Använd Gmail standardvy med en skärmläsare

Snabbstartsguide

Välkommen till Gmail standardvy! Här är några tips för att använda Gmail med en skärmläsare:

• Sidan innehåller dessa delar: Gmail action bar, Google-fältet, knappen Skriv, Navigeringslistan, Huvudavsnitt (där du visar eller läser din e-post), Hangouts eller chatt och Sidfot.

• Gmail använder ARIA-etiketter och rubriker för att möjliggöra enkel navigering av skärmläsare. Du kan navigera genom programmet med hjälp av flikar eller dina vanliga tangenttryckningar i skärmläsaren.

• Med kortkommandona i Gmail kan du snabbt utföra vissa åtgärder. Om du t.ex. vill skicka ett meddelande trycker du på Control + Retur (Windows, Chrome OS) eller Kommando + Retur (Mac). För fullständig lista över kortkommandon trycker du på tangenten frågetecken (?). Om du använder en skärmläsare med olika lägen, som NVDA eller JAWS, måste du vara i läget fokus (för NVDA) eller stänga av den virtuella markören (för JAWS) för att kunna använda Gmails kortkommandon.

• Använd höger och vänster piltangenter för att flytta fram och tillbaka mellan navigationslistan och området för huvudinnehållet på sidan. Hållpunkten i ARIA för navigeringslistan är "Navigering" och rubriken är "Etiketter". För huvudinnehållet på sidan är hållpunkten i ARIA "Huvud" och rubriken är antingen "Konversationer" eller ämnesraden i den öppna konversationen.

När du använder Gmail kan du navigera till denna hjälpsida när som helst med hjälp av något av nedanstående alternativ:

• Navigera till den dolda länken för dokumentation om tillgänglighet nära toppen av appen: ”Använd Gmail med skärmläsare” När du öppnar länken öppnas denna hjälpsida i ett nytt fönster.

• Öppna menyn Inställningar och välj Hjälp. Bläddra i listan över ämnen eller ange en sökterm och tryck på Retur. Tryck på Tabb om du vill navigera genom dialog, tryck sedan på Retur om du vill öppna en hjälpartikel. Hjälpdokumentationen öppnas i en dialogruta där du kan läsa eller navigera till andra ämnen. Om du vill stänga dialogen och återvända till Gmails huvudsida, tryck på Escape.

För mer information, fortsätt läsa steg-för-steg-guiden nedan.

Steg-för-steg-guide

Rekommenderade skärmläsare

Gmails standardvy innehåller alla Gmail-funktioner och är standardvy för webbläsare som stöds.

Vi rekommenderar följande skärmläsare för Gmails standardvy:

Operativsystem Skärmläsare Webbläsare
Microsoft Windows NVDA Firefox
Mac VoiceOver Google Chrome
Chrome OS ChromeVox Google Chrome

För webbläsare som inte stöds ger Gmail också en grundläggande HTML-vy som innehåller färre funktioner. Läs mer om standardvy jämfört med grundläggande HTML-vy eller hur man använder grundläggande HTML-vy med en skärmläsare.

Logga in

Om du ännu inte har ett Gmail-konto läser du om hur du skapar ett konto.

När du har ett Gmail-konto går du till gmail.com för att logga in på Gmails standardvy i alla webbläsare som stöds: Du förflyttas då till en av två sidor:

• Inloggningssida, där du kan ange ditt e-postanvändarnamn eller välja det från en lista. Ange sedan ditt lösenord. Om en e-postadress anges på sidan men du måste logga in på ett annat konto än det som listas väljer du Hantera konton på den här enheten.
  • Om du kommer till en sida som beskriver Gmail istället för inloggningssidan väljer du länken Logga in för att gå till inloggningssidan.

Om du behöver ytterligare information eller tips, lär dig mer om att logga in på Gmail.

Navigationsöversikt

Gmails standardvy använder en konsekvent sidstruktur för att möjliggöra enkel navigering. Följande avsnitt förklarar vad du hittar i varje del av Gmails gränssnitt.

Huvudinnehåll

Avsnittet med huvudinnehåll på sidan är där du kan bläddra och läsa din e-post. När du först loggar in på Gmail är ditt fokus i avsnittet med huvudinnehåll, på det första meddelandet i Inkorgen. Du kommer att höra information om e-post och du kan trycka på Retur om du vill öppna meddelandet.

Obs! För vissa skärmläsare kan du behöva skriva in genvägen j för att flytta till det första meddelandet. (JAWS-användare ska stänga av den virtuella markören för att använda det här kortkommandot.)

Hållpunkten i ARIA för detta avsnitt är "Huvud". När du visar en lista över konversationer är rubriken "Konversationer." När du visar en enskild konversation är rubriken ämnet.

Knappen Skriv

Knappen Skriv låter dig börja skapa ett nytt e-postmeddelande. Du hittar mer information om att skriva meddelanden nedan.

Navigeringslista

Navigeringslistan finns alltid på sidan. Använd höger- och vänster-pilarna för att flytta mellan navigeringslistan och sidans huvudsakliga innehållsområde.

Hållpunkten i ARIA för navigeringslistan är "Navigering" och rubriken är "Etiketter".

Navigeringslistan innehåller etiketterna i ditt Gmail-konto, t.ex. Inkorgen, Skickade mail, Utkast och andra. När du väljer en etikett i navigeringslistan visar avsnittet med huvudinnehåll på sidan konversationer för den valda etiketten. Några av etiketterna kan följas av ett nummer inom parentes vilket anger antalet konversationer för den etiketten som innehåller olästa meddelanden.

Här är alternativ som kan visas i din lista över etiketter:

• Inkorgen: Konversationer som innehåller inkommande meddelanden.
  • Stjärnmärkta: Konversationer som du har markerat med en stjärna.
  • Viktigt: Konversationer som Gmail förutspår är viktiga för dig.
  • Skickade mail: Konversationer som innehåller meddelanden som du har skickat.
  • Utkast: Konversationer som innehåller ett meddelande som du skrev och ännu inte har skickat.
  • Kategorier: Konversationer kategoriserade efter typ, till exempel e-postkampanjer.
  • Cirklar: Konversationer grupperade efter avsändare, enligt dina cirklar på Google+.
  • Dina andra etiketter: Alla andra etiketter som du skapat.
  • Avsnittet Mer etiketter: Andra, mer sällan använda etiketter, såsom spam och papperskorgen.

Chatt eller Hangouts

Chatt- eller Hangouts-delen av sidan låter dig starta chatt- och video-Hangouts.

Hållpunkten i ARIA för detta avsnitt är "Kompletterande." Om du har uppgraderat till nya Google Hangouts är rubriken "Hangouts". Om du använder den gamla chatten är rubriken "Chatt". För den bästa upplevelsen med en skärmläsare rekommenderar vi nya Google Hangouts. Läs mer om kortkommandon för Hangouts i Gmail.

Google-fältet

Google-fältet ger länkar till ditt Google-konto, till exempel andra Google-applikationer, konto-aviseringar och länken för att logga ut från ditt konto.

Hållpunkten i ARIA för detta avsnitt är ”Banner”.

Följande länkar och popup-menyer är tillgängliga i Google-fältet:

• Länk på Google+: Den här länken anges som "plus" följt av ditt användarnamn. Om du använder Google+ tar den här länken dig till din sida på Google+.
  • Appar: Den här popupmenyn öppnas så att du kan navigera till andra Google-applikationer.
  • Olästa meddelanden: Den här popupmenyn öppnas för att visa aviseringar från ditt konto på Google+. Om du använder Google+ och har aviseringar på Google+ kan du läsa dem här.
  • Dela: Länk för att dela på Google+ om du är en Google+-användare.
  • Konto: Med den här menyn kan du logga ut, lägga till ett konto, hantera ditt konto eller visa Googles sekretesspolicy. Om du är en Google+-användare innehåller menyn också en länk till din profil i Google+.

Högst upp på applikationen, nära Google-fältet, kommer du också höra två dolda länkar för skärmläsare: grundläggande HTML-vy och tillgänglighetsdokumentation.

Gmail åtgärdsfält

Gmails åtgärdsfält låter dig söka i ditt Gmail-konto eller navigera till dina kontakter och uppgiftslistor.

Gmails åtgärdsfält innehåller hållpunkten i ARIA och rubriken "Sök".

Följande alternativ är tillgängliga i Gmails åtgärdsfält:

• Gmail länk: Länk till aktuell sida. Tryck Retur för att uppdatera.
  • Sök Gmail redigeringsruta: Skriv söktermer för att hitta Gmail-meddelanden. Du får lära dig mer om att söka senare i den här guiden.
  • Knappen Avancerade sökalternativ: Öppnar formuläret med avancerade sökalternativ.
  • Knappen Sök Gmail: Utför sökningen (eller tryck på Retur medan du är i redigeringsrutan).
  • Knappen Navigering: Tryck på Retur om du vill öppna en navigeringsmeny. Alternativen inkluderar Gmail, Kontakter och Uppgifter.

Sidfot

Sidfoten i Gmail innehåller dessa länkar:

• Hantera: Länk för att hantera din Google Lagring.
  • Villkor och Sekretess: Länk till Googles juridiska meddelanden, sekretess och programpolicy och användarvillkor.
  • Kontoaktivitet: Länk som öppnar rutan kontoaktivitet vilken visar de sista tillfällen och platser ditt Gmail-konto har loggats in på.

Kortkommandon i Gmail

Tillsammans med din skärmläsarnavigerings tangenttryckningar gör Gmails kortkommandon det enklare att navigera och vidta åtgärder i Gmail.

Vissa kortkommandon är aktiverade som standard och du kan aktivera de återstående kortkommandona genom att följa stegen nedan:

1. Navigera till knappen Inställningar i Gmails åtgärdsfält och tryck på Retur.
  2. Navigera nedåt i menyn Inställningar till Inställningar och tryck sedan på Retur.
  3. Hoppa ner på sidan till alternativet "Kortkommandon".
  4. Välj "Kortkommandon på".
  5. Navigera till länken Spara ändringar och tryck sedan på Retur.

Obs: Om du använder NVDA måste du vara i läget fokus om du vill använda Gmails kortkommandon. Om du använder JAWS måste den virtuella markören vara avstängd.

Om du någonsin glömmer en tangentkombination kan du öppna en lista med kortkommandon i Gmail genom att trycka på frågetecknet (?). Tillsammans med en lista med genvägar innehåller dialogen en länk för att se alla visa alla Gmails genvägar i hjälpcentret. Om du vill stänga dialogrutan, tryck på Escape.

Bläddra och läs meddelanden

Navigering Inkorg

Som standard är de flesta Inkorgar i Gmail organiserad i tre flikar:

• Primär: Din huvudsakliga e-post.
  • Socialt: E-post från sociala nätverk och andra sociala webbplatser.
  • Kampanjer: Erbjudanden och annan marknadsförings e-post.

Denna uppdelning gör det lätt att först fokusera på meddelanden som är viktiga för dig och senare skanna igenom alla massutskick på en gång. Du kan välja att stänga någon av de icke-Primära flikarna och flytta denna typ av meddelanden till fliken Primär. Du kan också lägga till ytterligare kategorier som flikar. Kategorier finns också tillgängliga för dig som etiketter i navigeringslistan.

Om du vill ändra din Inkorgs inställningar väljer du ett av dessa alternativ:

• Efter sista Inkorg-fliken, välj alternativet Välj vilka flikar som ska visas eller döljas.
  • Navigera till knappen Inställningar i Gmails åtgärdsfält och tryck på Retur. I menyn Inställningar, välj Konfigurera Inkorg.

I dialogrutan, markera eller avmarkera flikar som ska vara aktiva i inkorgen. Alternativen omfattar Primär (alltid aktiverad), Socialt, Kampanjer, Uppdateringar och Forum. Läs mer om flikar och kategorier i inkorgen.

När du navigerar bland flikarna i din inkorg hör du "huvudtabellen flik-lista" när du är på flikarna, följt av flikens namn, oavsett om fliken är markerad och flikarnas ordning. Om till exempel "Primär"-fliken är vald kan du höra "Primär, fliken markerad, 1 av 3 rubriker." Om du vill byta mellan flikar, tryck på Tabb. Om du vill välja fliken, tryck på Retur.

Om du bara har fliken Primär aktiverad är tabellen flik-listan inte tillgänglig högst upp i din Inkorg.

Bläddra i en lista över konversationer

I Gmail är meddelanden grupperade i konversationer. Om du till exempel skickar e-post till din vän Kim kommer svaret från Kim att grupperas med ditt ursprungliga meddelandet i en konversation. När du söker i din e-post eller när du öppnar en Gmail-etikett, till exempel Inkorgen, visar Gmail en lista över konversationer som matchar denna etikett eller sökning. Du kan använda höger- och vänster-pilarna för att flytta fram och tillbaka mellan navigeringslistan och listan över konversationer.

Listan över konversationer formateras som en tabell. Du kan använda tabell-navigering eller så kan du helt enkelt trycka på upp- och ned-pilarna för att gå genom konversationslistan. Du hör följande information om konversationer i listan:

• Valda: Som standard har konversationen inte valts. När du väljer konversationen kan du utföra åtgärder på den med hjälp av åtgärdsfältet.
  • Stjärnmärkt: Som standard har konversationen inte stjärnmärkts. När du stjärnmärker en konversation kan du visa alla stjärnmärkta konversationer under etiketten Stjärnmärkta.
  • Oläst: Om konversationen innehåller olästa meddelanden kommer du att informeras om det.
  • Avsändare: Namnen på avsändare som har bidragit till konversationen. Om det finns flera avsändare kommer du höra en förkortad lista.
  • Antal meddelanden i konversationen, om konversationen har mer än ett meddelande.
  • Datum eller tid: Det datum eller tid då e-postmeddelandet skickades.
  • Ämne: Ämnet för e-post och varje etikett som du har tilldelat konversationen. I vissa fall kan de första orden i meddelandet visas.
  • Andra flaggor: Du hör all särskild information om konversationen, exempelvis "Har bilaga".
  • Meddelande-utdrag: Du hör början av meddelandetexten.

Följande information finns också med i konversationslistan men meddelas inte som standard, såvida du inte navigerar kolumn för kolumn i konversationstabellen:

• Relevans: Prioritetsmarkörerna visas på meddelanden som Gmail förutspår är viktiga för dig. Om du inte vill ha prioritetsmarkörer kan du stänga av dem i Gmail-inställningarna.
  • Etiketter: Om du har lagt till etiketter för en konversation så kommer inte denna information att meddelas i inkorgen.

Välj och vidta åtgärder för konversationer

Konversationens åtgärdsfält innehåller knappar och rullgardinsmenyer som gäller för de valda konversationerna. Konversationens åtgärdsfält skiljer sig från Gmails åtgärdsfält, beskriven ovan, som innehåller Gmails sökruta.

Om ingen konversation väljs inkluderar konversationens åtgärdsfält följande alternativ:

• Välj: Tryck på Retur om du vill öppna en rullgardinsmeny med alternativ för att välja meddelanden, såsom Alla, Ingen, Lästa, Olästa, Stjärnmärkta eller Inte Stjärnmärkta.
  • Uppdatera: Tryck på Retur om du vill läsa in den senaste versionen av din konversationstabell.
  • Mer: Tryck på Retur om du vill expandera menyn. Om inga meddelanden är markerade är det enda alternativet i menyn att Markerallt som läst.

Om du har aktiverat kortkommandon trycker du på x för att välja en konversation.

När en eller flera konversationer väljs omfattar konversationens åtgärdsfältet följande alternativ:

• Välj: Markera eller avmarkera andra konversationer.
  • Arkiv: Arkivering tar bort meddelanden från Inkorgen men behåller dem i ditt konto så att du alltid kan hitta dem senare. Du kan hitta arkiverade meddelanden i din Alla mail eller genom att söka i Gmail.
  • Markera som skräppost.
  • Radera: Flytta en konversation till etiketten papperskorg där det kommer att stanna i ca 30 dagar innan det tas bort permanent.
  • Flytta till en etikett: Flytta till en etikett, till spam eller papperskorgen. Du kan också skapa en etikett eller hantera etiketter från denna rullgardinsmeny.
  • Etiketter: Lägg till eller ta bort en etikett för valda konversationer eller skapa en ny etikett.
  • Mer: Tryck på Retur för att expandera menyn och utforska alternativ inklusive Markera som läst, Markera som inte viktigt, Lägg till i uppgifter, Stjärnmärk, Filtrera meddelanden som dessa och Stänga av ljudet.

Obs! Många av dessa alternativ är också tillgängliga som kortkommandon.

Följande knappar finns också alltid:

• Avsnittsalternativ i inkorgen: Ger dig möjlighet att visa fler meddelanden inom konversationstabellen, visa upp till en viss mängd meddelanden, dölja ett avsnitt när det inte innehåller några meddelanden och visa alla inställningar i inkorgen.
  • Knappen Äldre: Den här knappen är aktiverad om det finns äldre meddelanden som matchar din etikett eller sökning som för närvarande inte listas på sidan. Tryck på Retur om du vill se äldre konversationer.
  • Knappen Nyare: Den här knappen är aktiverad om det finns nyare meddelanden som matchar din etikett eller sökning som för närvarande inte listas på sidan. Tryck på Retur om du vill se nyare konversationer.
  • Knappen Inställningar: Tryck på Retur om du vill justera inställningarna, skicka feedback eller få hjälp med Gmail.

Läs meddelanden i en konversation

Om du vill öppna en konversation från Inkorgen eller en annan lista trycker du på Retur. Sidan visar nu alla meddelanden i konversationen, liksom etiketter, stjärnor och åtgärder som du kan utföra på konversationen.

Meddelandena kan ha två format: expanderat eller komprimerat. Expanderade meddelanden har rubriknivå 3 och visar all information relaterad till meddelandet. Komprimerade meddelanden visar bara avsändare, datum, början på meddelandetexten och om meddelandet har bilagor.

När du först byter till en konversationssida är det sista meddelandet och alla olästa meddelanden expanderade och resten är komprimerade. Eftersom endast expanderade meddelanden har en rubrik kan du lätt hitta de olästa meddelandena i en konversation. Använd kortkommandon n och p när du vill navigera till nästa och föregående meddelanden.

När du bläddrar i konversationssidan kommer du att höra följande information:

• Konversationsämne: Ämnet är på nivå 2.
  • Knappen Prioritetsmarkör: Aktiverad för meddelanden som Gmail förutspår är viktiga för dig.
  • Etikett-knappar: Lista med etiketter som tillämpas på denna konversation. Välj Retur på en etikett för att visa en lista över alla meddelanden med den här etiketten.
    • Varje etikett har en stängningsknapp (x). Välj x för att ta bort etiketten från konversationen.
  • Ett eller flera meddelanden.
  • Bilagor-område: Om meddelandet har en bilaga kommer du att höra "bilagor-område." Du kan vidta följande åtgärder på bilagor:
    • Förhandsgranska: Tryck på Retur på den bifogade filen för att förhandsgranska i Projektor. Avsluta genom att trycka på Escape.
    • Hämta: Tryck på Retur på knappen Hämta för att spara filen på din dator.
    • Spara på Drive: Tryck på ReturSpara bilaga på Drive-knappen för att lägga den bifogade filen på din Google Drive.
  • Knappen Svara.

Följande kontroller finns också på sidan:

• Knappen Expandera alla: Expandera alla meddelanden.
  • Knappen Skriv ut alla: Skriver ut konversationen.
  • Knappen I nytt fönster: Öppnar konversationen i ett nytt fönster.

Skriva eller svara på ett meddelande

Om du vill skriva ett nytt meddelande, följ dessa steg:

1. Om du har aktiverat kortkommandon trycker du på c när du vill öppna ett nytt meddelande. Annars går du till knappen Skriv i navigeringslistan och trycker på Retur när du vill öppna ett nytt meddelande.
  2. Skriv mottagaren i fältet Till.
  3. Valfritt: Använd fältet Från om du vill ändra e-postadressen för sändning från en popupmeny. Läs om hur du skickar e-post från en annan adress eller ett annat alias.
  4. Valfritt: Om du vill lägga till Kopia-mottagare trycker du på Ctrl + Skift + C (Windows, Chrome OS) eller Kommando + Skift + C (Mac). Om du vill lägga till Hemlig kopia-mottagare trycker du på Ctrl + Skift + B (Windows, Chrome OS) eller Kommando + Skift + B (Mac).
  5. Tryck på Tabb till ämnesfältet.
  6. Skriv ämnet och tryck på Tabb till meddelandetexten.
  7. Skriv ditt meddelande.
  8. Valfritt: Läs nästa avsnitt om du vill ha fler alternativ, exempelvis ändra formatering, lägga till bilagor eller stavningskontroll.
  9. När du är redo att skicka meddelandet trycker du på Ctrl + Retur (Windows, Chrome OS) eller Command + Enter (Mac) om du vill skicka eller tryck på Tabb till knappen Skicka och tryck på Retur.

Innan du skickar meddelandet är följande ytterligare alternativ tillgängliga:

• Om du vill lägga till formatering, till exempel fet eller kursiv text, markera den text som du vill formatera med Skift och piltangenterna. Använd sedan kortkommandon för att ändra formateringen.
  • Om du vill lägga till bilagor, tryck på Tabb förbi knappen Skicka till knappen Bifoga en fil, tryck sedan på Retur.
  • Stavningskontroll: Om du vill kontrollera stavningen innan du skickar meddelandet följder du stegen nedan.
    1. Tryck på Tabb förbi formateringsalternativen tills du hör "fler alternativ." Expandera den här menyn, navigera sedan till Kontrollera stavning och tryck på Retur.
    2. Tryck på Ctrl + (Windows, Chrome OS) eller Command + (Mac) och gå till det första stavfelet.
    3. När du står på ett felstavat ord trycker du på Ctrl + m (Windows, Chrome OS) eller Command + m (Mac) och öppnar en lista med förslag. Tryck sedan på upp- och nedpilarna för att höra förslag. Tryck på Retur och välj ett ord som du vill använda eller alternativet Ignorera.
    4. Fortsätt stavningskontrollen genom att trycka på Ctrl + (Windows, Chrome OS) eller Command + (Mac) för att flytta till nästa stavfel. Använd Ctrl + ; (Windows, Chrome OS) eller Command + ; (Mac) för att flytta till föregående stavfel.
    5. När du är klar med stavningskontrollen navigerar du till knappen Skicka och skickar meddelandet.

Om du vill svara eller vidarebefordra ett meddelande följer du dessa steg:

• På en konversationssida väljer du knappen Svara eller ett annat alternativ på menyn Mer såsom Svara alla eller Vidarebefordra.
  • Om du vill svara på det sista meddelandet i en konversation, navigera till redigeringsrutan Svara.

Om du vill stänga ett nytt meddelande utan att skicka det trycker du på Escape. Meddelandet sparas automatiskt som ett utkast. När du är redo att återuppta arbetet på utkastet navigerar du till etiketten Utkast i navigeringslistan.

Söka efter meddelanden

Om du vill hitta ett e-postmeddelande kan det vara svårt att bläddra igenom hundratals gamla meddelanden eller klicka dig igenom flera etiketter. Istället för att surfa, prova att använda Gmail sök:

1. Flytta till redigeringsrutan Sök Gmail i Gmails åtgärdsfält.
  2. Skriv dina sökord och tryck sedan på Retur.
  3. Listan över konversationer är nu dina sökresultat. Ditt fokus är på den första konversationen i listan.
  4. Stäng sökresultaten och återvänd till inkorgen genom att trycka på vänsterpil och flytta till navigeringslistan. Välj Inkorgen.

När du söker i Gmail:

• Gmail söker meddelandena i Alla mail vilket inkluderar meddelanden som du har skickat eller tagit emot, men inte raderat. Skräpposten och papperskorgen söks inte igenom.
  • Sökningar är inte skiftlägeskänsliga.
  • Söktermerna matchas mot ord i Ämne-, Till- och Från-fälten och i meddelandekroppen. Gmail försöker också söka igenom bilagor.

För mer avancerade sökningar kan du antingen använda sökoperatorer i dina sökord eller så kan du använda ett formulär för inmatning av avancerade sökalternativ. Båda dessa sökmetoder beskrivs i de följande två avsnitten.

Sökoperatorer

Som standard matchas dina sökord mot ord i varje del av meddelandet och ibland i bilagor. Om du vill kan du ange en enda del av meddelandet och andra attribut med hjälp av en sökoperator. Till exempel kan du ange om du vill söka igenom meddelanden som har lästs, som är i en viss mapp etc. Här är några exempel på sökningar med sökoperatorer:

Exempel på sökning Sökresultat
is:unread Alla olästa meddelanden.
from:david Meddelanden med "David" i avsändarfältet.
to:david Meddelanden med "David" i mottagarfältet.
from:pluto@disney.com Meddelanden med e-postadressen pluto@disney.com i avsändarfältet.
from:david subject:konsert Meddelanden med "David" i avsändarfältet och "konsert" i ämnesfältet.
rock OR concert Meddelanden som innehåller antingen "rock" eller "konsert". Observera att OR skall skrivas med stora bokstäver.
"Rockkonsert med David" Meddelanden som innehåller den exakta frasen "rockkonsert med David".

Du kan använda parenteser för att gruppera ord i en sökning. Här är några exempel:

Exempel på sökning Sökresultat
subject:(rock konsert) Meddelanden där ämnet innehåller både rock och konsert.
subject:"rock konsert" Meddelanden där ämnet innehåller den exakta frasen "rockkonsert".
(rock konsert) OR bananer Meddelanden som antingen innehåller orden "rock" och "konsert" eller innehåller ordet "bananer".
from:((musse pigg) OR (kalle anka)) Meddelanden där fältet från antingen innehåller "musse" och "pigg" eller innehåller "kalle" och "anka". Båda uppsättningarna av parenteser är nödvändiga.

Om du vill veta mer hittar du en lista över alla sökoperatorerna här.

Alternativ för avancerad sökning

Du kan använda avancerade sökalternativ som tillägg till sökoperatorer. Om du vill använda avancerade sökalternativ gör du så här:

1. Navigera till knappen Avancerad sökalternativ i Gmails åtgärdsfält och tryck på Retur.
  2. Ett formulär öppnas där du kan ange dina sökkriterier. Tryck på Tabb när du vill navigera runt i formuläret och ange ett eller flera av följande kriterier:
    • Sök "Alla mail" eller välj en annan etikett i listrutan.
    • Ange sökord i "Från"-, "Till"- eller "Ämne"-fälten.
    • För att söka på meddelandetexten ange söktermer i "Har orden", "Har inte" eller både och.
    • Markera kryssrutan "Har bilaga" för att söka efter meddelanden med bilagor.
    • Markera kryssrutan "Inkludera inte chattar" om du vill exkludera chattkonversationer.
    • Om du vill begränsa din sökning till meddelanden som är större än eller mindre än en viss storlek (i MB, KB eller Bytes), använd "Storlek"-fälten.
    • Om du vill begränsa sökningen till vissa datum, använd "Datum inom"-fälten.
  3. När du fyllt i alla obligatoriska fält trycker du på Tabb till "Sök Mail" och tryck på Retur.
    • OBS: Istället för att söka kan du välja Skapa ett filter med denna sökning-länken. Detta alternativ tar dig till ett annat formulär där du kan välja vad du ska göra med meddelanden som uppfyller dina sökkriterier, såsom hoppa över Inkorgen eller tillämpa etiketter.
  4. Om du vill lämna formuläret utan att söka trycker du på Escape.

Etiketter

Gmail låter dig skapa etiketter, applicera etiketter på konversationer och använda etiketter för att hitta konversationer. Till exempel kan du skapa en "semester"-etikett för att markera konversationer relaterade till din kommande semester.

Etiketter som du har skapat finns med i navigeringslistan. Du kan välja vilken etikett som helst i navigeringslistan för att få upp alla konversationer som har den etiketten. Du kan även söka efter konversationer med en etikett med hjälp av label: sökoperator (t.ex. label:semester).

Om du vill lägga till etiketter till konversationer gör du så här:

1. I varje konversationslista markerar du kryssrutan bredvid ett meddelande för att välja det. Om du redan tittar på en enda konversation kan du hoppa över detta steg.
  2. Tryck på L för att öppna menyn etiketter eller navigera till menyn etiketter i konversationens åtgärdsfält och tryck på Retur.
  3. Navigera nedåt i listan och tryck på Retur om du vill tillämpa etiketten.

Om du vill skapa en ny etikett använder du ett av följande alternativ:

• I navigeringslistan väljer du Skapa ny etikett-länken i slutet av listan. Skriv in den nya etikettens namn och tryck på Tabb till knappen Skapa och tryck på Retur.
  • Öppna menyn etiketter genom att trycka på L eller navigera till konversationens åtgärdsfält och välj menyn etiketter. Navigera till slutet av listan till "Skapa ny"-alternativet. Skriv in den nya etikettens namn och tryck på Tabb till knappen Skapa och tryck på Retur.

Visa eller ändra inställningarna för Gmail

Om du vill visa eller ändra inställningarna för Gmail gör du så här:

1. Navigera till knappen Inställningar i Gmails åtgärdsfält och tryck på Retur.
  2. Navigera nedåt i listan till Inställningar och tryck sedan på Retur.
  3. Inställningarna för Gmail finns på fliken Allmänt. Fliken Allmänt innehåller grundläggande inställningarna för Gmail. Om du vill höra andra kategorier av inställningar för Gmail trycker du på Tabb för att gå igenom de återstående flikarna och på Retur för att öppna en flik.

Läs om alla inställningar för Gmail.

Resurser