Skicka och öppna konfidentiella e-postmeddelanden

Du kan förhindra att obehöriga får åtkomst till känsliga uppgifter i meddelanden och bilagor genom att skicka dem i Gmails konfidentiella läge. Med konfidentiellt läge kan du ange ett sista giltighetsdatum för meddelanden eller återkalla åtkomst när som helst. Mottagare av konfidentiella meddelanden kan inte vidarebefordra, kopiera, skriva ut eller ladda ned meddelandena.

Obs! Även om mottagarna inte kan dela e-postmeddelandet av misstag när det skickas via konfidentiellt läge så kan de fortfarande ta skärmdumpar eller foton av meddelandena och bilagorna. Mottagare med skadlig programvara på datorerna kan kanske kopiera eller ladda ned meddelanden eller bilagor.

Se hur konfidentiella e-postmeddelanden fungerar

In this animation for confidential mode in Gmail, Lisa clicks the confidential mode icon at the bottom of the message, then sends a confidential message to Sam
Obs! Innehållet i animationen är endast tillgängligt på engelska för närvarande.

Skicka meddelanden och bilagor konfidentiellt

Viktigt! Om du använder Gmail på jobbet eller i skolan kontaktar du administratören och kontrollerar om du kan använda konfidentiellt läge.

1. Öppna Gmail på datorn.
  2. Klicka på Skriv.
  3. Klicka på Aktivera konfidentiellt läge nere till höger i fönstret.
    Tips! Om du redan har aktiverat konfidentiellt läge för ett meddelande klickar du på Redigera längst ned i det.
  4. Ange ett lösenord och sista giltighetsdatum. Inställningarna gäller både själva meddelandet och eventuella bilagor.
    • Om du väljer Lösenord på annat sätt än sms kan mottagare med Gmail-appen öppna meddelandet direkt. Mottagare som inte använder Gmail får ett lösenord via e-post.
    • Om du väljer Sms-lösenord skickas ett lösenord till mottagare via sms. Tänk på att du ska ange mottagarens telefonnummer och inte ditt eget.
  5. Klicka på Spara.

Ta bort åtkomst i förtid

Du kan hindra mottagaren från att visa ett e-postmeddelande före sista giltighetsdatum.

1. Öppna Gmail på datorn.
  2. Klicka på Skickat till vänster.
  3. Öppna det konfidentiella e-postmeddelandet.
  4. Klicka på Ta bort åtkomst.

Öppna ett e-postmeddelande som har skickats i konfidentiellt läge

Följande gäller om avsändaren skickade e-postmeddelandet i konfidentiellt läge:

• Du kan läsa meddelandet och bilagorna fram till sista giltighetsdatum eller tills avsändaren drar tillbaka åtkomsten.
  • Möjligheten att kopiera, klistra in, ladda ned, skriva ut eller vidarebefordra meddelandet och bilagorna inaktiveras.
  • Du kan behöva ange ett lösenord när du ska öppna e-postmeddelandet.

Jag använder ett Gmail-konto

1. Öppna e-postmeddelandet.
  2. Om avsändaren inte kräver sms-lösenord:
    • Om du använder den senaste versionen av Gmail-appen (webb- eller mobilversionen) ser du e-postmeddelandet direkt när du öppnar det.
    • Om du använder en annan e-postklient öppnar du e-postmeddelandet och klickar på länken Visa e-postmeddelandet. Logga in med användaruppgifterna för Google och läs meddelandet.
  3. Om avsändaren kräver sms-lösenord:
    • Välj Skicka lösenord.
    • Titta efter ett sms med lösenordet.
    • Ange lösenordet och välj Skicka.

Jag använder ett annat e-postkonto

1. Öppna e-postmeddelandet. Välj länken Visa e-postmeddelandet.
  2. En ny sida öppnas. Välj Skicka lösenord.
    • Titta efter ett sms eller e-postmeddelande med lösenordet.
    • Ange lösenordet och välj Skicka.

Ett felmeddelande visas

E-postmeddelandet är inte längre tillgängligt

Avsändaren kan ha raderat e-postmeddelandet eller tagit bort åtkomsten till det före sista giltighetsdatum. Kontakta avsändaren och be honom eller henne att ge dig mer tid eller skicka om e-postmeddelandet.

Det angivna telefonnumret går till ett land som inte stöds

Sms-lösenord stöds bara för telefonnummer i följande områden:

• Nordamerika
  • Sydamerika
  • Europa
  • Australien
  • Asien: Indien, Korea och Japan
Byta konto
Kontrollera att du är inloggad på det Google-konto som är kopplat till mottagarens e-postadress. Testa att öppna e-postmeddelandet igen.