Boekenleggers, notities en markeringen toevoegen in een e-boek

De meeste boeken op Google Play Boeken gebruiken de modus voor doorlopende tekst, zodat de tekst op het scherm past als je paginafuncties zoals lettergrootte of regelafstand aanpast. Je kunt notities maken, boekenleggers toevoegen, vertalen, definities opvragen en zoeken naar woorden.

Checken of je de modus voor doorlopende tekst gebruikt

Als er een lijst met opties wordt weergegeven als u een woord markeert, is de modus voor doorlopende tekst geactiveerd.

Bladwijzers, markeringen en notities toevoegen

1. Open de Google Play Boeken-app Play Boeken op uw Android-telefoon of -tablet.
  2. Open een boek.
    • Tik rechtsboven om een bladwijzer toe te voegen.
      • Als u een bladwijzer wilt verwijderen, tikt u nogmaals rechtsboven.
    • Als u tekst wilt markeren, houdt u het woord lang ingedrukt. Als u meerdere woorden wilt selecteren, gebruikt u de blauwe schuifregelaars en dan en selecteert u een markeringskleur.
      • Als u een markering wilt verwijderen, tikt u op de gemarkeerde tekst en dan Verwijderen Verwijderen.
  3. Als u een notitie wilt toevoegen, houdt u het woord lang ingedrukt. Als u meer dan één woord wilt selecteren, gebruikt u de blauwe schuifregelaars en dan tik op Notitie toevoegen Notitie toevoegen.
    • Als u een notitie wilt bewerken, tikt u op de gemarkeerde tekst waar u de notitie heeft toegevoegd.
    • Als u een notitie wilt verwijderen, tikt u op de gemarkeerde tekst en vervolgens op Verwijderen.
    • Als u al uw notities wilt vinden, tikt u op het midden van de pagina. Tik op Content Inhouden dan Notities.

Een woord vertalen, definiëren of zoeken

1. Open de Google Play Boeken-app Play Boeken op uw Android-telefoon of -tablet.
  2. Open een boek.
  3. Houd de tekst lang ingedrukt om deze te selecteren. Gebruik de schuifregelaars om meerdere woorden te selecteren.
  4. Selecteer een optie:
    • Markeer een woord als u een definitie wilt vinden. Er kan slechts één woord worden geselecteerd.
    • Tik op Vertalen Vertalen om te vertalen. Selecteer de talen waarin en waaruit u wilt vertalen.
    • Tik op Zoeken Zoeken als u naar de selectie wilt zoeken in het boek of op internet.

Het opslaan van notities inschakelen

U kunt uw Play Boeken-notities, -markeringen en -bladwijzers vinden in Google Drive. Uw notities worden opgeslagen in een specifiek document voor het boek dat u leest.

1. Open de Google Play Boeken-app Play Boeken op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik rechtsboven op je profielfoto.
  3. Tik op Instellingen van Play Boeken en dan Notities, markeringen en bookmarks opslaan.
  4. Geef de naam op van de map waarin je je notities wilt opslaan. Standaard heet deze map Play Boeken-notities.
  5. Zet Je notities, markeringen en bookmarks opslaan aan.
  6. Tik op Klaar.
Als je de naam van de map wilt wijzigen, open je Instellingen in de Google Play Boeken-app opnieuw en breng je daar de gewenste wijziging aan.

Notities synchroniseren die u heeft toegevoegd voordat u het opslaan van notities inschakelde

Als u notities heeft toegevoegd voordat u synchronisatie inschakelde, moet u het volgende doen:
  1. Open de Google Play Boeken-app Play Boeken op uw Android-telefoon of -tablet.
  2. Open het boek.
  3. Voeg een nieuwe notitie, markering of bladwijzer toe. Hiermee wordt een nieuw document gemaakt met alle notities uit dat boek.

Uw notities, markeringen en bladwijzers zoeken

1. Open Google Drive Drive op uw Android-telefoon of -tablet.
  2. Zorg ervoor dat u bent ingelogd op hetzelfde account als u gebruikt voor Google Play Boeken.
  3. Open de map die u heeft gemaakt om uw notities op te slaan. Standaard heet deze map 'Play Boeken-notities'.

Waarom zie ik de gemarkeerde tekst niet in het notitiedocument in Drive?

Er zijn 2 redenen waarom de gemarkeerde tekst niet wordt getoond:

• Als je geen markeringen ziet: de uitgever van dit boek heeft de functie voor kopiëren en plakken niet aangezet.
  • Als je alleen bepaalde markeringen ziet: het aantal markeringen dat je hebt gemaakt, overschrijdt het maximumaantal voor kopiëren en plakken dat de uitgever heeft ingesteld voor dit boek.

Als je de gemarkeerde tekst wilt checken, selecteer je het paginanummer in het document met notities.

Een notitiedocument bewerken

Als u een notitiedocument in Drive bewerkt en vervolgens notities aan hetzelfde boek toevoegt, worden uw wijzigingen in het Drive-document verwijderd. Als u een gesynchroniseerd document wilt bewerken en opslaan, moet u eerst een kopie van het document maken.

1. Open het notitiedocument op uw Android-telefoon of -tablet.
  2. Klik op Bestand en dan Een kopie maken.
  3. Geef uw nieuwe document een naam.
  4. Breng wijzigingen aan in het nieuwe document.

Tip: Als u notities aan een boek toevoegt, worden deze alleen in het oorspronkelijke notitiedocument opgeslagen. Als u ze in uw nieuwe document wilt opslaan, moet u ze handmatig toevoegen aan het nieuwe document.