Dit artikel gaat over Looker Studio. Ga voor documentatie over Looker naar https://cloud.google.com/looker/docs/intro.

Tekst en getallen converteren naar het veld Datum of Datum en tijd

Datums en tijden in uw onderliggende datasets kunnen op verschillende manieren worden weergegeven. In sommige datasets wordt duidelijk aangegeven of een bepaald veld voor een datum of een datum en een tijd staat. In andere datasets kunnen tekst en numerieke waarden worden gebruikt die voor een bepaalde datum staan, zodat Looker Studio deze eenvoudig kan herkennen. In deze gevallen maakt Looker Studio het veld Datum of 'Datum en tijd' in uw gegevensbron om deze informatie te verwerken.

Soms zijn de gegevens echter onduidelijk, waardoor het voor Looker Studio moeilijk wordt om ze te verwerken. Bijvoorbeeld:

• Staat 20201210 voor een datum? Misschien wel, maar misschien ook niet. Het kan ook een getal of een valutawaarde zijn: € 20.201.210.
  • Staat 12/10/2020 voor 10 december 2020 of voor 12 oktober 2020?

Kan niet naar een datum worden geconverteerd

Als u verbinding maakt met gegevens die onduidelijke datums of tijden bevatten, ziet u mogelijk het bericht 'Looker Studio kan [veld] niet converteren naar een datum'. Voer een van de volgende bewerkingen uit om dit op te lossen:

De onderliggende gegevens wijzigen

Als u de dataset kunt bewerken, kan het een goed idee zijn om de indeling van het veld Datum te wijzigen in een volledige notatie met het jaar, de maand en de dag. Mogelijk kunt u het gegevenstype van het veld ook instellen op Datum of Datum en tijd. Dit is de aanbevolen methode, vooral als u meerdere gegevensbronnen op basis van deze dataset wilt maken.

Met behulp van een berekend veld converteren naar een datum

Als u een geldig veld Datum of 'Datum en tijd' wilt maken op basis van het oorspronkelijke, niet-herkende veld, maakt u een nieuw berekend veld en gebruikt u de functie PARSE_DATE of PARSE_DATETIME. Bekijk de onderstaande voorbeelden. Vervang veld door de naam van het oorspronkelijke (niet-herkende) veld.

Voorbeeldformules

Als veld een tekstveld is…

Notatie

Formule

PARSE_DATE("%Y-%m-%d", veld)

PARSE_DATE("%Y/%m/%d", veld)

PARSE_DATE("%Y%m%d", veld)

PARSE_DATE("%m/%d/%Y", veld)

PARSE_DATE("%d/%m/%Y", veld)

Mar 18, 2020

PARSE_DATE("%b %d, %Y", veld)

Wed, Mar 18, 2020

PARSE_DATE("%a, %b %d, %Y", veld)

March 18, 2020

PARSE_DATE("%B %d, %Y", veld)

Wednesday, March 18, 2020

PARSE_DATE("%A, %b %d, %Y", veld)

Als veld een tijd bevat:

Notatie

Formule

PARSE_DATETIME("%Y-%m-%d %H:%M:%E*S", veld)

2020-03-18T16:45:00.000000

PARSE_DATETIME("%Y-%m-%dT%H:%M:%E*S", veld)

Als veld een numeriek veld is…

Notatie

Formule

PARSE_DATE("%Y%m%d", CAST(veld AS TEXT))