De beveiliging van je e-mails checken

Gmail versleutelt de e-mail tijdens de overdracht automatisch met Transport Layer Security (TLS) om te voorkomen dat anderen je e-mails kunnen lezen. Meestal kun je in de volgende gevallen de beveiliging van je e-mails verifiëren:

• Je stelt een nieuw bericht op.
  • Je krijgt een bericht.

Als je een werk- of schoolaccount hebt, worden aanvullende versleutelingstypen misschien ook ondersteund. Hier vind je meer informatie over e-mailversleuteling in Gmail.

Wil je meer uit Google-apps halen op het werk of op school? Meld je aan voor een kosteloze proefperiode voor Google Workspace.

Controleren of je bericht is versleuteld

1. Open Gmail op je computer.
  2. Klik linksboven op Opstellen.
  3. Zet het e-mailadres van de ontvanger in het veld Aan, Cc of Bcc.
  4. Plaats de cursor op Berichtbeveiliging rechts van de ontvanger:
    • Berichtbeveiliging: standaardversleuteling: Het bericht is versleuteld met TLS.
    • Berichtbeveiliging: uitgebreide versleuteling: Het bericht is versleuteld met S/MIME.
    • Berichtbeveiliging: geen versleuteling: Het bericht is niet versleuteld of Gmail herkent het versleutelingstype niet.

Tip: Als er meerdere gebruikers met verschillende versleutelingsniveaus zijn, geeft het icoon de laagste versleutelingsstatus weer.

1. Optioneel: Als je de versleutelingsinstellingen wilt wijzigen, klik je op Berichtbeveiliging en dan Details bekijken.

Controleren of een bericht dat je krijgt is versleuteld

1. Open een bericht in Gmail.
  2. Klik bovenaan naast de ontvanger op Details weergeven Dropdownpijl.
  3. Controleer in het venster naast Beveiliging het versleutelingstype:
    • Standaardversleuteling (TLS)
    • Uitgebreide versleuteling (S/MIME)
    • [Naam afzender] heeft dit bericht niet versleuteld

Wat je moet doen als een e-mail niet is versleuteld

• Als je een waarschuwing krijgt dat je e-mail niet is versleuteld of als er een rood hangslot Geen versleuteling staat, gebruikt de ontvanger misschien een e-mailservice die TLS of de andere versleutelingstypen van Gmail niet ondersteunt. We raden je aan niet-versleutelde adressen te verwijderen of vertrouwelijke informatie uit de e-mail te verwijderen voordat je deze stuurt.
  • Als je een niet-versleutelde e-mail met gevoelige content krijgt, breng je de afzender daarvan op de hoogte en vraag je deze om contact op te nemen met de e-mailprovider.
  • Als je S/MIME gebruikt, worden e-mails waar mogelijk versleuteld via S/MIME. Als je e-mails met S/MIME-versleuteling wilt ondertekenen of krijgen, heb je een geldig S/MIME-certificaat van een vertrouwde bron nodig.

Waarom sommige e-mails mogelijk niet zijn versleuteld

Standaardversleuteling werkt alleen als de e-mailproviders van de afzender en de ontvanger altijd TLS gebruiken.

De e-mail ondersteunt versleuteling niet

Sommige e-mailproviders sturen berichten naar Gmail-adressen via TLS, maar kunnen geen versleutelde berichten ontvangen.

Als je deze berichten beantwoordt, kan dit icoon worden weergegeven, ook al stuur je de berichten vanuit Gmail.

De e-mail is versleuteld, maar Gmail geeft nog steeds aan dat deze geen versleuteling ondersteunt

Soms ontvang je de waarschuwing 'Geen TLS' zelfs als een bericht wel is beveiligd via versleuteling, bijvoorbeeld in de volgende gevallen:

• Versleuteling heeft in het verleden niet gewerkt voor een bepaalde e-mailprovider.
  • Gmail stuurt het bericht niet rechtstreeks. Dit icoon kan bijvoorbeeld worden weergegeven als je een aangepaste domeinnaam hebt ingesteld, zoals naam@jedomein.com.