Sovellusten ja pelien ikärajoitukset Google Playssa

Sovellusten ja pelien ikärajoitukset kertovat, minkä ikäisille käyttäjille sisältö on tarkoitettu.

Ikärajoitusten määrittämisestä vastaavat sovellusten kehittäjät sekä International Age Rating Coalition (IARC). Etelä-Koreassa ikärajoitukset hyväksyy Game Rating and Administration Committee (GRAC).

Miten Google Play käyttää ikärajoituksia

Sisällön ikärajoitusten avulla

• kerromme sovelluksen mahdollisesti sopimattomasta sisällöstä
  • estämme tai suodatamme sisältöä tietyillä alueilla tai tietyiltä käyttäjiltä lain niin vaatiessa.

Mitä ikärajoitus kertoo sovelluksen tai pelin sisällöstä

Ikärajoitus ja kuvaus

Sisällön ikärajoitus kertoo, mitä nuoremmille käyttäjille sovelluksen sisältö ei sovi. Se ei kuitenkaan tarkoita, että sovellus olisi suunniteltu tietynikäisille käyttäjille.

Tyypillisesti rajoitukseen vaikuttavat useat eri tekijät, kuten seksuaalinen sisältö, väkivalta, huumeet, uhkapelit ja kiroilu.

Valitse sovelluksen tietosivulta Lue lisää nähdäksesi, miksi sovellukselle annettiin kyseinen luokitus.

Interaktiiviset ominaisuudet

Sovelluksen tietosivun Lisätietoja-osiossa näet myös lisätietoja sovelluksen interaktiivisista ominaisuuksista. Siinä kerrotaan esimerkiksi, jakaako sovellus käyttäjän sijainnin tai voivatko käyttäjät olla yhteydessä toisiinsa sovelluksen kautta. Sovelluksen interaktiiviset ominaisuudet ovat eri asia kuin sisällön ikärajoitus.

Luokittelemattomat sovellukset

Google Play Kaupan kaikilla sovelluksilla ei ole ikärajoitusta. Lapsilukko käsittelee luokittelemattomia sovelluksia korkean sisältövaroituksen sovelluksina, kunnes niille annetaan varsinainen ikärajoitus.

Jos sovellukset ja pelit on rajattu tietyllä ikärajoituksella, Play Kauppa ‑sovelluksessa ei näytetä lainkaan luokittelemattomia sovelluksia.

Lue Vanhempien Google Play ‑opas, niin saat lisätietoja koko perheelle sopivan sisällön löytämisestä sekä lapsilukon ottamisesta käyttöön.

Ikärajoitusten löytäminen

Sovelluksen tai pelin ikärajoitus näkyy sen tietosivulla sovelluksen tai pelin nimen alla.

Valitse Lue lisää, niin näet lisätietoa sovelluksen sisällön ikärajoituksesta. Näkyviin tulee lisää tietoja sovelluksen sisältövaroituksista ja interaktiivisista ominaisuuksista.

Missä pikasovellusten sisällön ikärajoitus näytetään

Näin näet käyttämäsi pikasovelluksen sisällön ikärajoituksen:
  1. Avaa Google Play Kauppa Google Play.
  2. Hae yläreunasta pikasovellustasi.
  3. Napauta sovellusta.
  4. Valitse Lue lisää.
  5. Näet sisällön ikärajoituksen Lisätietoja-kohdasta.

Maa- tai aluekohtaiset ikärajoitusstandardit

Pohjois- ja Etelä-Amerikka

Pohjois- ja Etelä-Amerikassa ikärajoitukset määrittelee Entertainment Software Rating Board (ESRB).

Maat

Antigua ja Barbuda, Argentiina, Bahama, Barbados, Belize, Bolivia, Chile, Costa Rica, Dominica, Dominikaaninen tasavalta, Ecuador, El Salvador, Grenada, Grönlanti, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Jamaika, Kanada, Kolumbia, Kuuba, Meksiko, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Saint Kitts ja Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ja Grenadiinit, Suriname, Trinidad ja Tobago, Uruguay, Venezuela ja Yhdysvallat

Ikärajoitukset

Ikärajoitus Kuvaus
E KAIKKI

Sisältö on yleisesti ottaen sopivaa kaikenikäisille. Voi sisältää vähäistä sarjakuvamaista, fantasiamaista tai lievää väkivaltaa ja/tai satunnaista lievää kiroilua.

E10 KAIKKI 10+

Sisältö on yleisesti ottaen sopivaa 10-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Voi sisältää enemmän sarjakuvamaista, fantasiamaista tai lievää väkivaltaa, lievää kiroilua ja/tai vähäisiä seksiin viittaavia teemoja.

T TEINI-IKÄISET

Sisältö on yleisesti ottaen sopivaa 13-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Voi sisältää väkivaltaa, seksiin viittaavia teemoja, karkeaa huumoria, vähäisiä verimääriä, simuloitua uhkapelaamista ja/tai satunnaista voimakasta kielenkäyttöä.

O KYPSÄT HENKILÖT

Sisältö on yleisesti ottaen sopivaa 17-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Voi sisältää voimakasta väkivaltaa, verta ja sisälmyksiä, seksuaalista sisältöä ja/tai voimakasta kielenkäyttöä.

AO VAIN AIKUISET

Sisältö sopii vain 18 vuotta täyttäneille aikuisille.and up. Voi sisältää pitkään jatkuvia voimakkaita väkivaltakohtauksia ja/tai uhkapelaamista oikealla rahalla.

Lisätietoja on ESRB-verkkosivustolla.

Eurooppa ja Lähi-itä

Euroopassa ja Lähi-idässä ikärajoitukset määrittelee Pan European Game Information (PEGI).

Maat

Alankomaat, Albania, Andorra, Belgia, Bosnia ja Hertsegovina, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Islanti, Iso-Britannia, Israel, Italia, Itävalta, Kosovo, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Makedonia, Malta, Moldova, Monaco, Montenegro, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, San Marino, Serbia, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Turkki, Unkari, Vatikaani, Viro ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat

Ikärajoitukset

Ikärajoitus Kuvaus
3 PEGI 3

Tämän ikärajoituksen alaisten sovellusten sisältö katsotaan sopivaksi kaikille ikäryhmille. Pieni määrä koomista väkivaltaa (joka on yleensä sarjakuvamaista, kuten Väiski Vemmelsääri- ja Tom ja Jerry -sarjoissa) hyväksytään. Lapsen ei pitäisi voida yhdistää näytöllä näkyvää hahmoa oikean elämän hahmoihin, eli niiden on oltava selkeästi fantasiahahmoja. Sovellus ei saa sisältää ääniä tai kuvia, jotka todennäköisesti pelottavat pieniä lapsia. Voimakasta kielenkäyttöä ei pitäisi olla kuultavissa.

7 PEGI 7

Tähän luokkaan voi sopia sovellus, jonka luokitus olisi muuten 3, mutta joka sisältää joitakin mahdollisesti lapsia pelottavia kohtauksia tai ääniä. PEGI 7 ‑luokituksen saaneessa sovelluksessa voi olla vain hyvin lievää väkivaltaa, kuten implisiittistä väkivaltaa tai ei-yksityiskohtaista epärealistista väkivaltaa.

12 PEGI 12

Tähän luokkaan sisältyvät pelit tai sovellukset, joissa on hieman graafisempaa fantasiahahmoihin kohdistuvaa väkivaltaa, ihmisen näköisiin hahmoihin tai eläimiin kohdistuvaa ei-graafista väkivaltaa, hiukan graafisempaa alastomuutta tai simuloitua uhkapelaamista. Karkean kielenkäytön on oltava lievää, eikä se saa sisältää seksuaalisia voimasanoja.

16 PEGI 16

Tämä luokitus annetaan, jos väkivaltaa tai seksuaalista toimintaa kuvataan tavalla, joka muistuttaa oikean elämän tilanteita. 16-luokituksen voivat saada sovellukset, joissa esimerkiksi käytetään karkeaa ja sopimatonta kieltä, kannustetaan tupakan tai huumeiden käyttöön tai kuvataan rikollista toimintaa.

18 PEGI 18

Aikuiset-luokitusta käytetään, jos väkivalta on yksityiskohtaista ja/tai sisältää elementtejä tietyntyyppisestä väkivallasta (motiiviton tappaminen, väkivalta puolustuskyvyttömiä hahmoja kohtaan tai seksuaalinen väkivalta). Tällaisessa sisällössä voi olla myös yksityiskohtaista seksuaalista sisältöä, syrjintää tai huumeiden käytön romantisointia.

Valvonta suositeltavaa VANHEMPIEN VALVONTA SUOSITELTAVAA

Sovelluksissa ei aina ole ennalta määritettyä sisältöä, jota voisi luokitella etukäteen. Jotkin sovellukset toimivat portaaleina (esim. sisällön suoratoistamiseen), jolloin ne tarjoavat laajan ja vaihtelevan valikoiman sisältöä, josta kuluttajat voivat valita haluamansa. Tällaisten sovellusten kohdalla käytämme vanhempien valvonta -kuvaketta. Sen tarkoitus on varoittaa vanhempia siitä, että sovellus voi käyttäjän valinnoista riippuen tarjota lapsille sopivan sisällön lisäksi myös lapsille sopimatonta sisältöä.

Lisätietoja on PEGI-verkkosivustolla.

Saksa

Saksassa ikärajoitukset määrittelee Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle (USK).

Ikärajoitus Kuvaus
0 Kaikenikäiset

Ikärajattomien sovellusten sisältö on sellaista, jolta lapsia ei tarvitse suojella. Ne voivat olla suoraan lapsille ja nuorille suunnattuja, mutta myös aikuiset saattavat kuulua kohderyhmään. Esimerkiksi apuohjelmat, tuoteluettelot ja työkalusovellukset kuuluvat tähän luokkaan, kuten myös sellaiset sosiaaliset verkostot, joiden käyttäjien luomaa sisältöä tarkastellaan, suodatetaan ja valvotaan.

6 USK: yli 6-vuotiaat

Tämän luokan sovellukset voivat sisältää elementtejä, jotka eivät ehkä sovellu esikouluikäisille lapsille. Ne voivat sisältää satunnaisia pelottavia hetkiä, hieman lievää kiroilua tai hienovaraista eroottista vihjailua. Jos väkivaltaista kuvastoa on näkyvillä, se on abstraktia eikä ratkaisevassa asemassa tuotteen kokonaisuuden kannalta. Tämän ikäryhmän pelit voidaan edelleen luokitella perheystävällisiksi, mutta niihin liittyy enemmän jännittäviä ja kilpailullisia elementtejä.

12 USK: yli 12-vuotiaat

Tämän luokan sovelluksilla saattaa olla haittavaikutuksia nuorempiin lapsiin, koska niissä voi olla pelottavia elementtejä, hieman sopimatonta kielenkäyttöä, seksuaalista sisältöä tai satunnaista väkivaltaista kuvastoa. Tämän luokan peleissä voi olla huomattavan paljon kilpailullisempi henki ja hektinen peliote. Muista, että sosiaaliset verkostot tai käyttäjien luomat sisällöt voivat myös vaikuttaa nuorten suojelemisen tarpeeseen.

16 USK: yli 16-vuotiaat

Tämän luokan sisällössä voi esiintyä jonkin verran realistisesti esitettyä väkivaltaa, verrattain paljon järkyttäviä tai kauhuelementtejä ja toistuvaa karkeaa kielenkäyttöä. Luokka sisältää myös sovellukset, joiden painopiste on eroottinen tai seksuaalinen. Pelit sisältävät usein aseellisia taisteluita, niihin liittyvän tarinan ja sotilasoperaatioita. Tämän luokan lajityyppeihin kuuluvat myös toimintaseikkailut, sotilaalliset strategiapelit ja ensimmäisessä persoonassa kuvatut ammuntapelit.

18 USK: yli 18-vuotiaat

Sovellusten 18+ -ikärajan yleisin syy on realistinen ja graafinen väkivalta, mutta muihin mahdollisiin syihin kuuluu myös esimerkiksi kyseenalaistamaton huumeidenkäyttö. Tämän luokan pelit sisältävät lähes aina väkivaltaisia pelitoimintoja, jotka ovat oleellisessa osassa useimmissa pelin tavoitteissa.

Lisätietoja on USK-verkkosivustolla.

Australia (vain pelit)

Australiassa ikärajoitukset määrittelee Australian Classification Board (ACB).

Australiassa Play Kaupan pelien osalta noudatetaan seuraavia ikärajoituksia. Muiden sovellusten osalta noudatetaan Muut maat ‑kohdan ikärajoituksia.

Ikärajoitus Kuvaus
G Yleinen

Sisällön vaikutus on hyvin vähäinen.

G-luokitus sopii kaikille. G-tuotteet voivat sisältää luokiteltavia elementtejä, kuten kielenkäyttöä ja teemoja, joiden vaikutus on hyvin vähäinen. Joissakin G-luokitukseen sisältyvistä tietokonepeleistä voi kuitenkin olla sisältöä, joka ei kiinnosta lapsia.

PG Vanhempien valvonta

Sisällön vaikutus on vähäinen.

PG-luokituksen alaisten tietokonepelien vaikutuksen pitäisi olla vähäinen, mutta siinä voi olla lapsia hämmentävää tai järkyttävää sisältöä. Vanhemman tai huoltajan ohjaus voi olla tarpeen. Ne voivat esimerkiksi sisältää luokiteltavia elementtejä, kuten kielenkäyttöä ja teemoja, joiden vaikutus on vähäinen. Niiden katsomista tai pelaamista ei suositella alle 15-vuotiaille ilman vanhemman tai huoltajan valvontaa.

M Aikuiset

Sisällön vaikutus on kohtalainen.

M (Aikuiset) -luokituksen saaneissa tietokonepeleissä on sisältöä, jonka vaikutus on kohtalainen, ja niitä suositellaan 15 vuotta täyttäneille teini-ikäisille. Alle 15-vuotiaat lapset voivat lain mukaan käyttää tätä materiaalia, koska kyseessä on neuvoa-antava luokitus. M-luokituksen saaneet tietokonepelit voivat kuitenkin sisältää luokiteltavia elementtejä, kuten väkivaltaa ja alastomuutta, joiden vaikutus on kohtalainen ja joita ei suositella alle 15-vuotiaille. Vanhempien ja huoltajien on otettava selvää tietokonepelin tarkemmasta sisällöstä päättääkseen, onko materiaali sopivaa heidän lapselleen.

MA15 Rajoitettu

Sisällön vaikutus on voimakas.

MA 15+ -luokituksen saanut materiaali sisältää voimakkaasti vaikuttavaa sisältöä ja sillä on lakisääteinen 15 vuoden ikäraja. Se voi sisältää luokiteltavia elementtejä, kuten seksikohtauksia tai huumeiden käyttöä, joiden vaikutus on voimakas.

Henkilöä saatetaan pyytää todistamaan ikänsä, ennen kuin hän voi vuokrata tai ostaa MA 15+ -luokitellun tietokonepelin. Alle 15-vuotiaat lapset eivät saa lain mukaan katsoa, ostaa tai vuokrata MA 15+ -luokituksen saanutta materiaalia, elleivät he ole vanhemman tai huoltajan seurassa.

Huoltajan on oltava aikuinen, jolla on vanhemman oikeudet alle 15-vuotiaaseen henkilöön. Huoltajan on oltava vähintään 18-vuotias.

R18 Rajoitettu

Sisällön vaikutus on erittäin voimakas.

R18+ -materiaali on lain mukaan rajoitettu vain aikuisten käyttöön. Se voi sisältää luokiteltavia elementtejä, kuten seksikohtauksia tai huumeiden käyttöä, joiden vaikutus on erittäin voimakas. Osa R18+ -materiaalista voi olla loukkaavaa joillekin aikuisille. Henkilöä saatetaan pyytää todistamaan ikänsä, ennen kuin hän voi vuokrata tai ostaa R18+ ‑luokitellun tietokonepelin.

Lisätietoja on ACB-verkkosivustolla.

Brasilia

Brasiliassa ikärajoitukset määrittelee ClassInd.

Ikärajoitus Kuvaus
H Kaikenikäiset

Sisältö ei ole haitallista minkään ikäisille lapsille. Se voi sisältää pieniä määriä hyvin vähän vaikuttavaa sisältöä, kuten sarjakuvamaista väkivaltaa.

10 Ikäraja 10+

Pieniä määriä sisältöä, joka voi vaikuttaa hiukan erityisesti pienempiin lapsiin. Voi sisältää hieman loukkaavaa kiroilua, aseita, verettömiä tappeluita, pelottavia kohtauksia, viittauksia tupakkaan/alkoholiin sekä laittomien huumeiden lääkinnällistä käyttöä.

12 Ikäraja 12+

Vähän vaikuttavaa sisältöä. Voi sisältää kiroilua, seksuaalista dialogia tai viittauksia seksiin, haavoja, verenvuotoa sekä tupakan/alkoholin kulutusta.

14 Ikäraja 14+

Keskivoimakkaasti vaikuttavaa sisältöä. Voi sisältää kuolemaa, eroottisia kohtauksia, alastomuutta sekä viittauksia laittomien huumeiden käyttöön.

16 Ikäraja 16+

Keskivoimakkaasti vaikuttavaa sisältöä. Voi sisältää usein toistuvaa väkivaltaa, graafista väkivaltaa, silpomista, kidutusta, seksuaalisia kohtauksia sekä laittomien huumeiden käyttöä.

18 Ikäraja 18+

Voimakkaasti vaikuttavaa sisältöä. Voi sisältää sadismia, julmuutta, kannustamista huumeiden/väkivallan käyttöön tai niiden romantisointia sekä eksplisiittisiä seksikohtauksia.

Lisätietoja on ClassInd-verkkosivustolla.

Etelä-Korea

Vain pelit

Etelä-Koreassa sisällön ikärajoitukset hyväksyy GRAC.

Huom. Peleillä voi edelleen olla Google Playn ikärajoja, jotka koskevat muuta kuin pelisisältöä Koreassa (lue lisää alempaa). Kehittäjän on täytettävä ikärajoituskysely uudelleen Play Consolessa, jotta peli saa alla näkyvän järjestelmän mukaisen rajoituksen.

Ikärajoitus Kuvaus

Kaikille

Jos ikärajoitus on KAIKKI, sisältö saattaa sopia kaikenikäisille.

Ikärajoitus 12+

Jos ikärajoitus on 12+, sisältö saattaa sopia 12-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Ikärajoitus 15+

Jos ikärajoitus on 15+, sisältö saattaa sopia 15-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Ikärajoitus 18+

Jos ikärajoitus on 18+, sisältö saattaa sopia 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Lue lisää GRAC-verkkosivustolta.

Muu kuin pelisisältö

Etelä-Korean muuta kuin pelisisältöä koskeva ikärajoitusjärjestelmä perustuu Google Playn ikärajoitusjärjestelmään.

Ikärajoitus Kuvaus
3

Ikäraja 3+

Yleisesti ottaen sopiva kaikenikäisille. Huomaa, että tämän luokituksen saaneita sovelluksia ei välttämättä ole kohdistettu erityisesti lapsille.

7

Ikäraja 7+

Ei välttämättä sovi alle 7-vuotiaille lapsille. Huomaa, että tämän luokituksen saaneita sovelluksia ei välttämättä ole kohdistettu erityisesti lapsille.

12

Ikäraja 12+

Ei välttämättä sovi alle 12-vuotiaille lapsille.

16

Ikäraja 16+

Ei välttämättä sovi alle 16-vuotiaille lapsille.

18

Ikärajoitus 18+

Suositellaan vain aikuisille.

Muut maat

Muiden maiden ikärajoitukset määrittelee International Age Rating Coalition (IARC).

Ikärajoitus Kuvaus
3

Ikäraja 3

Sopii kaikille ikäryhmille. Pieni määrä koomista tai fantasianomaista väkivaltaa hyväksytään. Kiroilua ei sallita.

7

Ikäraja 7

Voi sisältää joitain kohtauksia, jotka pelottavat lapsia. Lievä väkivalta (implisiittinen tai epärealistinen) hyväksytään.

12

Ikäraja 12

Fantasiahahmoihin kohdistuva ja/tai ei-graafinen ihmisenkaltaisiin hahmoihin tai eläimiin kohdistuva väkivalta hyväksytään. Ei-graafinen alastomuus, lievä kiroilu ja simuloitu uhkapelaaminen hyväksytään, mutta seksuaalisia voimasanoja ei.

16

Ikäraja 16

Realistinen väkivalta, seksuaalinen toiminta, kiroilu, tupakan ja huumeiden käyttö sekä rikollisen toiminnan kuvaus hyväksytään.

18

Ikärajoitus 18

Graafinen väkivalta sallitaan, myös motiiviton, seksuaalinen ja/tai puolustuskyvyttömiin hahmoihin kohdistuva väkivalta. Tällaisessa sisällössä voi olla myös yksityiskohtaista seksuaalista sisältöä, syrjintää tai huumeiden käytön romantisointia.

Lue lisää IARC:n verkkosivustolta.

Muita lähteitä