Veiledning for skjermleserbrukere som bytter fra enkel HTML-visning til standardvisning i Gmail

Standardvisningen i Gmail har flere funksjoner og bedre brukskvalitet enn den enkle HTML-visningen. Når du bruker standardvisningen, er Gmail en nettapp med hurtigtaster, der du raskt kan utføre handlinger og navigere i grensesnittet. I nettapper bruker du hurtigtaster i appen for å navigere på og samhandle med et nettsted. På nettsider navigerer og samhandler du med skjermlesersnarveier (eller kommandoer).

Hvis du har erfaring med Gmail i enkel HTML-visning, kan du bruke denne veiledningen til å lære hvordan du bruker standardvisningen i Gmail som en nettside med skjermleseren.

Tips:

Oppdater innstillingene dine

Hvis du bruker en skjermleser med enkel HTML-visning, må du oppdatere innstillingene for å bruke standardvisningen.

Bruk «Kompakt»-visningen i Gmail

Hvis du også bruker en skjermforstørrer, kan du bruke en veldig tett visning («Kompakt») av innboksen som likner på enkel HTML-visning.

For å åpne «Hurtiginnstillinger»-menyen øverst, gå til «Innstillinger»-knappen med tabulatortasten og trykk på Enter. Du kan også bruke navigasjonskommandoer for knapper på skjermleseren.

Når «Hurtiginnstillinger» er åpen, går du til alternativknappene med tabulatortasten og velger «Kompakt».

Oppdater innstillingene for innboksen

Slik finner du flere innboksinnstillinger:

1. Åpne «Hurtiginnstillinger»-menyen.
  2. Gå til «Se alle innstillinger»-knappen med tabulatortasten (eller Shift + tabulatortasten).
  3. Trykk på Enter.
    • Da åpnes en side med flere innstillinger enn i enkel HTML-visning.
    • Fokuset er på «Generelt»-fanen.
  4. Fra «Generelt»-fanen trykker du to ganger på tabulatortasten for å gå til «Innboks»-fanen.
  5. Trykk på Enter.

Fjern innbokskategorier

Fra «Innboks»-fanen:

1. Bruk den virtuelle markøren for skjermleseren eller surfemodus til å navigere i avmerkingsboksene.
  2. Trykk på mellomromstasten for å fjerne avmerkingen:
    • «Reklame»
    • «Sosialt»
    • «Oppdateringer»
    • «Forumer»

Når du har fjernet innbokskategoriene, blir alle e-postene lagt i Primær-kategorien i innboksen.

Tips: Hvis du foretrekker å gruppere e-poster i disse kategoriene, kan du finne ut hvordan du konfigurerer innbokskategorier.

Slå av lesefeltet

Når en melding i trådlisten er uthevet, viser lesefeltet innholdet i meldingen. Du kan gjøre navigeringen raskere og enklere ved å slå av lesefeltet.

Fra «Innboks»-fanen:

1. Gå til avmerkingsboksen «Slå på lesefeltet» med tabulatortasten.
  2. Trykk på mellomromstasten for å fjerne avmerkingen.

Slå av viktighetsmarkører

Hvis du lar viktighetsmarkører være slått på, leses viktighetsstatusen opp i standardvisningen, og trådlisten får en ekstra avmerkingsboks. Siden viktighetsmarkører ikke ble lest opp i enkel HTML-visning, på grunn av standardinnstillingen for inkludering av tegnsetting, ønsker du kanskje å slå dem av.

Fra «Innboks»-fanen:

1. Gå til «Vis markører»-alternativknappen med tabulatortasten.
  2. Trykk på nedoverpilen for å velge «Ingen markører».

Lagre endringene

Når du har oppdatert innstillingene for innboksen, går du til «Lagre endringer»-knappen med tabulatortasten og trykker på Enter. Fokuset går tilbake til trådlisten i Gmail.

Juster innstillingene for skjermlesere

Moderne skjermlesere tilpasser seg automatisk etter nettapper som Gmail ved å følge tastaturfokuset når det flytter. Dette kan være nyttig, men det deaktiverer også skjermleserens hurtigtaster på én bokstav, som brukes til å navigere i Gmail som nettside.

Hvis du ikke vil at skjermleseren skal tilpasse seg Gmail automatisk:

• JAWS: Oppdater innstillingene slik at du slår av automatisk skjemamodus.
  • NVDA: Oppdater innstillingene for surfemodus slik at du slår av rask reaksjon på fokus- og markørbevegelse.

Med disse endringene skal du fortsatt kunne bruke Gmail i standardvisning som en nettside, med JAWS eller NVDA.

For å bruke Gmail som en nettapp med ChromeVox eller Voiceover, gå til Bruk Gmail med skjermlesere.

Når du har oppdatert disse innstillingene, kan det hende at skjermleseren tilbakestiller det virtuelle fokuset eller surfefokuset til øverst på siden i Gmail. I så fall kan du navigere tilbake til den forrige posisjonen.

Slå på og utforsk nye hurtigtaster

Slå på og bruk hurtigtaster for å få en bedre opplevelse i standardvisningen. Sørg for at den virtuelle markøren eller surfemodusen for skjermleseren er slått av, og at fokuset ikke står i et redigeringsfelt.

Slik viser du dialogboksen for hurtigtaster i Gmail:

1. Trykk på Shift + skråstrek.
    • Du hører kanskje et varsel om at hurtigtaster er aktivert eller deaktivert.
  2. Trykk på tabulatorknappen for å gå til linken «Aktivér» eller «Deaktiver».
    • Hvis linken heter «Deaktiver», er hurtigtastene slått på.
    • Hvis linken heter «Aktivér», trykker du på Enter for å slå på hurtigtastene.

Slik åpner du listen over hurtigtaster i et nytt vindu:

1. På den samme siden trykker du på tabulatorknappen for å gå til linken «Åpne i nytt vindu».
  2. Trykk på Enter.
    • Da åpnes hjelpesiden Hurtigtaster for Gmail.
    • På hjelpesiden er det flere deler som kan skjules. For å vise en del på hjelpesiden navigerer du til knappen med navnet på delen og trykker på Enter.

Du kan også utforske dialogboksen for hurtigtaster med skjermleserens nettleserkommandoer:

• Innholdet presenteres i flere tabeller, der den første kolonnen er hurtigtasten og den andre kolonnen er handlingen den utfører.
  • Noen av snarveiene bruker skilletegn. Det kan hende du må justere skjermleserens innstillinger for tegnsetting.
  • Du kan også undersøke hver hurtigtast med ett og ett tegn.
  • Etter at du har klikket på «Aktivér»- eller «Deaktiver»-linken, finner du en liste over hurtigtaster du må slå på før du kan bruke dem. Mange av disse hurtigtastene er enkeltbokstaver som kommer i konflikt med skjermleserens nettnavigasjon. For eksempel slår bokstaven «X» av/på et utvalg av en tråd, mens skjermleserens kommando navigerer til en avmerkingsboks.

Naviger i Gmail i standardvisning

Det finnes noen forskjeller mellom Gmail i enkel HTML-visning og Gmail i standardvisning når det gjelder navigeringen.

Trådlister

På samme måte som i innboksen vises trådlister i en tabell, med en avmerkingsboks i den første kolonnen i hver tråd. Men nå vises den samme informasjonen i flere kolonner:

• Stjernemerket vises etter avmerkingsboksen (tidligere var den kombinert med avmerkingsboksen). I stedet for å navigere til «Flere handlinger» kan du slå «Stjerne»-knappen av/på direkte i kolonnen.
  • I stedet for skilletegn i avsenderfeltet vises «Viktighet» etter «Stjernemerket». Hvis det ikke er slått av, kan du slå «Viktighet» av/på i kolonnen.
  • I stedet for å være kombinert med «Emne» vises «Vedlegg» etter «Emne».

Hvis du vil gå gjennom et annet sett med tråder, for eksempel «Sendt», «Utkast» eller «All e-post», kan du bruke skjermleserkommandoen til å navigere i en liste over linker og deretter aktivere den aktuelle linken.

I nettappen kan du også navigere direkte til disse listene ved hjelp av hurtigtaster:

• All e-post: G og deretter A
  • Sendt: G og deretter T
  • Innboks: G og deretter I

For å finne ut mer, gå til Organiser e-post med etiketter.

Naviger i trådene dine

Standardvisningen har fortsatt avmerkingsbokser for hvert trådelement i en tabell, slik at avmerkingsboksen fortsatt korresponderer med hver melding. Avmerkingsboksen viser også avsenderen, emnet, et tekstutdrag fra meldingen og når e-posten ble sendt.

• For å søke raskt gjennom meldinger kan du navigere etter avmerkingsboks i stedet for etter emne.
  • Du kan utføre handlinger ved å slå av/på én eller flere avmerkingsbokser.
  • Husk at hvis meldingen er ulest, blir den statusen også lest opp.

Slik åpner du en tråd:

1. Bruk skjermleserens «Neste link»-navigering for å gå til emnet.
  2. Trykk på Enter for å aktivere linken.

Bruk handlingsknapper

På samme måte som i enkel HTML-visning vises det et sett med handlingsknapper før tabellen med meldinger, når du har merket av én eller flere meldinger.

I standardvisningen vises ikke handlingsknappene etter tabellen, og hver tråd har nå en knapp du kan bruke til å stjernemerke meldinger. For å bruke disse handlingsknappene navigerer du til øverst i tabellen og går til handlingsknappene via de forrige knappene.

Slik kan du utføre handlinger enklere for én eller flere meldinger:

1. For å velge meldingen, velg avmerkingsboksen.
  2. Trykk på Shift + F10 for å åpne den kontekstuelle menyen.
  3. Trykk på nedoverpilen i menyen for å velge en handling.
  4. Trykk på Enter.

Tips: Avhengig av skjermleserinnstillingene dine må du kanskje bytte til den virtuelle markøren eller surfemodus og gå tilbake til tabellen etter at du har utført handlingen.

Hvis du velger «Merk som» eller «Flytt til» for en etikett, flyttes fokuset til et tekstfelt. Skriv inn første del av navnet på etiketten, og bruk nedoverpilen for å finne treff, eller fortsett å skrive inn hele navnet på den nye etiketten. Du kan også trykke på oppoverpilen til du kommer til alternativet «Administrer etiketter», og lage en ny etikett.

Les e-poster

I stedet for å trykke på tabulatortasten og så Enter for å åpne en e-post med skjermleseren, bruker du «Neste link»-kommandoen og trykker på Enter. Emnet i e-posten er fortsatt en link, men den fjernes fra fanerekkefølgen for å gjøre det enklere å navigere på siden.

Hvis du navigerer i trådlisten i nettappen, kan du bruke nedoverpilen i tråden og trykke på Enter for å åpne e-posten.

For å finne ut hvordan du kan lese nye e-poster i en tråd med snarveier for nettappen, kan du gå til Les en e-post. Artikkelen beskriver også hvordan du navigerer i og leser slike tråder som en nettside.

Svar på e-post

Når du leser en e-post, finner du en «Svar»-knapp øverst, etter avsenderoverskriften. Hvis du vil videresende, slette eller utføre andre handlinger i e-posten, kan du gå til «Mer»-knappen ved siden av «Svar»-knappen og trykke på Enter.

Viktig: «Hurtigsvar» er ikke tilgjengelig i standardvisningen lenger. Nå kan du bruke appdefinerte hurtigtaster på én bokstav til å svare, videresende med mer, og de gamle hurtigtastene er ikke tilgjengelige lenger.

Adresser en e-post

Når du svarer på, videresender eller skriver en e-post, finnes det flere måter å legge til nye mottakere på. Når fokuset er på søkefeltet, kan du skrive inn en del av et navn eller en e-postadresse og deretter bruke nedoverpilen til å velge den som samsvarer med søket. Denne personen kan være fra kontaktene dine, innsamlede adresser eller bedriftskataloger.

• For å flytte fokuset til «Kopi»-feltet trykker du på hurtigtastene Ctrl + Shift + C.
  • For å gå til «Blindkopi»-feltet trykker du på hurtigtastene Ctrl + Shift + B.

I fanerekkefølgen finner du også «Til»-, «Kopi»- og «Blindkopi»-knappene foran søkefeltene. Når du aktiverer disse knappene, vises dialogboksen «Velg kontakter», som kan brukes til å fylle ut feltet.

Når du har lagt til en kontakt i søkefeltet, gjøres den om til en knapp som du kan slette eller aktivere for å endre den. I stedet for å navigere gjennom hvert tegn i adressen, navigerer du med venstre og høyre piltast gjennom hver kontakt.

Slik fremhever du at du har lagt til en mottaker i meldingsteksten:

1. Skriv inn et plusstegn etterfulgt av en del av navnet eller e-postadressen.
  2. Bruk nedoverpilen til du komme til den samsvarende personen.
    • Teksten du skriver inn, blir til en link og legger til mottakeren på «Til»-linjen.

Tips: Hvis du vil legge til noen på «Kopi»-linjen, bruker du krøllalfategnet i stedet for plusstegnet.

Skriv e-poster

Gå til Skriv og svar på e-poster for å finne snarveier for nettappen.

Hvis du navigerer i Gmail som en nettside, er «Skriv ny» den første knappen i «Navigasjon»-landemerket (region).

Når du har skrevet en e-post, kan du gjøre dette:

• For å sende e-posten trykker du på Ctrl + Enter.
  • For å forkaste utkastet, trykker du på Ctrl + Shift + D.

«Send»- og «Forkast» er tilgjengelige som knapper under meldingen. Du kan også bruke flere formateringsknapper mellom «Send»- og «Forkast»-knappene.

Søk og filtrer

Du finner flere tips på Søk etter meldinger.

Bruk kommandoen «forrige redigeringsfelt» for å gå til søkefeltet med skjermleseren.

I stedet for å bruke en link til «Filter»-delen i «Innstillinger» kan du gjøre et søk om til et filter i standardvisningen.