Åtgärda problem med internetanslutningen på Android-enheter

Testa de här felsökningsanvisningarna om du inte kommer ut på internet på en Android-enhet, vare sig det gäller en app eller en webbplats.

Tecken på dålig anslutning

• Nedladdningar startas inte, avbryts eller stannar på 0 %.
  • Google Play fastnar på Läser in ...
  • Det går inte att läsa in webbsidor i en webbläsare.

Allmänna felsökningstips för Android-enheter

1. Starta om enheten. Det kan låta enkelt, men ibland är det allt som krävs för att åtgärda en dålig anslutning.
  2. Om det inte fungerar att starta om byter du mellan wifi och mobildata:
    • Öppna appen Inställningar och tryck på Nätverk och internet eller Anslutningar. Vad alternativet heter beror på vilken enhet du använder.
    • Inaktivera wifi och aktivera mobildata och se om det blir någon skillnad.
    • Om det inte fungerar inaktiverar du mobildata och aktiverar wifi igen.
  3. Testa felsökningsstegen nedan.

Lösa problem med mobildata

Kontrollera mobildata och dataanslutning

1. Öppna appen Inställningar och tryck på Nätverk och internet eller Anslutningar följt av Mobildata .
    • På vissa enheter kan du behöva välja Dataanvändning först.
  2. Aktivera Mobildata. Om det redan är aktiverat inaktiverar du det och aktiverar det sedan igen.
  3. Kontrollera att det finns en dataindikator, t.ex. 2G, 3G, 4G eller H, bredvid signalstyrkan upptill på skärmen Signal.
  4. Detta visas inte alltid om du har en aktiv wifi-anslutning. Om så är fallet inaktiverar du wifi och kollar igen.

Om du inte ser någon signaldataindikator kanske du befinner dig i ett område där det inte finns någon täckning. Om du har möjlighet kan du gå någon annanstans eller gå ut och kontrollera signalen igen.

Tips! Om detta händer ofta kontaktar du mobiloperatören.

Aktivera och inaktivera flygplansläget

1. Öppna appen Inställningar och tryck på Nätverk och internet eller Anslutningar följt av Flygplansläge. Vad alternativet heter beror på vilken enhet du använder.
  2. Aktivera Flygplansläge.
  3. Vänta i tio sekunder.
  4. Inaktivera Flygplansläge.
  5. Kontrollera om anslutningsproblemen är lösta.

Om problemen kvarstår efter dessa steg kontaktar du mobiloperatören.

Lösa wifi-problem

Kontrollera att wifi är aktiverat och att du är ansluten

1. Öppna appen Inställningar och tryck på Nätverk och internet eller Anslutningar följt av Wifi. Vad alternativet heter beror på vilken enhet du använder.
  2. Aktivera Wifi.
  3. Titta efter indikatorn för wifi-anslutning högst upp på skärmen Wi-Fi.
  4. Om den inte visas eller om ingen av staplarna är fylld kanske du inte befinner dig inom wifi-nätverkets räckvidd.
  5. Flytta dig närmare routern och kontrollera om du får en starkare wifi-anslutning. Prova sedan igen.

Starta om den trådlösa routern

Om du ansluter till wifi-nätverket hemma kan du läsa i handboken för routern om hur du återställer den. Oftast kan du göra följande:

1. Koppla från routern från eluttaget och se till att lamporna på routern slocknar.
  2. Vänta 30 sekunder.
  3. Koppla in routern igen och vänta 30 sekunder tills alla lampor lyser igen.

Om anslutningsproblemen kvarstår efter dessa steg kontaktar du internetleverantören eller leverantören av wifi-nätverket.