Unngå og rapporter e-poster med nettfisking

Finn ut hvordan du oppdager villedende forespørsler på nettet, og bruk de anbefalte tiltakene for å beskytte Gmail- og Google-kontoen din.

Hva er nettfisking?

Nettfisking er forsøk på å stjele personopplysninger eller innbrudd i nettkontoer ved å bruke villedende e-poster, meldinger, annonser eller nettsteder som ligner på nettstedene du allerede bruker. En e-post for nettfisking kan for eksempel se ut som om den er fra banken din, og kan be om privat informasjon om bankkontoen din.

E-poster eller innhold for nettfisking kan

• be om personlig eller økonomisk informasjon
  • be deg om å klikke på linker eller laste ned programvare
  • utgi seg for å være en organisasjon du kjenner, som for eksempel banken din, et nettsted for sosiale medier du bruker, eller jobben din
  • utgi seg for å være noen du kjenner, for eksempel et familiemedlem, en venn eller en kollega
  • se nøyaktig som en melding fra en organisasjon eller en person du stoler på

Unngå e-poster og innhold med nettfisking

Følg disse tipsene for å unngå villedende meldinger og forespørsler.

1. Vær oppmerksom på advarsler fra Google

Google bruker avanserte sikkerhetsfunksjoner til å advare deg om farlige meldinger, usikkert innhold eller villedende nettsteder. Hvis du får en advarsel, bør du unngå å klikke på linker, laste ned vedlegg eller oppgi personopplysninger. Selv om du ikke får noen advarsel, bør du ikke klikke på linker, laste ned filer eller oppgi personlig informasjon i e-poster, meldinger, på nettsider eller i forgrunnsvinduer fra upålitelige eller ukjente leverandører.

2. Svar aldri på forespørsler om privat informasjon

Ikke svar på forespørsler om privat informasjon via e-post, SMS eller på telefonen.

Du bør alltid beskytte de personlige og økonomiske opplysningene dine, inkludert

• brukernavn og passord, inkludert passordendringer
  • personnumre og offentlige ID-numre
  • bankkontonumre
  • PIN-koder
  • kredittkortnumre
  • fødselsdato
  • annen privat informasjon, for eksempel din mors pikenavn
Tips: Du må bare oppgi kontaktinformasjon som e-postadresse eller telefonnummer til et nettsted hvis du har bekreftet at det er til å stole på. Ikke legg ut kontaktinformasjonen din på offentlige forumer.

3. Ikke skriv inn passordet ditt når du har klikket på en link i en melding

Hvis du er logget på en konto, kommer ikke e-poster fra Google til å be deg om å oppgi passordet for den kontoen.

Hvis du klikker på en link og blir bedt om å skrive inn passordet for Gmail, Google-kontoen din eller en annen tjeneste, må du ikke skrive inn informasjonen din direkte. Gå direkte til nettstedet du vil bruke.

Hvis du tror at en e-post om sikkerhet som ser ut som den kommer fra Google, kan være falsk, kan du gå direkte til myaccount.google.com/notifications. På denne siden kan du sjekke den nyeste sikkerhetsaktiviteten i Google-kontoen din.

4. Vær forsiktig med meldinger som gir inntrykk av hastverk, eller som virker for gode til å være sanne

Svindlere spiller på følelser for å prøve å få deg til å handle uten å tenke.

Vær forsiktig med meldinger som gir inntrykk av hastverk

Du bør for eksempel være forsiktig med meldinger som tilsynelatende kommer fra

• personer du stoler på, for eksempel en venn, et familiemedlem eller en person på jobben. Svindlere bruker ofte sosiale medier og offentlig tilgjengelig informasjon for å gjøre meldingene mer realistiske og overbevisende. Ta kontakt med vennen, familiemedlemmet eller kollegaen din direkte for å finne ut om meldingen er autentisk. Bruk kontaktinformasjonen du vanligvis bruker til å kommunisere med dem.
  • myndighetsorganer, for eksempel skattemyndigheter, banker, politi eller helsemyndigheter. Svindlere utgir seg ofte for å være myndighetspersoner for å be om betalings- eller sensitive personopplysninger. Ta kontakt med de gjeldende myndighetene direkte for å finne ut om meldingen er autentisk.

Tips: Vær på vakt mot svindel knyttet til covid-19, noe som blir stadig vanligere. Finn ut mer om hvordan du kan unngå svindel knyttet til covid-19.

Pass deg for meldinger som virker for gode til å være sanne

Vær forsiktig med meldinger eller forespørsler som virker for gode til å være sanne. For eksempel, ikke la deg lure av

• bli-rik-raskt-svindler (Send aldri penger eller personopplysninger til fremmede.)
  • romantisk svindel (Send aldri penger eller personopplysninger til noen du har møtt på nettet.)
  • premievinnersvindel (Send aldri penger eller personopplysninger til noen som påstår at du har vunnet premier eller trekninger.)

5. Stopp og tenk før du klikker

Svindlere prøver ofte å sende uønsket programvare i linker via e-post, i innlegg på sosiale medier eller i meldinger og SMS-er. Klikk aldri på linker fra fremmede eller upålitelige kilder.

Bruk verktøy for å beskytte deg mot nettfisking

1. Bruk Gmail til å identifisere e-poster med nettfisking

Gmail er utviklet for å beskytte kontoen din ved å identifisere e-poster med nettfisking automatisk. Se etter advarsler om potensielt skadelige e-poster og vedlegg.

Merk: Gmail ber aldri om personopplysninger, passord eller lignende via e-post.

Hvis du mottar en e-post som ser mistenkelig ut, er det visse ting du kan sjekke:

2. Bruk Safe Browsing i Chrome

For å få varsler om skadelig programvare, risikable utvidelser, nettfisking eller nettsteder på Googles liste over potensielt usikre nettsteder kan du bruke Safe Browsing i Chrome

I innstillingene for Safe Browsing velger du Bedre beskyttelse for ekstra beskyttelse og for å gjøre Safe Browsing og den totale nettsikkerheten bedre.

Du kan laste ned Chrome kostnadsfritt.

3. Se etter lagrede passord som ikke er sikre

Du kan finne og endre usikre passord som er lagret i Google-kontoen din for å bidra til å sikre kontoene dine.

4. Bidra til å beskytte passordet for Google-kontoen din

For å bli varslet når du skriver inn passordet til Google-kontoen din på et nettsted som ikke tilhører Google, slå på Passordvarsel for Chrome. På den måten vet du om et nettsted gir seg ut for å være Google, og du kan endre passordet ditt hvis det blir stjålet.

5. Finn ut mer om totrinnsbekreftelse

Med totrinnsbekreftelse legger du til et ekstra lag med sikkerhet for kontoen din i tilfelle passordet ditt blir stjålet. Finn ut hvordan du kan beskytte kontoen din med totrinnsbekreftelse.

Rapporter e-poster som kan være nettfisking

Når vi oppdager en e-post som kan være nettfisking eller noe annet mistenkelig, viser vi deg kanskje en advarsel, eller vi flytter e-posten til Søppelpost. Hvis e-posten ikke er riktig merket, kan du følge trinnene nedenfor for å merke den som nettfisking eller fjerne merkingen.

Viktig: Når du flytter en e-post til Søppelpost-mappen manuelt, mottar Google en kopi av e-posten og eventuelle vedlegg. Google kan analysere disse e-postene og vedleggene for å beskytte brukerne våre mot søppelpost og uriktig bruk.

Rapporter en e-post som kan være nettfisking

1. Gå til Gmail på datamaskinen.
  2. Åpne e-posten.
  3. Ved siden av Svar klikker du på Mer Mer.
  4. Klikk på Rapporter nettfisking.

En e-post ble feilaktig merket som nettfisking

1. Gå til Gmail på datamaskinen.
  2. Åpne e-posten.
  3. Ved siden av Svar klikker du på Mer Mer.
  4. Klikk på Rapporter at dette ikke er nettfisking.