Tjek dine apptilladelser i Android 5.1 eller ældre

Inden du downloader en app fra Google Play (på enheder med Android 5.1 eller ældre), kan det være nødvendigt at give appen adgang til bestemte funktioner eller oplysninger på din enhed (også kendt som tilladelsestyper).

Tip! Du kan finde ud af, hvilken Android-version din enhed har, ved at åbne appen Indstillinger på din enhed Appen Indstillinger. Tryk derefter på System efterfulgt af Om telefonen eller Om din tablet.

Se tilladelserne på downloadskærme for apps

Google Play viser dig, hvilke tilladelsestyper en app får adgang til. Disse oplysninger kan hjælpe dig med at beslutte, om du vil installere den pågældende app.

Du vil se de vigtigste tilladelsestyper på hver downloadskærm. Hvis du vil se den fulde liste over tilladelser, en app kan få adgang til på din enhed, skal du følge vejledningen under "Se alle tilladelser for en bestemt app" nedenfor.

Når du først har givet en app adgang til en tilladelsestype, kan appen benytte en hvilken som helst af de individuelle tilladelser, der hører under denne type. Du behøver ikke at godkende individuelle opdateringer af tilladelser manuelt, hvis de tilhører en tilladelsestype, du allerede har accepteret.

Yderligere appsikkerhed i Google Play

Apps i Google Play skal også overholde Google Plays politikker. Google fjerner apps, hvis de overtræder disse politikker. Google har derudover systemer, der analyserer nye og eksisterende apps samt udviklerkonti for at hjælpe med at beskytte brugerne mod potentielt skadelig software.

Se alle tilladelser for en bestemt app

Du kan gennemgå de enkelte tilladelser og typer, der bruges af den seneste version af en app, som er tilgængelig i Google Play Butik.

For apps, du endnu ikke har downloadet

Via appen Play Butik:

1. Åbn appen Play Butik Google Play.
  2. Gå til appens infoside.
  3. Tryk på Tilladelser under "Udvikler".

For apps, du allerede har downloadet

Via appen Indstillinger på din enhed:

1. Åbn appen Indstillinger Appen Indstillinger på din enhed.
  2. Tryk på Apps eller Administration af apps (dette kan se forskelligt ud afhængigt af, hvilken enhed du bruger).
  3. Vælg en app.
  4. Rul ned til "Tilladelser".

Definitioner af tilladelsestyper

Vælg en af typerne herunder for at få flere oplysninger om, hvad denne tilladelsestype omfatter. Alle tilladelser, som ikke hører under en tilladelsestype, vises som "Andre".

Bemærk! Med tiden kan Android-styresystemet ændre den måde, hvorpå tilladelser fungerer, hvilket også kan betyde tilføjelse eller omklassificering af bestemte tilladelser.

Køb i apps

En app kan bede dig om at foretage køb i selve appen.

Enheds- og apphistorik

En app kan foretage en eller flere af følgende handlinger:

• Læse følsomme logdata
  • Hente intern systemtilstand
  • Læse dine bogmærker og din historik
  • Hente aktive apps
Indstillinger for mobildata

En app kan bruge de indstillinger, der styrer din mobildataforbindelse, og eventuelt de data, du modtager.

Identitet

En app kan bruge dine konto- og/eller profiloplysninger på din enhed. Adgang til identitet kan omfatte muligheden for at:

• Finde konti på enheden
  • Læse dit eget kontaktkort (f.eks. navn og kontaktoplysninger)
  • Ændre dit eget kontaktkort
  • Tilføje eller fjerne konti
Kontakter

En app kan bruge kontakterne på din enhed, og den kan muligvis læse og redigere disse oplysninger.

Kalender

En app kan bruge kalenderoplysningerne på din enhed, og den kan muligvis:

• Læse kalenderbegivenheder samt fortrolige oplysninger
  • Tilføje eller ændre kalenderbegivenheder og sende mail til gæster uden ejerens vidende
Placering

En app kan bruge din enheds placering. Adgang til placering kan omfatte:

• Omtrentlig placering (netværksbaseret)
  • Nøjagtig placering (GPS- og netværksbaseret)
  • Adgang til ekstra kommandoer for placeringsudbydere
  • GPS-adgang
Sms

En app kan bruge enhedens sms- og/eller mms-funktion. Denne type kan omfatte muligheden for at bruge tekst-, billed- eller videobeskeder.

Vigtigt! Alt efter hvilket abonnement du har, kan dit mobilselskab opkræve betaling for sms- eller mms-beskeder. Sms-adgang kan omfatte muligheden for at:

• Modtage sms-beskeder
  • Læse dine beskeder (sms eller mms)
  • Modtage beskeder (mms, f.eks. et billede eller en videobesked)
  • Redigere dine beskeder (sms eller mms)
  • Sende sms-beskeder (dette kan koste dig penge)
  • Modtage beskeder (WAP)
Opkald

En app kan bruge din telefon og/eller dennes opkaldshistorik. Alt efter hvilket abonnement du har, kan dit mobilselskab opkræve betaling for telefonopkald. Adgang til telefonen kan omfatte muligheden for at:

• Ringe direkte til telefonnumre (dette kan koste dig penge)
  • Skrive i opkaldslisten (f.eks. opkaldshistorik)
  • Læse opkaldslisten
  • Omdirigere udgående opkald
  • Ændre telefonens tilstand
  • Foretage opkald af sig selv
Billeder/medier/filer

En app kan anvende filer eller data, der er gemt på din enhed. Adgang til billeder/medier/filer kan omfatte muligheden for at:

• Læse indholdet af dit USB-lager (f.eks. SD-kort)
  • Redigere eller slette indhold på dit USB-lager
  • Formatere et eksternt lager
  • Tilslutte eller fjerne et eksternt lager
Kamera

En app kan anvende enhedens kamera. Kameraadgang kan omfatte muligheden for at:

• Tage billeder
  • Optage video
Mikrofon

En app kan anvende enhedens mikrofon. Mikrofonadgang kan omfatte muligheden for at optage lyd.

Oplysninger om Wi-Fi-forbindelse

En app kan få adgang til oplysninger om din enheds Wi-Fi-forbindelse, f.eks. om Wi-Fi er tændt, og navne på tilsluttede enheder. Adgang til oplysninger om Wi-Fi-forbindelse kan omfatte muligheden for at se Wi-Fi-forbindelser.

Bemærk! Da apps som regel har adgang til internettet, vil du kun se tilladelsestypen Wi-Fi-forbindelsesoplysninger på downloadskærmen, når du installerer en app. Apps viser ikke længere tilladelsen "fuld internetadgang" på downloadskærmen, men du kan altid se hele listen over tilladelser ved at følge vejledningen under "Se alle tilladelser for en bestemt app" ovenfor.

Oplysninger om Bluetooth-forbindelse

En app kan styre Bluetooth på din enhed, hvilket omfatter udsendelse til eller modtagelse af oplysninger om Bluetooth-enheder i nærheden.

Data fra wearable-sensorer/aktivitet

Tillader, at appen kan få adgang til data fra wearable-sensorer, f.eks. pulsmålere. Appen kan modtage regelmæssige opdateringer om det fysiske aktivitetsniveau.

Enheds-id og opkaldsoplysninger

En app kan få adgang til enheds-id'er og telefonnummer. Den kan se, om du taler i telefon, og nummeret på den, du taler med. Enheds-id og opkaldsoplysninger kan omfatte muligheden for at aflæse telefonens status og identitet.

Andet

En app kan bruge de tilpassede indstillinger, som producenten af enheden stiller til rådighed, eller applikationsspecifikke tilladelser.

Vigtigt! Hvis en app tilføjer en tilladelse, der hører under typen "Andre", vil du altid blive bedt om at gennemgå ændringen, før du downloader en opdatering.

Adgang for typen Andre kan omfatte muligheden for at:

• Læse din sociale strøm (på nogle sociale netværk)
  • Skrive til din sociale strøm (på nogle sociale netværk)
  • Få adgang til feeds, du abonnerer på

Alle tilladelser fra typen "Andre" er angivet i Play Butik, herunder dem, der ikke blev vist på downloadskærmen for appen.

Administrer tilladelser, du godkender ved appopdateringer

Når en app opdateres, kan der være ændringer i tilladelsestypen for den pågældende app.

Hvis automatiske opdateringer er aktiveret

Tilladelsestyper, du allerede har accepteret for appen: Du behøver ikke at gennemgå eller acceptere disse tilladelser igen.

Nye tilladelsestyper for appen: Hvis appen skal have adgang til nye tilladelser eller tilladelser af typen "Andre", vil du blive bedt om at acceptere opdateringen, selvom du har konfigureret automatiske opdateringer.

Hvis du foretrækker at gennemgå hver opdatering manuelt, kan du overveje at slå automatiske opdateringer fra ved hjælp af vejledningen nedenfor. Du kan også altid se tilladelser for specifikke apps ved hjælp af ovenstående trin.

Deaktiver automatiske opdateringer

Hvis du vil opdatere apps manuelt og acceptere opdateringer af tilladelser individuelt, kan du slå automatiske opdateringer fra.

Slå automatiske opdateringer fra for bestemte apps

1. Åbn appen Play Butik Google Play.
  2. Tryk på menuen Menu efterfulgt af Mine apps og spil.
  3. Vælg en app.
  4. Tryk på Mere Mere.
  5. Deaktiver Aktivér autoopdatering.

Deaktiver automatiske opdateringer for alle apps

1. Åbn appen Play Butik Google Play.
  2. Tryk på menuen Menu efterfulgt af Indstillinger.
  3. Tryk på Opdater apps automatisk efterfulgt af Opdater ikke apps automatisk efterfulgt af Udfør.