Hantera filer i lagringsutrymmet i Google Drive

Viktigt! Från och med den 13 oktober 2020 ändras papperskorgen för Google Drive. När filerna har legat i papperskorgen i 30 dagar börjar de att tas bort från Google Drive. Läs mer.

Om du vill radera dina Google Drive-filer flyttar du dem till papperskorgen. Du kan återställa filer från papperskorgen innan tidsgränsen på 30 dagar har nåtts. Du kan också radera dem permanent och tömma papperskorgen. Om du tar bort, återställer eller permanent raderar flera filer eller mappar samtidigt, kan det ta tid för dig att upptäcka ändringarna.

Vill du få ut mer av Google Drive på jobbet eller i skolan? Registrera dig för en kostnadsfri provperiod på G Suite.

Ditt lagringsutrymme delas mellan Google Drive, Gmail och Google Foto.

Besök google.com/settings/storage på en dator om du vill se hur mycket utrymme du har kvar.

Obs! När lagringsgränsen har nåtts i kontot kan du inte skicka eller ta emot e-post.

Rensa utrymme

Gör plats för nya filer genom att frigöra utrymme på Google Drive, Gmail och Google Foto.

Radera filer efter storlek på Google Drive
  1. Visa filerna i storleksordning på datorn.
  2. Släng filer som du inte behöver i papperskorgen och ta bort dem permanent.

Tips! Utrymmet som blir ledigt efter de raderade filerna visas i Google Drive-kontot inom 24 timmar.

Gmail

Radera stora e-postmeddelanden permanent

1. Skriv has:attachment larger:10M i sökrutan.

2. Klicka på Sök Sök
    Obs! Om du vill radera större filer ersätter du 10 med ett större tal.

3. Markera de e-postmeddelanden du inte behöver och klicka på Radera Radera.
  4. Klicka på menyn Menyföljt av Papperskorgen till vänster på sidan.
  5. Klicka på Töm papperskorgen nu högst upp.

Ta bort e-post i skräppostmappen permanent

1. Klicka på Skräppost till vänster. Klicka på Mer om alternativet inte visas.
  2. Klicka på Ta bort alla skräppostmeddelanden nu högst upp. Du kan även markera enskilda meddelanden och klicka på Radera permanent.

Om du vill ha andra sätt att söka efter e-post läser du mer om sökoperatorer i Gmail.

Google Foto

Lagra foton och videor i hög kvalitet

Ändra dina foton och videor från originalkvalitet till hög kvalitet som inte tar upp lagringsutrymme. Foton i hög kvalitet som säkerhetskopierats efter den 1 juni 2021 börjar räknas in i lagringsutrymmet på ditt Google-konto. Detta omfattar foton som säkerhetskopieras i originalkvalitet och sedan komprimeras till hög kvalitet efter den 1 juni 2021.

1. Besök photos.google.com/settings på en dator.
  2. Klicka på Frigör lagringsutrymme. Kvaliteten på framtida uppladdningar påverkas inte av detta.

Flytta foton och videor till papperskorgen

1. Besök photos.google.com på datorn.
  2. Håll muspekaren över ett objekt som du vill flytta till papperskorgen.
  3. Klicka på Välj Välj uppe till vänster.
  4. Uppe till höger klickar du på Radera Radera följt av Flytta till papperskorgen.

Radera filer du inte behöver

Om du vill radera en eller flera filer som tar upp lagringsutrymme använder du lagringshanteraren i Google One. Om du raderar en fil av misstag kan du läsa om hur du återställer en raderad fil.

Vad lagringsutrymmet används till

Objekt som tar upp utrymme
  • Google Drive:
    • De flesta filerna på Min enhet, inklusive PDF-filer, bilder och videor.
    • Objekt i papperskorgen. Läs om att tömma papperskorgen.
    • Från och med den 1 juni 2021 räknas alla nyligen skapade filer i Google Dokument, Kalkylark, Presentationer, Teckningar, Formulär eller Jamboard in i lagringsutrymmet. Befintliga filer räknas inte in i lagringsutrymmet om de inte har ändrats efter den 1 juni.
  • Gmail: Meddelanden och bilagor, exempelvis objekt i skräpposten och papperskorgen
  • Google Foto:

Ta bort dold data från appar på Google Drive

1. Besök drive.google.com på datorn.
  2. Klicka på Inställningar Inställningar följt av Inställningar.
  3. Klicka på Hantera appar till vänster.
  4. Om det finns dold data visas mängden dolda uppgifter under appbeskrivningen.
  5. Om du vill radera denna data klickar du på Alternativ följt av Ta bort dold appdata.
Objekt som inte tar upp utrymme

Google Drive:

• Filer i Delas med mig och delade enheter. Filer tar bara upp utrymme på ägarens Google Drive.
  • Google Sites.
  • Filer i Google Dokument, Kalkylark, Presentationer, Formulär, Jamboard och Teckningar som du skapar före den 1 juni 2021 och inte redigerar efter detta datum.

Google Foto: Foton och videor som har säkerhetskopierats i hög kvalitet eller expresskvalitet före den 1 juni 2021.

Skillnader i lagringsutrymmet på Google Drive

Objekt på Google Drive för datorn kan ta upp en annan mängd utrymme som objekt på drive.google.com.

• Objekt i papperskorgen tar upp plats på Google Drive, men synkroniseras inte till datorn.
  • Delade objekt tar upp plats på datorn, men inte på Google Drive.
  • Objekt som finns i flera mappar synkroniseras till alla mapparna på datorn och tar upp mer plats.
  • Om du bara synkroniserar vissa mappar med datorn behövs mindre plats på datorn än på Google Drive.
  • Filstorleken kan vara lite annorlunda jämfört med drive.google.com på grund av de krav som filsystemet på en Mac respektive PC ställer.
Detta händer om du får slut på lagringsutrymme
  • Gmail: Du kan inte skicka eller ta emot meddelanden. Meddelanden som skickas till dig returneras till avsändaren.
    • Från och med 1 juni 2021: Om du förblir inaktiv eller överskrider lagringsutrymmet i två år eller längre kan alla dina e-postmeddelanden raderas.
  • Google Drive: Det går inte att synkronisera eller ladda upp nya filer. Du kan inte skapa nya filer i Google Dokument, Kalkylark, Presentationer, Teckningar, Formulär och Jamboard. Innan du minskar din användning av lagringsutrymmet kan varken du eller någon annan redigera eller kopiera de berörda filerna. Synkroniseringen mellan Google Drive-mappen på datorn och Min enhet avbryts.
    • Från och med 1 juni 2021: Om du förblir inaktiv eller överskrider lagringskvoten i två år eller längre kan innehållet i de berörda produkterna tas bort.
  • Google Foto: Du kan inte ladda upp foton och videor i originalkvalitet. Om du vill lägga till fler foton och videor kan du antingen ladda upp eller säkerhetskopiera i hög kvalitet (lägre upplösning) eller inaktivera Säkerhetskopiera och synkronisera.
    • Från och med 1 juni 2021: Du kan inte heller ladda upp foton och videor i hög kvalitet eller expresskvalitet om du har slut på lagringsutrymme. Och om du förblir inaktiv eller överskrider lagringskvoten i två år eller längre kan alla dina foton och videor raderas.