Unngå og rapportér e-poster med nettfisking

Når noen prøver å lure deg til å oppgi personopplysninger på nettet, kalles det nettfisking.

Hva er nettfisking?

Nettfisking skjer vanligvis gjennom e-poster, annonser eller nettsteder som ligner på nettstedene du ofte besøker. De som nettfisker, kan for eksempel sende deg en e-post som ligner på den du vanligvis får fra banken, slik at du oppgir informasjon om bankkontoen din.

E-poster eller nettsteder med nettfisking kan be om

• brukernavn og passord, inkludert passordendringer
  • personnummer
  • bankkontonummer
  • PIN-koder
  • kredittkortnumre
  • din mors pikenavn
  • fødselsdatoen din

Viktig: Google eller Gmail kommer aldri til å be deg om å oppgi denne typen informasjon i en e-post.

Rapportér e-poster som kan være nettfisking

Når vi oppdager en e-post som kan være nettfisking eller noe annet mistenkelig, viser vi deg kanskje en advarsel, eller vi flytter e-posten til Søppelpost. Hvis e-posten ikke er merket på riktig måte, kan du følge trinnene nedenfor for å merke den som nettfisking eller fjerne merkingen.

Merk: Når du flytter en e-post til Søppelpost-mappen manuelt, mottar Google en kopi av e-posten og kan analysere den for å beskytte brukerne mot søppelpost og uriktig bruk.

Rapportér en e-post som kan være nettfisking

1. Gå til Gmail på en datamaskin.
  2. Åpne e-posten.
  3. Ved siden av Svar Svar klikker du på Mer Mer.
  4. Klikk på Rapportér nettfisking.

En e-post ble feilaktig merket som nettfisking

1. Gå til Gmail på en datamaskin.
  2. Åpne e-posten.
  3. Ved siden av Svar Svar klikker du på Mer Mer.
  4. Klikk på Rapportér at dette ikke er nettfisking.

Unngå forsøk på nettfisking

Vær alltid forsiktig når du mottar e-poster fra et nettsted der de ber om personopplysninger. Hvis du mottar slike e-poster:

1. Ikke klikk på noen linker eller oppgi personopplysninger før du har fått bekreftet at e-posten er ekte.
  2. Rapportér Gmail-misbruk til Google hvis avsenderen har en Gmail-adresse.

Merk: Gmail ber aldri om personopplysninger, passord eller lignende via e-post.

Hvis du mottar en e-post som ser mistenkelig ut, er det visse ting du kan sjekke:

• Sjekk at det er samsvar mellom avsendernavnet og e-postadressen.
  • Sjekk om e-posten er autentisert.
  • Hold markøren over en link før du klikker på den. Hvis nettadressen til linken ikke stemmer med beskrivelsen av linken, kan den føre deg til et nettsted med nettfisking.
  • Sjekk meldingshodene for å forsikre deg om at avsendernavnet ikke er feil.

Viktig: Hvis du tror Gmail-adressen din er overtatt av andre, må du følge veiledningen for å gjenopprette Gmail-kontoen din etter et sikkerhetsbrudd før du sender eller åpner flere e-poster.