Nieuwe Android-apps proberen voordat ze officieel worden vrijgegeven

Sommige ontwikkelaars stellen nieuwe apps en functies beschikbaar voordat deze officieel aan het grote publiek worden vrijgegeven, zodat ze feedback van gebruikers kunnen verzamelen. Als u deze apps of functies wilt uitproberen, kunt u zich aanmelden voor een programma voor vroege toegang of een bètaprogramma.

Belangrijk: Houd er rekening mee dat deze apps mogelijk minder stabiel zijn dan de latere versies die officieel aan het publiek worden vrijgegeven. Dit betekent dat de app kan crashen of dat sommige functies misschien niet goed werken wanneer u ze gebruikt.

Apps met vroege toegang en bèta-apps testen op Google Play

Nog niet vrijgegeven apps proberen via vroege toegang

Apps met vroege toegang zijn apps die nog niet zijn vrijgegeven. U kunt als volgt apps met vroege toegang vinden en u hiervoor aanmelden:

1. Open de Google Play Store Google Play.
  2. Tik op Vroege toegang aan het einde van de lijst waar u 'Populairste items' en 'Games' ziet.
  3. Zoek een app waarvoor u vroege toegang wilt krijgen.
  4. Tik op Installeren.
  5. Volg de instructies op het scherm.

Opmerking: Als u een nog niet vrijgegeven app installeert, wordt u automatisch ingeschreven voor het bètaprogramma wanneer die app wordt gestart.

Bètaversies van apps ontvangen

Bèta-apps zijn nieuwe, experimentele versies van apps die momenteel beschikbaar zijn in de Play Store. De bètaversie kan functies bevatten die nog niet beschikbaar zijn in de openbare versie.

Als u de bètaversie van een app wilt gebruiken, moet u de openbare versie hebben geïnstalleerd. U kunt als volgt controleren of er een bètaversie van een app beschikbaar is:

1. Open de Google Play Store Google Play.
  2. Zoek de app die u wilt controleren en tik erop om naar de detailpagina van de app te gaan.
  3. Kijk of er op de detailpagina van de app een bètaversie wordt genoemd. Scroll helemaal omlaag, omdat deze informatie onderaan de pagina zou kunnen staan.
  4. Als de optie beschikbaar is, tikt u op Deelnemen en dan Deelnemen.

Het aantal beschikbare plaatsen in programma's voor vroege toegang en bètaprogramma's is beperkt

Sommige apps stellen een limiet in voor het aantal gebruikers voor apps met vroege toegang en bètaprogramma's. Als er geen plek meer is, ziet u een bericht dat het programma vol is. Er kunnen later nieuwe plekken worden vrijgegeven als huidige testers het programma verlaten of als de ontwikkelaar meer gebruikers toestaat.

Uw apps met vroege toegang en bèta-apps weergeven

Een lijst met apps weergeven waarvan u de niet-vrijgegeven versie heeft:

1. Open de Google Play Store Google Play.
  2. Tik op Menu Menu en dan Mijn apps en games en dan Bèta.
  3. U ziet een lijst met apps waartoe u vroege toegang heeft of waarvan u een bètaversie heeft geïnstalleerd.

Een bètaprogramma verlaten

Als u de productieversie van een app wilt gebruiken, moet u het bètaprogramma verlaten, de app verwijderen en de productieversie installeren.

Wanneer u het programma verlaat en de bèta-app verwijdert, kunt u uw voortgang en eventuele aanpassingen kwijtraken die u in de app heeft aangebracht.

Een bètaprogramma verlaten:

1. Open de Google Play Store Google Play.
  2. Zoek de app die u wilt verlaten.
  3. Tik op de app om de detailpagina voor de app te openen.
  4. Scroll omlaag om het gedeelte over bètatesten te vinden.
  5. Tik op Verlaten en dan Verlaten.
  6. Verwijder de app.
  7. Installeer de app opnieuw. Als u de app niet verwijdert en opnieuw installeert, wordt deze mogelijk geüpdatet wanneer de openbare versie van de app wordt geüpdatet.

Opmerking: Als u een programma voor vroege toegang of een bètaprogramma verlaat, komt uw plaats vrij en kan iemand anders deze innemen. U krijgt uw plaats later niet gegarandeerd terug.

Feedback geven aan de ontwikkelaar

Ontwikkelaars willen uw feedback ontvangen over niet-vrijgegeven apps en bèta-apps. U kunt als volgt feedback geven:

1. Open de Google Play Store Google Play.
  2. Zoek de app waarvoor u feedback wilt geven.
  3. Tik op de app om de detailpagina voor de app te openen.
  4. Scroll omlaag naar het gedeelte 'Privéfeedback voor ontwikkelaar' van de pagina en tik op Feedback geven.
  5. Laat uw feedback achter voor de ontwikkelaar.
  6. Tik op Posten. Alleen de ontwikkelaar kan uw feedback zien. Andere gebruikers kunnen deze niet bekijken.

Opmerking: Als u een app met vroege toegang of bèta-app gebruikt, kunt u geen openbare recensies achterlaten op de Play Store-pagina voor die app.