen som du vill sluta blockera.