Voorbeelditems toevoegen om je app te presenteren

Trek nieuwe gebruikers aan voor je app op Google Play door voorbeelditems met de functies en functionaliteit van je app toe te voegen aan de pagina met de winkelvermelding van je app.

Functieafbeeldingen, screenshots, korte beschrijvingen en video's worden gebruikt om je apps uit te lichten en te promoten op Google Play en via andere promotiekanalen van Google.

Voorbeelditems beheren

Houd rekening met het volgende voordat je voorbeelditems aan de winkelvermelding van je app toevoegt:

• Nadat je items aan je winkelvermelding hebt toegevoegd, worden ze via alle testtracks van je winkelvermelding weergegeven.
  • Je kunt het selectievakje Externe marketing uitvinken op de pagina Winkelinstellingen (Groei > Aanwezigheid in Google Play Store > Winkelinstellingen) om de promotie van je app te beperken voor property's die eigendom zijn van Google.

Je kunt de voorbeelditems van je app beheren op de pagina Primaire winkelvermelding (Groei > Aanwezigheid in Google Play Store > Primaire winkelvermelding) in de Play Console. Je kunt afbeeldingen uploaden en een voorbeeldvideo toevoegen aan het gedeelte Grafische items.

Richtlijnen voor voorbeelditems en content

Verschillende voorbeelditems hebben verschillende vereisten en worden op verschillende platforms weergegeven. Lees het onderstaande gedeelte om te begrijpen hoe je items worden gebruikt en waarmee je rekening moet houden als je items aan je Google Play-winkelvermelding toevoegt.

Contentrichtlijnen: vereisten en aanbevelingen

• Wat op deze pagina bij Vereisten wordt vermeld, is vereist. Als je niet voldoet aan de vereisten, kan dit leiden tot verwijdering of opschorting op Google Play.
  • Wat wordt vermeld bij Sterk aanbevolen, kan eraan bijdragen dat je app of game in aanmerking komt voor aanbeveling en promotie op Google Play. Als je je niet aan deze richtlijnen houdt, heeft dit geen effect op de pagina met je winkelvermelding. Het kan wel leiden tot wijzigingen in hoe je voorbeelditems worden weergegeven op Google Play. Ook kan het je promotiemogelijkheden beperken.
  • Alle content moet voldoen aan ons Programmabeleid voor ontwikkelaars.

Voorbeelditems gebruiken

App-icoon

Je moet een app-icoon opgeven om je winkelvermelding te publiceren. Het app-icoon vervangt het launcher-icoon van je app niet, maar moet een versie met hogere kwaliteit en hogere resolutie zijn die de Google Play-specificaties voor icoonontwerpen volgt.

Gebruik

Je app-icoon wordt op verschillende locaties op Google Play gebruikt, waaronder je winkelvermelding, zoekresultaten en populairste items.

Contentrichtlijnen

Vereisten

Korte beschrijving

Je moet een korte beschrijving opgeven om je winkelvermelding te publiceren. De korte beschrijving is bedoeld om de interesse van gebruikers te wekken door de waarde van je app of game te belichten.

Gebruik

De korte beschrijving is de eerste tekst die gebruikers te zien krijgen wanneer ze de detailpagina van je app in de Play Store-app bekijken. Gebruikers kunnen deze uitvouwen om de hele beschrijving van je app te zien.

De korte beschrijving kan ook buiten je winkelvermelding worden getoond, dus elke gebruiker moet deze kunnen gebruiken om snel te weten waar je app of game om draait.

Contentrichtlijnen

Vereisten

• Maximaal 80 tekens

Sterk aanbevolen

• Vat de kernfunctie of het doel van je app of game samen in eenvoudige, beknopte taal, waarbij je aandacht besteedt aan unieke aspecten van de app.
    • Voor apps kunnen unieke aspecten onderscheidend zijn qua functionaliteit, content en voordelen.
    • Voor games zijn unieke aspecten bijvoorbeeld gameplay, werking, speelmodussen, sociale functies, intellectueel eigendom, thema, setting, verhaal en connectiviteit (zoals offline/online).
    • Vermijd straattaal en jargon, tenzij zulk taalgebruik past bij je doelgroep.
  • Voorkom dubbele en overbodige berichten in de korte beschrijving, screenshots, functieafbeeldingen of ontwikkelaarsvideo. Houd er rekening mee dat deze items naast elkaar kunnen worden getoond.
  • Laat de meest recente status van je app of game zien.
    • Vermijd content die snel veroudert, zodat je deze niet vaak hoeft te updaten.
  • Gebruik geen taal die niet gerelateerd is aan de functie of het doel van je app, zoals:
    • Taal met betrekking tot de prestaties op Google Play, positie, aanbevelingen of gewonnen prijzen, reviews van gebruikers of prijs- en promotiegegevens, zoals 'beste', 'nr. 1', 'populairste', 'nieuw', 'korting', 'uitverkoop' of 'miljoen downloads'.
    • Call-to-actions, zoals 'download nu', 'installeer nu', 'speel vandaag nog' of 'probeer het nu'.
    • Onnodige zoekwoorden in een poging de zoekresultaten te verbeteren. Deze hebben geen invloed op de positie en zijn slecht voor de gebruikerservaring.
  • Lokaliseer je beschrijving voor verschillende markten en talen.
  • Zorg dat de korte beschrijving de juiste indeling heeft:
    • Gebruik alleen punten aan het einde van zinnen als de korte beschrijving meerdere zinnen bevat.
    • Let op het juiste spatiegebruik tussen woorden, punten (.), komma's (,) en speciale tekens (bijvoorbeeld &).
    • Gebruik geen speciale tekens, regeleinden, emoji's, emoticons, herhaalde interpunctie (bijvoorbeeld ?, !, ?!, !?!, <>, \\, --,***, +_+, …, ((, !!, $%^, ~&~, ~~~) of symbolen (bijvoorbeeld ★ of ☆).
      • Alleen standaardtekens zoals gebruikt in de spelling, de grammatica en het idioom van je taal zijn toegestaan (bijvoorbeeld ¿, æ, Ø of ¡ ).
      • Indien van toepassing zijn uitzonderingen toegestaan die betrekking hebben op auteursrecht (©), gedeponeerde handelsmerken (®) en handelsmerken (™).
    • Gebruik geen hoofdletters voor nadruk:
      • Hanteer hoofdlettergebruik dat standaard is voor de taal waarin je schrijft.
      • Acroniemen mogen in hoofdletters worden geschreven.
      • Gebruik alleen hoofdletters in de naam van je app als deze op Google Play ook hoofdletters bevat.
Functieafbeelding

Je moet een functieafbeelding leveren om je winkelvermelding te publiceren. Je functieafbeelding is een goede manier om de gebruikservaring van je app of game in beeld te brengen en nieuwe gebruikers aan te trekken.

Gebruik

Je functieafbeelding wordt op verschillende plaatsen op Google Play getoond, waaronder:

• Als omslagafbeelding voor je voorbeeldvideo (indien aanwezig).
  • Voor apps wordt een collectie apps in groot formaat weergegeven met je functieafbeelding, waaronder advertenties.
  • Voor games worden groepen aanbevolen games in groot formaat weergegeven met voorbeeldvideo's en screenshots, waarin je functieafbeelding zichtbaar is.

Contentrichtlijnen

Vereisten

• Jpeg of 24-bits png (geen alfa)
  • Afmetingen: 1024 pixels bij 500 pixels

Sterk aanbevolen

• Gebruik afbeeldingen die de gebruikservaring van je app of game laten zien en benadruk zo nodig de waardepropositie, relevante context of storytelling-elementen.
    • Vermijd prominente branding die vergelijkbaar is met je app-icoon. Zo voorkom je duplicaten als de afbeelding wordt weergegeven in combinatie met je app-icoon. Gebruik merkelementen die dienen als uitbreiding van je app-icoon.
    • Vermijd veel kleine details in de afbeelding. Deze zijn op veel telefoonschermen niet zichtbaar.
  • Plaats content zodanig dat je prioriteit geeft aan belangrijke elementen en afgekapte zones vermijdt.
    • Plaats prominente visuele elementen en het focuspunt in het midden van je afbeelding:

• Plaats geen belangrijke elementen (zoals merklogo, app-naam, primaire slogan en hoofd-UI) in de afgekapte zones (de rode gedeelten in het voorbeeld hieronder), want deze zijn misschien niet zichtbaar, afhankelijk van de indeling van de gebruikersinterface.

• Voor sommige indelingen kunnen aanvullende UI-overlays worden gebruikt. Als je niet voldoet aan de focuspunten en afgekapte zones, kom je misschien niet in aanmerking voor weergave in deze indelingen.
    • Beperk achtergrondelementen tot de randen van de afbeelding.
  • Gebruik levendigere kleuren in je afbeeldingen om interesse en spanning op te wekken. Vermijd het gebruik van puur wit of donkergrijs. Deze kleuren kunnen opgaan in de achtergrond van de Play Store.
    • Gebruik een vergelijkbaar of complementair kleurenthema en dezelfde stijl in je functieafbeelding, app-icoon en de app zelf. Zo weten gebruikers onmiddellijk dat de functieafbeelding bij je app en merk hoort.
    • Vermijd puur wit, zwart of donkergrijs, omdat deze kleuren kunnen opgaan in de achtergrond van Google Play.
  • Lokaliseer de tekst van de afbeelding en je branding voor verschillende markten en talen.
  • Vermijd content met betrekking tot de prestaties op Google Play, positie, reviews, aanbevelingen of gewonnen prijzen of prijs- en promotiegegevens. Gebruik bijvoorbeeld geen woorden als 'beste', 'nummer 1', 'top', 'nieuw', 'gratis', 'kortingen', 'uitverkoop' of 'miljoen downloads'.
  • Vermijd content die snel veroudert, zodat je deze niet vaak hoeft te updaten.
    • Tijdgebonden content (zoals updates voor de feestdagen) moet tijdig worden vervangen.
  • Vermijd ongepaste of herhaalde elementen, zoals:
    • Handelsmerktekens of -logo's van derden zonder dat je over de benodigde gebruiksrechten beschikt.
    • Afbeeldingen van apparaten (omdat deze snel verouderd kunnen raken en je zo de aandacht van bepaalde gebruikers kunt verliezen).
    • Badge of icoon van Google Play of een andere winkel.
Screenshots

Gebruik screenshots om de mogelijkheden, het uiterlijk en de functionaliteit van je app te laten zien aan potentiële gebruikers. Zo kunnen gebruikers je app makkelijker vinden en beslissen of ze de app willen installeren. Je kunt maximaal 8 screenshots toevoegen voor elk ondersteund apparaattype: telefoon, tablet (7 inch en 10 inch), Android TV en Wear OS by Google.

Als je screenshots wilt uploaden voor verschillende apparaattypen, klik je onder Screenshots op een apparaatspecifiek tabblad:

• Tablet: Als je je winkelvermelding wilt optimaliseren voor tablets, bekijk je de kwaliteitschecklist voor tablet-apps.
  • Wear OS by Google: Als je een app distribueert naar Wear OS by Google-apparaten, moet je ten minste één screenshot toevoegen op het tabblad 'Wear OS by Google' van je app. Hier volgen enkele praktische tips die je kunt volgen bij het toevoegen van screenshots voor Wear OS by Google:
    • Upload screenshots voor ronde en vierkante apparaten. Houd er bij het kiezen van screenshots rekening mee dat de meeste Wear OS by Google-apparaten rond zijn.
    • Als je meerdere screenshots opneemt in 1 afbeeldingsbestand, moet je elk afbeeldingsbestand beperken tot 2 screenshots.
    • Google Play heeft op Wear een donkere achtergrond. Je kunt daarom het beste screenshots met een transparante achtergrond maken.
  • Android TV: Als je een app distribueert naar Android TV-apparaten, moet je ten minste 1 screenshot toevoegen aan het tabblad Tv van je app voordat je je app kunt publiceren.
    • Daarnaast is een Android TV-bannerafbeelding vereist.
    • Tv-screenshots worden alleen weergegeven op Android TV-apparaten.

Gebruik

Screenshots worden niet alleen bij je winkelvermelding op Google Play getoond, maar bijvoorbeeld ook in zoekopdrachten of op de homepage. Als Google Play zowel je voorbeeldvideo als je screenshots laat zien, bijvoorbeeld op de pagina met je winkelvermelding, en je voorbeeldvideo beschikbaar is, worden je screenshots na de video getoond. Daarna volgen, van links naar rechts, screenshots die het beste passen bij het apparaat waarmee de gebruiker op internet surft.

Contentrichtlijnen

Vereisten

Als je je winkelvermelding wilt publiceren, moet je ten minste twee screenshots leveren met vormfactoren die aan de volgende vereisten voldoen:

• Jpeg of 24-bits png (geen alfa)
  • Minimumafmeting: 320 pixels
  • Maximumafmeting: 3840 pixels
    • De maximumafmeting van je screenshot mag niet meer dan 2 keer zo lang zijn als de minimumafmeting.
  • Voor apps en games zijn minimaal 4 screenshots vereist.

Sterk aanbevolen

• Bepaalde gedeelten van Google Play tonen groepen aanbevolen apps en games in groot formaat met screenshots. De volgende richtlijnen zijn vereist als je in aanmerking wilt komen voor aanbevelingen in indelingen die gebruikmaken van screenshots:
    • Voor apps moet je ten minste 4 screenshots leveren met een minimale resolutie van 1080 pixels. De beeldverhouding moet 16:9 zijn voor liggende screenshots (minimaal 1920 x 1080 pixels) en 9:16 voor staande screenshots (minimaal 1080 x 1920 pixels).
    • Voor games moet je ten minste 3 liggende screenshots leveren met een beeldverhouding van 16:9 (minimaal 1920 x 1080 pixels) of 3 staande van 9:16 (minimaal 1080 x 1920 pixels). Zorg ervoor dat de functionaliteit van de game zichtbaar is op deze screenshots, zodat gebruikers een idee krijgen van hoe de gameplay eruitziet als ze de game downloaden en gaan spelen.
  • Screenshots moeten een realistische weergave zijn van de app of game, waarbij de nadruk ligt op de belangrijkste functies en content, zodat gebruikers kunnen anticiperen op hoe de app of game eruitziet.
    • Gebruik opgenomen beelden van de app of game. Zorg dat er geen mensen in beeld zijn die het apparaat bedienen (bijvoorbeeld vingers die op het apparaat tikken), tenzij het belangrijkste gebruik van de game of app buiten het apparaat plaatsvindt.
  • Gestileerde screenshots die de UI opdelen in meerdere geüploade afbeeldingen, zijn toegestaan, maar geef in de eerste 3 screenshots zoveel mogelijk prioriteit aan de UI.

• Voeg alleen taglines toe als je de belangrijkste kenmerken van de app of game wilt overbrengen. Taglines mogen niet meer dan 20% van de afbeelding in beslag nemen.
    • Gebruik geen content met betrekking tot de prestaties op Google Play, positie, aanbevelingen of gewonnen prijzen, reviews of prijs- en promotiegegevens. Gebruik bijvoorbeeld geen woorden als 'beste', 'nummer 1', 'top', 'nieuw', 'kortingen', 'uitverkoop' of 'miljoen downloads'.
    • Vermijd elke vorm van call-to-action, zoals 'download nu', 'installeer nu', 'speel vandaag nog' of 'probeer het nu'.
    • Gebruik in het screenshot niet te veel tekst in kleine letters of achtergronden die niet passen bij de tekst. Deze zijn op veel telefoonschermen niet zichtbaar.
  • Vermijd taglines en content die snel verouderen, zodat je deze niet vaak hoeft te updaten.
    • Tijdgebonden content (zoals updates voor de feestdagen) moet tijdig worden vervangen.
  • Lokaliseer de tekst van de afbeelding en je branding voor verschillende markten en talen.
    • De UI in de game hoeft niet te worden gelokaliseerd per markt, maar aanvullende taglines of tekstoverlays wel.
  • Bewerk overtollige elementen in de berichtenbalk voordat je content indient. Laat geen serviceproviders of meldingen zien. De symbolen voor je batterij, wifi en bereik moeten helemaal vol zijn.

• Gebruik afbeeldingen van hoge kwaliteit met de juiste beeldverhouding.
    • Gebruik geen screenshots die wazig, vervormd of gepixeld zijn, tenzij het bij je merk past om dat te doen.
    • Gebruik geen afbeeldingen die zijn uitgerekt of gecomprimeerd.
    • Draai screenshots in de juiste richting. Upload afbeeldingen niet ondersteboven, gedraaid of anderszins scheef.
  • Vermijd ongepaste of herhaalde elementen, zoals:
    • Handelsmerktekens of -logo's van derden zonder dat je over de benodigde gebruiksrechten beschikt
    • Afbeeldingen van apparaten (omdat deze snel verouderd kunnen raken en je zo de aandacht van bepaalde gebruikers kunt verliezen)
    • Badge of icoon van Google Play of een andere store
Voorbeeldvideo

Een voorbeeldvideo is een goede manier om de mogelijkheden, het uiterlijk en de functionaliteit van je app te laten zien aan potentiële gebruikers. Zo kunnen gebruikers je app makkelijker vinden en beslissen of ze de app willen installeren. Het is niet vereist om een voorbeeldvideo toe te voegen, maar we raden het vooral aan voor games. Voor weergave van je game in bepaalde gedeelten van Google Play is een voorbeeldvideo vereist.

Je kunt 1 voorbeeldvideo aan je winkelvermelding toevoegen door een YouTube-URL op te geven in het veld Videovoorbeeld weergeven.

• Gebruik de YouTube-URL van een video en niet de URL van een YouTube-playlist of -kanaal.
  • Voeg geen extra parameters toe aan de YouTube-URL, zoals tijdcodes.
  • Gebruik de volledige link naar de YouTube-video en niet een ingekorte link.
    • Wel gebruiken: https://www.youtube.com/watch?v=yourvideoid
    • Niet gebruiken: https://youtu.be/yourvideoid
  • Zorg voor een gelokaliseerde video, aangepast voor gebruikers in verschillende markten over de hele wereld.

Itemgebruik

In de winkelvermelding van je app op Google Play wordt je voorbeeldvideo getoond vóór je screenshots. Gebruikers kunnen je voorbeeldvideo bekijken door op de knop Afspelen op je functieafbeelding te tikken.

Bovendien kan het volgende van toepassing zijn op hoe je voorbeeldvideo kan worden weergegeven op Google Play:

• Je voorbeeldvideo kan ook worden getoond op de homepage en zoekpagina.
  • Je voorbeeldvideo kan maximaal 30 seconden automatisch inline worden afgespeeld zonder geluid, afhankelijk van het apparaat, de instellingen, de netwerkverbinding en de interface van de gebruiker. Als je video niet automatisch wordt afgespeeld, wordt er een afspeelknop op je functieafbeelding geplaatst.
  • Voor games worden in bepaalde gedeelten van Google Play groepen aanbevolen games in groot formaat weergegeven met voorbeeldvideo's.

Contentrichtlijnen

Vereisten

• Zet advertenties uit als je wilt dat je video wordt getoond op Google Play. Als gebruikers in Google Play browsen, willen we dat ze een video over je app zien, niet de advertenties van iemand anders. Dit kan namelijk verwarrend zijn voor gebruikers. Zo zet je advertenties uit:
    • Zet het genereren van inkomsten uit in je video, of
    • Upload een andere video zonder claims om inkomsten te genereren en update de URL in de Play Console.
      Belangrijk: Als je video auteursrechtelijk beschermde content gebruikt, is uitzetten van het genereren van inkomsten voor je video mogelijk niet voldoende om advertenties te voorkomen. In dat geval moet je een andere video gebruiken (zonder auteursrechtelijk beschermde content met claims om inkomsten te genereren).
  • Stel de privacyinstelling van je video in op openbaar of verborgen. Zet deze instelling niet op privé.
  • Gebruik geen video met leeftijdsbeperking.
  • Zorg dat je video kan worden ingesloten op Google Play.

Sterk aanbevolen

• Je video moet de juiste verwachtingen scheppen en de waarde van je app of game ten opzichte van vergelijkbare titels laten zien.
    • Geef een realistische weergave van de functionaliteit van de app of game. Benadruk zo vroeg mogelijk in de video (binnen de eerste 10 seconden) de belangrijkste functies en content.
    • Zorg dat minstens 80% van de video representatief is voor de gebruikerservaring.
      • Gebruik niet te veel titelschermen, logo's, cutscenes of andere vooraf gerenderde content of promotiecontent.
      • Als je vooraf weergegeven beeldmateriaal, filmpjes of grafische items gebruikt, moeten deze als ondersteuning dienen en ondergeschikt zijn aan de daadwerkelijke gameplay.
    • Houd je video's kort en bondig, want alleen de eerste 30 seconden worden automatisch afgespeeld. Als gebruikers op de video tikken, kunnen ze de hele video bekijken. We raden aan om ook de volledige video kort te houden.
    • Zorg dat er geen mensen in beeld zijn die het apparaat bedienen (bijvoorbeeld vingers die op het apparaat tikken), tenzij het belangrijkste gebruik van de game of app buiten het apparaat plaatsvindt.
    • Zorg ervoor dat de productie van je video van hoog niveau is. Je video hoeft niet professioneel te worden gemaakt, maar het tempo, de visuele effecten, de geluidseffecten/muziek, de overgangen en de tekstoverlays moeten een naadloos geheel vormen.
  • Je video wordt weergegeven in een liggende videospeler. Maak daarom een video in de liggende stand en niet in de staande stand.
    • Ook als je app een staande indeling heeft, moet je je video in liggende stand maken. Zoom hierbij in op de gebruikerservaring van de app of game.
    • Laat geen zwarte balken aan weerszijden van een staande video zien.
  • Voor context kun je overwegen tekst te tonen als het geluid van de video uitstaat (bijvoorbeeld bij automatisch afspelen). Als je tekst gebruikt:
    • Gebruik geen content met betrekking tot de prestaties op Google Play, positie, aanbevelingen of gewonnen prijzen, reviews of prijs- en promotiegegevens. Gebruik bijvoorbeeld geen woorden als 'beste', 'nummer 1', 'top', 'nieuw', 'kortingen', 'uitverkoop' of 'miljoen downloads'. Prijzen van Google Play, zoals 'het beste van', mogen wel worden weergegeven.
    • Gebruik geen call-to-actions, zoals 'download nu', 'installeer nu', 'speel vandaag nog' of 'probeer het nu'.
    • Zorg dat de tekst goed leesbaar is. Gebruik een leesbaar lettertype, de juiste lettergrootte en zorg dat de tekst lang genoeg is om door de gebruiker te worden gelezen.
  • Vermijd content en taglines die snel verouderen, zodat je deze niet vaak hoeft te updaten.
    • Tijdgebonden content (zoals updates voor de feestdagen) moet tijdig worden vervangen.
  • Lokaliseer de video zo nodig, inclusief de UI, taglines en audio.
Tv-banner

Als je een app voor Android TV wilt publiceren, is een banneritem vereist. Zie het banneritem dat je maakt als het icoon van je app op Android TV.

Opmerking: Het banneritem van je app wordt alleen weergegeven op Android TV-apparaten.

Contentrichtlijnen

Vereisten

• Jpeg of 24-bits png (geen alfa)
  • Afmetingen: 1280 pixels bij 720 pixels
Stereoscopische 360°-afbeelding

Als je een voor Daydream geschikte app wilt publiceren, moet je een stereoscopische 360°-afbeelding toevoegen aan de pagina Winkelvermelding.

Als je een stereoscopische 360°-afbeelding maakt, moet je dit zien als achtergrondafbeelding voor je app in de Play Store op een Daydream-apparaat.

Contentrichtlijnen

Vereisten

• Jpeg of 24-bits png (geen alfa)
  • Afmetingen: 4096 pixels bij 4096 pixels
  • Stereo 360°
  • Maximale bestandsgrootte: 15 MB