De Google Beheerdersconsole voor Android Enterprise gebruiken

Vanaf 2024 krijgen alle organisaties die zich aanmelden voor Android Enterprise een beheerd Google-domein en een beheerd Google-account om toegang te krijgen tot de Google Beheerdersconsole.

Naast Android Enterprise kunnen IT-beheerders in de Google Beheerdersconsole een aantal Google-producten voor hun organisatie (zoals Workspace, Chrome Enterprise Upgrade en Cloudbeheer voor de Chrome-browser) op één centrale plek beheren. Alle instellingen voor gebruikers, apps en Google-services zijn op één plek beschikbaar en de IT-beheerder hoeft ze maar één keer in te stellen.

Instellen

IT-beheerders moeten hun organisatie registreren bij Google om de functies van Android Enterprise optimaal te gebruiken. Door zich te registreren bij Google, krijgen organisaties bijvoorbeeld toegang tot Managed Google Play en kunnen ze apps implementeren op apparaten van eindgebruikers.

IT-beheerders worden door hun gekozen provider van zakelijk mobiliteitsbeheer (EMM) doorgestuurd naar het aanmeldingsproces voor Android Enterprise en volgen de volgende stappen:

1. In de EMM-console heeft de IT-beheerder een optie om Android Enterprise in te stellen.
  2. De IT-beheerder wordt omgeleid naar Google om het registratieproces uit te voeren.
  3. De IT-beheerder voert hun zakelijke e-mailadres in om een beheerd Google-account te maken. Er wordt een e-mail naar dit e-mailadres gestuurd om het eigendom te verifiëren.
    1. Als het e-mailadres een bestaand Google-account is, wordt de IT-beheerder gevraagd in te loggen op het bestaande account.
      1. Als het account een bestaand consumentenaccount is, wordt je misschien gevraagd om het account over te zetten naar een beheerd Google-account. Je kunt je persoonsgegevens verwijderen of downloaden (met Google Takeout) voordat je het account converteert.
      2. Als het account een bestaand beheerd Google-account is en de IT-beheerder beheerdersrechten heeft voor het beheerde Google-domein, wordt de IT-beheerder gevraagd Android Enterprise aan te zetten voor het beheerde Google-domein door het gratis Android Enterprise-abonnement toe te voegen.
  4. De IT-beheerder voert hun naam, de organisatiegegevens en communicatievoorkeuren in.
  5. De IT-beheerder wordt gevraagd of die aanvullende Google-services wil aanzetten in hun beheerde Google-domein (bijv. Workspace).
  6. De IT-beheerder wordt gevraagd om een wachtwoord in te stellen voor hun beheerde Google-account.
    1. Als de organisatie Microsoft gebruikt als primaire identiteitsprovider, kan de IT-beheerder worden gevraagd of die wil inloggen met hun Microsoft-account.
  7. De IT-beheerder bekijkt de overeenkomsten voor Google en Android Enterprise en gaat ermee akkoord.
  8. De IT-beheerder bevestigt dat die wil toestaan dat de gekozen EMM hun Android Enterprise-apparaten beheert. Er wordt een EMM-binding gemaakt met hun beheerde Google-domein.
  9. De IT-beheerder wordt omgeleid naar de EMM-console. Het installatieproces is afgerond.
  10. De IT-beheerder krijgt een welkomstmail met meer informatie over Android Enterprise en de andere Google-services die die heeft geselecteerd.

Na het installatieproces kan de IT-beheerder hun Android Enterprise-apparaten beheren via de EMM-console. De IT-beheerder heeft ook toegang tot de Google Beheerdersconsole om alle EMM-bindingen en andere Google-services die door de organisatie worden gebruikt te beheren.

Opmerking: Als de IT-beheerder tijdens de installatie een probleem tegenkomt, kan hun worden gevraagd een reeks Managed Google Play-accounts te maken. Hiermee kan de organisatie Android Enterprise-apparaten implementeren, maar voor het beheer van andere Google-producten is een aparte registratie vereist. Organisaties die een reeks Managed Google Play-accounts gebruiken, krijgen geen toegang tot de Google Beheerdersconsole. Raadpleeg Toegang tot Managed Google Play voor meer informatie.

Andere beheerders uitnodigen

IT-beheerders kunnen extra beheerders toegang geven tot de Google Beheerdersconsole. Alle nieuwe beheerders hebben een beheerd Google-account nodig om toegang te krijgen tot de Google Beheerdersconsole. Een IT-beheerder kan andere collega's binnen het IT-team toegang geven door deze stappen te volgen:

1. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu en dan Directory en dan Gebruikers .
  2. Klik bovenaan de pagina op Gebruiker uitnodigen.
  3. Voer het e-mailadres van de nieuwe gebruiker in.
  4. De nieuwe gebruiker krijgt een e-mail met de stappen om een account te maken.

Nadat de nieuwe gebruiker de uitnodiging heeft geaccepteerd en een beheerd Google-account heeft gemaakt, kan de IT-beheerder toegang geven tot de Google Beheerdersconsole door de gebruiker een beheerder te maken van het beheerde Google-domein.

Lees Gebruiker beheerder maken voor meer informatie.

EMM-bindingen beheren

In de Google Beheerdersconsole staat een overzicht van de actieve EMM-bindingen die zijn gekoppeld aan het door Google beheerde domein van de organisatie. Een organisatie kan meerdere EMM-bindingen hebben, bijvoorbeeld voor verschillende gebieden of gebruikersgroepen of om pre-releasefuncties te testen.

Zo check je de huidige EMM-bindingen:

1. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu en dan Apparaten en dan Mobiel en eindpunten en dan Instellingen en dan Integraties van derden.
  2. Klik op Android EMM.

Een IT-beheerder kan EMM-bindingen toevoegen of verwijderen:

• Als je een EMM-binding wilt toevoegen, volg je de instructies van je EMM om Android Enterprise-beheer aan te zetten en aan je bestaande beheerde Google-domein te koppelen.
  • Je kunt EMM-bindingen verwijderen door naast de vermelding in de tabel met EMM-bindingen op Verwijderen te klikken.
Domeinverificatie

Als je de eigenaar of IT-beheerder bent van de domeinnaam van je organisatie, kun je meer functies aanzetten voor je organisatie. Je kunt zakelijke apparaten instellen met beheerde Google-accounts nadat je je domein hebt laten verifiëren, als dit wordt ondersteund door de door jou gekozen EMM van derden.

Lees Uw domeineigendom bevestigen om meer functies toe te voegen voor meer informatie.

Opmerking: Omdat Google Workspace Essentials Starter niet beschikbaar is voor klanten die hun domein laten verifiëren, moeten klanten hun Workspace-abonnement aanpassen als ze dit product hebben aangezet toen ze zich aanmeldden voor Android Enterprise.

Als je na domeinverificatie niet wilt upgraden naar een betaalde versie van Workspace, heb je 2 opties:

Aanbevolen benadering
  1. Ga voordat je het domeinverificatieproces start naar Menu en dan Facturering en dan Abonnementen.
  2. Verwijder het abonnement op Google Workspace Essentials Starter.
  3. Voeg een abonnement toe aan Google Workspace Enterprise Essentials (kosteloze proefperiode).
  4. Start het domeinverificatieproces.
Alternatieve benadering
  1. Start het domeinverificatieproces.
  2. Als je wordt gevraagd om te upgraden naar Google Workspace Enterprise Essentials, sluit je het domeinverificatieproces.
  3. Ga naar Menu en dan Facturering en dan Abonnementen.
  4. Verwijder het abonnement op Google Workspace Essentials Starter.
  5. Hervat het domeinverificatieproces.

Belangrijk: Als je probeert Google Workspace Essentials Starter te verwijderen en dit niet vervangt door een ander Workspace-abonnement (bijv. Google Workspace Enterprise Essentials (kosteloze proefperiode)) voordat je de domeinverificatie start, kan dit leiden tot problemen tijdens het verificatieproces.

Opzegging en gegevensverwijdering

Nadat Android Enterprise is aangezet voor je beheerde Google-domein, kun je het niet meer verwijderen uit je lijst met abonnementen.

Organisaties kunnen wel alle gegevens van Android Enterprise verwijderen door alle EMM-bindingen te verwijderen. Ga hiervoor naar Apparaten en dan Mobiel en eindpunten en dan Instellingen en dan Integraties met derden en dan Android EMM en dan EMM-providers beheren. Hiermee verwijder je alle gegevens over Android Enterprise, ongeacht het Android Enterprise-product dat nog steeds onder je abonnementen staat.

Een IT-beheerder kan het beheerde Google-domein en alle bijbehorende gegevens ook verwijderen door naar Account en dan Accountinstellingen en dan Accountbeheer te gaan.