Sovellusten käyttöoikeuksien hallinnoiminen Android 6.0:ssa ja sitä uudemmissa versioissa

Kun asennat Google Playsta sovelluksen Chromebookille tai laitteelle, jonka käyttöjärjestelmä on Android 6.0 tai sitä uudempi versio, voit itse hallinnoida sovellusten käyttöoikeuksia, eli sovellusten käytettävissä olevia tietoja ja toimintoja. Jokin sovellus saattaa esimerkiksi pyytää oikeutta käyttää laitteesi yhteystietoja tai sijaintia. Voit valita, mitkä käyttöoikeudet sovellukselle myönnetään sen asennuksen jälkeen.

Vinkki: voit tarkistaa laitteesi Android-käyttöjärjestelmän version avaamalla laitteen Asetukset-sovelluksen. Valitse sitten Tietoja puhelimesta, Tietoja tabletista tai Tietoja laitteesta.

Kun asennat sovelluksen

Tietyt Play Kaupasta ladattavat sovellukset voivat pyytää tietojen käyttöoikeuksia ennen asennusta. Kun lataat Android 6.0:lle tai sitä uudemmille versioille kehitettyjä sovelluksia, voit myöntää tai poistaa käyttöoikeuksia aloitettuasi sovelluksen käyttämisen.

1. Avaa Play Kauppa ‑sovellus Google Play.
  2. Siirry sovelluksen tietosivulle. Tutustu käyttöoikeuksiin ennen sovelluksen asentamista vierittämällä alas Kehittäjä-kohtaan ja valitsemalla Käyttöoikeustiedot.
  3. Valitse Asenna.
    • Jotkin sovellukset asennetaan heti. Kun käytät sovellusta, voit hyväksyä tai hylätä yksittäisiä käyttöoikeuspyyntöjä, ennen kuin sovellus voi käyttää pyytämiään tietoja.
    • Muiden sovellusten kohdalla Google Play näyttää ennen asennusta kaikki käyttöoikeusryhmät, joita sovellus voi käyttää. Tarkistettuasi tiedot voit päättää, haluatko asentaa sovelluksen.

Jos sovellus on asennettu laitteeseen

Kun laitteeseen asennettu sovellus päivitetään, sen käyttöoikeudet voivat muuttua.

Automaattiset päivitykset käytössä

Sovellukset, jotka on kehitetty Android 6.0:lle ja sitä uudemmille versioille: Sinun ei tarvitse tarkistaa tai hyväksyä sovelluksen käyttöoikeusmuutoksia ennen sovelluksen päivittämistä. Voit myöntää tai poistaa uuden käyttöoikeuden käyttäessäsi ensimmäistä kertaa sitä tarvitsevaa toimintoa.

Muut sovellukset: Sinun ei tarvitse tarkistaa tai hyväksyä uudelleen käyttöoikeuksia, jotka olet myöntänyt sovellukselle aiemmin. Jos sovellus pyytää oikeutta käyttää uusia käyttöoikeusryhmiä tai Muut-ryhmään kuuluvia oikeuksia, sinua pyydetään hyväksymään päivitys, vaikka automaattiset päivitykset olisivat käytössä.

Jos haluat tarkistaa päivitykset manuaalisesti, voit poistaa automaattiset päivitykset käytöstä alla olevien ohjeiden avulla.

Automaattisten päivityksien poistaminen käytöstä

Jos haluat tarkistaa päivityksen erikseen ennen sen asentamista, voit poistaa automaattiset päivitykset käytöstä.

Automaattisten päivityksien käytöstä poistaminen tietyiltä sovelluksilta

1. Avaa Play Kauppa ‑sovellus Google Play.
  2. Valitse Valikko Valikko ja sitten Omat sovellukset ja pelit ja sitten Asennettu.
  3. Valitse sovellus.
  4. Valitse Lisää Lisää.
  5. Poista tarvittaessa valinta kohdasta Automaattiset päivitykset.

Automaattisten päivitysten käytöstä poistaminen kaikilta sovelluksilta

1. Avaa Play Kauppa ‑sovellus Google Play.
  2. Valitse Valikko Valikko ja sitten Asetukset ja sitten Automaattiset sovelluspäivitykset ja sitten Älä päivitä sovelluksia automaattisesti.

Jos kyseessä on pikasovellus

Kun käytät pikasovellusta, voit myöntää tai evätä käyttöoikeuksia. Näin näet, mitä käyttöoikeuksia pikasovellukselle on myönnetty:

1. Avaa Asetukset-sovellus Asetukset laitteellasi.
  2. Valitse Google ja sitten Instant Apps.
  3. Kosketa sovellusta, niin näet lisätietoja siitä.
  4. Katso sovelluksen käyttöoikeudet Käyttöoikeudet-kohdasta.

Käyttöoikeuksien ottaminen käyttöön tai poistaminen käytöstä

Voit muokata sovelluksille myönnettyjä käyttöoikeuksia milloin tahansa laitteesi Asetukset-sovelluksessa. Muista, että tiettyjen käyttöoikeuksien poistaminen voi häiritä laitteellasi olevien sovellusten toimintaa.

Huom. Jos käytät työ-, koulu- tai hallituskäyttöön tarkoitettua Google-tiliä, järjestelmänvalvojasi saattaa hallinnoida tiettyjä käyttöoikeuksia Device Policy -sovelluksella.

Sovelluksen kaikkien käyttöoikeuksien katseleminen

Jos sovellus on asennettu laitteeseen:

1. Avaa laitteesi yleinen Asetukset-sovellus Asetukset.
  2. Valitse Sovellukset tai Sovelluksien hallinta (tämä vaihtelee laitteesta riippuen).
  3. Kosketa päivitettävää sovellusta.
  4. Valitse Käyttöoikeudet.
  5. Siirrä käyttöön otettavan käyttöoikeuden vieressä olevaa valitsinta oikealle niin, että se muuttuu vihreäksi. Jos haluat poistaa käyttöoikeuden käytöstä, siirrä valitsinta vasemmalle niin, että se muuttuu harmaaksi.

Jos kyseessä on pikasovellus:

1. Avaa Asetukset-sovellus Asetukset laitteellasi.
  2. Valitse Google ja sitten Instant Apps.
  3. Kosketa sovellusta, niin näet lisätietoja siitä.
  4. Katso Käyttöoikeudet-kohtaa.
Tarkastele kaikkia laitteelle asennettuja sovelluksia, joilla on tietty käyttöoikeus
  1. Avaa laitteesi yleinen Asetukset-sovellus Asetukset.
  2. Valitse Sovellukset tai Sovelluksien hallinta (tämä vaihtelee laitteesta riippuen).
  3. Valitse Asetukset Asetukset ja sitten Sovelluksen käyttöoikeudet. Jos et näe Sovelluksen käyttöoikeudet ‑kohtaa, valitse Yksityisyys ja tietosuoja ja sitten Sovelluksen käyttöoikeudet.
  4. Kosketa käyttöoikeutta.
  5. Jos haluat myöntää käyttöoikeuden tietylle sovellukselle, siirrä valitsinta oikealle niin, että se muuttuu vihreäksi. Jos haluat poistaa käyttöoikeuden käytöstä, siirrä valitsinta vasemmalle niin, että se muuttuu harmaaksi.
Sovelluksen käyttöoikeuksien tarkistaminen silloin, kun sovellus ei toimi

Jos sovelluksen jokin toiminto ei toimi odotetulla tavalla, kokeile alla olevia ohjeita.

Vaihe 1: Ota yhteyttä sovelluksen kehittäjään noudattamalla ohjeita.

Vaihe 2: Tarkista, onko sovellukselta poistettu käyttöoikeuksia. Sovelluksen käyttöoikeuksien tarkistaminen:

1. Avaa laitteesi yleinen Asetukset-sovellus Asetukset.
  2. Valitse Sovellukset tai Sovelluksien hallinta (tämä vaihtelee laitteesta riippuen).
  3. Kosketa tarkistettavaa sovellusta.
  4. Valitse Käyttöoikeudet. Jos käyttöoikeus on poistettu käytöstä, sen vieressä oleva valitsin on harmaa.
  5. Voit kokeilla ratkaista ongelman myöntämällä sovellukselle käyttöoikeuksia. Ota käyttöoikeus käyttöön siirtämällä sen vieressä olevaa valitsinta oikealle niin, että se muuttuu vihreäksi.
  6. Yritä käyttää sovellusta uudelleen.

Sovellusten käyttöoikeudet Android 6.0:ssa ja sitä uudemmissa versioissa

Alla ovat sovellusten käyttöoikeudet, jotka ovat käytettävissä Android 6.0:ssa ja sitä uudemmissa versioissa. Laitteellasi näkyvät käyttöoikeudet voivat vaihdella laitteen valmistajan mukaan.

Voit tarkistaa käyttöoikeudet laitteellasi noudattamalla yllä olevan Käyttöoikeuksien ottaminen käyttöön tai poistaminen käytöstä ‑kohdan ohjeita.

• Kehon anturit
  • Kalenteri
  • Kamera
  • Yhteystiedot
  • Sijainti
  • Mikrofoni
  • Puhelin
  • Tekstiviestit
  • Tallennustila

Huom. Jos laitteesi käyttöjärjestelmä on Android 5.9 tai sitä aiempi versio, tutustu käyttöoikeuksien toimintaan laitteellasi sovellusten käyttöoikeuksien tarkistamista käsittelevän ohjeartikkelin avulla.