Vanliga frågor om upphovsrätt

Jag har tillstånd att använda det här innehållet. Varför togs det bort?

Hur får jag tillstånd att använda någon annans låt, bilder eller videomaterial?

Varför måste jag ange all min information varje gång jag skickar in en ny begäran när jag redan har skickat in ett upphovsrättsklagomål till Google?

Vilka följder får intrång i upphovsrätten?

Jag informerade Google om en sida som gjort intrång i min upphovsrätt och den togs bort, men jag har just fått ett e-postmeddelande om att den kan återställas. Varför händer detta?

Jag har tillstånd att använda det här innehållet. Varför togs det bort?

Om det visar sig att du har behörighet att använda visst upphovsrättsskyddat material på din sida kan det vara bra att meddela ägaren till det ursprungliga innehållet för att undvika en felaktig borttagning. Om din sida har tagits bort felaktigt kan du begära en återkallelse från anmälaren genom att kontakta hen direkt eller skicka in ett bestridande av anmälan.

Innan du skickar in ett bestridande bör du ta ställning till några frågor för att försäkra dig om att bestridandet är giltigt:

• Är jag upphovsrättsinnehavare till verket?
  • Har jag tillåtelse från upphovsrättsinnehavarna i fråga att använda allt material från tredje part som används i verket?
  • Skulle min användning av upphovsrättsskyddat material kunna betraktas som tillåten eller skälig användning eller ett undantag enligt tillämpliga upphovsrättslagar?

Om något av villkoren ovan gäller för ditt innehåll kan du ta reda på vad som är en lämplig bestridandeform eller kontakta en advokat. Om inget av villkoren gäller för ditt innehåll kanske du bryter mot upphovsrättslagen.

Hur får jag tillstånd att använda någon annans låt, bilder eller videomaterial?

Om du planerar att ha med upphovsrättsskyddat material i ditt verk måste du först söka tillstånd för det. Google kan inte ge dig detta tillstånd eller hjälpa dig att hitta eller kontakta de parter som kanske kan det. Det här är något du måste undersöka och hantera på egen hand eller med hjälp av en advokat.

Varför måste jag ange all min information varje gång jag skickar in en ny begäran när jag redan har skickat in ett upphovsrättsklagomål till Google?

I enlighet med upphovsrättslagen kräver vi fullständiga upphovsrättsmeddelanden för varje begäran om borttagning.

Det enklaste sättet att skicka in ett till klagomål är att använda vårt webbformulär.

Vilka följder får intrång i upphovsrätten?

För Google är följderna av intrång i upphovsrätten enkla. Vi följer Digital Millennium Copyright Act (DMCA). I enlighet med denna lag kan vi göra innehåll som bryter mot den tillämpliga upphovsrättslagen oåtkomligt om vi får in en korrekt anmälan.

Om vi tar emot en giltig anmälan om intrång i upphovsrätten som gäller innehåll i ditt verk tas det bort och du kan få en varning.

Dessutom kan upphovsrättsinnehavaren välja att stämma för intrång i upphovsrätten. I USA kan intrång i upphovsrätten medföra lagstadgade skadestånd på upp till 150 000 USD per verk och i vissa fall straffrättsliga påföljder.

Jag informerade Google om en sida som gjort intrång i min upphovsrätt och den togs bort, men jag har just fått ett e-postmeddelande om att den kan återställas. Varför händer detta?

Vi har troligen fått ett bestridande av anmälan om din begäran om borttagning. I enlighet med lagen återställs innehållet om du inte skickar bevis på att du har anmält användaren till domstol i syfte att begränsa aktiviteten i fråga eller till Copyright Office Copyright Claims Board (CCB – upphovsrättsdepartementets råd för upphovsrättsanspråk) i USA. Om vi inte får bevis från dig inom tio dagar kan vi återställa materialet på Google.

Friskrivningsklausul: Vi är inte dina advokater. Informationen som presenteras här ska inte betraktas som juridisk rådgivning. Vi tillhandahåller bara information.