Använda Gmail med en skärmläsare

Använd tipsen på den här sidan, så får du ut det mesta av Gmail med en skärmläsare på datorn.

Obs! Följ dessa tips om du använder Gmail i enkel HTML-vy.

Aktivera kortkommandon

Obs! Om du använder JAWS stänger du först av den visuella markören genom att trycka på Infoga + z + z.

1. Öppna Gmail.
  2. Öppna menyn Inställningar och välj sedan Inställningar.
  3. Välj Kortkommandon på i avsnittet Kortkommandon.
  4. Välj Spara ändringar längst ned.

Öppna en fullständig lista över kortkommandon eller tryck på ? när du är i Gmail.

Skärmläsare och webbläsare som du kan använda

Gmail fungerar med följande webbläsare och skärmläsare:

• Chrome med VoiceOver på Mac
  • Chrome med ChromeVox på Chromebooks
  • Firefox med NVDA eller JAWS i Windows

Bekanta dig med hur Gmail är uppbyggt

Du kommer att använda dessa avsnitt i Gmail:

Huvudavsnitt

Bläddra bland och läs e-post. Hållpunkten för detta avsnitt är ”Huvud”.

Om du visar en lista över konversationer är rubriken ”Konversationer”. Om du visar en enskild konversation är rubriken ämnet.

Konversationslista

När någon svarar på ett meddelande som du skickar grupperas meddelandena i en konversation med samma ämne. Konversationsämnena visas i en tabell. Välj ämnet för att läsa en konversation.

• Byta kategori: Dina meddelanden ordnas också i kategorier, som sociala medier, kampanjer och forum. Om du vill byta till en annan kategori trycker du på Tabb och väljer sedan en kategori.
  • Välja meddelanden: Välj en konversation genom att trycka på x. När du har valt en konversation kan du också använda knapparna Arkivera, Rapportera skräppost eller Radera.

Sidan Konversation

• Det sista meddelandet och eventuella olästa meddelanden expanderas.
  • Om du har aktiverat kortkommandon kan du gå till nästa och föregående konversation genom att trycka på n och p.

Navigeringslista

Det här avsnittet innehåller följande:

1. Knappen Skriv: Skicka ett nytt meddelande. Om du har aktiverat kortkommandon kan du trycka på c.
  2. Mappar och etiketter: Öppna inkorgen, skickat, utkast, papperskorgen eller etiketter som du har skapat. Om du till exempel väljer Skickat kommer meddelanden som du har skickat att visas i avsnittet ”Huvud”.

Tips! Du kan växla fram och tillbaka mellan ”Navigering” och ”Huvud” genom att trycka på höger- och vänsterpilarna.

Chatt

Hållpunkten för detta avsnitt är ”Kompletterande”. Inled chattar, telefonsamtal eller videosamtal.

Om rubriken är ”Chatt” använder du den gamla versionen av chatten. För bästa möjliga upplevelse med en skärmläsare ska du uppgradera till nya Google Hangouts:

1. Öppna Gmail.
  2. Välj Alternativ under rubriken Chatt.
  3. Välj Testa nya Hangouts.

Alternativ för Google-konto

Hållpunkten för detta avsnitt är ”Banner”. Här finns länkar och menyer med koppling till ditt Google-konto:

• Appar: Öppna andra appar från Google, som Drive, Kalender eller Maps.
  • Olästa aviseringar: Visa aviseringar (till exempel om någon lägger till ett delat album i Google Foto).
  • Konto: Logga ut, lägg till ett konto, visa kontouppgifter eller läs Googles sekretesspolicy.

Sök, kontakter och aktiviteter

Hållpunkten för detta avsnitt är ”Sök”. Du kan också välja Kontakter eller Aktiviteter.

Tryck på / om du vill flytta fokus till sökrutan.

Skicka meddelanden

Skriva ett meddelande

1. Öppna Gmail.
  2. Det finns två sätt att skriva ett nytt meddelande:
  • Om du har aktiverat kortkommandon kan du trycka på c.
  • Välj Skriv i navigeringslistan till vänster och tryck sedan på Retur.
  1. Lägg till mottagare i fältet Till.
  2. Lägg till ett ämne.
  3. Skriv ditt meddelande.
  4. Välj Skicka längst ned på sidan.

Stavningskontroll

Kontrollera om det finns felstavade ord innan du skickar ett meddelande.

1. Öppna Gmail.
  2. Tryck på Tabb tills du hör ”Fler alternativ” och tryck sedan på Retur.
  3. Välj Kontrollera stavning.
  4. Du hittar felstavade ord genom att trycka på Ctrl eller + '.
  5. Öppna listan över föreslagna stavningar genom att trycka på Ctrl eller  + m.
  6. Välj rätt stavning.

Söka i meddelanden

1. Öppna Gmail.
  2. Skriv vad du söker efter i sökrutan.
  3. Tryck på Retur.

Om du inte hittar de meddelanden du letar efter väljer du Visa sökalternativ i sökrutan. Då öppnas en sida där du hittar fler sätt att filtrera sökresultaten.

Tips! Du kan även filtrera sökresultaten med hjälp av sökoperatorer.

Hitta olästa meddelanden

1. Öppna Gmail.
  2. Skriv is:unread i sökrutan.
  3. Tryck på Retur.

Hitta meddelanden från en viss avsändare

1. Öppna Gmail.
  2. Skriv sender: åtföljt av avsändarens namn i sökrutan.
  3. Tryck på Retur.

Hitta meddelanden i en mapp eller med en etikett

1. Öppna Gmail.
  2. Välj en mapp eller etikett, som Skickat, i avsnittet Navigering.
  3. Öppna avsnittet ”Huvud” för en lista över konversationer i mappen eller med etiketten.

Ordna dina meddelanden med etiketter

Du kan hålla ordning på e-postmeddelandena genom att skapa etiketter. Etiketter fungerar som mappar, men ett och samma meddelande kan ha fler än en etikett.

Skapa en etikett

1. Öppna Gmail.
  2. Välj Mer i navigeringsdelen.
  3. Välj Skapa ny etikett.
  4. Ange ett nytt etikettnamn.
  5. Välj Skapa.

Lägga till en etikett i meddelanden

1. Öppna Gmail.
  2. Markera de meddelanden som du vill märka.
  3. Välj knappen Etiketter och sedan en etikett.