Boekenleggers, notities en markeringen toevoegen in een e-boek

Je kunt annotaties toevoegen aan e-boeken met behulp van boekenleggers, notities en gemarkeerde tekst. Je kunt je annotaties ook indelen in collecties en ze delen met anderen.

Annotaties toevoegen

Een boekenlegger toevoegen aan een pagina
  1. Open een boek in je browser.
  2. Ga naar de pagina waaraan je een boekenlegger wilt toevoegen.
  3. Klik bovenaan op Boekenlegger toevoegen Add Bookmark.
Tekst in het boek markeren
  1. Open een boek in je browser.
  2. Selecteer de tekst die je wilt markeren.
  3. Selecteer een markeringskleur.
Notities maken
  1. Open een boek in je browser.
  2. Selecteer de woorden waarvoor je een notitie wilt maken.
  3. Klik op Notitie toevoegen Notitie toevoegen.
  4. Typ je notitie.
  5. Klik op Opslaan om de notitie op te slaan.
Je annotaties zoeken en bewerken
  1. Open een boek in je browser.
  2. Klik bovenaan op Annotaties .
  3. Zo wijzig je een notitie of markering:
    • Als je de notitie wilt bewerken, klik je op de tekst en vul je de wijziging in.
    • Als je de notitie wilt verplaatsen, klik je op Meer More en dan Markering verplaatsen.
    • Als je een notitie wilt verwijderen, klik je op Meer More en dan Verwijderen.
Tekst kopiëren

Belangrijk: Uitgevers bepalen hoeveel van hun tekstcontent kan worden gekopieerd of geplakt door Google Play-gebruikers. Als de uitgever het percentage instelt op nul, biedt het boek deze opties niet.

1. Open een boek in je browser.
  2. Ga naar de pagina waar je tekst wilt kopiëren.
  3. Selecteer de tekst die je wilt kopiëren.
  4. Klik bovenaan op Kopiëren.
  5. Plak de tekst op de gewenste locatie.

Annotaties ordenen en delen via collecties

Annotaties toevoegen aan een collectie
  1. Klik bovenaan op Annotaties .
  2. Klik bovenaan op Meer  en dan Collectie maken.
  3. Geef de collectie een naam.
  4. Klik op Maken.
  5. Voeg een nieuwe annotatie toe of klik op een annotatie die je al hebt gemaakt.
  6. Kies de collectie die je hebt gemaakt.
Annotatiecollecties delen
  1. Klik rechtsboven op Annotaties .
  2. Selecteer Meer  en dan Collecties delen.
  3. Klik naast een specifieke collectie op Meer.
  4. Klik op Gedeeld.
  5. Kopieer de link om deze met anderen te delen.
  6. Klik op Klaar.

Tips:

• Als je de eerdere toegang wilt beperken en wilt delen met andere gebruikers, klik je op Gedeelde link updaten  en dan Nieuwe link ophalen.
  • Je kunt alle nieuwe collecties delen die je maakt, maar niet de standaardcollectie.
  • Als je collecties weer privé wilt maken, selecteer je in het menu Collecties delen de optie Privé.
Een collectie verwijderen
  1. Klik rechtsboven op Annotaties .
  2. Klik op More en dan Collecties beheren.
  3. Klik naast de collectie op Meer More en dan Verwijderen Delete.

Annotaties opslaan, exporteren en downloaden

Alle annotaties exporteren naar Google Drive
  1. Ga op je computer naar je Play Boeken-bibliotheek.
  2. Open een boek.
  3. Klik rechtsboven op Meer More en dan Annotaties opslaan in Google Drive.
  4. Zet Annotaties opslaan in Google Drive aan.
  5. Je notities, markeringen en bookmarks worden opgeslagen in een specifiek document voor het boek dat je leest.
Een subset annotaties naar Google Drive exporteren
  1. Ga op je computer naar je Play Boeken-bibliotheek.
  2. Open een boek.
  3. Klik rechtsboven op Annotaties .
  4. Klik op Meer More en dan Annotaties exporteren.
    • Je kunt ervoor kiezen specifieke collecties of markeringskleuren te exporteren.
  5. Geef het bestand een naam waarin je de subset van annotaties opslaat.
  6. Selecteer waar je het bestand wilt opslaan.
  7. Klik op Exporteren.
Je annotaties vinden in Drive
  1. Ga op je computer naar Google Drive.
  2. Zorg dat je bent ingelogd op het account dat je gebruikt voor Play Boeken.
  3. Open de map die je voor je annotaties hebt gemaakt.
    • Standaard heet deze map Play Boeken-notities.
Een annotatiedocument bewerken

Als je een annotatiedocument in Drive bewerkt, worden je aangebrachte wijzigingen verwijderd als je meer annotaties aan hetzelfde boek toevoegt. Als je een gesynchroniseerd document wilt bewerken en dit wilt opslaan, moet je eerst een kopie van het document maken.

1. Open het annotatiedocument dat je wilt bewerken op een computer.
  2. Klik op Bestand en dan Een kopie maken.
  3. Geef het nieuwe document een naam.
  4. Breng je wijzigingen aan in het nieuwe document.
Tip: Als je meer annotaties aan een boek toevoegt, worden ze opgeslagen in het oorspronkelijke document. Je kunt ze handmatig aan het nieuwe document toevoegen.
Ontbrekende annotaties zoeken in Drive
Er zijn 2 redenen waarom de inhoud van boeken niet verschijnt als je exporteert, kopieert of plakt:
  • Er wordt geen content weergegeven: De uitgever van dit boek heeft de functie voor kopiëren en plakken niet aangezet.
  • Bepaalde content wordt weergegeven: De content die je wilt kopiëren of exporteren, overschrijdt de limiet die de uitgever heeft ingesteld voor het boek.

Tip: Je notities worden altijd volledig geëxporteerd, omdat er geen auteursrecht op zit.

Annotaties downloaden
  1. Ga op je computer naar Google Takeout.
    • Zorg dat je bent ingelogd op het account waaruit je gegevens wilt downloaden.
  2. Klik op Selectie van alle items ongedaan maken.
  3. Vink het selectievakje Google Play Boeken aan.
  4. Klik op Volgende stap.
  5. Kies de bestandsindeling en hoe je deze wilt downloaden.
  6. Klik op Archief maken.
    • Je annotaties worden opgeslagen in een specifiek document voor elk boek.