Als voorzorgsmaatregel in het kader van COVID-19 werken we met een beperkt team van supportspecialisten. Bekijk de opties om contact op te nemen met een supportspecialist of raadpleeg het Helpcentrum

De rechten van je apps beheren in Android 6.0 en hoger

Als je een Google Play-app installeert op een apparaat met Android 6.0 of hoger of op een Chromebook, kun je zelf bepalen tot welke mogelijkheden of informatie de app toegangsrechten heeft. Een app kan bijvoorbeeld toegang vragen tot de contacten of locatie van je apparaat. Je kunt bepalen tot welke rechten een app toegang heeft nadat je de app op je apparaat hebt geïnstalleerd.

Als je wilt zien welke versie van Android op je apparaat staat, ga je naar de app Instellingen Instellingen-app op je apparaat. Tik daarna op Systeem en dan Over de telefoon of Over de tablet.

Rechten beheren wanneer je een app installeert

Wanneer je apps downloadt uit de Play Store, vragen sommige apps om rechten voor het gebruik van informatie voordat je de app installeert. Als je apps downloadt die zijn bedoeld voor Android 6.0 en hoger, kun je rechten toestaan of weigeren op het moment dat je de app gaat gebruiken.

1. Open de Play Store-app Google Play.
  2. Ga naar de detailpagina van een app. Als je de rechten wilt bekijken voordat je de app installeert, scrol je naar Ontwikkelaar en tik je op Informatie over rechten.
  3. Tik op Installeren.
    • Sommige apps worden meteen geïnstalleerd. Wanneer je een app gebruikt, kun je individuele verzoeken voor rechten toestaan of weigeren voordat de app dat type gegevens gebruikt.
    • Bij andere apps toont Google Play je alle rechtengroepen waartoe de app toegang zal hebben voordat je de app installeert. Aan de hand van deze informatie kun je besluiten of je de app wilt installeren.

Rechten beheren voor apps die op je apparaat zijn geïnstalleerd

Wanneer een geïnstalleerde app wordt geüpdatet, kunnen er wijzigingen optreden in de rechten voor de betreffende app.

Rechten beheren als automatische updates aanstaan

Apps die zijn ontworpen voor Android 6.0 en hoger: Je hoeft geen gewijzigde rechten toe te staan of te weigeren voordat de app kan worden geüpdatet. De eerste keer dat je een bepaalde functie gebruikt waarvoor een nieuw recht wordt gebruikt, kun je het gebruik van die gegevens of mogelijkheid toestaan of weigeren.

Overige apps: Je hoeft geen rechten te bekijken of te accepteren die je al eerder voor die app hebt geaccepteerd. Als de app toegang vereist tot nieuwe rechtengroepen of rechten in de groep 'Overig', wordt je gevraagd de update te accepteren, zelfs als je automatische updates hebt ingesteld.

Als je liever elke update handmatig wilt bekijken, kun je automatische updates uitzetten met de onderstaande instructies.

Automatische updates uitzetten

Als je elke update wilt bekijken voordat je deze installeert, kun je automatische updates uitzetten.

Automatische updates uitzetten voor specifieke apps

1. Open de Google Play Store-app Google Play.
  2. Tik rechtsboven op het profielicoon.
  3. Tik op Apps en apparaten beheren.
  4. Selecteer een app.
  5. Tik op Meer Meer.
  6. Zet Auto-update aan uit.

Automatische updates uitzetten voor specifieke apps

1. Open de Google Play Store-app Google Play.
2. Tik rechtsboven op het profielicoon.
3. Tik op Instellingen en dan Netwerkvoorkeuren en dan Apps automatisch updaten.
4. Tik op Apps niet automatisch updaten en dan Klaar.

Rechten aan- of uitzetten

Je kunt de rechten waartoe apps toegang hebben op elk gewenst moment wijzigen in de app Instellingen op je apparaat. Houd er rekening mee dat apps op je apparaat functionaliteit kunnen verliezen als je bepaalde rechten uitschakelt.

Als je een Google-account op het werk, op school of binnen de overheid gebruikt, kan je beheerder de Device Policy-app gebruiken om bepaalde rechten te beheren.

Alle rechten van elke app bekijken

Voor apps die op je apparaat zijn geïnstalleerd

1. Open de app Instellingen Instellingen-app op je Android-apparaat.
  2. Tik op Apps en meldingen.
  3. Tik op de app die je wilt updaten.
  4. Tik op Rechten.
  5. Kies welke rechten de app mag hebben, zoals Camera of Telefoon.

Voor instant-apps

1. Open de app Instellingen Instellingen-app op je Android-apparaat.
  2. Tik op Apps en meldingen. Onlangs geopende apps worden bovenaan weergegeven.
  3. Tik op de app waarover je meer informatie wilt bekijken.
  4. Kijk bij Rechten.
Alle apps bekijken die op je apparaat zijn geïnstalleerd en die toegang hebben tot bepaalde rechten
  1. Open de app Instellingen Instellingen-app op je Android-apparaat.
  2. Tik op Apps en meldingen.
  3. Tik op Geavanceerd en dan App-rechten.
  4. Selecteer een recht, zoals Agenda, Locatie of Telefoon.
  5. Kies welke apps toegang tot die rechten moeten hebben.
App-rechten checken als een app niet goed werkt

Als een bepaalde functie binnen een app niet werkt zoals je had verwacht, probeert je de onderstaande stappen.

Stap 1: Volg de instructies voor contact opnemen met de ontwikkelaar van de app.

Stap 2: Controleer of bepaalde rechten zijn uitgeschakeld. Je kunt de app-rechten als volgt controleren:

1. Open de app Instellingen Instellingen-app op je Android-apparaat.
  2. Tik op Apps en meldingen.
  3. Tik op de app die je wilt controleren.
  4. Tik op Rechten. Als een bepaald recht is uitgeschakeld, is de schakelaar naast dat recht grijs.
  5. Je kunt overwegen bepaalde rechten in te schakelen om te zien of je probleem daardoor wordt verholpen. Als je een recht wilt inschakelen, tik je op dat recht.
  6. Probeer de app opnieuw te gebruiken.

Rechten toevoegen voor Android 6.0 en hoger

Hieronder vind je de app-rechten die beschikbaar zijn in Android 6.0 en hoger. De rechten die je op je apparaat ziet, kunnen per fabrikant variëren.

Als je de rechten op je apparaat wilt bekijken, volg je de bovenstaande instructies onder 'Rechten in- of uitschakelen'.

• Lichaamssensoren
  • Agenda
  • Camera
  • Contacten
  • Locatie
  • Microfoon
  • Telefoon
  • Sms
  • Opslag

Tip: Als op je apparaat een versie lager dan Android 6.0 wordt uitgevoerd, ga je naar App-rechten bekijken voor meer informatie over hoe rechten werken op je apparaat.