Använda flikar i Google Kids Space

Ditt barn kan ta del av åldersanpassat innehåll som är kopplat till hens intressen på flikarna i Google Kids Space.

Obs! Böcker och videoinnehåll är inte tillgängligt i alla regioner. Tillgången till videoinnehåll är kopplat till YouTube Kids-appens tillgänglighet. För bokinnehåll krävs Google Play Böcker-appen. Flikarna Läsa, Titta och Göra finns inte i Google Kids Space i regioner där innehåll inte är tillgängligt. Tillgängligheten för appar, böcker och videoinnehåll kan ändras utan föregående meddelande.

Navigera bland flikar

Varje flik är utformad för att hjälpa barn att lätt hitta det som de är intresserade av.

• Nyligen öppnat innehåll: På varje flik kan barnen se nyligen öppnat innehåll i avsnittet Fortsätt.
  • Intressefält: Nedanför Fortsätt visar fältet Intressen innehåll som är kopplat till ämnen som barnet visar intresse för.
    • Tips! Tryck på ett ämne som du vill få förslag på appar och innehåll inom.
  • Mina grejer: Du hittar allt innehåll som du har laddat ned genom att trycka på Mina grejer uppe till vänster.
Sök: Om du vill söka efter ett visst ämne trycker du på Sök uppe till höger.Läs mer om hur sökfunktionen på Google Kids Space fungerar
Ändra intressen

Ditt barns intressen kan ändras med tiden. Barnen kan uppdatera sina intressen när de vill.

1. På flikarna Spela, Titta, Läsa eller Göra rullar du längst till höger om intressesymbolerna.
  2. Tryck på Ändra intressen.
  3. Hjälp ditt barn att trycka på kategorier som hen gillar och avmarkera kategorier som hen inte är så intresserad av längre.
  4. Tryck på Klart.
Lägga till innehåll i Google Kids Space

Föräldrar kan lägga till innehåll som inte är tillgängligt i Google Kids Space genom att lägga till fler appar och böcker via Google Play Butik.

1. Tryck länge på menyn Förälder nere till höger.
  2. Tryck på Lägg till fler appar följt av Öppna Google Play.
  3. Sök efter böcker eller appar som du vill lägga till i Google Kids Space. Innan du lägger till dem måste du godkänna nedladdningen och, för betalinnehåll, godkänna köpbegäran.
    • Du hittar appar och böcker som du har lagt till under Mina grejer

Tips! Du kan även lägga till böcker i Google Kids Space när du delar dem via Familjens bibliotek.

Så här väljs innehållet i Google Kids Space ut

Innehållet i Google Kids Space väljs på olika sätt.

• Appar: Appar som rekommenderas på flikarna i Google Kids Space är godkända av lärare. Föräldrar kan även lägga till appar som de vill att deras barn ska få ta del av. Läs mer om appar som har godkänts av lärare.
    • Tips! Om du laddar ned en app i Google Kids Space är den godkänd av lärare. Om du laddar ned en app någon annanstans, till exempel från Play Butik, är den kanske inte godkänd av lärare.
  • Böcker: Böckerna väljs ut av experter.
  • Videor: Videor genereras med en blandning av indata från användare, manuell granskning och kriterier som popularitet och relevans.

Tips!

Utforska flikar i Google Kids Space

Fliken Spela upp

På fliken Spela upp hittar barnen appar som redan är installerade på enheten samt rekommenderade Google Kids Space-appar som du kan installera utan kostnad. Läs mer om appar som har godkänts av lärare.

Du kan välja att låta barnet ladda ned och installera appar som har godkänts av lärare kostnadsfritt via Google Kids Space utan förhandsgodkännande eller så kan du kräva föräldragodkännande vid varje appinstallation. Du kan installera andra appar än de som rekommenderas av Google Kids Space via Google Play Butik, som är tillgängligt på föräldramenyn.

Så här väljs Play-apparna ut

Appar som ingår i Google Kids Space har godkänts av lärare och specialister på utbildning och media. Appar godkänns bara om de är genomtänkta, roliga och åldersanpassade.

Rekommenderade appar för Google Kids Space ordnas efter målgruppens ålder. Vilka appar barnet ser beror på åldern som anges för barnets Google-konto.

Våra appar som har godkänts av lärare uppdateras regelbundet när appar läggs till eller tas bort. Tillgängligheten för appar kan ändras utan föregående meddelande. Appar som tas bort från samlingen Godkänd av lärare raderas inte automatiskt från ditt barns enhet. Du kan hindra ditt barn från att få åtkomst till en app som inte längre ingår i Google Kids Space genom att blockera den via Google Kids Space eller Family Link.

Ta bort en app

Viktigt! Om du tar bort en app från Google Kids Space avinstalleras den från enheten.

1. Tryck länge på appen i Google Kids Space.
  2. Tryck på Mer Mer följt av Avinstallera följt av OK.

Blockera en app på en flik

Viktigt! Om du blockerar appen på en flik tas den bort från Google Kids Space men inte från enheten.

1. Tryck länge på appen i Google Kids Space.
  2. Tryck på Mer Mer följt av Blockera följt av OK.
Fliken Läsa

Viktigt! Föräldrar uppmanas att konfigurera Google Play Böcker i Google Kids Space när de startar GKS för första gången.

Beroende på region hittar barnet kostnadsfria böcker som har valts ut av experter på fliken Läsa. Barnen har även tillgång till böcker som har köpts via Google Play Böcker eller barnböcker som har lagts till i familjens bibliotek.

Så här väljs böckerna på fliken Läsa

Avsnittet Alla och intressebaserade filter på fliken Läsa fylls med innehåll från Google Play Böcker som är kostnadsfritt i Google Kids Space. De böcker som för närvarande är tillgängliga för användare av Google Kids Space har valts ut av experter. Vissa är licensierade från utgivare specifikt för Google Kids Space och är annars inte tillgängliga kostnadsfritt.

Innehållet på fliken Läsa varierar beroende på region. Avsnittet Mina böcker på fliken Läsa fylls med böcker som ditt barn äger via Google Play Böcker eller Familjens bibliotek. Alla böcker som barnet öppnar från avsnittet Alla läggs automatiskt till i Mina böcker.

Tips! Faktorer som lämplighet för åldersgruppen, textkvalitet och illustrationer samt mångfald avgör bokens kvalitetsbetyg.

Läsalternativ

När barn öppnar böcker i Google Kids Space kan de välja mellan olika alternativ.

• Läs på egen hand: Läs boken utan hjälp.
  • Öva: Läs boken med extra hjälp. Tryck på Öva .
  • Lyssna: Boken läses upp. Tryck på Läsa .
  • Hoppa över: Bläddra igenom boken. Tryck på Sidor .
  • Markera: Bokmärk en sida så att det blir lätt att hitta den igen. Barnet kan hitta bokmärket i förloppsindikatorn.
  • Barnvänlig ordlista: En åldersanpassad ordlista är inbyggd i Google Kids Space:
    • Om du vill öppna ordlistan trycker du på ett ord i en bok och sedan på frågetecknet .

Lägg till böcker från familjens bibliotek i Google Kids Space

Steg 1: Aktivera Familjens bibliotek i inställningarna för Play

Obs! Om du inte är med i någon familjegrupp måste du skapa en först.

1. Öppna Google Play-appen Google Play.
  2. Tryck på profilikonen uppe till höger.
  3. Tryck på Inställningar följt av Familj följt av Registrera dig för Familjens bibliotek.
  4. Konfigurera Familjens bibliotek genom att följa anvisningarna på skärmen.

Steg 2: Lägg till böcker från Familjens bibliotek

1. Tryck på menyn Förälder nere till höger.
  2. Tryck på Play Butik-appen Google Play följt av Lägg till fler appar följt avÖppna Google Play.
  3. Tryck på profilikonen följt av uppe till höger Bibliotekföljt av Böcker.
  4. Tryck länge på boken som du vill lägga till.
  5. Tryck på Lägg till i Familjens bibliotek på menyn som öppnas.

Tips! Läs mer om Family Link-biblioteket.

Ta bort böcker från Google Kids Space

1. Tryck på menyn Förälder nere till höger.
  2. Tryck på Play Butik-appen Google Play följt av Lägg till fler apparföljt av Öppna Google Play.
  3. Tryck på profilikonen följt av uppe till höger Bibliotek Böcker.
  4. Tryck länge på boken du vill ta bort.
  5. Tryck på Ta bort nedladdning på menyn som visas.
Fliken Titta

På fliken Titta får barnen (beroende på region) tillgång till rekommenderade videor från YouTube Kids.

Viktigt! Du måste konfigurera YouTube Kids innan barnet kan titta på videor på fliken Titta. Om du inaktiverar YouTube Kids-åtkomst visas inga videor på fliken och det står Blockerad på den. När funktionen har aktiverats ser barnen videor högst upp på skärmen när de öppnar fliken Titta.

När barnen öppnar en video skickas de till YouTube Kids och måste navigera tillbaka till Google Kids Space via navigeringsfältet längst ned på skärmen.

Ta bort eller blockera videor

Så här tar du bort videor:

1. Tryck på Mina grejer.
  2. Tryck länge på videon du vill ta bort.
  3. Tryck på Mer Mer följt av Avinstallera följt av OK.

Så här blockerar du videor:

1. Tryck på Mina grejer.
  2. Tryck länge på videon du vill blockera.
  3. Tryck på Mer Mer följt av Blockera följt av OK.
Fliken Göra

På fliken Göra hittar barnen (beroende på region) rekommenderade videor om offlineaktiviteter från YouTube Kids. Du måste konfigurera YouTube Kids innan barnet får åtkomst till innehåll i Göra.

Viktigt! Du måste konfigurera YouTube Kids innan barnet kan titta på videor på fliken Göra. Om du inaktiverar åtkomst till YouTube Kids visas inga videor på fliken och meddelandet Blockerad visas.

När ett barn trycker för att titta på en video öppnas YouTube Kids och barnet måste navigera tillbaka till Google Kids Space via navigeringsfältet längst ned på skärmen.