Abonnementen

Als ontwikkelaar mag u gebruikers niet misleiden over de abonnementsservices of -content die u aanbiedt binnen uw app. Het is uiterst belangrijk dat u in promoties in de app of op startschermen duidelijk communiceert over wat u aanbiedt. We staan geen apps toe die gebruikers onderwerpen aan misleidende of manipulatieve aankoopprocessen (waaronder in-app-aankopen of abonnementen).

In uw app: U moet transparant zijn over uw aanbieding. Dit houdt onder meer in dat u duidelijk moet zijn over de voorwaarden van de aanbieding, de kosten van het abonnement, hoe vaak u factureert en of gebruikers een abonnement nodig hebben om de app te kunnen gebruiken. Gebruikers moeten deze informatie zonder extra handelingen kunnen bekijken.

Voorbeelden van veelvoorkomende schendingen
  • Maandabonnementen waarbij de gebruiker niet wordt geïnformeerd over de automatische maandelijkse verlenging en de kosten die daaruit voortkomen.
  • Jaarabonnementen waarbij de meest zichtbare prijs de kosten per maand weergeeft.
  • Abonnementsprijzen en -voorwaarden die niet volledig zijn gelokaliseerd.
  • In-app-promoties die niet duidelijk aangeven dat een gebruiker toegang heeft tot de content zonder een abonnement (indien beschikbaar).
  • SKU-namen die niet duidelijk maken wat de aard van het abonnement is, zoals 'Kosteloze proefperiode' of 'Probeer het Premium-lidmaatschap 3 dagen zonder kosten' voor een abonnement waarvan de verlenging telkens automatisch in rekening wordt gebracht.
  • Meerdere vensters in het aankoopproces die ertoe leiden dat gebruikers onbedoeld op de knop Abonneren klikken.
Voorbeeld 1:

① De knop Sluiten is niet duidelijk zichtbaar en gebruikers begrijpen misschien niet dat ze toegang tot de functionaliteit hebben zonder het aangeboden abonnement te accepteren.

② De aanbieding geeft alleen de kosten per maand weer en gebruikers begrijpen mogelijk niet dat de kosten voor zes maanden in rekening worden gebracht op het moment dat ze zich abonneren.

③ De aanbieding geeft alleen de introductieprijs weer en gebruikers begrijpen mogelijk niet welk bedrag automatisch in rekening wordt gebracht na afloop van de introductieperiode.

④ De aanbieding moet zijn gelokaliseerd in dezelfde taal als de algemene voorwaarden zodat gebruikers de volledige aanbieding kunnen begrijpen.

Voorbeeld 2:

① Herhaalde klikken in hetzelfde knopgebied die ertoe leiden dat de gebruiker onbedoeld op de laatste knop Doorgaan klikt om zich te abonneren.

② Het bedrag dat na afloop van de proefperiode aan gebruikers in rekening wordt gebracht is moeilijk te lezen, waardoor gebruikers misschien denken dat er geen kosten aan het abonnement zijn verbonden.

ALLES SAMENVOUWEN ALLES UITVOUWEN

Kosteloze proefperioden en introductieaanbiedingen

Voordat een gebruiker wordt aangemeld voor uw abonnement: U moet een duidelijke en nauwkeurige beschrijving geven van de voorwaarden van uw aanbieding, waaronder de duur, de prijzen en een beschrijving van de toegankelijke content of services. Laat uw gebruikers weten hoe en wanneer een kosteloze proefperiode wordt omgezet in een betaald abonnement, hoeveel het betaalde abonnement kost. Vermeld ook dat ze het abonnement kunnen opzeggen als ze niet willen worden overgezet naar een betaald abonnement.
Voorbeelden van veelvoorkomende schendingen
  • Aanbiedingen waarbij niet duidelijk wordt aangegeven hoelang de kosteloze proefperiode of de introductieprijs duurt.
  • Aanbiedingen waarbij niet duidelijk wordt aangegeven dat de gebruiker automatisch wordt overgezet naar een betaald abonnement aan het einde van de aanbiedingsperiode.
  • Aanbiedingen waarbij niet duidelijk wordt aangegeven dat een gebruiker toegang heeft tot content zonder een proefperiode (indien beschikbaar).
  • Aanbiedingsprijzen en -voorwaarden die niet volledig zijn gelokaliseerd.

① De knop 'Sluiten' is niet duidelijk zichtbaar en gebruikers begrijpen mogelijk niet dat ze toegang tot de functionaliteit hebben zonder zich aan te melden voor een kosteloze proefperiode.

② De aanbieding benadrukt de kosteloze proefperiode en gebruikers begrijpen mogelijk niet dat aan het einde van de kosteloze proefperiode automatisch een bedrag in rekening wordt gebracht.

③ In de aanbieding staat geen proefperiode vermeld en gebruikers begrijpen mogelijk niet hoe lang de kosteloze toegang tot abonnementscontent duurt.

④ De aanbieding moet zijn gelokaliseerd in dezelfde taal als de algemene voorwaarden zodat gebruikers de volledige aanbieding kunnen begrijpen.

Abonnementen beheren en opzeggen

Als ontwikkelaar moet u ervoor zorgen dat uw app(s) duidelijk kenbaar maken hoe een gebruiker een abonnement kan beheren of opzeggen.

Als een gebruiker een abonnement opzegt dat is gekocht via een app op Google Play, is het ons beleid dat de gebruiker geen teruggave ontvangt voor de huidige factureringsperiode, maar voor de resterende duur van de huidige factureringsperiode de abonnementscontent blijft ontvangen, ongeacht de datum van opzegging. De opzegging van de gebruiker gaat in nadat de huidige factureringsperiode is afgelopen.

U (als leverancier van de content of toegang) mag uw gebruikers rechtstreeks een flexibeler teruggavebeleid bieden. Het is uw verantwoordelijkheid om gebruikers te informeren over wijzigingen in uw abonnements-, opzeggings- en teruggavebeleid en ervoor te zorgen dat uw beleid voldoet aan de toepasselijke wetgeving.