Hantera filer i Google Drive-lagring

Ditt lagringsutrymme delas mellan Google Drive, Gmail och Google Foto. När kontots lagringsgräns har nåtts kan du inte skicka eller ta emot e-post.

Besök google.com/settings/storage på en dator om du vill se hur mycket utrymme du har kvar.

Så här frigör du utrymme

Frigör utrymme på Google Drive, Gmail och Google Foto för att göra plats för nya objekt.

Om du vill radera dina Google Drive-filer flyttar du dem till papperskorgen. Filer i papperskorgen raderas automatiskt efter 30 dagar. Du kan återställa filer från papperskorgen innan tidsgränsen på 30 dagar har nåtts. Du kan också radera dem permanent och tömma papperskorgen. Om du tar bort, återställer eller permanent raderar flera filer eller mappar samtidigt, kan det ta tid för dig att upptäcka ändringarna.

Frigör lagringsutrymme

Radera filer efter storlek på Google Drive
  1. Visa filerna i storleksordning på datorn.
  2. Släng filer som du inte behöver i papperskorgen och ta bort dem permanent.

Tips! Utrymmet som blir ledigt efter de raderade filerna visas i Google Drive-kontot inom 24 timmar.

Radera stora e-postmeddelanden i Gmail permanent
  1. Skriv has:attachment larger:10M i sökrutan.

2. Klicka på Sök Sök.
    Obs! Om du vill radera större filer ersätter du 10 med ett större tal.

3. Markera de e-postmeddelanden du inte behöver och klicka på Radera Radera.
  4. Klicka på menyn Menyföljt av Papperskorgen till vänster på sidan.
  5. Klicka på Töm papperskorgen nu högst upp.

Radera e-post i skräppostmappen permanent
  1. Klicka på Skräppost till vänster. Klicka på Mer om alternativet inte visas.
  2. Klicka på Ta bort alla skräppostmeddelanden nu högst upp. Du kan även markera enskilda meddelanden och klicka på Radera permanent.
Om du vill ha andra sätt att söka efter e-post kan du läsa mer om sökoperatorer i Gmail.
Flytta foton och videor till papperskorgen
  1. Besök photos.google.com på datorn.
  2. Håll muspekaren över ett objekt som du vill flytta till papperskorgen.
  3. Klicka på Välj Välj uppe till vänster.
  4. Uppe till höger klickar du på Radera Radera följt av Flytta till papperskorgen.
Radera och återställa filer med lagringshanteraren i Google One
Ta bort dold data från appar på Google Drive
  1. Besök drive.google.com på datorn.
  2. Klicka på Inställningar Inställningar följt av Inställningar.
  3. Klicka på Hantera appar till vänster.
  4. Om det finns dold data visas mängden dolda uppgifter under appbeskrivningen.
  5. Om du vill radera denna data klickar du på Alternativ följt av Ta bort dold appdata.

Objekt som använder lagringsutrymme

Google Drive
Viktigt! Från och med den 1 juni 2021 räknas nyskapade filer i Google Dokument, Kalkylark, Presentationer, Teckningar, Formulär eller Jamboard in i lagringsutrymmet. Filer som redan finns räknas inte in i lagringsutrymmet om de inte har ändrats på eller efter den 1 juni 2021. För Google Workspace- och G Suite-utgåvor träder ändringen i kraft den 1 februari 2022.
Gmail
Meddelanden och bilagor, som objekt i skräpposten och papperskorgen, tar upp utrymme.
Google Foto
  • Foton och videor som säkerhetskopieras i Originalkvalitet tar upp utrymme.
  • Foton och videor som säkerhetskopieras i Hög kvalitet (kallas nu Spara lagringsutrymme) eller Expresskvalitet efter den 1 juni 2021. Foton eller videor som har säkerhetskopierats i Hög kvalitet eller Expresskvalitet före den 1 juni 2021 räknas inte in i lagringsutrymmet på Google-kontot. Läs mer om alternativ för säkerhetskopiering i Foto.
Skillnader i lagringsutrymmet på Google Drive

Objekt på Google Drive för datorn kan ta upp en annan mängd utrymme som objekt på drive.google.com.

• Objekt i papperskorgen tar upp plats på Google Drive, men synkroniseras inte till datorn.
  • Delade objekt tar upp plats på datorn, men inte på Google Drive.
  • Objekt som finns i flera mappar synkroniseras till alla mapparna på datorn och tar upp mer plats.
  • Om du bara synkroniserar vissa mappar med datorn behövs mindre plats på datorn än på Google Drive.
  • Filstorleken kan vara lite annorlunda jämfört med drive.google.com på grund av de krav som filsystemet på en Mac respektive PC ställer.

Objekt som inte använder lagringsutrymme

Google Drive
  • Filer i Delas med mig och delade enheter tar inte upp utrymme. Filer tar bara upp utrymme på ägarens Google Drive.
  • Google Sites.
  • Filer i Google Dokument, Kalkylark, Presentationer, Formulär, Jamboard och Teckningar som du skapar före den 1 juni 2021 och inte redigerar efter detta datum.
Google Foto
Foton och videor som säkerhetskopieras i Spara lagringsutrymme-kvalitet eller Expresskvalitet före den 1 juni 2021 tar inte upp utrymme.

Detta händer om du får slut på lagringsutrymme

Gmail
Viktigt! Från och med 1 juni 2021: Om du förblir inaktiv eller överskrider lagringsutrymmet i två år eller längre kan alla dina e-postmeddelanden raderas.
Du kan inte skicka eller ta emot meddelanden. Meddelanden som skickas till dig returneras till avsändaren.
Google Drive
Viktigt! Från och med 1 juni 2021: Om du förblir inaktiv eller överskrider lagringsutrymmet i två år eller längre kan alla dina e-postmeddelanden raderas.
Du kan inte synkronisera eller ladda upp nya filer. Du kan inte skapa nya filer i Google Dokument, Kalkylark, Presentationer, Teckningar, Formulär och Jamboard. Innan du minskar mängden lagringsutrymme som du använder kan varken du eller någon annan redigera eller kopiera de berörda filerna. Synkroniseringen upphör mellan Google Drive-mappen på datorn och Min enhet.
Google Foto
Viktigt! Från och med 1 juni 2021: Om du förblir inaktiv eller överskrider lagringsutrymmet i två år eller längre kan alla dina e-postmeddelanden raderas.

Du kan inte säkerhetskopiera foton eller videor. Om du vill lägga till fler foton och videor kan du frigöra lagringsutrymme på Google eller köpa mer lagringsutrymme på Google.

Frigör lagringsutrymme