Overstappen van Microsoft Outlook naar Gmail

E-mails opstellen en sturen

In zowel Outlook als Gmail zijn opties beschikbaar in het nieuwe berichtvenster. U kunt ook met de rechtermuisknop op berichten in uw inbox klikken om de opties te bekijken.Gmail slaat berichten waaraan u werkt automatisch op in een label met de naam Concepten.

Op deze pagina

Opmerking: Deze instructies gelden voornamelijk alleen voor het web. Bekijk instructies voor overstappen voor mobiele apparaten.

Wilt u geavanceerde Google Workspace-functies voor uw bedrijf?

Probeer Google Workspace vandaag nog.

Uw e-mails openen

• In Outlook: Open Outlook op uw computer.
  • In Gmail: Ga in een browser naar gmail.com.

Meer informatie

Gmail openen

Open Gmail from...

• Any web browser—Go to mail.google.com.
  • Most Google pages—In the upper right, click the App Launcher  and choose Gmail.
  • Android devices—Install and open the Android app.
  • Apple iOS devices—Install and open the iOS app.

Tip: Een browserbookmark maken voor Gmail

1. Ga in de Chrome-browser naar de site die u in de toekomst opnieuw wilt bezoeken. Bijvoorbeeld:
    • mail.google.com voor Gmail
    • calendar.google.com voor Google Agenda
  2. Klik rechts in de adresbalk op Ster en danBookmark toevoegen .
  3. Kies een optie:
    • Als u het pop-upvenster wilt sluiten, klikt u op Sluiten .
    • Als u de naam van de bookmark wilt wijzigen of de bookmark in een andere map wilt zetten, kiest u een optie en klikt u op Klaar.

Tip: Een Gmail-snelkoppeling toevoegen aan uw bureaublad

1. Ga naar uw desktop en klik met de rechtermuisknop.
  2. Kies Nieuw and then Snelkoppeling
  3. Typ het webadres als de locatie. Voorbeeld:
  4. (Optioneel) Geef de snelkoppeling een naam.

Meer informatie in het Helpcentrum voor Gmail

E-mails opstellen en opmaken

Conceptmail

• In Outlook: Klik op Homeen dan Nieuwe e-mail en dan op Opslaan.
  • In Gmail: Klik op Opstellen. Concepten worden automatisch opgeslagen. Ga naar het label Concepten om een concept te vinden.

Meer informatie

Opstellen in een Gmail-pop-up

1. Ga op je computer naar Gmail.
  2. Klik linksboven op Opstellen .
  3. Voeg ontvangers toe aan het veld Aan. Je kunt ontvangers ook toevoegen:
    • In de velden Cc en Bcc.
    • Met een plusteken (+) of @vermelding en de naam van het contact in het tekstveld als je een bericht opstelt.
  4. Voeg een onderwerp toe.
  5. Schrijf je bericht.
  6. Klik onderaan de pagina op Verzenden.

Tip: Klik op Aan om afzonderlijke ontvangers en groepen contacten toe te voegen die je met labels hebt gemaakt.

Opstellen in een nieuw Gmail-venster

1. Klik links op Opstellen.
  2. (Optioneel) Kies een venstergrootte met de knoppen rechtsboven:
    • Volledig scherm
    • Volledig scherm sluiten
    • Openen in een nieuw venster Shift +
  3. Voeg een onderwerp en ontvangers (Aan, Cc of Bcc) toe.

Meer informatie in het Helpcentrum voor Gmail

Schrijfsuggesties krijgen

1. Open Gmail op uw computer.
  2. Klik rechtsboven op Instellingen en dan Alle instellingen bekijken.
  3. Scrol onder 'Algemeen' naar 'Smart Compose'.
  4. Selecteer Schrijfsuggesties ingeschakeld of Schrijfsuggesties uitgeschakeld.

Opmerking: Smart Compose is beschikbaar in het Engels, Frans, Italiaans, Portugees en Spaans. Smart Compose is niet bedoeld om antwoorden te geven en voorspelt niet altijd feitelijk correcte informatie.

Meer informatie in het Helpcentrum voor Gmail

Schrijftips krijgen

• In Outlook: Gebruik grammatica- en spellingcontrole.
  • In Gmail: Krijg grammatica, spelling en gepersonaliseerde schrijfsuggesties.

Meer informatie

Tools voor grammatica en spelling aan- of uitzetten

1. Open Google Gmail op je computer.
  2. Klik op Instellingen  en dan Instellingen.
  3. Klik bovenaan op Algemeen.
  4. Schakel de volgende tools in of uit:
  • Grammatica
  • Spelling
  • Autocorrectie

Schrijfsuggesties aan- of uitzetten

1. Open Gmail op uw computer.
  2. Klik rechtsboven op Instellingen en dan Alle instellingen bekijken.
  3. Scrol onder 'Algemeen' naar 'Smart Compose'.
  4. Selecteer Schrijfsuggesties ingeschakeld of Schrijfsuggesties uitgeschakeld.

Opmerking: Smart Compose is beschikbaar in het Engels, Frans, Italiaans, Portugees en Spaans. Smart Compose is niet bedoeld om antwoorden te geven en voorspelt niet altijd feitelijk correcte informatie.

Meer informatie in het Helpcentrum voor Gmail

E-mail opmaken

• In Outlook: Pas de indelingen toe in het berichtvenster.
  • In Gmail: Veelgebruikte tekstindelingen toepassen in het berichtvenster. Voor geavanceerde opmaakopties of tabellen kunt u e-mails bewerken en sturen vanuit Google Documenten.

Meer informatie

Uw e-mail opmaken

1. Open Gmail op uw computer.
  2. Klik op Opstellen.
  3. Klik onderaan het bericht op Opmaakopties .

De standaardtekstopmaak wijzigen

U kunt een tekstopmaak instellen die wordt toegepast op alle nieuwe e-mails die u schrijft.

1. Open Gmail op uw computer.
  2. Klik rechtsboven op Instellingen Instellingen en dan Alle instellingen bekijken.
  3. Scrol omlaag naar het gedeelte Standaardtekstopmaak.
  4. Wijzig de tekst in het vak in de opmaak die u wilt gebruiken voor uw e-mails.
  5. Klik onderaan de pagina op Wijzigingen opslaan.

Conceptmail in Google Documenten

1. Open een Google-document op uw computer.
  2. Klik linksboven op Invoegen > Bouwblokken > E-mailconcept.
    • U kunt ook @email in het document typen. Druk daarna op Enter.
  3. Als u ontvangers wilt toevoegen in het veld Aan, typt u @ en zoekt u in uw contacten of typt u e-mailadressen.
  4. U kunt een onderwerpregel toevoegen, tekst schrijven in het hoofdgedeelte van de e-mail en uw concept opmaken.

Meer informatie in het Helpcentrum voor Gmail

E-mailhandtekeningen instellen

• In Outlook: Klik in het berichtvenster op Berichten danHandtekening.
  • In Gmail. Klik in het berichtvenster op Handtekening invoegen .

Een nieuwe handtekening maken via Instellingen

Meer informatie

Een handtekening maken

1. Open Gmail.
  2. Klik rechtsboven op Instellingen and thenAlle instellingen bekijken.
  3. Ga op het tabblad Algemeen naar Handtekening en klik op Nieuwe maken.
  4. Geef de handtekening een naam en klik op Maken.
    Deze naam is niet uw handtekening, maar de naam van de handtekeningtemplate.
  5. Voeg in het tekstvak rechts de tekst van de handtekening toe.
  6. Gebruik de opmaakbalk om tekstkleuren, links en afbeeldingen toe te voegen.
  7. Klik onderaan de pagina op Wijzigingen opslaan.

Uw logo en handtekening naast elkaar weergeven

1. Open een Google-document op uw computer.
  2. Klik op Invoegen and then Tabel en maak een tabel van 2x1.
  3. Voeg in de linkercel uw logo in.
  4. Voer in de rechtercel uw handtekening in.
  5. Klik met de rechtermuisknop op de tabel en selecteer Tabeleigenschappen.
  6. Klik op Kleur en wijzig de rand van de tabel in wit.
  7. Klik op Bewerken and then Alles selecteren.
  8. Klik op Bewerken and then Kopiëren.
  9. Open Gmail en ga naar de handtekening die u heeft gemaakt.
  10. Klik met de rechtermuisknop en plak uw logo en handtekening.
  11. Scroll omlaag en klik op Wijzigingen opslaan.

Meer informatie in het Helpcentrum voor Gmail

E-mails die u verzendt markeren als belangrijk

• In Outlook: Selecteer de belangrijkheidsmarkering. Belangrijkheidsmarkeringen worden niet getoond in berichten die naar Gmail-accounts worden gestuurd.
  • In Gmail: Markeer het belang van het bericht in het onderwerpveld.

Meer informatie
  1. Open Gmail.
  2. Klik op Opstellen.
  3. Voeg ontvangers toe.
  4. Voeg aan het begin van het veld Onderwerp een beschrijving toe, zoals:
    • [URGENT]
    • [REAGEREN VOOR 1 DEC]
    • [GOEDKEURING NODIG]
      Opmerking: U kunt een rood uitroepteken voor de omschrijving plakken om e-mails die u stuurt te markeren als belangrijk.
  5. Stel het bericht op en klik op Verzenden.

E-mailberichten doorsturen of bijvoegen bij andere berichten

• In Outlook: Voeg een Outlook-item toe in het berichtvenster of sleep en zet het neer.
  • In Gmail: Doorsturen als bijlage of slepen en neerzetten.

Meer informatie

Een e-mail doorsturen als bijlage

1. Ga op je computer naar Gmail.
  2. Selecteer de gewenste e-mails.
  3. Klik op Meer en dan Doorsturen als bijlage.
  4. Voeg ontvangers toe aan het veld Aan. Je kunt ook ontvangers toevoegen in de velden Cc en Bcc.
  5. Voeg een onderwerp toe.
  6. Schrijf je bericht.
  7. Klik onderaan op Verzenden.

Opmerking: Als je een bericht als bijlage wilt doorsturen, kun je ook met de rechtermuisknop op een bericht klikken of het bestand slepen en neerzetten in de hoofdtekst van je bericht.

Meerdere e-mails doorsturen als bijlage

1. Open Gmail.
  2. Klik op Opstellen.
  3. Vink de vakjes aan naast de berichten die u wilt bijvoegen en sleep ze naar het venster met het nieuwe bericht.
  4. Voer een ontvanger, onderwerp en eventuele berichttekst in.
  5. Klik op Verzenden.

Een e-mail beantwoorden met een bijgevoegde e-mail

1. Ga op je computer naar Gmail.
  2. Open de e-mail en dan klik op Beantwoorden.
  3. Klik in de rechterbovenhoek van de e-mail op het pictogram Groot weergeven Openen in nieuw venster (groot weergeven) .
  4. Selecteer in je inbox de e-mail die je wilt bijvoegen.
  5. Sleep de e-mail naar je bericht.
  6. Klik onderaan op Verzenden.

Meer informatie in het Helpcentrum voor Gmail

Bezorgingsopties kiezen

Nu verzenden

• In Outlook: Klik in het berichtvenster op Sturen. Klik daarna op Verzenden/ontvangen en danAlles sturen.
  • In Gmail: Klik in het berichtvenster op Sturen.

Meer informatie
  1. Ga op je computer naar Gmail.
  2. Klik linksboven op Opstellen .
  3. Voeg ontvangers toe aan het veld Aan. Je kunt ontvangers ook toevoegen:
    • In de velden Cc en Bcc.
    • Met een plusteken (+) of @vermelding en de naam van het contact in het tekstveld als je een bericht opstelt.
  4. Voeg een onderwerp toe.
  5. Schrijf je bericht.
  6. Klik onderaan de pagina op Verzenden.

Tip: Klik op Aan om afzonderlijke ontvangers en groepen contacten toe te voegen die je met labels hebt gemaakt.

Later verzenden

• In Outlook: Selecteer in het berichtvenster Optiesen danLevering vertragen.
  • In Gmail: Klik in het berichtvenster op de pijl-omlaag naast Sturen en klik op Sturen plannen.

Meer informatie
  1. Ga op je computer naar Gmail .
  2. Tik linksboven op Opstellen .
  3. Stel je e-mail op.
  4. Klik linksonder naast Verzenden op de dropdownpijl Meer verzendopties.
  5. Klik op Verzenden plannen.

Opmerking: Je kunt tot 100 geplande e-mails hebben.

Meer informatie in het Helpcentrum voor Gmail

E-mail naar een groep sturen

• In Outlook: Gebruik contactenlijsten of e-mail samenvoegen.
  • In Gmail: Contactenlijsten, groepen of e-mail samenvoegen.

Meer informatie

Een contact of contactgroep e-mailen vanuit Gmail

1. Klik in Gmail op Opstellen.
  2. Begin in het veld Aan het adres van de persoon of contactgroep te typen. Terwijl u typt, wordt een lijst met overeenkomende adressen weergegeven.
  3. Klik op het juiste adres. Voor contactgroepen wordt elk groepslid toegevoegd aan de lijst Aan. Als u het bericht niet wilt verzenden naar iedereen in de contactgroep, klikt u naast de personen die het bericht niet moeten krijgen op Verwijderen .

Opmerking: Als u een algemeen mailinglijstadres wilt zien in de lijst voor automatisch aanvullen, moet u wellicht eerst een e-mail naar de lijst verzenden.

E-mail samenvoegen gebruiken om gepersonaliseerde e-mails te sturen

1. Open Gmail op je computer.
  2. Klik linksboven op Opstellen.
    • Je kunt ook een bestaand concept openen.
  3. Voeg ontvangers toe aan het veld Aan.
  4. Klik rechts van de regel Aan op E-mail samenvoegen gebruiken .
  5. Zet E-mail samenvoegen aan.
  6. Typ @ in je bericht.
  7. Selecteer een samenvoegingstag:
    • @voornaam
    • @achternaam
    • @volledigenaam
    • @e-mail
  8. Druk op Enter om de samenvoegingstag in te voegen.

Meer informatie in het Helpcentrum voor Gmail

Berichtbeveiliging verbeteren

• In Outlook: Selecteer in het berichtvenster de optie Optiesen danVersleutelen.
  • In Gmail: Zet in het berichtvenster de vertrouwelijke modus aan.

Meer informatie

Belangrijk: Als u Gmail gebruikt met uw werk- of schoolaccount, neemt u contact op met uw beheerder om ervoor te zorgen dat u de vertrouwelijke modus kunt gebruiken.

1. Ga op uw computer naar Gmail.
  2. Klik op Opstellen.
  3. Klik rechtsonder in het venster op Vertrouwelijke modus aanzetten .
    Tip: Als u de vertrouwelijke modus al hebt aangezet voor een e-mail, klikt u onderaan de e-mail op Bewerken.
  4. Stel een vervaldatum en toegangscode in. Deze instellingen gelden voor zowel de e-mailtekst als eventuele bijlagen.
    • Als u Geen sms-toegangscode kiest, kunnen ontvangers die de Gmail-app gebruiken het bericht rechtstreeks openen. Ontvangers die geen Gmail gebruiken, krijgen een toegangscode via e-mail.
    • Als u Sms-toegangscode kiest, krijgen ontvangers een toegangscode via sms.Zorg ervoor dat u het telefoonnummer van de ontvanger opgeeft, niet uw eigen telefoonnummer.
  5. Klik op Opslaan.

Meer informatie in het Helpcentrum voor Gmail

Weten wanneer iemand uw e-mail opent

• In Outlook: Klik in het berichtvenster op Optiesen danOntvangstbevestiging.
  • In Gmail: Klik onderaan het berichtvenster op Leesbevestiging vragen.

Meer informatie
  1. Open Gmail op je computer.
  2. Klik op Opstellen.
  3. Stel je e-mail op zoals je gewend bent.
  4. Klik rechtsonder op Meer opties Meer verzendopties en dan Leesbevestiging vragen
  5. Verstuur je bericht.

Meer informatie in het Helpcentrum voor Gmail

Verzenden ongedaan maken

• In Outlook: Ga in het berichtvenster naar Bestanden danBericht opnieuw verzenden of intrekken.
  • In Gmail: Klik binnen de annuleringsperiode op Ongedaan maken in de melding Bericht gestuurd.

Meer informatie

Een e-mail terughalen met Verzenden ongedaan maken

1. Linksonder zie je 'Bericht verzonden' en een optie 'Ongedaan maken' of Bericht bekijken.
  2. Klik op Ongedaan maken.

Een tijdsperiode kiezen waarbinnen u een bericht kunt terugroepen

1. Ga op je computer naar Gmail.
  2. Klik rechtsboven op Instellingen Instellingenen dan Alle instellingen bekijken.
  3. Selecteer naast Verzenden ongedaan maken een annuleringsperiode voor de verzending van 5, 10, 20 of 30 seconden.
  4. Klik onderaan op Wijzigingen opslaan.

Meer informatie in het Helpcentrum voor Gmail

Google, Google Workspace en de gerelateerde merken en logo's zijn handelsmerken van Google LLC. Alle andere bedrijfs- en productnamen zijn handelsmerken van de bedrijven waarmee ze in verband worden gebracht.