Wat je moet doen als je het slachtoffer bent van een scam met Google play-cadeaukaarten

Als u het slachtoffer bent van een scam met Play-cadeaukaarten, volgt hier wat u kunt doen en wat u moet weten.

De scam melden

Als je het slachtoffer bent van een scam, meld je de scam aan de lokale politie. Je kunt de scam ook melden bij de Federal Trade Commission.

Daarna meld je de scam met cadeaukaarten aan Google. Door de scam te melden, kun je jezelf en anderen helpen bij vergelijkbare verdachte activiteiten in de toekomst.

De scam met cadeaukaarten melden aan Google

Als je geen Google-account hebt: Gebruik dit formulier om de scam met cadeaukaarten te melden aan Google.

Tip: De persoon die de scam aan Google meldt, moet het slachtoffer van de scam zijn.

Hoe weet je of je wordt opgelicht?

Als je wordt gevraagd een Google Play-cadeaukaart te kopen en de code te delen zodat je kunt betalen voor iets buiten Google Play, probeert iemand je misschien op te lichten.

• Je kunt worden gebeld door een scammer die zich voordoet als een overheidsinstantie (zoals de IRS in de Verenigde Staten; andere landen hebben instanties met andere namen). De scammer zegt dat je geld verschuldigd bent voor belastingen, borgtochtgeld, incasso's en meer. De scammer vertelt je dat je moet betalen met cadeaukaarten om te voorkomen dat je wordt gearresteerd of dat je fysieke eigendommen of persoonlijk identificeerbare informatie (zoals je SSN in de VS; andere landen gebruiken andere namen) in beslag worden genomen.
  • Een scammer claimt een gezinslid in moeilijkheden, een advocaat of een andere vertegenwoordiger van je gezinslid te zijn. De scammer vertelt dat je moet betalen met cadeaukaarten om de situatie op te lossen en dat je geen contact mag opnemen met je gezinslid om de claim te verifiëren. Geloof dit niet. Koop nooit cadeaukaarten voor scammers en geef ze geen cadeaukaartcodes.

Deze voorbeelden hebben alleen betrekking op bepaalde soorten scams. De manieren waarop scammers mensen misleiden, veranderen continu. Als iemand je om een code vraagt, kan dit een scam zijn.

Controleren hoe een cadeaukaart eruitziet

Code van Google Play-cadeaukaart

Scams met cadeaukaarten vermijden

• Gebruik nooit Google Play-cadeaukaarten om te betalen voor belastingen, borgtochtgeld of iets anders buiten Google Play. Google Play-cadeaukaarten mogen alleen worden gebruikt om aankopen te doen op Google Play.
  • Deel de code op de achterkant van de cadeaukaart nooit met anderen.

Een kwijtgeraakte of gestolen cadeaukaart vervangen

Google Play-cadeaukaarten mogen niet worden doorverkocht, geruild of overgedragen voor iets van waarde, dus we kunnen u geen nieuwe cadeaukaart geven.

Bekijk de servicevoorwaarden voor Google Play-cadeaukaarten voor meer informatie over de beperkingen voor cadeaukaarten.

Google Play-cadeaukaarten kunnen niet worden ingewisseld voor contant geld, zijn niet opwaardeerbaar en er is geen restitutie mogelijk, tenzij wettelijk vereist.

Waarom we uw cadeaukaarten niet kunnen inwisselen voor contant geld.

Gerelateerde bronnen

Google-scams vermijden en melden