Använda Gmail med en skärmläsare

Gmail är ett e-postprogram med verktyg och funktioner för att hantera e-post säkert, kommunicera med andra, ordna inkorgen och hålla koll på allt viktigt. Gmail har tillgänglighetsfunktioner avsedda för att hjälpa personer som är blinda eller har nedsatt syn.

Använd tipsen på den här sidan för att få ut det mesta av Gmail när du använder skärmläsare för text till tal, inklusive VoiceOver, ChromeVox, JAWS eller NVDA.

Snabbstart

Den här artikeln innehåller information som hjälper dig att använda Gmail. Den kan ta tid att läsa igenom. Om du vill komma igång snabbt hjälper dessa tips dig att bläddra bland, svara på och skriva e-post.

Innan du börjar

Tips!

• Flytta fokus mellan konversationer i inkorgen eller till en specifik etikett genom att trycka på uppåt- eller nedåtpil eller på j eller k.
  • Tryck på Retur eller o för att öppna en konversation och läsa meddelanden.
  • Så här läser du meddelanden i den öppnade konversationen:
    • Tryck på tangenten n om du vill läsa alla olästa meddelanden i konversationen, med början från det äldsta olästa meddelandet.
    • Tryck på p om du vill läsa tidigare meddelanden i konversationen.
    • Läs enheter, till exempel stycke, mening, ord eller rad genom att använda skärmläsarens virtuella läge.
    • Tryck på semikolon om du vill expandera alla meddelanden för att läsa alla med n och p.
  • Utför åtgärder genom att ange:
    • u: Återgå till inkorgen och markera meddelandet som läst.
    • a: Svara alla i det fokuserade meddelandet.
    • r: Svara det fokuserade meddelandets avsändare.
    • e: Arkivera konversationen.
    • m: Stäng av konversationens ljud.
  • Tryck på x för att välja en eller flera konversationer på inkorgens konversationslista. När konversationerna är markerade går det att använda alla åtgärder ovan utom u.
  • Dessa kommandon är också praktiska:
    • c: Skriv ett nytt meddelande.
    • g sedan i: Öppna inkorgen.
    • Skift + i: Markera som läst. Återgår till inkorgen när det används på ett öppnat meddelande.
    • Skift + u: Markera som oläst. Återgår till inkorgen när det används på ett öppnat meddelande.
    • Plus eller likhetstecken: Markera som viktigt.
    • Bindestreck: Markera som oviktigt.
    • b: Skjut upp.
    • Skift + t: Lägg till i Tasks.
    • v: Flytta till.
    • l: Öppna etikett som.
    • y: Ta bort etikett. Samma som arkivera.
    • z: Ångra den senaste åtgärden.

Kom igång

Konfigurera skärmläsaren och Gmail

Rekommenderade webbläsare och skärmläsare

Gmail rekommenderar Chrome och:

• NVDA eller JAWS i Windows
  • ChromeVox i ChromeOS
  • VoiceOver i MacOS

Använda Gmail som webbapp

Gmail är utformat som ett webbprogram med kortkommandon för att snabbt utföra åtgärder och navigera i gränssnittet.

Viktigt! Använda Gmail som en webbapp genom att ställa in skärmläsaren på fokusläge så här:

• JAWS virtuell markör måste vara avstängd. Aktivera och inaktivera med Insert + z.
  • NVDA måste vara i fokusläge. Växla med Insert och blanksteg.
  • ChromeVox måste ha låstangentsläge inaktiverat. Växla snabbt att trycka snabbt två gånger på söktangenten.
  • VoiceOver måste ha QuickKeys inaktiverat. Aktivera och inaktivera genom att trycka på vänster- och högerpil.

Det omvända läget kallas virtuellt läge.

Tips! När Gmail öppnas är skärmläsaren JAWS troligen i virtuellt läge. Vissa skärmläsare gör det möjligt att öppna vissa webbplatser eller domäner, såsom google.com eller mail.google.com, i fokusläget. Läs skärmläsarens dokumentation om du vill öppna Gmail i fokusläge automatiskt.

Aktivera kortkommandon i Gmail

Kortkommandon för navigering i gränssnittet är endast tillgängliga i vyn Standard när inställningen är aktiverad i Gmail-inställningarna. Dessa navigeringsgenvägar är inte tillgängliga när du skriver eller svarar på meddelanden. Det finns en annan uppsättning vanliga kortkommandon för formatering när du skriver meddelanden.

Det går att konfigurera Gmail för att tillåta tangentbordsnavigering när skärmläsaren är i fokusläge.

1. Tryck på frågetangenten (Skift + snedstreck) för att öppna dialogrutan Kortkommandon.
  2. Tryck på Tabb en gång för att komma till länken med namnet Aktivera eller Inaktivera.
  3. Tryck på Retur för att aktivera Gmail-genvägar om länken har namnet Aktivera.

Viktigt! Navigera till länken Standard längst ned på sidan om genvägen till frågetangenten inte fungerar och aktivera den så att den motsvarar vyn som beskrivs i den här artikeln.

Det går att öppna den fullständiga listan med kortkommandon när som helst eller att trycka på frågetangenten (Skift + +) i Gmail. Några av kortkommandona, som till exempel frågetangenten, är skiljetecken. När du granskar dem kan det vara bra att ställa in skärmläsaren så att de flesta skiljetecken läses upp.

Grundläggande navigering

Navigera, aktivera och välja

I den här artikeln använder vi orden navigera, aktivera och välja. I fokusläge utförs navigeringen vanligen med Tabb, Skift + Tabb, piltangenterna eller med många av kortkommandona som finns på den fullständiga listan med kortkommandon.

I virtuellt läge utförs navigeringen vanligen med kommandona du använder för att bläddra i annat innehåll i webbläsaren. Aktivering utförs av ett skärmläsarspecifikt kortkommando.

I fokusläge utförs navigering vanligen med Tabb, piltangenter eller med andra genvägar definierade i appen. Aktivering utförs med Retur eller blanksteg.

När du använder Gmail med tangentbord är det en åtgärd att fokusera på en konversation eller ett meddelande. En separat åtgärd är att markera konversationen eller meddelandet.

Tryck på x på tangentbordet när en konversation eller ett meddelande är i fokus. Tryck på x igen för att avmarkera det. Skärmläsaren läser upp det nya antalet markerade objekt när en konversation eller ett meddelande markeras eller avmarkeras.

Utför massval genom att trycka på asterisk och sedan på en av följande tangenter, till exempel asterisk och sedan:

• a: Markera alla konversationer.
  • n: Avmarkera alla konversationer.
  • r: Markera lästa konversationer.
  • u: Markera olästa konversationer.
  • s: Markera stjärnmärkta konversationer.
  • t: Markera ej stjärnmärkta konversationer.

Vissa konversationsåtgärder, till exempel att arkivera eller radera, är inte tillgängliga när det saknas markerade konversationer. På samma sätt gäller att vissa åtgärder, till exempel att vidarebefordra eller svara, endast gäller enskilda meddelanden och inte konversationer.

Använda kortkommandon

Viktigt!

• Kortkommandon för Gmail måste anges i fokusläge.
  • Vissa kortkommandon skrivs som en serie tangenttryckningar, till exempel g och sedan i, eller en asterisk och sedan a. I sådana fall måste den andra tangenttryckningen anges inom tre sekunder efter den första.

Ange kommandot Uppdatera eller läs in webbläsaren på nytt, vanligen Ctrl + r (⌘ + r på Mac) om skärmläsaren är i fokusläge och kortkommandon inte fungerar.

Öppna snabbmenyn

Förutom kortkommandon går det att använda snabbmenyn till att hitta tillgängliga alternativ när du arbetar med konversationer eller meddelanden.

Tryck på följande för att öppna snabbmenyn i Windows:

• Programtangenten som är tredje tangenten till höger om blanksteg på de flesta tangentbord i full storlek, är ofta tillgänglig genom tangentkombinationer på mindre tangentbord.
  • Skift + F10.

På MacOS måste VoiceOver aktiveras för att ge användaren åtkomst till snabbmenyn. När VoiceOver är aktiverat går det att trycka på VO + Skift + M.

Tryck på följande i Chrome OS:

• Skift + F10 om funktionstangenter är tillgängliga.
  • Sök + m när ChromeVox har aktiverats.

Läs mer om Gmails gränssnitt

Det finns fyra avsnitt eller rutor i Gmails gränssnitt. Som standard visas följande lista med vanliga komponenter och hur du identifierar de olika avsnitten:

• Rubriken högst upp, som visas i skärmläsaren som bannerlandmärke:
    • Huvudmeny: Visa/dölj knappen för länkuppsättningen Inkorg, Skickat, Utkast osv.
    • Gmail: Länk till startskärmen.
    • Sökredigeringsfält: Presenteras av skärmläsaren i ett sökningslandmärke som även innehåller knappen Visa sökalternativ.
    • Statusknapp: Ställ in din status som Aktiv, Stör ej, Borta eller skapa en egen. Ändra Chats aviseringsinställningar.
    • Knappen Support.
    • Knappen Inställningar.
    • Knappen Google-appar: Öppna andra Google-appar på en ny flik.
    • Knappen Google-konto: Hantera ditt konto. Logga in på och ut från dina konton.
  • Vänster panel, presenterad av skärmläsaren i ett navigeringslandmärke:
    • E-post: Visar etiketter och mappar. Den här artikeln fokuserar främst på e-post.
    • Chatt: Visar kontakter eller grupper som du samtalar med.
    • Rum: Skapa eller hitta gruppkonversationer med alternativet att dela filer eller uppgifter.
    • Meet: Skapa eller gå med i ett möte som öppnas på en ny webbläsarflik.

Tips! Mer information om Chat, Rum och Meet finns i Använda Chat med tillgänglighetsfunktioner.

• Huvudområde, presenterat av skärmläsaren i ett huvudlandmärke.
    • Det här är det största och centrala avsnittet i Gmails gränssnitt. Det visar konversationer, meddelanden eller meddelandeinnehåll. Det finns ett verktygsfält som går att öppna genom att trycka på kommatangenten. Verktygsfältets funktioner är även tillgängliga genom kortkommandon eller snabbmenyn. Det går oftast snabbare än med verktygsfältet. När Chat eller Rum aktiveras på den vänstra panelen visas de här i stället för e-post eller som en komprimerad version i ett popup-chattfönster.
  • Höger sidopanel, presenterad av skärmläsaren på en sidopanel som ett kompletterande landmärke
    • Den här panelen styrs med en reglageknapp med namnet Visa sidopanel eller Dölj sidopanel. I virtuellt läge finns knappen sist i skärmläsarens virtuella eller bläddringsbuffert.
    • När sidopanelen visas finns innehållet i ett kompletterande landmärke med namnet Sidopanel.
    • När det här området utökas ger det åtkomst till andra Google-produkter såsom Kalender, Keep, Tasks och Kontakter.

Utföra vanliga uppgifter

Öppna Gmail

Klicka på gmail.com. Fokus ligger på inkorgen när sidan läses in.

Bläddra och läsa e-post

Bläddra i inkorgen

Inkorgen måste navigeras i fokusläge med piltangenterna. Tryck på g och sedan på i om du navigerar bort från inkorgen.

Det går att navigera mellan konversationerna i inkorgen med:

• Uppåtpil eller tangenten k för nyare konversationer
  • Nedåtpil eller tangenten j för äldre konversationer

Det går att navigera i inkorgen som en lista eller som ett rutnät. När du navigerar i en lista läses flera fält upp när du navigerar. När du navigerar i ett rutnät läses endast ett fält upp. Navigera som ett rutnät genom att trycka på högerpil för att flytta mellan kolumner. Om du sedan trycker på nedåtpil läses endast kolumnen där du befinner dig upp, till exempel avsändare.

Vidta åtgärder för valda konversationer

Om du vill vidta åtgärder för de valda konversationerna går det att använda:

När du har valt en eller flera konversationer går det till exempel att använda kortkommandot eller använda snabbmenyn och välja att flytta de valda konversationerna till papperskorgen, arkivera dem eller att ge dem en etikett.

Tips! Tryck på z direkt om du ångrar den senaste åtgärden.

Åtgärder i inkorgen

Tillämpa en av följande åtgärder på markerade konversationer i inkorgen:

1. Navigera mellan konversationer med uppåt- eller nedåtpilen.
  2. Välj en eller flera konversationer genom att trycka på tangenten x. Du hör det nya antalet valda konversationer.
  3. Snabbmeny:
    • Navigera på listan med tillgängliga alternativ med uppåt- eller nedåtpil.
    • Välj en åtgärd genom att trycka på Retur.
  4. Kortkommandon:
    • Arkiv (e): Spara valda konversationer i arkivmappen och ta bort konversationen från listan med konversationer.
    • Ignorera (m): Ta bort markerade konversationer från inkorgen och arkivera konversationen.
    • Anmäl skräppost (utropstecken): Markera valda konversationer som skräppost.
    • Radera (nummertecken): Flytta markerade konversationer till papperskorgen.
    • Markera som läst (Skift + i).
    • Markera som oläst (Skift + u).
    • Markera som viktigt (plus eller lika med).
    • Markera som oviktigt (bindestreck).
    • Flytta till (v): Flytta valda konversationer till en annan mapp.
    • Etiketter (l): Bifoga förinställda eller anpassade etiketter i valda konversationer.
    • Ta bort etikett (y): Ta bort förinställda eller anpassade etiketter från valda konversationer.
    • Skjut upp (b): Fördröj alla aviseringar för de valda konversationerna.
    • Lägg till i Tasks (Skift + t): Skapar en ny uppgift i Mina uppgifter i konversationen.
Meddelandeåtgärder

Följande åtgärder finns tillgängliga när en konversation öppnas:

• Lägga till eller ta bort stjärnmärkning eller gå igenom stjärnmärkningar som du aktiverat i inställningarna (s)
  • Lägg till Skift till följande för att arbeta på en ny flik, till exempel Skift + r:
    • Svar (r)
    • Svara alla (a)
    • Vidarebefordra (f)
  • Radera (nummertecken)
  • Rapportera som skräppost (utropstecken)
  • Ta bort etikett (y)
  • Flytta till en etikett (v)
  • Markera som oläst härifrån (understreck)
  • Utöka hela konversationen (semikolon)
  • Komprimera hela konversationen (kolon)

Läsa e-postmeddelande

Som standard presenteras e-post som konversationer med alla svar på samma ämne i en tråd. När du öppnar konversationen ligger fokus på ämnet. Navigera till det äldsta olästa meddelandet i konversationen genom att trycka på kortkommandot n. Flytta fokus till och hör varje oläst meddelande tills det sista meddelandet lästs genom att på nytt trycka på n.

Varje meddelande i konversationen innehåller även några vanliga kontroller för att stjärnmärka, svara, öppna menyn Mer och Visa information. Navigera till Visa information och tryck på Retur om du vill öppna ett flikavsnitt som innehåller all specifik information om meddelandet i konversationen. Det här praktiskt för att förtydliga information om en mottagare med ett vanligt förnamn.

Läs tidigare meddelanden med kortkommandot s. När en konversation endast innehåller ett meddelande navigerar genvägen n en gång och p och n har ingen ytterligare effekt.

När en konversation har tidigare lästa meddelanden komprimeras de och ett fåtal presenteras endast som korta utdrag. Expandera alla meddelanden med kortkommandot semikolon. Kortkommandona p och n navigerar sedan i föregående och nästa meddelande i konversationen i kronologisk ordning. Det går även att komprimera alla utom det sista meddelandet med kortkommandot kolon.

Växla till skärmläsarens virtuella läge om du vill läsa längre meddelanden med mer information för att läsa meddelandet rad för rad med nedåtpilen. Börja på ämnet och fortsätt med rubriken med datum och avsändare och några andra snabba alternativ innan du öppnar brödtexten. Efter det sista meddelandet finns det knappar för att svara på eller vidarebefordra konversationen.

När meddelandet innehåller flera svar minimeras de tidigare lästa för att göra det lättare att läsa nya meddelanden. Hoppa förbi de komprimerade lästa meddelandena i tråden genom att använda skärmläsarens rubriknavigering för att gå till personen som skickade det nya svaret. Sedan kan du läsa meddelandet rad för rad eller använda annan navigering i detaljerat innehåll, såsom länkar, rubriker och tabeller. Om det finns fler än ett nytt meddelande om samma ämne utökas de i ordningen de tas emot. Det går att navigera till dem med rubriknavigering.

Om det låter för komplicerat kan du stänga av konversationsvyn i Inställningar. Din inkorg presenteras sedan som enskilda meddelanden från varje avsändare. Det gör det även enklare att läsa ett e-postmeddelande, men det kan bli svårare att följa konversationer som innehåller fler än ett meddelande.

Söka efter meddelanden

• Tryck på tangenten snedstreck för att navigera till sökfältet.
  • Det går att göra följande när du söker:
    • Ange sökvillkor och tryck på Retur.
    • Finjustera resultatet med sökoperatorer. Använd en sökoperator genom att infoga den före termen du söker. Här kommer några exempel:
      • ”is:” Om du vill söka efter e-postmeddelanden med en beskrivande term såsom status, till exempel läst, oläst, stjärnmärkt, flaggat eller viktigt. Exempel: ”is:unread”
      • ”from:” eller ”to:” Sök efter e-postmeddelanden från eller till en viss kontakt. Till exempel: ”from:david”
    • Det går att kombinera operatorer för ytterligare filtrering av sökresultat. En fullständig lista med tillgängliga sökoperatorer finns i Sökoperatorer som kan användas med Gmail.
  • Sökresultat visas i huvudområdet och går att navigera eller hantera precis som andra konversationslistor, t.ex. som inkorgen.

Använda avancerade sökalternativ

1. Tryck på tangenten snedstreck för att navigera till sökfältet.
  2. Tryck på Tabb om du vill navigera till knappen Visa sökalternativ. Tryck på Retur om du vill visa dialogrutan med sökvillkor.
  3. Dialogrutan har följande fält: Från, Till, Ämne, Innehåller orden, Har inte, Storlek, Datum inom (angivet intervall), Sök (angivna mappar). Det finns även en kryssruta för Har bilaga.
  4. Stäng dialogrutan och uppdatera e-posten så att endast matchande meddelanden visas genom att trycka på Retur.
  5. Du återgår till inkorgen med webbläsarens bakåtknapp eller kortkommandot g och sedan i.

Skapa ett filter

Följ de tidigare anvisningarna om du vill göra en avancerad sökning, men i stället för att trycka på Retur trycker du på knappen Skapa filter. Då öppnas en dialogruta som har en lista med alternativ för åtgärder som vidtas när ett meddelande matchar sökvillkoren exakt.

Det går att markera följande kryssrutor med blanksteg:

• Hoppa över inkorgen (arkivera det).
  • Markera som läst.
  • Stjärnmärk.
  • Använd etikett. Välj etikett på rullgardinsmenyn.
  • Vidarebefordra. Du måste ha en eller flera adresser för vidarebefordran i inställningarna för att välja det här alternativet.
  • Radera det.
  • Skicka aldrig till Skräppost.
  • Skicka mall.
  • Markera alltid som viktigt.
  • Markera aldrig som viktigt.
  • Kategorisera som. Du måste välja kategori på rullgardinsmenyn.
  • Använd även filtret på matchande konversationer.

Navigera till och tryck på knappen Skapa filter.

Det går även att använda filter på markerade eller öppna konversationer. När du väljer en konversation i inkorgen kan du navigera till verktygsfältet genom att klicka på kortkommandot komma för att navigera till och aktivera knappen Mer. Navigera till menyn Filtrera meddelanden som dessa med uppåt- eller nedåtpilen. Aktivera filtret genom att trycka på Retur. Då visas dialogrutan med filteralternativ med ett redan ifyllt sökvillkorsfält.

Använda etiketter för att ordna e-post

I Gmail ordnas e-post genom etiketter. Om du använder en etikett på ett meddelande kopieras inte meddelandet specifikt för etiketten. Det går att använda flera etiketter på din kopia av ett meddelande. Om du tar bort meddelandet tas det bort från alla tillhörande etiketter. Om du tar bort en etikett från ett meddelande raderas inte meddelandet. Meddelandet visas dock inte med andra meddelanden som har samma etikett. När du flyttar ett meddelande till en etikett läggs etiketten till och andra etiketter, såsom Inkorg, tas bort.

En fullständig förklaring av systemet med etiketter finns i Organisera Gmail med hjälp av etiketter.

Utforska etiketter

Navigera till en lista med alla e-postmeddelanden som har en viss etikett med kortkommandot g och sedan l. Du hör information om listan som ändras när du skriver ett etikettnamn. Det går att hålla muspekaren över listan eller fortsätta skriva tills du hör etiketten du vill ha och trycka på Retur. Det går att återvända till inkorgen med kortkommandot g och sedan i eller använda webbläsarens bakåtkommando.

Det går att flytta till listan med etiketter genom att trycka på vänsterpilen i konversationerna. Fokus ligger på etiketten för konversationer som för närvarande visas. Tryck på vänsterpilen i konversationerna om knappen Huvudmeny är komprimerad för att fokusera länken E-postnavigering. Där går det sedan att trycka på högerpilen för åtkomst till etiketterna.

Listan med etiketter fungerar i stort sett som ett träd där vänsterpil och högerpil komprimerar eller utökar etiketter som har underordnade objekt. Uppåt- och nedåtpilarna flyttar till etiketter som är länkar. Tryck på Retur när du hittar en etikett som du vill visa så att listan med konversationer med den etiketten visas.

Gmail har följande etiketttyper:

Systemetiketter

Systemetiketter är kopplade till åtgärder inbyggda i systemet som du använder på ett meddelande, vilket omfattar:

• Inkorg
  • Stjärnmärkt
  • Uppskjutet
  • Viktigt
  • Skickat
  • Utkast

Det går att visa e-post med var och en av dessa systemetiketter med kortkommandot g och sedan l. Tryck sedan på nedåtpilen för den aktuella systemetiketten. Du hittar direkta kortkommandon till systemetiketter som du använder ofta i listan med kortkommandon.

Kategorier

Google använder automatiskt kategorier på inkommande meddelanden så att det blir enklare att ordna inkorgen. Kategorierna är Socialt, Uppdateringar, Forum och Kampanjer. Dessa kategorier visas som flikar över Inkorg. Det går att bläddra mellan kategorier aktiverade för kontot med tangenten tilde.

Du kan välja om specifika kategorier ska visas genom att öppna fliken Inkorg i Använda Gmail-inställningarna och markera kategorierna som du vill inkludera. Aktivera knappen Spara ändringar längst ned på sidan.

Etiketter

Det går att visa alla e-postmeddelanden med en viss etikett när du använder kortkommandot g och sedan l och anger sedan en del av etiketten. Tryck på nedåtpilen till aktuell etikett. Tips! Det går även att skapa och använda egna anpassade etiketter.

Använda och skapa etiketter

1. Använd en eller flera markerade konversationer eller använd kortkommandot l när du läser meddelanden. Din skärmläsare säger: ”Menyn Tilldela etikett är öppen”.
  2. Använd uppåt- eller nedåtpilen för att välja en befintlig etikett och tryck på Retur för att använda den.
  3. Ange ett etikettnamn. Om det finns andra etiketter med tecken som du anger, markeras den första matchande etiketten och används om du trycker på Retur. Skapa en ny etikett genom att ange namnet på den nya etiketten och tryck på Retur.
  4. Du placeras i dialogrutan för att skapa en ny etikett med namnet du angav. I den här dialogrutan finns en kryssruta för att kapsla den skapade etiketten i en befintlig etikett och en rullgardinsmeny för att välja etiketten under vilken den skapade etiketten kapslas. Välj önskade alternativ och aktivera sedan OK.
  5. När en etikett används återgår fokus till etikettknappen i Gmails gränssnitt. Använd, ta bort eller skapa en annan etikett genom att trycka på Retur.
  6. Du går tillbaka till inkorgen med kortkommandot g och sedan i.

Ta bort etiketter

Etiketterna visas som markerade eller avmarkerade på menyn Tilldela etikett. Etiketter vilkas status är markerad används på valda konversationer. Det går att byta status på en etikett mellan markerad och avmarkerad genom att trycka på Retur. När en etikett har markerats eller avmarkerats återgår fokus till etikettknappen i Gmails gränssnitt. Du går tillbaka till inkorgen med kortkommandot g och sedan i.

När du navigerar bland meddelanden med en viss etikett kan du välja en eller flera etiketter genom att trycka på kortkommandot y.

All e-post

När ett meddelande eller en konversation blir felmärkt eller arkiveras, hittar du det genom att granska All e-post med g och sedan en genväg. Som standard söker dialogrutan för avancerad sökning i All e-post för att hitta felaktigt märkta meddelanden.

Skriva och svara på e-post

Använd dessa kortkommandon när du vill skriva ett nytt meddelande eller svar:

• Skriv ett nytt meddelande (c), på en ny flik (d).
  • Svara avsändaren (r), på en ny flik (Skift + r).
  • Svara alla mottagare av ett meddelande (a), på en ny flik (Skift + a).

När ett meddelande eller svar har startats kan du trycka på Tabb för att komma till de tillgängliga fälten, inklusive:

• Till, Ämne och meddelandetext.
  • Det går även att använda kortkommandona för fälten Kopia (Ctrl + Skift + c) och Hemlig kopia (Ctrl + Skift + b).

Ange en del av namnet eller e-postadressen i fältet Till, Kopia eller Hemlig kopia tills matchning meddelas eller flytta på listan med förslag med nedåtpilen och välj genom att trycka på Retur. Kontrollera att du har hittat rätt namn bland flera namnmatchningar genom att trycka på vänsterpil mot kontakten. Öppna sedan kontaktkortet genom att trycka på Alt + högerpil. Eftersom det mesta av det här innehållet inte går att fokusera måste du använda skärmläsaren i virtuellt läge för att granska. Tryck på Escape efter granskningen och på Ta bort om du vill ta bort den mottagaren.

Ytterligare åtgärder för en kontakt visas på snabbmenyn. Fler kortkommandon för att skriva meddelanden finns på listan med kortkommandon.

När du svarar på ett meddelande fylls Mottagare och Ämne grundat på tidigare meddelanden i konversationen. Om du använder ett jobb- eller skolkonto går det att ange ett plustecken följt av kontaktnamn eller e-postadress i brödtexten. Då läggs e-postmeddelandet till i meddelandet och läggs till på mottagarlistan. Det går även att ange @ följt av kontaktnamn eller adress för att markera meddelandet som viktigt för den personen.

När du skriver ett meddelande i Gmail sparas ett utkast automatiskt varje gång du avbryter i tre sekunder. Därför sparas ett utkast om du stänger dialogrutan med Escape eller stänger webbläsarfliken med Ctrl + w (⌘ + w på Mac). Ignorera och stäng utkastet genom att trycka på Ctrl + Skift + d (⌘ + Skift + d på Mac). Tryck på g och sedan på d för att få åtkomst till utkasten.

Skicka meddelandet och stäng utkastet genom att trycka på Ctrl + Retur (⌘ + Retur på Mac). Skicka meddelandet senare genom att trycka på Tabb till menyn Fler alternativ för att skicka. Tryck på Retur och sedan på nedåtpilen för Skicka med schemaläggning. Välj sedan en fördefinierad tid eller ange en egen inställning och tryck på Retur.

Formatera meddelanden

Formatering av text i Gmail liknar andra redigerare som du använder. Formatera texten medan du skriver genom att trycka på kortkommandot och ange sedan texten som du vill formatera.

Markera texten och tryck på kortkommandot om du vill lägga till eller ta bort formatering av befintlig text.

Vanliga kortkommandon för formatering

• Ångra (Ctrl + z) eller (⌘ + z).
  • Gör om (Ctrl + y) eller (⌘ + y).
  • Fet (Ctrl + b) eller (⌘ + b).
  • Kursiv (Ctrl + i) eller (⌘ + i).
  • Understruken (Ctrl + u) eller (⌘ + u).
  • Numrerad lista (Ctrl + Skift + 7) eller (⌘ + Skift + 7).
  • Punktlista (Ctrl + Skift + 8) eller (⌘ + Skift + 8).
  • Tillgängliga teckensnitt på rullgardinsmenyn:
    • Föregående teckensnitt (Ctrl + Skift + 5) eller (⌘ + Skift + 5).
    • Nästa teckensnitt (Ctrl + Skift + 6) eller (⌘ + Skift + 6).
  • Teckenstorlek:
    • Mindre (Ctrl + Skift + bindestreck) eller (⌘ + Skift + bindestreck).
    • Större (Ctrl + Skift + plus) eller (⌘ + Skift + plus).
  • Minska indrag (Ctrl + vänster hakparentes) eller (⌘ + vänster hakparentes).
  • Öka indrag (Ctrl + höger hakparentes) eller (⌘ + höger hakparentes).
  • Infoga länk (Ctrl + k) eller (⌘ + k).
    • Det här öppnar dialogrutan Redigera länk där det går att ange text att visa och länkens adress. Den innehåller även alternativknappar för att ange om länken leder till en webbadress eller e-postadress. Om du ändrar valet för dessa alternativknappar flyttas fokus automatiskt till textinmatningen för att ange adressen.
  • Ta bort all formatering från den markerade texten genom att trycka på Ctrl + omvänt snedstreck eller ⌘ + omvänt snedstreck.

Kontrollera stavning och grammatik

När du skriver text

Gmail korrigerar automatiskt fel när du skriver text och markerar fel som inte korrigerades. Skärmläsaren varnar dig när Gmail har åtgärdat ett fel och om fel när du granskar text du skrev. Tryck på Tabb när text som innehåller ett fel har fokus för att öppna dialogrutan Alternativ för stavningskontroll med fokus på den föreslagna korrigeringen. Godkänn förslaget genom att trycka på Retur eller tryck på Tabb för fler alternativ. Fokus återgår sedan till platsen där du redigerade.

Kortkommando för nästa stavfel

Medan du granskar texten:

• Flytta fokus till nästa fel genom att trycka på Ctrl + enkelt citattecken.
  • Flytta fokus till föregående fel genom att trycka på Ctrl + semikolon.

Stavnings- eller grammatikfelet meddelas. Granska förslaget genom att trycka på Tabb för att öppna dialogrutan Alternativ för stavningskontroll med fokus på förslaget.

Använda Smartskrivning

Gmail kan hjälpa dig att skriva e-postmeddelanden snabbare. Funktionen Smartskrivning bygger på maskininlärning och ger förslag medan du skriver.

Smartskrivning är aktiverat som standard. Det går att göra följande under Allmänna inställningar:

• Aktivera eller inaktivera Skrivförslag
  • Låt Gmail anpassa förslag automatiskt baserat på ditt sätt att skriva genom att aktivera eller inaktivera Anpassning

När det finns ett förslag meddelar skärmläsaren det efter en sekunds inaktivitet. Godkänn och infoga förslaget genom att trycka på Tabb.

Bifoga en fil i meddelandet

Från datorn

1. Öppna dialogrutan Öppna genom att navigera till och aktivera knappen Bifoga filer när du skriver ett meddelande eller ett svar.
  2. Ladda upp bilagan till meddelandet genom att söka efter den och välja filen i dialogrutan Öppna och aktivera knappen Öppna.

Bifogade filer placeras i slutet av meddelandet. Ta bort en bifogad fil från ett meddelandeutkast genom att placera fokus i meddelandetexten och navigera till filen som du vill ta bort. Tryck på tangenten Delete när fokus ligger på rätt fil.

Från urklipp

Om du kopierar en fil till Urklipp med Ctrl + c (⌘ + c på Mac) från datorn eller Google Drive, går det att bifoga filen genom att klistra in från Urklipp Ctrl + v (⌘ + v på Mac). Om den kopierade filen är en bild kopieras den som standard infogad i brödtexten. Bifoga filen genom att aktivera knappen Bifoga filer före inklistring från Urklipp.

Om de bifogade filerna är större än kontots gräns lägger Gmail automatiskt till en Google Drive-länk i e-postmeddelandet i stället för att inkludera det som en bilaga. Läs mer om delningsinställningar för Google Drive-bilagor.

Från Google Drive

1. Navigera till och aktivera knappen Infoga filer med Drive när du skriver ett meddelande eller ett svar för att öppna dialogrutan Infoga filer med Google Drive.
  2. Fokus ligger först på filer eller mappar på Min enhet i ett rutnät. Navigera i listan med filer och mappar med piltangenterna. Välj en eller flera filer och infoga genom att trycka på Retur om du vill dela med en länk.
  3. Dokument i Google Dokument, Kalkylark och Presentationer delas endast med länkar.
  4. Andra filtyper går att dela som bilagor. Välj en fil och tryck på Tabb till på/av-knappen Bilagor och välj genom att trycka på blanksteg. Tryck sedan på Skift + Tabb till knappen Infoga och tryck på Retur.
  5. Välj en fil på en annan plats i Google Drive genom att öppna fliken Min enhet. Tryck sedan på högerpilen och på Retur för att flytta fokus till filerna eller mapparna på den platsen.

Filer som infogas som en länk från Drive placeras i meddelandetexten vid fokuspunkten innan du aktiverar knappen Infoga filer med Drive och går att radera från meddelandet med backstegstangenten.

Lägg till alternativtext i en bild

1. Välj utrymmet som representerar bilden med Skift + pil när du har lagt till en infogad bild i meddelandet.
  2. Tryck förbi flera storlekslänkar med Tabb. Viktigt! Bästa passform är standard.
  3. Tryck på Retur på länken Redigera alternativtext.
  4. Skriv alternativtexten.
  5. Godkänn och stäng dialogrutan genom att trycka på Retur.
  6. Flytta tillbaka markören till meddelandetexten genom att trycka på Tabb.

Ta bort bifogad fil

Bifogade filer visas efter signaturen i slutet av e-postmeddelandet som du skrev. Flytta fokus till bifogade filer genom att flytta fokus till slutet av e-postmeddelande som du skrev. Ta bort den bifogade filen genom att trycka på Delete.

Skicka som konfidentiellt

När du använder konfidentiellt läge för att skicka ett meddelande i Gmail måste den avsedda mottagaren ange en kod för att läsa meddelandet.

När du har skickat meddelandet får mottagaren ett e-postmeddelande om att det finns ett konfidentiellt meddelande. Innan det går att läsa e-postmeddelandet måste mottagaren verifiera sin identitet med en kod som antingen skickas per e-post till samma konto eller som sms till ett nummer som du väljer.

1. Visa dialogrutan för konfidentiellt läge genom att trycka på tabbtangenten till knappen Växla konfidentiellt läge och tryck på Retur.
  2. Välj meddelandets utgångsdatum på rullgardinsmenyn.
  3. Välj lösenordskrav med alternativknapparna Inget sms-lösenord eller Sms-lösenord.
  4. Navigera till och aktivera knappen Spara.

Skapa signatur

1. Öppna Gmail-inställningarna
  2. Navigera till signaturavsnittet på fliken Allmänt.
  3. Öppna dialogrutan Ange namn på ny signatur genom att navigera till och aktivera knappen Skapa ny signatur.
  4. Ange signaturens namn och tryck på Retur för att skapa den.
  5. Skriv signaturen i redigeringsfältet som får fokus.
  6. Tryck på Tabb till kombinationsrutan FÖR NYA E-POSTMEDDELANDEN och välj signaturens namn eller Ingen signatur.
  7. Tryck på Tabb till kombinationsrutan VID SVAR/VIDAREBEFORDRAN och välj signaturens namn eller Ingen signatur.
  8. Spara ändringarna genom att bläddra bland de återstående allmänna inställningarna till knappen Spara ändringar och tryck på Retur.

Infoga eller ändra signatur

Tryck på Tabb till knappen Infoga signatur i slutet av e-postmeddelandet du skrev. En meny med namngivna signaturer och Ingen signatur öppnas. Tryck på Retur för att markera önskat alternativ. Det är här du lägger till en signatur även om du inte väljer att lägga till någon automatiskt.

Använda Gmail-inställningarna

1. Öppna Gmail-inställningarna genom att navigera till knappen Inställningar nästan högst upp i gränssnittet: Tryck på kortkommandot snedstreck för att flytta till Sök och tryck på Tabb fem gånger till Inställningar.
  2. Tryck på Retur för att öppna panelen Snabbinställningar.
  3. Använd Tabb för att gå till knappen Visa alla inställningar och aktivera för att öppna fliken Inställningar på den aktuella webbläsarfliken.

Tips! Det går att ändra inställningarna i fokusläge, men du hittar fler förklaringar och navigerar kanske snabbare i virtuellt läge.

Inledningsvis ligger fokus på fliken Allmänt som har inställningarna som oftast ändras. Ytterligare flikar följer och går att aktivera. Inställningarna för den aktiverade fliken visas i en tabell efter flikarna och inställningsämnena visas i den första kolumnen. När du har navigerat till tabellen går det att använda tabellkolumnnavigeringen (nedåt) för att granska de tillgängliga inställningarna och radnavigeringen (till höger) för att granska inställningsalternativen.

Det går att ändra de flesta inställningarna genom att byta tillbaka till fokusläget och interagera med kontrollen.

Spara eller avbryt du ändringar så här:

1. Använd skärmläsarens virtuella läge.
  2. Gå till navigeringslandmärket efter tabellen för att hitta knappen Spara ändringar och knappen Avbryt.
    Obs! Spara ändringar är endast tillgängligt när inställningarna har ändrats.
  3. Om du inte har ändrat något går det att lämna Inställningar med webbläsarens bakåtnavigering.