Dit artikel gaat over Looker Studio. Ga voor documentatie over Looker naar https://cloud.google.com/looker/docs/intro.

Functies gebruiken in berekende velden

Maak krachtigere berekende velden.

Met functies kunt u uw gegevens manipuleren op manieren die verder gaan dan eenvoudige rekenkundige bewerkingen. Looker Studio biedt meer dan 50 functies, gegroepeerd in de volgende typen:

• Aggregatiefuncties voeren berekeningen uit over meerdere rijen gegevens. Voorbeelden zijn SUM, AVG, MIN, MAX.
  • Rekenkundige functies passen wiskundige berekeningen toe op uw gegevens. Voorbeelden zijn LOG, POWER, ROUND.
  • Met datumfuncties kunt u tijdgegevens manipuleren en transformeren. Voorbeelden zijn DATE, DATETIME_DIFF, YEAR.
  • Met geografische functies kunt u geografische locatiegegevens transformeren. Voorbeelden zijn TOCITY, TOCOUNTRY, TOREGION.
  • Met tekstfuncties kunt u tekenreeksgegevens manipuleren. Voorbeelden zijn CONCAT, REGEXP_MATCH, SUBSTR.

Bekijk de volledige lijst met beschikbare functies.

Functieargumenten

Voor alle functies is invoer nodig die bestaat uit argumenten waarmee wordt aangegeven op welke gegevens de functie moet worden uitgeoefend. Argumenten kunnen veldnamen of expressies zijn. Een expressie kan een getal, een letterlijke tekst of een instructie zijn die evalueert naar een veldnaam in de gegevensbron. Argumenten kunnen ook aanvullende instructies of indelingsinformatie bieden.

Meer over functieargumenten

• Plaats bij het opgeven van letterlijke tekst als functieargument de tekst tussen enkele of dubbele aanhalingstekens.
  • Als u reguliere expressies gebruikt, moet u een dubbele backslash gebruiken als escape-teken voor speciale tekens. Voorbeeld:
    REGEXP_MATCH(HeeftSterren, "\\*")

Dit komt overeen met het letterlijke teken *.
  • Voor geografische functies is een ondersteunde geografische code als invoer vereist.

Geografische invoercodes

• 'CITY_ID'
  • 'CONTINENT_CODE'
  • 'COUNTRY_ISO_CODE'
  • 'REGION_ISO_CODE'
  • 'SUB_CONTINENT_CODE'

Hier vindt u lijsten van geldige geografische codes:

De invoercode is verplicht, tenzij de velduitdrukking een afgeleide kolom is die al semantische geografische informatie bevat.

Functievoorbeelden

Hier volgen enkele eenvoudige voorbeelden van hoe de populairste functies kunnen worden gebruikt. Aanvullende complexe voorbeelden zijn beschikbaar in de afzonderlijke functie-referenties.

Voorbeeld 1: uw Analytics-campagnes indelen en vereenvoudigen.

Stel dat u meerdere advertentiecampagnes laat lopen en dat u een coderingssysteem gebruikt om deze per categorie te identificeren. Ervan uitgaande dat de codes volgens dezelfde standaard zijn ingedeeld, kunt u de CASE-expressie en de REGEXP_MATCH-functie gebruiken om gerelateerde campagnes te groeperen.

U heeft bijvoorbeeld campagnecodes zoals C1, C2 en C3 voor consumptiegoederen, E1, E2 en E3 voor elektronica, en S1, S2 en S3 voor socialmedia-advertenties. U kunt deze campagnecodes groeperen in hun respectieve categorie en optioneel andere campagnes in een andere categorie onderbrengen:

CASE
WHEN REGEXP_MATCH(CAMPAIGN, "C.*") THEN "Consument"
WHEN REGEXP_MATCH(CAMPAIGN, "E.*") THEN "Elektronica"
WHEN REGEXP_MATCH(CAMPAIGN, "S.*") THEN "Sociaal"
ELSE "Divers"
END

U kunt dit berekende veld nu gebruiken om te zien hoe uw campagnes presteren per groep of u kunt het in een filteroptie gebruiken om de weergave van uw gegevens te verfijnen.

Meer informatie over CASE

Voorbeeld 2: waarden uit meerdere velden combineren.

U kunt uw gegevens op verschillende manieren samenvoegen en weergeven door meerdere velden te combineren via de functie CONCAT. Hiermee wordt een nieuw veld gemaakt met de samengevoegde waarden. Voorbeeld:

CONCAT('Browser: ', BROWSER, ' versie: ', BROWSER VERSION)

Het nieuwe veld toont de letterlijke tekenreeksen en dimensiewaarden als één item, zoals:

Browser: Chrome versie: 68.0.3440.106
Browser: Safari versie: 11.0
Browser: Firefox versie: 61.0

Voorbeeld 3. Hyperlinks maken van uw gegevens

Als uw gegevens URL's bevatten, kunt u klikbare links maken die in tabellen worden weergegeven met de functie HYPERLINK.

Stel dat u een aangepaste SKU-dimensie heeft gekoppeld aan de URL van de relevante productbeschrijving in de dimensie PAGINA. De volgende formule maakt een klikbare link voor elke record in uw gegevens:

HYPERLINK(URL, SKU )

Als uw gegevens niet de volledige URL bevatten of als u meerdere velden wilt combineren om de URL te maken, gebruikt u CONCAT om de koppeling te maken:

HYPERLINK(CONCAT("HTTPS://mijndomein.com/", PARTIAL-URL, "?een-parameter"), SKU )

U kunt ook de functie HYPERLINK gebruiken om klikbare afbeeldingen in uw tabellen te maken.

Meer informatie over HYPERLINK

Beperkingen van berekende velden

Voor formules in berekende velden kunnen niet-geaggregeerde gegevens (dimensies) en geaggregeerde gegevens (statistieken) niet met elkaar worden gecombineerd.

Dit is bijvoorbeeld niet toegestaan:

CASE WHEN Country = "England" AND Conversions > 100 THEN ... // ongeldige formule
In dit voorbeeld is Conversions een geaggregeerde statistiek.