Hälsorelaterat innehåll och hälsorelaterade tjänster

Den här artikeln kommer att ändras

Den här artikeln uppdateras med nyligen meddelade ändringar.

Vi lägger till en ny policy för hälsoappar under Hälsorelaterat innehåll och hälsorelaterade tjänster för att införa nya krav på appar som omfattas av hälsorelaterade appkategorier. Vi uppdaterar även policyn för att återspegla aktuell folkhälsoinformation. (gäller från och med den 31 maj 2024)

För att förbättra synligheten och hanteringen av hälsorelaterade appar på Google Play inför vi en Console-deklaration för hälsoappar. Appar med medicinska och hälsorelaterade funktioner måste intyga detta i Play Console. Läs mer (gäller från och med den 31 maj 2024)

Se den uppdaterade artikeln om hälsorelaterat innehåll och hälsorelaterade tjänster på den här sidan.

Vi tillåter inte appar som visar skadligt hälsoinnehåll och skadliga hälsotjänster för användarna.

Om appen innehåller eller marknadsför hälsoinnehåll och -tjänster måste du se till att appen följer gällande lagar och regler.

Receptbelagda läkemedel

Vi tillåter inte appar som underlättar försäljning eller köp av receptbelagda läkemedel utan recept.

Otillåtna ämnen

Google Play tillåter inte appar som marknadsför eller säljer otillåtna ämnen, oavsett om dessa påstås vara lagliga.
Exempel på vanliga överträdelser
  • Allt på denna icke-uttömmande lista över förbjudna läkemedel och kosttillskott.

• Produkter som innehåller efedra.

• Produkter som innehåller humant koriongonadotropin (hCG) i samband med viktminskning eller viktkontroll, eller som marknadsförs i samband med anabola steroider.

• Naturläkemedel och kosttillskott med aktiva farmaceutiska eller farliga ingredienser.

• Falska eller vilseledande hälsopåståenden, däribland påståenden som låter påskina att en produkt är lika effektiv som receptbelagda läkemedel eller kontrollerade ämnen.

• Produkter som inte har godkänts av myndigheterna och som marknadsförs på ett sätt som låter påskina att de är säkra eller effektiva att använda för att förhindra, bota eller behandla en viss sjukdom eller krämpa.

• Produkter som har varit föremål för åtgärder eller varningar från stat eller myndighet.

• Produkter med namn som är förvillande lika ett icke godkänt läkemedel, kosttillskott eller begränsat ämne.

Mer information om otillåtna eller vilseledande läkemedel och kosttillskott som vi granskar finns på www.legitscript.com.

Felaktig information om hälsa

Vi tillåter inte appar som innehåller vilseledande påståenden om hälsa som motsäger befintlig medicinsk konsensus eller som kan skada andra.
Exempel på vanliga överträdelser
  • Felaktiga påståenden om vacciner, till exempel att vaccin kan förändra någons dna.
  • Förespråkande av skadliga, icke godkända behandlingar.
  • Förespråkande av andra skadliga vårdmetoder, till exempel konverteringsterapi.

Covid-19-restriktioner

Medicinska funktioner

Vi tillåter inte appar med medicinska eller hälsorelaterade funktioner som är vilseledande eller potentiellt skadliga. Vi tillåter till exempel inte appar som påstår sig ha en syremätningsfunktion men endast är appbaserade. Syremätningsappar måste ha en extern maskinvara, smart accessoar eller dedikerade smartphonesensorer som utformats för att kunna användas med syremätningsfunktioner. De appar som stöds måste också innehålla en ansvarsfriskrivning i sin metadata, där det står att de inte är avsedda för medicinsk användning, att de endast är utformade i allmänna tränings- och hälsosyften och att de inte är medicinsk utrustning. Det måste även finnas tydlig information om vilka maskinvaru- eller enhetsmodeller som är kompatibla.

Betalningar – kliniska tjänster

Google Plays faktureringssystem ska inte användas för transaktioner gällande reglerade kliniska tjänster. Läs mer i Så fungerar Google Plays betalningspolicy.

Health Connect-data

Data som du kan få åtkomst till med Health Connect-behörighet anses utgöra personliga och känsliga användaruppgifter och omfattas av policyn om användaruppgifter och ytterligare krav.