Tietojenkalastelun estäminen ja siitä ilmoittaminen

Tietojenkalastelussa joku yrittää saada sinut jakamaan henkilötietojasi verkossa.

Mistä tietojenkalastelussa on kyse?

Tietojenkalastelua tehdään sähköpostien ja mainosten avulla sekä sellaisten sivustojen kautta, jotka muistuttavat käyttämiäsi sivustoja. Tietojenkalastelija saattaa esimerkiksi lähettää sinulle sähköpostin, joka muistuttaa pankilta saamiasi sähköposteja. Tällä tavalla hän yrittää saada sinut antamaan pankkitilisi tiedot.

Tietojenkalasteluviesteissä ja -sivustoilla voidaan pyytää seuraavia tietoja:

• käyttäjänimet ja salasanat, mukaan lukien salasanamuutokset
  • henkilötunnukset
  • pankkitilien numerot
  • PIN-koodit
  • luottokorttien numerot
  • äidin tyttönimi
  • syntymäpäivä.

Tärkeää: Google tai Gmail ei koskaan pyydä sinua antamaan näitä tietoja sähköpostitse.

Tietojenkalasteluviesteistä ilmoittaminen

Kun havaitsemme mahdollisen tietojenkalasteluviestin, näet varoituksen tai viesti siirretään suoraan roskapostiin. Jos viestiä ei ole luokiteltu oikein, voit poistaa tietojenkalastelumerkinnän tai ilmoittaa tietojenkalastelusta alla olevien ohjeiden mukaan.

Huom. Kun siirrät sähköpostiviestin käsin roskapostikansioon, Google saa viestistä kopion ja saattaa analysoida sen suojatakseen käyttäjiä roskapostilta ja väärinkäytöltä.

Tietojenkalasteluviestistä ilmoittaminen

1. Avaa Gmail tietokoneella.
  2. Avaa viesti.
  3. Klikkaa Vastaa-kohdan Vastaa vierestä Lisää Lisää.
  4. Valitse Ilmoita tietojenkalastelusta.

Viesti on merkitty virheellisesti tietojenkalasteluksi

1. Avaa Gmail tietokoneella.
  2. Avaa viesti.
  3. Klikkaa Vastaa-kohdan Vastaa vierestä Lisää Lisää.
  4. Valitse Ilmoita, ettei ole tietojenkalasteluyritys.

Tietojenkalastelun estäminen

Suhtaudu varauksella sähköposteihin tai sivustoihin, joissa pyydetään henkilötietoja. Jos saat epäilyttävän sähköpostin, toimi seuraavasti:

1. Älä klikkaa sähköpostissa olevia linkkejä tai anna henkilötietoja, ellet ole varma siitä, että sähköpostiosoite kuuluu oikealle lähettäjälle.
  2. Jos viesti on lähetetty Gmail-osoitteesta, ilmoita Gmailin väärinkäytöstä Googlelle.

Huomautus: Gmail ei koskaan pyydä sinulta sähköpostitse henkilökohtaisia tietoja (kuten salasanaa).

Jos saat epäilyttävän sähköpostin, tarkista seuraavat asiat:

• Tarkista, että sähköpostiosoite vastaa lähettäjän nimeä.
  • Tarkista, onko sähköposti todennettu.
  • Vie hiiri linkkien päälle ennen niiden klikkaamista. Jos linkin URL-osoite ei vastaa linkin kuvausta, linkki saattaa ohjata tietojenkalastelusivustolle.
  • Tarkista viestin ylätunnisteet. Varmista, ettei Lähettäjä-ylätunnisteessa lue virheellistä nimeä.

Tärkeää: Jos epäilet, että Gmail-osoitteesi on kaapattu, palauta vaarantunut Gmail-tilisi ennen muiden sähköpostien lähettämistä tai avaamista.