Undvika och anmäla nätfiskemeddelanden

Läs mer om hur du upptäcker bedrägliga förfrågningar online och vidtar rekommenderade åtgärder för att skydda ditt Gmail- och Google-konto.

Vad är nätfiske?

Nätfiske är ett försök att stjäla personliga uppgifter eller dela upp konton online med bedrägliga e-postmeddelanden, meddelanden, annonser eller webbplatser som liknar de webbplatser du redan använder. Ett nätfiskemeddelande kan till exempel se ut som att det kommer från din bank och begär personlig information om ditt bankkonto.

Nätfiskemeddelanden och nätfiskeinnehåll kan:

• Be om personliga eller ekonomiska uppgifter.
  • Be dig att klicka på länkar eller ladda ned programvara.
  • Utge sig för att vara en betrodd organisation, som din bank, en webbplats för sociala medier du använder eller din arbetsgivare.
  • Utge sig för att vara någon du känner, till exempel en familjemedlem, vän eller kollega.
  • Se ut exakt som ett meddelande från en organisation eller person du litar på.

Undvika nätfiskemeddelanden och innehåll

Följ dessa tips för att undvika bedrägliga meddelanden och förfrågningar.

1. Var uppmärksam på varningar från Google

Google använder avancerad säkerhet för att varna dig om farliga meddelanden, osäkert innehåll eller bedrägliga webbplatser. Om du får en varning ska du undvika att klicka på länkar, ladda ned bilagor eller ange personliga uppgifter. Även om du inte får en varning ska du inte klicka på länkar, ladda ned filer eller ange personliga uppgifter i e-postmeddelanden, meddelanden, webbsidor eller popup-fönster från opålitliga eller okända leverantörer.

2. Svara aldrig på förfrågningar om privata uppgifter

Svara inte på förfrågningar om privata uppgifter via e-post, sms eller telefonsamtal.

Skydda alltid dina personliga och ekonomiska uppgifter, inklusive följande:

• användarnamn och lösenord, inklusive lösenordsändringar
  • personnummer eller nationella id-nummer
  • bankkontonummer
  • pinkoder
  • kreditkortsnummer
  • födelsedatum
  • annan privat information, som din mammas namn som ogift
Tips! Lämna bara ut kontaktuppgifter som e-postadress eller telefonnummer till en webbplats om du vet att den är pålitlig. Publicera inte dina kontaktuppgifter i offentliga forum.

3. Ange inte ditt lösenord efter att du har klickat på en länk i ett meddelande

Om du är inloggad på ett konto ombeds du aldrig att ange lösenordet för det kontot i e-postmeddelanden från Google.

Om du klickar på en länk och blir ombedd att ange lösenordet för ditt Gmail- eller Google-konto eller någon annan tjänst, så ska du inte ange dina uppgifter, utan gå direkt på den webbplats du vill använda.

Om du tror att ett säkerhetsmeddelande som ser ut att komma från Google kan vara falskt går du direkt till myaccount.google.com/notifications. På den sidan kan du kontrollera den senaste säkerhetsaktiviteten på ditt Google-konto.

4. Se upp för meddelanden som verkar brådskande eller för bra för att vara sanna

Bedragare försöker lura dig att agera utan att tänka.

Var uppmärksam på meddelanden som verkar brådskande

Du ska till exempel vara uppmärksam på brådskande meddelanden som ser ut att komma från:

• Personer du litar på, som en vän, familjemedlem eller person från jobbet. Bedragare använder ofta sociala medier och offentligt tillgänglig information för att göra sina meddelanden mer realistiska och mer övertygande. Kontakta din vän, familjemedlem eller kollega direkt om du vill veta om meddelandet är äkta. Använd de kontaktuppgifter du brukar använda när du kommunicerar med dem.
  • Myndighetspersoner, som skatteindrivare, banker, polis eller vårdpersonal. Bedragare utger sig ofta för att vara myndighetspersoner för att begära att du gör betalningar eller lämnar ut känslig personlig information. Kontakta den aktuella myndigheten direkt och ta reda på om meddelandet är äkta.

Tips! Var uppmärksam på bedrägerier relaterade till covid-19, vilket blir allt vanligare. Läs mer om hur du undviker covid-19-bedrägerier.

Se upp för meddelanden som verkar för bra för att vara sanna

Se upp med meddelanden eller begäranden som verkar för bra för att vara sanna. Låt dig exempelvis inte luras av:

• Bedrägerier om att bli rik snabbt. Skicka aldrig pengar eller personliga uppgifter till främlingar.
  • Romantiska bedrägerier. Skicka aldrig pengar eller personliga uppgifter till någon som du har träffat online.
  • Bedrägerier om lottovinster och liknande. Skicka aldrig pengar eller personliga uppgifter till någon som hävdar att du har vunnit en lottovinst eller liknande.

5. Tänk efter innan du klickar

Bedragare försöker ofta skicka oönskad programvara i länkar via e-post, inlägg på sociala medier eller meddelanden och sms. Klicka aldrig på länkar från främlingar eller opålitliga källor.

Använda verktyg som skyddar mot nätfiske

1. Använd Gmail för att identifiera nätfiskemeddelanden

Gmail är gjort för att skydda ditt konto genom att identifiera nätfiskemeddelanden automatiskt. Håll utkik efter varningar om potentiellt skadliga e-postmeddelanden och bilagor.

Obs! Gmail frågar aldrig efter personliga uppgifter som lösenord i e-postmeddelanden.

När du får ett misstänkt e-postmeddelande bör du göra du följande:

2. Använd Säker webbsökning i Chrome

Använd Säker webbsökning i Chrome om du vill få varningar om skadlig programvara, tillägg som kan utgöra en risk, nätfiske eller webbplatser på Googles lista över potentiellt osäkra webbplatser.

Välj Förbättrat skydd i inställningarna för Säker webbsökning för att förbättra skyddet i Säker webbsökning och webbsäkerheten överlag.

Du kan ladda ned Chrome utan kostnad.

3. Kontrollera om det finns osäkra sparade lösenord

4. Skydda lösenordet till ditt Google-konto

Om du aktiverar lösenordsskyddet i Chrome visas en varning om du skulle ange Google-kontots lösenord på en webbplats som inte tillhör Google. På så sätt får du veta om en webbplats utger sig för att vara Google och kan ändra lösenordet om det blir stulet.

5. Läs mer om tvåstegsverifiering

Med tvåstegsverifiering lägger du till ett extra skydd för kontot om lösenordet skulle hamna i orätta händer. Läs om hur du kan skydda kontot med tvåstegsverifiering.

Anmäla nätfiskemeddelanden

När vi upptäcker ett nätfiskemeddelande flyttar vi det till Skräppost eller visar en varning. Om ett e-postmeddelande inte markerades korrekt följer du stegen nedan för att markera eller avmarkera det som nätfiske.

Viktigt! När du flyttar ett e-postmeddelande till skräppostmappen manuellt får Google en kopia av meddelandet och av eventuella bilagor. Google kan analysera sådana e-postmeddelanden och bilagor i syfte att skydda användarna från skräppost och trakasserier.

Rapportera ett nätfiskemeddelande

1. Öppna Gmail på datorn.
  2. Öppna meddelandet.
  3. Klicka på Mer Mer bredvid Svara .
  4. Klicka på Rapportera nätfiske.

Ett e-postmeddelande markerades som nätfiske av misstag

1. Öppna Gmail på datorn.
  2. Öppna meddelandet.
  3. Klicka på Mer Mer bredvid Svara .
  4. Klicka på Rapportera att meddelandet inte är nätfiske.