Bruk verktøy for å gjøre det lettere å lese barnebøker

Du kan gjøre det lettere å lese barnebøker på Play Bøker ved hjelp av et sett med verktøy som hjelper barn som nettopp har begynt å lese.

Verktøyene for nybegynnere er tilgjengelige for bøker som er beregnet på barn fra 0 til 8 år på Android- og iOS-enheter. Enkelte funksjoner, som «Les og lytt», er bare tilgjengelige for bøker med innlest lyd.

Bruk leseverktøy

Få ord opplest

Trykk på et ord i boken for å høre hvordan det uttales. Enheten leser ordet høyt.

Finn definisjonen av et ord

Hvis du lurer på hva et ord i boken betyr, gjør du dette:

1. Trykk på et ord.
  2. Velg Oppslag i ordbok Lookup.
    • Hvis alternativet ikke vises: Definisjonen av ordet er ikke tilgjengelig.

Tips: For å få lest opp definisjonen, trykk på Lytt Play på definisjonskortet.

Lytt til høytlesning av bøker

Viktig: Les og lytt er bare tilgjengelig for barnebøker som har innlest lyd. Du finner verktøyet Les og lytt på boklistesiden hvis det er tilgjengelig.

Slik får du boken lest høyt:

1. Trykk hvor som helst på siden i boken.
  2. Trykk på Lytt Play.
    • Hvis du ikke kan trykke på ikonet: Les og lytt er ikke tilgjengelig for boken.

For å bla gjennom sidene etter at opplesingen stopper på slutten av en side, bla manuelt eller få Play Bøker til å bla automatisk.

1. Åpne Play Bøker-appen Play Bøker.
  2. Trykk på profilbildet ditt øverst til høyre.
  3. Trykk på Innstillinger for Play Bøker.
  4. Slå på Bla automatisk.

Øv på å lese

Viktig: Verktøyet for leseøving er bare tilgjengelig for engelske barnebøker som har innlest lyd. Du finner verktøyet Øv  på boklistesiden hvis det er tilgjengelig.

For å øve på å lese høyt, trykk på Øv . Enheten følger ordene du leser, og merker hvor du er i teksten, i gult. Trykk på et ord for å angi en ny leseposisjon.

• På slutten av siden får du veiledning for ord du har uttalt feil. For å hoppe over veiledningen, trykk på Hopp over .
  • For å få hjelp med et ord, trykk på det for å få det opplest.
  • For å få mer hjelp med et ord, trykk på Hjelp .
  • For å høre et ord oppdelt etter lyder, trykk på Les ordet høyt .
  • For å høre et ord brukt i en setning, trykk på Hør setningen .
  • For å lese og høre definisjonen av et tilgjengelig ord, trykk på Definer .
Tips: Verktøyet for leseøving må ha tillatelse til å bruke mikrofonen. Du blir bedt om å gi mikrofontilgang første gang du trykker på Øv . Hvis du ikke gir tilgang, men ønsker å gjøre det senere, kan du endre apptillatelsene i Innstillinger-appen.

Legg inn bokmerker på sider i bøker

Slik legger du inn bokmerker på sider:

1. Gå til en side.
  2. Trykk hvor som helst på siden.
  3. Nederst trykker du på Bokmerke.

Slik går du til en side som har bokmerke:

1. Trykk hvor som helst på siden.
  2. Trykk på Hopp over for skumlesingsmodus.
  3. Nederst ruller du til du finner siden med bokmerket.
  4. Trykk på siden med bokmerket.

Løs problemer med leseverktøyene

Hvis du har problemer med verktøyene for nybegynnere, følger du fremgangsmåten nedenfor.

Sjekk om verktøyene er slått på

1. Åpne Google Play Bøker-appen Play Bøker.
  2. Trykk på profilbildet ditt øverst til høyre.
  3. Trykk på Innstillinger for Play Bøker.
  4. Sørg for at Verktøy for nybegynnere er slått på.

Tips: Når du logger på Play Bøker med en barnekonto, er disse verktøyene på som standard.

Sjekk om du leser en barnebok

Slik sjekker du aldersgruppen for en bok:

1. Åpne Play Bøker-appen Play Bøker.
  2. Søk eller bla gjennom for å finne en bok.
  3. Trykk på boken.
  4. Sjekk detaljsiden til boken.
    • Hvis aldersgruppen er 0–5 eller 6–8 år: Verktøy for nybegynnere er tilgjengelige.
    • Hvis aldersgruppen er 8 år og eldre: Verktøy for nybegynnere er ikke tilgjengelige.

Send tilbakemelding

Hvis du fortsatt har problemer med verktøyene, kan du sende oss tilbakemelding. Du får ikke svar, men vi bruker tilbakemeldingen din til å gjøre leseverktøyene bedre.

1. Åpne Google Play Bøker-appen Play Bøker på enheten din.
  2. Trykk på profilbildet ditt øverst til høyre.
  3. Trykk på Hjelp og tilbakemelding og så Send tilbakemelding.
  4. Beskriv problemet.
  5. Trykk på Send Send.