Bruk Gmail med skjermlesere

Gmail er et e-postprogram med verktøy og funksjoner du trygt kan bruke til å håndtere e-poster, kommunisere med andre, organisere innboksen din og holde deg oppdatert om alt som er viktig. Gmail har tilgjengelighetsfunksjoner som er utviklet for å hjelpe personer som er blinde eller svaksynte.

Bruk tipsene på denne siden for å få en best mulig opplevelse når du bruker Gmail med en skjermleser for datamaskiner for tekst til tale – inkludert VoiceOver, ChromeVox, JAWS eller NVDA.

Hurtigstart

I denne artikkelen finner du informasjon om hvordan du kan bruke Gmail. Det kan ta litt tid å lese den. Hvis du vil komme raskt i gang, kan disse tipsene hjelpe deg med å bla gjennom, svare på og skrive e-post.

Før du begynner

Tips

• For å flytte fokus mellom samtaler i innboksen eller fokusere på en bestemt etikett trykker du på opp- eller nedoverpilen, eller J eller K.
  • For å åpne en samtale og lese meldinger trykker du på Enter eller O.
  • Slik leser du meldinger i samtalen du har åpnet:
    • Trykk på N-tasten for å lese hver uleste melding i samtalen – du starter med den eldste uleste meldingen.
    • Trykk på P-tasten for å lese tidligere meldinger i samtalen.
    • For å lese etter enheter, for eksempel avsnitt, setning, ord eller linje, bruker du «virtuell modus» i skjermleseren.
    • Trykk på semikolon for å vise alle meldinger, slik at du kan lese alle ved bruk av N og P.
  • For å utføre handlinger trykker du på
    • U: Gå tilbake til innboksen og merk meldingen som lest.
    • A: Svar alle i den fokuserte meldingen.
    • R: Svar avsenderen av den fokuserte meldingen.
    • E: Arkiver samtalen.
    • M: Ignorer samtalen.
  • Trykk på X-tasten for å velge én eller flere samtaler i samtalelisten. Når samtalene er valgt, kan du bruke handlingene oppført ovenfor – med unntak av U.
  • Disse kommandoene er også nyttige:
    • C: Skriv en ny melding.
    • G og så I: Gå til innboksen.
    • Shift + I: Merk som lest. Du tas tilbake til innboksen når handlingen brukes i en åpnet melding.
    • Shift + U: Merk som ulest. Du tas tilbake til innboksen når handlingen brukes i en åpnet melding.
    • Pluss eller er lik: Merk som viktig.
    • Bindestrek: Merk som ikke viktig.
    • B: Utsett.
    • Shift + T: Legg til i Huskeliste.
    • V: Flytt til.
    • L: Åpne «Merk som».
    • Y: Fjern etiketten. Ligner på arkivering.
    • Z: Angre den siste handlingen.

Kom i gang

Konfigurer skjermleseren og Gmail

Anbefalte nettlesere og skjermlesere

Gmail anbefaler Chrome og

• NVDA eller JAWS i Windows
  • ChromeVox i ChromeOS
  • VoiceOver i MacOS

Bruk Gmail som nettapp

Gmail er laget for å være en nettapp med hurtigtaster, slik at du raskt kan utføre handlinger og navigere i grensesnittet.

Viktig: For å bruke Gmail som en nettapp må du konfigurere skjermleseren til «fokusmodus» på følgende måte:

• Den virtuelle JAWS-markøren skal være av. Slå den av/på med JAWS-tasten (Insert eller Caps Lock) + Z.
  • NVDA skal være i fokusmodus. Slå av/på med NVDA-tasten (Caps Lock eller Insert) + mellomrom.
  • Trege taster skal være slått av i ChromeVox. For å slå dette av/på trykker du raskt på søketasten to ganger.
  • Hurtigtaster skal være slått av i VoiceOver. For å slå dem av/på trykker du på venstre- og høyrepilen samtidig.

Den omvendte tilstanden kalles «virtuell modus».

Tips: Når Gmail åpnes, er JAWS-skjermleseren sannsynligvis i «virtuell modus». Med noen skjermlesere kan du åpne bestemte nettsteder eller domener, for eksempel google.com eller mail.google.com, i «fokusmodus». Hvis du vil at Gmail skal åpnes automatisk i «fokusmodus», kan du lese dokumentasjonen for skjermleseren.

Slå på hurtigtaster i Gmail

Hurtigtaster som brukes til å navigere i grensesnittet, er bare tilgjengelige i «Standard»-visningen når de er slått på i Gmail-innstillingene. Disse hurtigtastene for navigering er ikke tilgjengelige når du skriver nye e-poster og svarer på e-poster. Når du skriver e-poster, finnes det et annet sett med vanlige hurtigtaster for formatering.

Du kan konfigurere Gmail til å tillate tastaturnavigering når skjermleseren er i «fokusmodus».

1. Trykk på spørsmålstasten (Shift + skråstrek) for å åpne dialogboksen for hurtigtaster.
  2. Trykk på Tab én gang for å gå til linken «Slå på» eller «Slå av».
  3. Hvis linken heter «Slå på», trykker du på Enter for å aktivere Gmail-hurtigtaster.

Viktig: Hvis hurtigtasten med spørsmålstasten ikke fungerer, kan du gå til «Standard»-linken nederst på siden og aktivere den, slik at den samsvarer med beskrivelsen i denne artikkelen.

Du kan når som helst få tilgang til hele listen over hurtigtaster, eller du kan trykke på spørsmålstasten (Shift + skråstrek) i Gmail. Noen av hurtigtastene, for eksempel spørsmålstasten, er tegnsettingstaster. Etter hvert som du går gjennom dem, kan det være nyttig å angi at skjermleseren midlertidig skal lese det meste av tegnsetting.

Grunnleggende navigering

Naviger, aktiver og velg

I denne artikkelen bruker vi termene navigere, aktivere og velge. Når du er i «fokusmodus», utføres navigering vanligvis med Tab, Shift + Tab, piltastene eller mange av hurtigtastene som står oppført i listen over alle hurtigtastene.

I «virtuell modus» brukes navigering vanligvis med kommandoene du bruker til å bla gjennom annet innhold i nettleseren. Og aktivering utføres ved bruk av en skjermleserspesifikk hurtigtast.

I «fokusmodus» brukes navigering vanligvis med Tab-tasten, piltastene eller andre programdefinerte hurtigtaster. Og aktivering utføres med Enter eller mellomromstasten.

Når du bruker Gmail med et tastatur, regnes det å sette fokus på en samtale eller melding som én handling. En egen handling er å velge samtalen eller meldingen.

Når en samtale eller melding er i fokus, trykker du på X på tastaturet for å velge den. Trykk på X igjen for å velge den bort. Skjermleseren leser opp det nye antallet valgte elementer når en samtale eller melding velges eller velges bort.

For å velge flere samtidig trykker du på stjernen og så én av disse tastene:

• A: Velg alle samtaler.
  • N: Velg bort alle samtaler.
  • R: Velg leste samtaler.
  • U: Velg uleste samtaler.
  • S: Velg stjernemerkede samtaler.
  • T: Velg samtaler som ikke er stjernemerket.

Noen samtalehandlinger, for eksempel arkivering eller sletting, er bare tilgjengelige når en samtale er valgt. Dette gjelder også noen handlinger, for eksempel videresending eller svar, som bare er tilgjengelig for enkeltmeldinger, ikke samtaler.

Bruk hurtigtaster

Viktig:

• Hurtigtaster i Gmail må brukes i «fokusmodus».
  • Noen hurtigtaster er skrevet som en serie med tastetrykk, for eksempel G og så I, eller stjerne og så A. Når det er tilfellet, må det andre tastetrykket skje innen 3 sekunder etter det første.

Hvis skjermleseren er i «fokusmodus» i Gmail og hurtigtaster ikke fungerer, kan du bruke en kommando for å oppdatere nettleseren eller laste den inn på nytt – vanligvis Ctrl + R (⌘ + R på Mac).

Åpne den kontekstuelle menyen

I tillegg til hurtigtaster kan du bruke den kontekstuelle menyen til å finne tilgjengelige alternativer når du jobber med samtaler eller meldinger.

I Windows åpner du den kontekstuelle menyen ved å trykke på følgende:

• Programmer-tasten, som er to taster til høyre for mellomromstasten på de fleste tastaturer i full størrelse, og som ofte er tilgjengelig via tastekombinasjoner på mindre tastaturer.
  • Shift + F10.

På MacOS må VoiceOver være på for å åpne den kontekstuelle menyen. Når VoiceOver er på, trykker du på VO + Shift + M.

I ChromeOS trykker du på

• Shift + F10 hvis funksjonstastene er tilgjengelige
  • Søk + M når ChromeVox er på

Bli kjent med Gmail-grensesnittet

Gmail-grensesnittet består av fire deler eller felt. Som standard finnes det en liste over vanlige komponenter og hvordan du kan identifisere de ulike delene:

• Hovedoverskrift, presentert av skjermleseren i et bannerlandemerke:
    • Hovedmeny: Vis/skjul av/på-knappen for settet med linker til Innboks, Sendt, Utkast osv.
    • Gmail: Link til startskjermen.
    • Søkeredigeringsfelt: Presentert av skjermleseren i et søkelandemerke, som også inneholder en «Vis søkealternativer»-knapp.
    • Statusknapp: Angi statusen som «Aktiv», «Ikke forstyrr» eller «Borte», eller definer en selv. Juster innstillingene for chatvarsler.
    • Brukerstøtteknapp.
    • Innstillinger-knapp.
    • Knapp for Google-apper: Åpne andre Google-apper i en ny fane.
    • Knapp for Google-konto: Administrer kontoen din. Logg på og av kontoene dine.
  • Venstre panel, presentert av skjermleseren i et navigasjonslandemerke:
    • E-post: Viser etiketter og mapper. Denne artikkelen fokuserer hovedsakelig på E-post.
    • Chat: Viser en liste over kontakter eller grupper du snakker med.
    • Rom: Opprett eller finn gruppesamtaler med alternativer for deling av filer eller oppgaver.
    • Meet: Opprett eller bli med i møter som åpnes i en ny nettleserfane.

Tips: Finn ut mer om Chat, Meet og rom ved å gå til Bruk Chat med tilgjengelighetsfunksjoner.

• Hovedområde, presentert av skjermleseren i et hovedlandemerke:
    • Dette er den største og viktigste delen av Gmail-grensesnittet. Samtaler, meldinger eller meldingsinnhold vises her. Du får tilgang til en verktøylinje når du trykker på kommatasten. Funksjoner via verktøylinjen er også tilgjengelige via hurtigtaster eller den kontekstuelle menyen. Disse er ofte raskere enn å bruke verktøylinjen. Når Chat eller Rom aktiveres via panelet til venstre, vises de her i stedet for e-post eller som en komprimert versjon i et forgrunnsvindu.
  • Høyre sidepanel, presentert av skjermleseren i et landemerke som kommer i tillegg til sidepanelet:
    • Du styrer dette panelet med en av/på-knapp kalt «Vis sidepanelet» eller «Skjul sidepanelet». I «virtuell modus» er knappen mot enden av skjermleserens virtuelle buffer eller nettlesingsbuffer.
    • Når sidepanelet vises, er innholdet plassert i et supplerende landemerke kalt «Sidepanel».
    • Når dette området vises, klan du åpne andre Google-produkter, for eksempel Kalender, Keep, Huskeliste og Kontakter.

Utfør vanlige oppgaver

Åpne Gmail

Gå til gmail.com. Når siden lastes inn, er fokuset på innboksen din.

Bla gjennom og les e-poster

Bla gjennom innboksen

I «fokusmodus» navigerer du i innboksen med piltastene. Hvis du navigerer bort fra innboksen, trykker du på G etterfulgt av I for gå tilbake til den.

Du kan navigere mellom samtalene i innboksen med

• oppoverpilen eller K-tasten for nyere samtaler
  • nedoverpilen eller J-tasten for eldre samtaler

Du kan navigere i innboksen som en liste eller et rutenett. Når du navigerer i den som en liste, leses flere felt opp høyt mens du navigerer. Når du navigerer i den som et rutenett, leses bare ett felt opp. For å navigere som et rutenett bruker du høyrepilen for å navigere mellom kolonnene. Hvis du bruker nedoverpilen, blir kun kolonnen du er i, lest opp, for eksempel avsender.

Utfør handlinger for valgte samtaler

For å gjøre ting med valgte samtaler, kan du bruke

Med én eller flere valgte samtaler kan du for eksempel bruke hurtigtasten. Eventuelt kan du bruke den kontekstuelle menyen og velge å flytte de valgte samtalene til papirkurven, arkivere dem eller gi dem en etikett.

Tips: For å angre den siste handlingen trykker du på Z umiddelbart.

Innbokshandlinger

Utfør en av disse handlingene for valgte samtaler i innboksen:

1. Bruk opp- eller nedoverpilene for å navigere mellom samtaler.
  2. Trykk på X-tasten for å velge én eller flere samtaler. Det nye antallet valgte samtaler blir lest opp.
  3. Kontekstuell meny:
    • Bruk oppover- eller nedoverpilen for å gå gjennom listen over tilgjengelige alternativer.
    • Trykk på Enter for å velge handlingen du vil utføre.
  4. Hurtigtaster:
    • Arkivér (E): Lagre de valgte samtalene i arkivmappen og fjern samtalen fra samtalelisten.
    • Ignorer (M): Fjern de valgte samtalene fra innboksen og arkiver samtalen.
    • Rapporter søppelpost (utropstegn): Merk de valgte samtalene som søppelpost.
    • Slett (nummertegn): Flytt de valgte samtalene til papirkurven.
    • Merk som lest (Shift + I).
    • Merk som ulest (Shift + U).
    • Merk som viktig (pluss eller er lik).
    • Merk som uviktig (bindestrek).
    • Flytt til (V): Flytt de valgte samtalene til en annen mappe.
    • Etiketter (L): Legg til forhåndsinnstilte eller egendefinerte etiketter i de valgte samtalene.
    • Fjern etikett (Y): Fjern forhåndsinnstilte eller egendefinerte etiketter fra de valgte samtalene.
    • Utsett (B): Utsett eventuelle varsler for de valgte samtalene.
    • Legg til i Huskeliste (Shift + T): Lag et nytt gjøremål i «Min huskeliste» i samtalen.
Meldingshandlinger

Disse handlingene er tilgjengelige når du åpner en samtale:

• Du kan stjernemerke, fjerne merkingen eller endre farge på stjernene du har konfigurert i innstillingene (S)
  • Bruk Shift foran disse hvis du vil jobbe i en ny fane, for eksempel Shift + R:
    • Svar (R)
    • Svar alle (A)
    • Videresend (F)
  • Slett (nummertegn)
  • Rapporter som nettsøppel (utropstegn)
  • Fjern etikett (Y)
  • Flytt til en etikett (V)
  • Merk som ulest herfra (understrek)
  • Vis hele tråden (semikolon)
  • Skjul hele tråden (kolon)

Les en e-post

Som standard presenteres e-post som samtaler der alle svarene som er knyttet til det samme emnet, er samlet i én tråd. Når du åpner samtalen for første gang, er fokuset på emnet. Du kan navigere til den eldste uleste meldingen i samtalen ved å trykke på hurtigtasten N. For å fokusere på og høre hver uleste melding til den siste meldingen er lest, trykker du på N igjen.

Hver melding i samtalen inneholder også noen vanlige kontroller for å stjernemerke, svare, åpne Mer-menyen og vise detaljer. For å åpne en modul som inneholder alle de spesifikke opplysningene om meldingen i samtalen, gå til «Vis detaljer» og trykke på Enter. Dette er spesielt nyttig for å få mer informasjon om en mottaker med et vanlig fornavn.

For å lese tidligere meldinger kan du bruke hurtigtasten P. Når en samtale bare har én melding, kan hurtigtasten N brukes én gang. Deretter har verken P eller N noen effekt lenger.

Når en samtale har tidligere leste meldinger, blir de skjult, og det er mulig at noen av dem kun presenteres som korte utdrag. For å vise alle e-poster kan du bruke hurtigtasten semikolon. Deretter kan du bruke hurtigtastene P og N for å navigere til forrige og neste melding i samtalen i kronologisk rekkefølge. Du kan også skjule alle meldingene unntatt den siste med hurtigtasten kolon.

Når du vil lese lengre og mer detaljerte meldinger, bytter du til «virtuell modus» i skjermleseren for å lese meldingen linje for linje med nedoverpilen. Start med emnet, og fortsett gjennom overskriften som inneholder datoen og avsenderen og noen andre hurtigalternativer, før du kommer til brødteksten. Etter den siste meldingen finner du knapper for å svare på eller videresende samtalen.

Når meldingen inneholder flere svar, skjules de du har lest tidligere, slik at det blir enklere å lese kun nye meldinger. Du kan enkelt hoppe over de skjulte leste meldingene i tråden ved å bruke skjermleserens overskriftsnavigering til å finne personen som har sendt det nyeste svaret. Deretter kan du lese meldingen linje for linje eller bruke annen navigering for detaljert innhold, for eksempel linker, overskrifter og tabeller. Hvis det finnes mer enn én ny e-post om det samme emnet, vises alle sortert etter mottaksdato. Du kan navigere til hver side med overskriftsnavigering.

Hvis dette høres for komplisert ut, kan du slå av «Samtalevisning» i innstillingene. Da sorteres innboksen som enkeltmeldinger fra hver avsender. Dette gjør det også enklere å lese e-post, men det kan være vanskeligere å følge samtaler med flere meldinger.

Søk etter meldinger

• Trykk på skråstrek-tasten for å navigere til søkefeltet.
  • Når du søker, kan du gjøre følgende:
    • Du kan skrive inn søkekriteriene og trykke på Enter.
    • Du kan bruke søkeoperatorer til å finjustere resultatene. For å bruke en søkeoperator må du sette den inn før termen du søker etter. Her er noen eksempler:
      • «is:» For å søke etter e-poster med en beskrivende term tilknyttet status, for eksempel: read (lest), unread (ulest), starred (stjernemerket), flagged (flagget) eller important (viktig). For eksempel: «is:unread»
      • «from:» eller «to:» For å søke etter e-poster til eller fra en bestemt kontakt. For eksempel: «from:david»
    • Du kan kombinere operatorer for å filtrere søkeresultatene enda mer. Du finner en liste over alle søkeoperatorene i artikkelen Søkeoperatorer du kan bruke i Gmail.
  • Søkeresultater vises i hovedområdet og kan navigeres eller brukes som andre lister over samtaler, for eksempel innboksen.

Bruk alternativer for avanserte søk

1. Trykk på skråstrek-tasten for å navigere til søkefeltet.
  2. For å navigere til «Vis søkealternativer»-knappen trykker du på Tab-tasten. For å vise en dialogboks for søkekriterier trykker du på Enter.
  3. Denne dialogboksen inneholder disse feltene: Fra, Til, Emne, Inneholder ordene, Inneholder ikke, Størrelse, Dato innen (angitt periode), Søk (spesifiserte mapper). Det finnes også en avmerkingsboks med «Har vedlegg».
  4. For å lukke dialogboksen og oppdatere e-posten slik at bare de samsvarende meldingene vises, trykk på Enter.
  5. For å gå tilbake til innboksen bruker du tilbakeknappen i nettleseren eller hurtigtasten G og deretter I.

Lag filtre

Følg den foregående veiledningen for å utføre et avansert søk, men i stedet for å trykke på Enter åpner du fanen og aktiverer Opprett filter-knappen. I dialogboksen som vises, ser du en sjekkliste med handlinger du kan utføre «Når en melding er et eksakt samsvar med søkekriteriene dine».

Du kan velge mellom disse avmerkingsboksene med mellomromstasten:

• Hopp over innboksen (arkiver den).
  • Merk som lest.
  • Stjernemerk den.
  • Bruk etiketten. Velg en etikett fra rullegardinmenyen.
  • Videresend den. For å velge dette alternativet må du ha én eller flere adresser for videresending i innstillingene.
  • Slett den.
  • Send aldri til søppelpost.
  • Send malen.
  • Skal alltid merkes som viktig.
  • Skal aldri merkes som viktig.
  • Kategoriser som. Velg en kategori fra rullegardinmenyen.
  • Bruk også filteret for samsvarende samtaler.

Naviger til og aktiver Opprett filter-knappen.

Du kan også bruke filtre for valgte eller åpne samtaler. Når du velger en samtale i innboksen, bruker du komma-hurtigtasten til å navigere til verktøyraden for å navigere til og aktivere Mer-knappen. For å navigere til menyelementet «Filtrer e-poster som disse» bruker du opp- eller nedoverpilen. Trykk på Enter for å aktivere filteret. Da åpnes dialogboksen for filtreringsalternativer, der feltet for søkekriterier allerede er fylt ut.

Organiser e-post med etiketter

I Gmail brukes etiketter til å organisere e-post. Hvis du setter en etikett på en melding, lager du ikke en kopi av meldingen spesifikt for etiketten. Du kan sette flere etiketter på den samme kopien av en melding. Hvis du sletter meldingen, fjernes den fra hver av de tilknyttede etikettene. Hvis du fjerner en etikett fra en melding, slettes ikke meldingen. Men den meldingen vises ikke sammen med andre meldinger med etiketten. Når du flytter en melding til en etikett, blir etiketten lagt til, og andre etiketter, for eksempel «Innboks», blir fjernet.

Du kan finne ut mer om filosofien bak etiketter i artikkelen Opprett etiketter for å organisere Gmail.

Utforsk etiketter

For å navigere til en liste over alle e-postene med en bestemt etikett bruker du hurtigtasten G og deretter L. Du skal høre informasjon om en liste som endres når du skriver inn et etikettnavn. Du kan rulle ned i listen med pilen eller fortsette å skrive til du hører ønsket etikett. Deretter trykker du på Enter. Du kan gå tilbake til innboksen med hurtigtasten G og deretter I, eller du kan bruke hurtigtasten for å gå tilbake i nettleseren.

Du kan gå til listen over etiketter ved å trykke på venstrepilen i samtalene. Fokuset blir på etiketten for samtalene som vises for øyeblikket. Hvis hovedmenyen er skjult, trykker du på venstrepilen i samtalene for å fokusere på linken til e-postnavigeringen. Deretter kan du trykke på høyrepilen for å få tilgang til etikettene.

Listen over etiketter fungerer omtrent som et tre: Venstre- og høyrepilene skjuler eller viser etiketter med underordnede elementer, og opp- og nedoverpilene navigerer til etiketter som er linker. Når du har funnet en etikett du vil se, trykker du på Enter for å gå til listen over samtaler med den etiketten.

Gmail har disse etikettypene:

Systemetiketter

Systemetiketter er knyttet til handlinger som er innebygd i systemet, og som du kan bruke på meldinger, inkludert disse:

• Innboks
  • Stjernemerket
  • Utsatt
  • Viktig
  • Sendt
  • Utkast

Du kan vise e-post med hver av disse systemetikettene med hurtigtasten G, L og deretter nedoverpilen for å finne systemetiketten du ser etter. Du finner direkte hurtigtaster for systemetikettene du bruker ofte, i listen over hurtigtaster.

Kategorier

Google bruker automatisk kategorier på innkommende meldinger for å organisere innboksen. Disse kategoriene inkluderer Sosialt, Oppdateringer, Forumer og Reklame. Disse kategoriene vises som faner over innboksen. Med tilde-tasten kan du bytte mellom kategoriene du har aktivert for kontoen din.

Du kan velge om bestemte kategorier skal vises når du navigerer til «Innboks»-fanen, i Bruk Gmail-innstillingene. Merk av kategoriene du er interessert i. Husk å aktivere «Lagre endringer»-knappen nederst på siden.

Etiketter

Du kan vise alle e-poster med en bestemt etikett når du bruker hurtigtasten G og L og deretter skriver inn en del av etiketten. Trykk på nedoverpilen til du finner etiketten du er interessert i. Tips: Du kan også lage og bruke egendefinerte etiketter.

Bruk og lag etiketter

1. For å bruke etiketter når du har valgt én eller flere samtaler, eller når du leser meldinger, kan du bruke hurtigtasten L. Skjermleseren sier «Merk-som-menyen er åpen».
  2. Bruk opp- eller nedoverpilen til å velge en eksisterende etikett, og trykk på Enter for å bruke den.
  3. Skriv inn et etikettnavn. Hvis andre etiketter inneholder tegn du skriver inn, blir den første samsvarende etiketten fremhevet og brukt hvis du trykker på Enter. For å lage en ny etikett skriver du inn navnet på en ny etikett og trykker på Enter.
  4. En dialogboks åpnes, der du kan opprette en ny etikett med navnet du har angitt. Denne dialogboksen har en avmerkingsboks for å legge til den nye etiketten i en eksisterende etikett, i tillegg til en rullegardinmeny der kan velge hvilken etikett du vil legge til den nye etiketten i. Velg alternativene du vil bruke, og aktiver OK.
  5. Når en etikett er lagt til, går du tilbake til etikettknappen i Gmail-grensesnittet. Trykk på Enter for å bruke, fjerne eller lage en ny etikett.
  6. Bruk deretter hurtigtasten G og deretter I for å gå tilbake til innboksen.

Fjern etiketter

I «Merk som»-menyen vises etiketter som avmerket eller ikke avmerket. Etiketter som er avmerket, gjelder for valgte samtaler. For å endre statusen for en etikett til avmerket eller ikke-avmerket, trykk på Enter. Når en etikett er avmerket eller ikke avmerket, går fokuset tilbake til etikettknappen i Gmail-grensesnittet. Bruk deretter hurtigtasten G og deretter I for å gå tilbake til innboksen.

Når du navigerer i meldinger med en bestemt etikett, kan du fjerne etiketten ved å velge én eller flere og trykke på hurtigtasten Y.

All e-post

Når en melding eller samtale er feilmerket eller arkivert, kan du gå til «All e-post» med G-tasten etterfulgt av en hurtigtast. Dialogboksen for avanserte søk søker som standard i «All e-post» etter e-poster som er feilmerket.

Skriv og svar på e-poster

Bruk disse hurtigtastene for å skrive nye meldinger eller svar:

• Skriv en ny melding (C) i en ny fane (D).
  • Svar avsenderen (R) i en ny fane (Shift + R).
  • Svar alle mottakerne av en e-post (A) i en ny fane (Shift + A).

Når du starter en ny melding eller et svar, kan du trykke på Tab for å se de tilgjengelige feltene, deriblant disse:

• Til, Emne og Meldingstekst.
  • Du kan også bruke hurtigtastene for feltene Kopi (Ctrl + Shift + C) og Blindkopi (Ctrl + Shift + B).

Når du står i Til-, Kopi- eller Blindkopi-feltet, skriver du inn en del av et navn eller en e-postadresse til et treff blir lest opp, eller du kan trykke på Enter for å velge. For å bekrefte at du har funnet riktig treff for navn med flere alternativer, trykker du på venstrepilen for å fokusere på kontakten. Trykk deretter på Alt + høyrepilen for å åpne kontaktkortet. Siden det ikke er mulig å fokusere på det meste av dette innholdet, kan du bruke «virtuell modus» i skjermleseren for å gå gjennom det. Etter gjennomgangen trykker du på Escape. Hvis du vil fjerne mottakeren, trykker du på Slett.

Flere handlinger for en kontakt vises i den kontekstuelle menyen. Du finner flere hurtigtaster for å skrive nye meldinger i listen over hurtigtaster.

Når du svarer på en melding, fylles feltene «Mottakere» og «Emne» ut basert på tidligere meldinger i samtalen. Hvis du bruker en jobb- eller skolekonto, kan du skrive inn et plusstegn etterfulgt av et kontaktnavn eller en e-postadresse i meldingsteksten. Da legges e-posten til i meldingen og i mottakerlisten. Du kan også skrive inn en alfakrøll etterfulgt av et kontaktnavn eller en adresse for å merke meldingen som «Viktig» for den personen.

Når du skriver nye meldinger, lagrer Gmail automatisk et utkast hver gang du stopper i 3 sekunder. Det betyr at du lagrer et utkast hvis du lukker dialogboksen med Escape eller lukker nettleserfanen med Ctrl + W (⌘ + W på Mac). Hvis du vil forkaste og lukke utkastet, trykker du på Ctrl + Shift + D (⌘ + Shift + D på Mac). For å åpne utkast trykker du på G og deretter D.

For å sende e-posten og lukke utkastet trykker du på Ctrl + Enter (⌘ + Enter på Mac). For å sende e-posten senere trykker du på Tab for å gå til menyknappen «Flere alternativer for sending». Trykk deretter på Enter og så på nedoverpilen for å velge «Planlegg sending». Deretter velger du et forhåndsdefinert tidspunkt eller angir din egen innstilling og trykker på Enter.

Formater meldinger

Formatering av tekst i Gmail fungerer stort sett som i andre redigeringsprogrammer. Hvis du vil formatere tekst mens du skriver, kan du trykke på hurtigtasten og deretter skrive inn teksten du vil formatere.

For å legge til eller fjerne formatering av eksisterende tekst merker du teksten og trykker på hurtigtasten.

Vanlige hurtigtaster for formatering

• Angre (Ctrl + Z) eller (⌘ + Z).
  • Utfør likevel (Ctrl + Y) eller (⌘ + Y).
  • Fet (Ctrl + B) eller (⌘ + B).
  • Kursiv (Ctrl + I) eller (⌘ + I).
  • Understreking (Ctrl + U) eller (⌘ + U).
  • Nummerert liste (Ctrl + Shift + 7) eller (⌘ + Shift + 7).
  • Punktliste (Ctrl + Shift + 8) eller (⌘ + Shift + 8).
  • Tilgjengelige skrifttypevalg i rullegardinmenyen:
    • Forrige skrifttype (Ctrl + Shift + 5) eller (⌘ + Shift + 5).
    • Neste skrifttype (Ctrl + Shift + 6) eller (⌘ + Shift + 6).
  • Skriftstørrelse:
    • Mindre (Ctrl + Shift + bindestrek) eller (⌘ + Shift + bindestrek).
    • Større (Ctrl + Shift + pluss) eller (⌘ + Shift + pluss).
  • Reduser innrykk (Ctrl + venstre hakeparentes) eller (⌘ + venstre hakeparentes).
  • Øk innrykk (Ctrl + høyre hakeparentes) eller (⌘ + høyre hakeparentes).
  • Sett inn link (Ctrl + K) eller (⌘ + K).
    • Dette åpner en «Endre link»-dialogboks med tekstfelt der du kan skrive inn teksten som skal vises, og adressen til linken. Dialogboksen inneholder også alternativknapper du kan bruke til å angi om linken skal peke til en nettadresse eller en e-postadresse. Hvis du endrer valget av disse alternativknappene, sendes fokuset automatisk til tekstfeltet for å skrive inn adressen.
  • For å fjerne all formatering fra den merkede teksten trykker du på Ctrl + omvendt skråstrek eller ⌘ + omvendt skråstrek.

Sjekk rettskriving og grammatikk

Når du skriver inn tekst

Gmail korrigerer automatisk feil mens du skriver inn tekst, og markerer feil som ikke er rettet. Skjermleseren varsler deg både når Gmail har korrigert en feil, og om feilmeldinger når du gjennomgår teksten du har skrevet. Når fokuset er på tekst som inneholder en feil, trykker du på Tab for å åpne dialogboksen «Alternativer for stavekontroll» med fokus på den foreslåtte korrigeringen. For å godta forslaget trykker du på Enter. Eventuelt kan du trykke på Tab for å få flere alternativer. Fokuset vender deretter tilbake til der du holdt på å redigere.

Hurtigtast for neste skrivefeil

Når du gjennomgår teksten:

• For å flytte fokuset til neste feil, trykk på Ctrl + enkelt anførselstegn.
  • For å flytte fokuset til forrige feil, trykk på Ctrl + semikolon.

Stave- eller grammatikkfeilen leses opp. For å gå gjennom forslaget trykker du på Tab for å åpne dialogboksen «Alternativer for stavekontroll» med fokus på forslaget.

Bruk Smartskriving

Gmail kan hjelpe deg å skrive e-poster raskere. Smartskriving bruker maskinlæring og viser forslag mens du skriver.

Smartskriving er på som standard. Under «Generelle innstillinger» kan du

• slå «Skriveforslag» på eller av
  • få Gmail til å gi deg personlig tilpassede forslag basert på skrivestilen din, hvis du slår «Personlig tilpasning» på eller av

Når et forslag er tilgjengelig, leses det opp av skjermleseren etter 1 sekund uten aktivitet. Trykk på Tab for å godta og sette inn forslaget.

Legg ved filer i meldinger

Fra datamaskinen

1. Når du skriver en ny melding eller et svar, kan du navigere til og aktivere «Legg ved filer»-knappen for å se en «Åpne»-dialogboks.
  2. Hvis du vil laste opp vedlegget til meldingen, må du finne og velge filen i «Åpne»-dialogboksen og aktivere «Åpne»-knappen.

Vedlagte filer finner du nederst i meldingen. For å fjerne en vedlagt fil fra et meldingsutkast fokuserer du på e-postteksten og navigerer til filen du vil fjerne. Trykk på slettetasten når fokuset er på riktig fil.

Fra utklippstavlen

Hvis du kopierer en fil til utklippstavlen med Ctrl + C (⌘ + C på Mac) fra datamaskinen eller Google Disk, kan du legge ved filen fra utklippstavlen ved å lime den inn med Ctrl + V (⌘ + V på Mac). Hvis den kopierte filen er et bilde, blir den som standard innebygd i meldingsteksten. For å legge ved filen aktiverer du «Legg ved filer»-knappen før du limer inn fra utklippstavlen.

Hvis de vedlagte filene er større enn grensen for kontoen din, legger Gmail automatisk til en Google Disk-link i e-posten i stedet for å legge dem ved som vedlegg. Finn ut mer om delingsinnstillinger for vedlegg i Google Disk.

Fra Google Disk

1. Når du skriver en ny melding eller et svar, kan du navigere til og aktivere «Sett inn filer ved hjelp av Disk»-knappen for å åpne dialogboksen «Sett inn filer ved hjelp av Google Disk».
  2. Startokuset er på filer eller mapper i «Min disk» i et rutenett. Naviger gjennom de oppførte filene og mappene med piltastene. Velg én eller flere filer, og sett inn ved å trykke på Enter for å dele via en link.
  3. Google Dokumenter-, Regneark- og Presentasjoner-filer blir bare delt via linker.
  4. Andre filtyper kan deles som vedlegg. Når du har valgt filen, trykker du på Tab for å gå til av/på-knappen for «Vedlegg», og deretter trykker du på mellomromstasten for å velge. Deretter trykker du på Shift + Tab til «Sett inn»-knappen og trykker på Enter.
  5. For å velge en fil et annet sted i Google Disk bruker du Tab til du kommer til «Min disk»-fanen. Trykk deretter på høyrepilen og så på Enter for å flytte fokuset til filene eller mappene på det stedet.

Filer som settes inn som linker fra Disk, plasseres i meldingsteksten i fokus før «Sett inn filer ved hjelp av Disk»-knappen aktiveres, og de kan slettes fra meldingen med tilbaketasten.

Legg til alt-tekst for bilder

1. Når du har lagt til et innebygd bilde i meldingen, velger du området som representerer bildet, med Shift + piltast.
  2. Gå gjennom flere størrelseslinker med Tab. Viktig: «Beste tilpasning» er standard.
  3. Trykk på Enter på linken «Rediger alt-tekst».
  4. Skriv inn alt-teksten.
  5. Trykk på Enter for å godta og lukke dialogboksen.
  6. For å flytte markøren tilbake til meldingsteksten trykker du på Tab.

Fjern vedlagte filer

Vedlagte filer vises nederst i nye e-poster etter signaturen. For å fokusere på vedlagte filer flytter du markøren til slutten av e-posten du har skrevet. For å fjerne den vedlagte filen trykker du på Slett.

Send som konfidensielt innhold

Når du bruker modus for konfidensielt innhold til å sende en melding i Gmail, må den tiltenkte mottakeren skrive inn en kode for å lese e-posten.

Når du har sendt meldingen, får mottakeren en e-post om at hen har mottatt konfidensielt innhold. Før mottakeren kan lese e-posten, må hen bekrefte identiteten sin med en kode som enten sendes via e-post til den samme kontoen eller via SMS til et nummer du velger.

1. For å vise en dialogboks for modus for konfidensielt innhold bruker du Tab til du finner knappen «Slå av/på modus for konfidensielt innhold» og trykker på Enter.
  2. Velg utløpsperioden for meldingen fra alternativene i rullegardinmenyen.
  3. Velg kravene til adgangskode med alternativknappene for «Ingen SMS-adgangskode» eller «SMS-adgangskode».
  4. Gå til og aktiver «Lagre»-knappen.

Lag en signatur

1. Åpne Gmail-innstillingene.
  2. I «Generelt»-fanen går du til signaturdelen.
  3. For å åpne dialogboksen «Sett navn på den nye signaturen» navigerer du til og aktiverer «Opprett en ny signatur»-knappen.
  4. Legg inn navnet på signaturen, og trykk på Enter på «Opprett».
  5. Skriv signaturen i redigeringsfeltet som har fokus.
  6. Bruk Tab-tasten for å gå til kombinasjonsfeltet «FOR NY E-POST, BRUK», og velg signaturnavnet eller «Ingen signatur».
  7. Bruk Tab-tasten for å gå til kombinasjonsfeltet «VED BRUK AV SVAR/VIDERESEND», og velg signaturnavnet eller «Ingen signatur».
  8. For å lagre endringene bruker du Tab-tasten for å gå gjennom de gjenværende generelle innstillingene til «Lagre endringer»-knappen. Så trykker du på Enter.

Sett inn eller endre signatur

Bruk Tab til slutten av den nye e-posten du har skrevet, til du finner «Sett inn signatur»-knappen. Da åpner du en meny med de navngitte signaturene og «Ingen signatur». Trykk på Enter for å velge ønsket alternativ. Her kan du legge til en signatur selv om du ikke har valgt å legge til en signatur automatisk.

Bruk Gmail-innstillingene

1. For å åpne Gmail-innstillingene går du til «Innstillinger»-knappen nesten øverst i grensesnittet: Trykk på skråstrek-hurtigtasten for å gå til «Søk», og trykk deretter på Tab fem ganger for å gå til «Innstillinger».
  2. Trykk på Enter for å åpne et «Hurtiginnstillinger»-panel.
  3. Bruk Tab for å gå til «Se alle innstillingene»-knappen. Aktiver knappen for å åpne «Innstillinger» i den aktive nettleserfanen.

Tips: Selv om innstillingene kan endres i «fokusmodus», kan du få mer informasjon, og kanskje raskere navigering, når du bruker «virtuell modus».

Startfokuset er på «Generelt»-innstillingsfanen med de mest endrede innstillingene. Flere faner følger og kan aktiveres. Innstillingene for den aktiverte fanen vises i en tabell etter fanene, og innstillingsemnene vises i den første kolonnen. Når du har navigert til tabellen, kan du navigere mellom tabellkolonnene (nedoverpilen) for å gå gjennom de tilgjengelige innstillingene, mellom radene (høyrepilen) for å gå gjennom innstillingsalternativene.

Du kan endre de fleste innstillingene ved å bytte tilbake til «fokusmodus» for å samhandle med kontrollen.

Slik kan du lagre eller avbryte endringer:

1. Bruk «virtuell modus» på skjermleseren.
  2. Gå til landemerket for navigering etter tabellen for å finne en «Lagre endringer»-knapp og en «Avbryt»-knapp.
    Merk: «Lagre endringer» er bare tilgjengelig når innstillingene er endret.
  3. Når det ikke er gjort noen endringer, kan du forlate innstillingene ved å bruke tilbakenavigeringen i nettleseren.