Routebeschrijvingen opvragen en routes tonen

Met Google Maps kun je routes opvragen voor de auto, het openbaar vervoer, lopen of fietsen. Als er meerdere routes worden getoond, zie je de beste route naar je bestemming in blauw. Alternatieve routes staan in grijs op de kaart.

Bepaalde routebeschrijvingen in Google Maps bevinden zich in de bètafase en kunnen daarom beperkt beschikbaar zijn. Wees altijd voorzichtig wanneer je routebeschrijvingen in Google Maps gebruikt. Houd de omgeving goed in de gaten en neem de benodigde maatregelen om de veiligheid van jezelf en de mensen om je heen te waarborgen. Volg bij twijfel de borden langs de weg of het pad waarop je je bevindt wanneer je een routebeschrijving gebruikt.

1. Open de Google Maps-app Maps op je iPhone of iPad.
  2. Zoek je bestemming of tik erop op de kaart.
  3. Tik linksonder op Route Route.
  4. Kies een van de volgende opties:
    • Auto: Auto
    • Openbaar vervoer: Ov
    • Lopen: Lopen
    • Rit: Rittenservice
    • Fiets: Fietsen
    • Vliegtuig: Vlucht
  5. Tik onderaan op Stappen Stappen om de lijst met auto-, loop- of fietsroutes te bekijken.

Tip:

Meerdere bestemmingen toevoegen

1. Open de Google Maps-app Maps op je iPhone of iPad.
  2. Zoek je bestemming of tik erop op de kaart.
  3. Tik linksonder op Route Route.
  4. Tik rechtsboven op Meer Meer en dan Extra stop toevoegen.
  5. Tik op Klaar als je klaar bent.

Tip:

• Je kunt maximaal 9 tussenstops toevoegen.
  • Routebeschrijvingen naar meerdere bestemmingen of routepunten zijn niet beschikbaar voor reizen per openbaar vervoer of ritten.
  • Zo wijzig je de volgorde van je tussenstops: zoek de bestemming die je wilt verplaatsen en dan tik op Opnieuw ordenen Opnieuw ordenen en dan versleep de bestemming.

Je route aanpassen

Tolwegen en snelwegen vermijden
  1. Open de Google Maps-app Maps op je iPhone of iPad.
  2. Zoek je bestemming of tik erop op de kaart.
  3. Tik linksonder op Route Route.
  4. Tik bovenaan op Auto Auto.
  5. Tik rechtsboven op Meer Meer en dan Routeopties.
  6. Schakel Tolwegen vermijden of Snelwegen vermijden in.
Je vertrekpunt of bestemming wijzigen

Je vertrekpunt wordt standaard ingesteld op je locatie. Als je je vertrekpunt en bestemming wilt wijzigen, volg je de onderstaande instructies. Opmerking: Je kunt de navigatie niet starten als je je huidige locatie niet gebruikt, maar je kunt wel een voorbeeld van de route zien.

1. Open de Google Maps-app Maps op je iPhone of iPad.
  2. Zoek je bestemming of tik erop op de kaart.
  3. Tik linksonder op Route Route.
    • Als je je vertrekpunt wilt bewerken, ga je naar het vak bovenaan het scherm en tik je op Mijn locatie.
    • Als je je bestemming wilt bewerken, tik je op een van de bestemmingen in de lijst van het vak Naar.
  4. Tik op Voorbeeld.
Je vertrektijd aanpassen

Als je een trein mist of juist vroeg ter plaatse bent terwijl je een reis met het openbaar vervoer maakt met Google Maps, kun je nu alternatieve vertrektijden selecteren om de reis op het moment zelf nog aan te passen.

Belangrijk: Als je een nieuwe tijd selecteert, worden je huidige en toekomstige reistijden automatisch geüpdatet op basis van je nieuwe vertrektijd.

1. Open de Google Maps-app Maps op je iPhone of iPad.
  2. Zoek je bestemming of tik erop op de kaart.
  3. Tik linksonder op Route Route.
  4. Tik op Openbaar vervoer Ov.
  5. Geef bovenaan je startlocatie op.
  6. Bevestig je vertrekdatum en -tijd en tik vervolgens op de gewenste route. Je routegegevens worden geopend.
  7. Onder de naam van je vertrekhalte of -station zie je maximaal 2 latere vertrektijden staan, indien beschikbaar. Er kan bijvoorbeeld 'Ook om 13:30 uur en om 14:15 uur' staan.
  8. Tik op de pijl aan de linkerkant om je vertrekopties uit te vouwen. Dan geeft Maps nog meer vertrektijden weer, indien beschikbaar.
    • Als je geen tijd kunt vinden die jou goed uitkomt, tik je op Meer vertrektijden om alle beschikbare vertrektijden en reisgegevens te bekijken. Gebruik de pijl-terug om terug te gaan naar de vertrektijden en je keuze te maken.
  9. Tik op de gewenste vertrektijd.

Andere manieren om routebeschrijvingen te gebruiken

Je favoriete reizen vastzetten

Als je Google Maps gebruikt voor een routebeschrijving van reizen die je vaak maakt (zoals van je huis naar je werk), kun je op het tabblad Ga Go snel een routebeschrijving opvragen en je geschatte aankomsttijd bekijken.

Als je een favoriete reis vastzet, zie je deze onderaan het scherm als je op het tabblad Ga tikt.

Tip: Je kunt alleen reizen met de auto en het openbaar vervoer vastzetten.

1. Open Google Maps Maps op je apparaat.
  2. Selecteer Ga Go onderaan de app.
  3. Je ziet een balk onderaan het scherm. Swipe omhoog om de lijst met voorgestelde reizen te bekijken.
  4. Tik aan de rechterkant op Vastzetten .
Route delen

Volg de onderstaande instructies als je iemand een routebeschrijving en een link naar de route in Google Maps wilt sturen.

1. Open de Google Maps-app Maps op je iPhone of iPad.
  2. Tik linksonder op Route Icoon voor ov-routes in Maps.
  3. Selecteer een route.
  4. Tik rechtsboven op Meer Meer.
  5. Tik op Route delen.
  6. Kies een app om de routebeschrijving te delen.
Een routebeschrijving naar je telefoon of tablet sturen

Volg de onderstaande instructies om een routebeschrijving naar je telefoon of tablet te sturen.

1. Open Google Maps op je computer en zorg dat je bent ingelogd.
  2. Vraag een routebeschrijving op. Sleep de routelijn als je de route wilt wijzigen.
  3. Klik op Route verzenden naar je telefoon.
  4. Kies een telefoon, tablet, e-mail of sms.

Tip: Als je meer dan één bestemming hebt, kun je geen routebeschrijving naar je telefoon of tablet sturen.