Latitud- och longitudkoordinater

Det går att söka efter en plats med hjälp av dess koordinater för latitud och longitud, eller så går det att få koordinaterna för en plats som du redan har hittat i Google Maps.

Söka efter en plats med hjälp av koordinater

Om du vill söka efter en plats med hjälp av dess koordinater öppnar du helt enkelt Google Maps och söker med koordinaterna. Koordinaterna måste anges i ett format som fungerar med Google Maps.

Exempel på godkända format:

• Grader, minuter och sekunder (DMS): 41° 24' 12.1674", 2° 10' 26.508"
  • Grader och decimalminuter (DMM): 41 24.2028, 2 10.4418
  • Decimalgrader (DDD): 41.40338, 2.17403

Försök med verktyget nedan om du har problem med formatet för din sökning.

Formatera sökningen på Google Maps

Om du inte använder verktyget ovan får du några tips för att formatera koordinaterna så att de fungerar i Google Maps.

• Använd inte formatet GG:MM:SSS (till exempel: 41:24:12.1674N 2:10:26.508W).
  • Skriv inte ″d″ som gradtecken (till exempel: 41d 24′ 12.1674" N 2d 10′ 26.508" W).
  • Du får fram gradsymbolen genom att trycka på ALT+0176 (Windows, Chromebook, Linux) Skift+Alternativ+8 (Mac).
  • Använd inte kommatecken som decimalavgränsare. Felaktigt: 41,40338, 2,17403. Korrekt: 41.40338, 2.17403.
  • Skriv latituden först. Ange latitudkoordinaterna före longitudkoordinaterna.

Hämta koordinaterna för en plats

Hur du får koordinaterna för en plats beror på vilken version av Google Maps du använder. Det går inte att få koordinater för en plats till en telefon eller en surfplatta.

Nya Google Maps

1. Högerklicka på en plats på kartan.
  2. Välj Vad finns här?
  3. Under sökrutan visas ett informationskort med koordinaterna.

Klassiska Google Maps

1. Öppna klassiska Google Maps.
  2. Högerklicka på en plats på kartan.
  3. Välj Vad finns här?
  4. Koordinaterna visas i sökrutan högst upp på sidan.