Belastinggegevens voor Google Play-aankopen

In het betaalscherm wordt altijd de berekende btw weergegeven voordat je een aankoop afrondt. De manier waarop de btw op Google Play wordt berekend en verwerkt, is afhankelijk van het type content.

Apps/games op Google Play

Aankopen worden gedaan bij de ontwikkelaar van de app. Op de meeste locaties is de ontwikkelaar verantwoordelijk voor het in rekening brengen van de btw (waar van toepassing). Als gevolg van wijzigingen in de btw-wetgeving van de EU geldt dat voor klanten in het Verenigd Koninkrijk en lidstaten van de EU Google verantwoordelijk is voor het in rekening brengen, innen en betalen van de btw over verkopen.

Boeken en andere digitale content

De btw voor deze items wordt bepaald op basis van de belastingwetgeving voor digitale artikelen in je land.

Apparaten

Google Play verkoopt geen apparaten meer. Bekijk de belastinggegevens in het Helpcentrum van de Google Store voor meer informatie.

Verkoopbelasting

Over verkopen door Google (voor klanten in de Verenigde Staten)

Voor verkopen via Google Play waarbij Google de verkoper is, kan verkoopbelasting berekend worden, afhankelijk van de belastingwetgeving van de betreffende staat.

Als er verkoopbelasting van toepassing is op een verkoop, is het bedrag gebaseerd op het officiële adres van de klant. Belasting wordt meestal berekend op basis van de totale verkoopprijs. De belasting kan ook kosten omvatten voor verzending en verwerking, afhankelijk van de belastingwetgeving in je staat of provincie.

Google is momenteel geregistreerd om in de volgende Amerikaanse staten belasting te innen:

• Alabama (bepaalde plaatsen)
  • Alaska (bepaalde plaatsen)
  • Arizona
  • Arkansas
  • Californië
  • Colorado (bepaalde plaatsen)
  • Florida
  • Georgia
  • Idaho
  • Illinois
  • Indiana
  • Iowa
  • Kansas
  • Kentucky
  • Louisiana (bepaalde plaatsen)
  • Maine
  • Maryland
  • Massachusetts
  • Michigan
  • Minnesota
  • Mississippi
  • Missouri
  • Nebraska
  • Nevada
  • New Jersey
  • New Mexico
  • New York
  • North Carolina
  • North Dakota
  • Ohio
  • Oklahoma
  • Pennsylvania
  • Rhode Island
  • South Carolina
  • South Dakota
  • Tennessee
  • Texas
  • Utah
  • Vermont
  • Virginia
  • Washington
  • West Virginia
  • Wisconsin
  • Wyoming

Google is momenteel geregistreerd om in de volgende Canadese provincies belasting te innen:

• Quebec
  • Saskatchewan
Over verkopen door andere verkopers dan Google (voor klanten in de Verenigde Staten)

Voor verkopen van bepaalde content, zoals apps, boeken en andere digitale content, is het mogelijk dat Google niet de verkoper is. Dit betekent dat individuele verkopers verantwoordelijk zijn voor het bepalen van de toepasselijke omzet- en gebruiksbelasting. Voor individuele verkopers kunnen andere vereisten gelden voor het innen van omzet- en gebruiksbelasting op basis van hun specifieke bedrijfsactiviteiten en de belastbaarheid van digitale content in een bepaalde staat. Belastingen over deze verkopen kunnen daarom verschillen van een verkoop waarbij Google de verkoper is.

Google verwerkt de terugbetaling van omzetbelasting of vrijstellingscertificaten voor deze verkopers niet. Neem rechtstreeks contact op met de verkoper voor de terugbetaling van omzetbelasting en antwoorden op specifieke belastingvragen over deze verkopen.

Ga na bij een belastingadviseur of de belastingdienst van je staat wat de rapportagevereisten zijn voor omzet- en gebruiksbelasting.

Belasting over de toegevoegde waarde (btw)

Verkopen via Google Play waarbij Google de verkoper is, kunnen onderworpen zijn aan btw of een equivalent daarvan. Btw is van toepassing op landen buiten de Verenigde Staten.

Als voor een verkoop btw wordt berekend, wordt de berekende btw gebaseerd op de toepasselijke btw-regels voor content.

Een btw-factuur of -bon aanvragen

Als je in de Europese Economische Ruimte, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland of Marokko woont, kun je een btw-factuur of -bon aanvragen voor aankopen waarvoor je belasting over de toegevoegde waarde (btw) hebt betaald. Gebruik Google Payments om een btw-factuur of -bon aan te vragen voor deze aankopen:

1. Log in op payments.google.com met je Google-account.
  2. Klik op de transactie waarvoor je een factuur wilt.
  3. Klik onderaan de transactiegegevens op Btw-factuur of betalingsbewijs downloaden.
  4. Je wordt mogelijk gevraagd om enkele gegevens op te geven, zoals je volledige adres of btw-nummer.
  5. Klik op Opslaan.
  6. Je ziet een link waarmee je je factuur kunt downloaden.

Tip: Je kunt de factuur voor elke maand op een van de eerste dagen van de daaropvolgende maand aanvragen. De verwerking van je verzoek kan tot 24 uur in beslag nemen.

Klanten vrijgesteld van btw

Als je bent vrijgesteld van btw, kan het zijn dat je nog steeds belasting moet betalen wanneer je een Google Play-aankoop doet. Als je denkt dat je in aanmerking komt voor een belastingteruggave, selecteer je het type content dat je hebt gekocht voor meer informatie.

Houd er rekening mee dat belastingvrijstelling alleen van toepassing is in bepaalde landen en dat alle teruggaveverzoeken worden beoordeeld.

Apps en games

Voor app-aankopen op Google Play neem je contact op met de ontwikkelaar van de app om een belastingteruggave aan te vragen. Bekijk meer informatie over hoe je de contactgegevens van de ontwikkelaar kunt vinden.

Boeken en andere digitale content

Als je een belastingteruggave wilt aanvragen, dien je dit formulier in met de volgende gegevens:

• Naam
  • Formulier en/of brief waarin de belastingvrijstelling door de staat wordt aangegeven
  • Een kopie van de creditcard die is gebruikt voor de transactie (met het kaartnummer onleesbaar gemaakt uit veiligheidsoverwegingen)
  • Bestelnummer
  • Factuuradres
  • Artikelen waarvoor een teruggave wordt aangevraagd
  • Bedrag van de aangevraagde btw-teruggave

Tijdelijke belastingvrijstellingen

Sommige Amerikaanse staten bieden gedurende het jaar tijdelijke belastingvrijstellingen. Neem contact op met de belastinginstantie van je staat om te checken of je aankoop hiervoor in aanmerking komt. Hier vind je een lijst met websites van belastinginstanties per staat.

Belangrijk: Het Verenigd Koninkrijk en EU-lidstaten, waaronder België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden.