Använda verktyg som gör barnböcker lättare att läsa

Du kan göra barnböcker på Play Böcker lättare att läsa med ett antal verktyg för ovana läsare.

Verktygen för nybörjare är tillgängliga för böcker för barn i åldern 0–8 år på Android och iOS-enheter. Några funktioner som Läs och lyssna är endast tillgängliga för böcker som har en uppläsare.

Använda läsverktyg

Få ett ord uppläst

Om du vill höra hur ett ord i boken uttalas trycker du på det. Enheten läser upp ordet högt.

Slå upp vad ett ord betyder

Så här ser du vad ett ord i en bok betyder:

1. Tryck på ett ord.
  2. Välj Sökning i ordbok Lookup.
    • Om det inte visas finns det ingen tillgänglig definition för ordet.

Tips! Om du vill få definitionen uppläst trycker du på Spela upp Play på definitionskortet.

Lyssna på en uppläsning av en bok

Obs! Läs och lyssna är endast tillgängligt för barnböcker som har en uppläsare. Om verktyget är tillgängligt hittar du Läs och lyssna i boklistan.

Så här får du boken uppläst:

1. Tryck var som helst på boksidan.
  2. Tryck på Spela upp Play.
    • Om det inte går att trycka på ikonen är Läs och lyssna inte tillgängligt för boken.

Om du vill vända sida när uppläsningen pausas i slutet av sidan kan du göra det manuellt eller ställa in Play Böcker på att vända sida automatiskt.

1. Öppna Play Böcker-appen Play Böcker.
  2. Tryck på profilbilden uppe till höger.
  3. Tryck på Inställningar för Play Böcker.
  4. Aktivera Sidorna vänds automatiskt.

Öva på att läsa

Viktigt! Verktyget för lästräning är bara tillgängligt för barnböcker på engelska med uppläst ljud. Om verktyget är tillgängligt hittar du Öva i boklistan.

Tryck på Öva om du vill öva på att läsa högt. Enheten hänger med när du pratar och markerar var du är i gult. Tryck på ett ord om du vill ange ett nytt bokmärke.

• I slutet av sidan får du hjälp med eventuella ord du har uttalat fel. Tryck på Hoppa över om du inte vill få hjälp.
  • Om du behöver hjälp med ett ord kan du trycka på det så läses det upp för dig.
  • Få mer hjälp med ett ord: Tryck på Hjälp :
  • Få ett ord uppdelat i separata ljud: Tryck på Ljuda .
  • Höra ordet användas i en mening: Tryck på Hör meningen .
  • Läsa och lyssna på definitionen av ett tillgängligt ord: Tryck på Definiera .
Tips! Mikrofonbehörighet krävs för verktyget Lästräning. Du uppmanas att bevilja mikrofonbehörigheten första gången du trycker på Öva . Om du nekar tillgång till behörigheten och vill tillåta den i framtiden kan du ändra appbehörigheter i appen Inställningar.

Lägga till bokmärken i en bok

Så här lägger du till ett bokmärke för en sida:

1. Öppna en sida i boken.
  2. Tryck var som helst på sidan.
  3. Tryck på Lägg till bokmärke längst ned.

Så här öppnar du en sida med ett bokmärke:

1. Tryck var som helst på en sida i boken.
  2. Tryck på Hoppa över for skumläsningsvyn.
  3. Scrolla tills du hittar sidan med bokmärket längst ned.
  4. Tryck på sidan med bokmärket.

Åtgärda problem med läsverktygen

Om du upplever problem med verktygen för nybörjare följer du stegen nedan.

Kontrollera att verktygen är aktiverade

1. Öppna Google Play Böcker-appen Play Böcker.
  2. Tryck på profilbilden uppe till höger.
  3. Tryck på Inställningar för Play Böcker.
  4. Kontrollera att Verktyg för nybörjare är aktiverat.

Tips! När du loggar in på Play Böcker med ett barnkonto är verktygen aktiverade som standard.

Kontrollera att det är en barnbok du läser

Så här kontrollerar du åldersgruppen för en bok:

1. Öppna Play Böcker-appen Play Böcker.
  2. Sök eller bläddra efter en bok.
  3. Tryck på boken.
  4. Kontrollera bokens informationssida.
    • Om åldersgruppen är 0–5 eller 6–8 år: Verktyg för nybörjare är tillgängliga.
    • Om åldersgruppen är över 8 år: Verktyg för nybörjare är inte tillgängliga.

Skicka feedback

Om problemen med verktygen kvarstår kan du skicka feedback till oss om detta. Du får inget svar, men din feedback hjälper oss att förbättra läsverktygen.

1. Öppna appen Google Play Böcker Play Böcker på en telefon eller surfplatta.
  2. Tryck på profilbilden uppe till höger.
  3. Tryck på Hjälp och feedback följt av Skicka feedback.
  4. Beskriv problemet.
  5. Tryck på Skicka Skicka.