Lägga till bokmärken, anteckningar och markeringar i en e-bok

I de flesta böcker på Google Play Böcker används löpande text så att sidan anpassas till skärmen när du till exempel ändrar teckenstorlek eller radavstånd. Du kan anteckna, lägga till bokmärken, översätta, slå upp definitioner och söka efter ord.

Ta reda på om boken visas i läget Löpande text

Om en lista över alternativ dyker upp när du markerar ett ord visas boken som löpande text.

Lägga till bokmärken, markeringar och anteckningar

1. Öppna appen Google Play Böcker Play Böcker på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Öppna en bok.
    • Lägg till ett bokmärke genom att trycka högst upp till höger på sidan.
      • Ta bort ett bokmärke genom att trycka uppe till höger igen.
    • Markera text genom att trycka länge på ett ord. Om du vill markera flera ord använder du de blå skjutreglagen följt av välj en markeringsfärg.
      • Ta bort en markering genom att trycka på den markerade texten följt av Ta bort Ta bort.
  3. Lägg till en anteckning genom att trycka länge på ett ord. Om du vill markera flera ord använder du de blå skjutreglagen följt av Tryck på Lägg till anteckning Lägg till anteckning.
    • Om du vill ändra en anteckning trycker du på den markerade texten där du lade till anteckningen.
    • Om du vill ta bort en anteckning trycker du på den markerade texten och sedan på Radera.
    • Om du vill se alla anteckningar du har gjort trycker du mitt på sidan. Tryck på Innehåll Innehållföljt av Anteckningar.

Översätta, slå upp eller söka efter ett ord

1. Öppna appen Google Play Böcker Play Böcker på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Öppna en bok.
  3. Markera texten genom att trycka länge på den. Om du vill markera flera ord använder du de blå skjutreglagen.
  4. Välj ett alternativ:
    • Om du vill slå upp definitionen av ett ord markerar du det. Bara ett ord får vara markerat.
    • Om du vill översätta text trycker du på Översätt Översätt. Välj språket som ska översättas och vilket språk det ska översättas till.
    • Om du vill söka efter den markerade texten i boken eller på webben trycker du på Sök Sök.

Spara anteckningar

Anteckningar och markeringar som du gör och bokmärken du sparar i Play Böcker kan öppnas på Google Drive. Anteckningarna sparas i ett dokument per bok du läser.

1. Öppna appen Google Play Böcker Play Böcker på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på profilbilden uppe till höger.
  3. Tryck på Inställningar för Play Böcker följt av Spara anteckningar, markeringar och bokmärken.
  4. Skriv i vilken mapp du vill spara anteckningarna. Som standard heter mappen Anteckningar i Play Böcker.
  5. Aktivera Spara anteckningar, markeringar och bokmärken.
  6. Tryck på Klar.
Om du vill byta namn på mappen öppnar du inställningarna igen i appen Google Play Böcker och ändrar där.

Synkronisera anteckningar som inte sparats i Drive

Om du lade till anteckningar innan du aktiverade synkronisering måste du göra så här:
  1. Öppna appen Google Play Böcker Play Böcker på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Öppna boken.
  3. Lägg till en ny anteckning, en markering eller ett bokmärke. Då skapas ett nytt dokument med alla anteckningar som fanns i den boken.

Hitta anteckningar, markeringar och bokmärken

1. Öppna Google Drive Drive på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Kontrollera att du är inloggad på samma konto som i Google Play Böcker.
  3. Öppna mappen du skapade för att spara dina anteckningar. Som standard heter mappen Anteckningar i Play Böcker.

Varför ser jag inte den markerade texten i anteckningsdokumentet i Drive?

Det kan finnas två skäl till att det inte går att markera text:

• Om ingen text går att markera: Bokens utgivare har inte aktiverat funktionen att kopiera och klistra in text.
  • Om det går att markera text men bara till en viss gräns: Du har markerat fler ställen för att kopiera och klistra in text än vad utgivaren har tillåtit för boken.

Du kan kontrollera vilken text som markerats genom att välja sidnumret i anteckningarna.

Redigera ett anteckningsdokument

Om du ändrar i anteckningsdokumentet i Drive och sedan lägger till anteckningar i boken försvinner ändringarna som du gjorde i dokumentet i Drive. Om du vill ändra i ett synkroniserat dokument och spara ändringarna måste du först göra en kopia av dokumentet.

1. Öppna anteckningsdokumentet på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Klicka på Arkiv följt av Kopiera.
  3. Ge det nya dokumentet ett namn.
  4. Gör ändringar i det nya dokumentet.

Tips! Om du lägger till anteckningar i en bok sparas de endast i det ursprungliga anteckningsdokumentet. Om du vill ha anteckningarna i det nya dokumentet måste du lägga till dem manuellt.