Gennemgå apptilladelser for Android 5.9 og ældre

Inden du downloader en app i Google Play (på enheder, der kører Android 5.9 eller ældre), er du muligvis nødt til at tillade, at appen får adgang til bestemte funktioner eller oplysninger på din enhed, også kendt som tilladelsesgrupper.

Tip! Du kan se, hvilken Android-version din enhed har, ved at gå til Indstillinger  Indstillinger og dernæst Om telefonen eller Om din tablet.

Bemærk! Disse oplysninger gælder ikke for Android Instant Apps. Se tilladelser for Android Instant Apps.

Gennemgå tilladelser på downloadskærme for apps

Google Play viser dig, hvilke tilladelsesgrupper en app får adgang til. Disse oplysninger kan hjælpe dig med at beslutte, om du vil installere den pågældende app.

Du vil se de vigtigste tilladelsesgrupper på hver downloadskærm. Hvis du vil se den fulde liste over tilladelser, en app kan få adgang til på din enhed, skal du følge vejledningen under "Se alle tilladelser for en bestemt app" nedenfor.

Når du først har givet en app adgang til en tilladelsesgruppe, kan appen benytte hvilken som helst af de individuelle tilladelser, der er en del af denne gruppe. Du behøver ikke at godkende individuelle opdateringer af tilladelser manuelt, hvis de tilhører en gruppetilladelse, du allerede har accepteret.

Yderligere appsikkerhed i Google Play

Apps i Google Play skal også overholde Google Plays politikker. Google fjerner apps, hvis de overtræder disse politikker. Google har derudover systemer, der analyserer nye og eksisterende apps samt udviklerkonti for at hjælpe med at beskytte brugerne mod potentielt skadelig software.

Se alle tilladelser for en bestemt app

Du kan gennemgå de enkelte tilladelser og grupper, der bruges af den seneste version af en app, som er tilgængelig i Google Play Butik.

For apps, du endnu ikke har downloadet

Via appen Play Butik:

1. Åbn appen Play Butik Google Play.
  2. Gå til appens infoside.
  3. Tryk på Tilladelser under "Udvikler".

For apps, du allerede har downloadet

Via appen Indstillinger på din enhed:

1. Åbn appen Indstillinger Indstillinger på din enhed.
  2. Tryk på Apps eller Administration af apps (dette kan se forskelligt ud afhængigt af, hvilken enhed du bruger).
  3. Vælg en app.
  4. Rul ned til "Tilladelser".

Definitioner af tilladelsesgrupper

Vælg en af grupperne herunder for at få flere oplysninger om, hvad denne tilladelsesgruppe omfatter. Alle tilladelser, som ikke er en del af en tilladelsesgruppe, vises som "Andre".

Bemærk! Med tiden kan Android-styresystemet ændre den måde, hvorpå tilladelser fungerer, hvilket også kan betyde tilføjelse eller omklassificering af bestemte tilladelser.

Køb i appen

En app kan bede dig om at foretage køb i selve appen.

Enhedshistorik og apphistorik

En app kan foretage en eller flere af følgende handlinger:

• Læse følsomme logdata
  • Hente intern systemtilstand
  • Læse dine bogmærker og din historik
  • Hente aktive apps
Indstillinger for mobildata

En app kan bruge de indstillinger, der styrer din mobildataforbindelse, og eventuelt de data, du modtager.

Identitet

En app kan bruge dine konto- og/eller profiloplysninger på din enhed. Adgang til identitet kan omfatte muligheden for at:

• Finde konti på enheden
  • Læse dit eget kontaktkort (f.eks. navn og kontaktoplysninger)
  • Ændre dit eget kontaktkort
  • Tilføje eller fjerne konti
Kontaktpersoner

En app kan bruge kontaktpersonerne på din enhed, og den kan muligvis læse og redigere disse oplysninger.

Kalender

En app kan bruge kalenderoplysningerne på din enhed, og den kan muligvis:

• Læse kalenderbegivenheder samt fortrolige oplysninger
  • Tilføje eller ændre kalenderbegivenheder og sende mail til gæster uden ejerens vidende
Placering

En app kan bruge din enheds placering. Adgang til placering kan omfatte:

• Omtrentlig placering (netværksbaseret)
  • Nøjagtig placering (GPS- og netværksbaseret)
  • Adgang til ekstra kommandoer for placeringsudbydere
  • GPS-adgang
Sms

En app kan bruge enhedens sms- og/eller mms-funktion. Denne gruppe kan omfatte muligheden for at bruge tekst-, billed- eller videobeskeder.

Vigtigt! Alt efter hvilket abonnement du har, kan dit mobilselskab opkræve betaling for sms- eller mms-beskeder. Sms-adgang kan omfatte muligheden for at:

• Modtage sms-beskeder
  • Læse dine beskeder (sms eller mms)
  • Modtage beskeder (mms, f.eks. et billede eller en videobesked)
  • Redigere dine beskeder (sms eller mms)
  • Sende sms-beskeder (dette kan koste dig penge)
  • Modtage beskeder (WAP)
Telefon

En app kan bruge din telefon og/eller dennes opkaldshistorik. Alt efter hvilket abonnement du har, kan dit mobilselskab opkræve betaling for telefonopkald. Adgang til telefonen kan omfatte muligheden for at:

• Ringe direkte til telefonnumre (dette kan koste dig penge)
  • Skrive i opkaldslisten (f.eks. opkaldshistorik)
  • Læse opkaldslisten
  • Omdirigere udgående opkald
  • Ændre telefonens tilstand
  • Foretage opkald af sig selv
Billeder/medier/filer

En app kan anvende filer eller data, der er gemt på din enhed. Adgang til billeder/medier/filer kan omfatte muligheden for at:

• Læse indholdet af dit USB-lager (f.eks. SD-kort)
  • Redigere eller slette indhold på dit USB-lager
  • Formatere et eksternt lager
  • Tilslutte eller fjerne et eksternt lager
Kamera

En app kan anvende enhedens kamera. Kameraadgang kan omfatte muligheden for at:

• Tage billeder og video
  • Optage video
Mikrofon

En app kan anvende enhedens mikrofon. Mikrofonadgang kan omfatte muligheden for at optage lyd.

Oplysninger om Wi-Fi-forbindelse

En app kan få adgang til oplysninger om din enheds Wi-Fi-forbindelse, f.eks. om Wi-Fi er tændt, og navne på tilsluttede enheder. Adgang til oplysninger om Wi-Fi-forbindelse kan omfatte muligheden for at se Wi-Fi-forbindelser.

Bemærk! Da apps som regel har adgang til internettet, vil du kun se tilladelsesgruppen Wi-Fi-forbindelsesoplysninger på downloadskærmen, når du installerer en app. Apps viser ikke længere tilladelsen "fuld internetadgang" på downloadskærmen, men du kan altid se hele listen over tilladelser ved at følge vejledningen under "Se alle tilladelser for en bestemt app" ovenfor.

Oplysninger om Bluetooth-forbindelse

En app kan styre Bluetooth på din enhed, hvilket omfatter udsendelse til eller modtagelse af oplysninger om Bluetooth-enheder i nærheden.

Data fra wearable-sensorer/aktivitet

Tillader, at appen kan få adgang til data fra wearable-sensorer, som f.eks. pulsmålere. Appen kan modtage regelmæssige opdateringer om det fysiske aktivitetsniveau.

Enheds-id og opkaldsoplysninger

En app kan få adgang til enheds-id'er og telefonnummer. Den kan se, om du taler i telefon og nummeret på den, du taler med. Enheds-id og opkaldsoplysninger kan omfatte muligheden for at aflæse telefonens status og identitet.

Andre

En app kan bruge de tilpassede indstillinger, som producenten af enheden stiller til rådighed, eller applikationsspecifikke tilladelser.

Vigtigt! Hvis en app tilføjer en tilladelse, der er i gruppen "Andre", vil du altid blive bedt om at gennemgå ændringen, før du downloader en opdatering.

Adgang for gruppen Andre kan omfatte muligheden for at:

• Læse din sociale strøm (på nogle sociale netværk)
  • Skrive til din sociale strøm (på nogle sociale netværk)
  • Få adgang til feeds, du abonnerer på

Alle tilladelser fra gruppen "Andre" er angivet i Play Butik, herunder dem, der ikke blev vist på downloadskærmen for appen.

Administrer tilladelser, du godkender under appopdateringer

Når en app opdateres, kan der være ændringer i tilladelsesgruppen for den pågældende app.

Hvis automatiske opdateringer er slået til

Tilladelsesgrupper, du allerede har accepteret for appen: Du behøver ikke at gennemgå eller acceptere disse tilladelser igen.

Nye tilladelsesgrupper for appen: Hvis appen skal have adgang til nye tilladelser eller tilladelser i gruppen "Andre", vil du blive bedt om at acceptere opdateringen, selvom du har indstillet automatiske opdateringer.

Hvis du foretrækker at gennemgå hver opdatering manuelt, kan du overveje at slå automatiske opdateringer fra ved hjælp af vejledningen nedenfor. Du kan også altid se tilladelser for specifikke apps ved hjælp af ovenstående trin.

Slå automatiske opdateringer fra

Hvis du vil opdatere apps manuelt og acceptere opdateringer af tilladelser individuelt, kan du slå automatiske opdateringer fra.

Slå automatiske opdateringer fra for bestemte apps

1. Åbn appen Play Butik Google Play.
  2. Tryk på menuen Menu og dernæst Mine apps og spil.
  3. Vælg en app.
  4. Tryk på Mere Mere.
  5. Hvis den ikke allerede er fjernet, skal du fjerne markeringen i feltet ud for "Automatisk opdatering".

Slå automatiske opdateringer fra for alle apps

1. Åbn appen Play Butik Google Play.
  2. Tryk på menuen Menu og dernæst Indstillinger og dernæst Opdater apps automatisk og dernæst Opdater ikke apps automatisk.