Version valmistelu ja julkaisu

Julkaisuprosessissa valmistelet ensin sovelluksesi Android App Bundle ‑tiedoston (tai ennen elokuuta 2021 luotujen sovellusten APK:n) ja julkaiset sitten sovelluksen tietylle kanavalle.

Vaihe 1: Luo julkaisu

Julkaisuun sisältyy yksi tai useampi sovellusversio, jonka valmistelet ennen sovelluksen tai sovelluspäivityksen julkaisemista käyttäjille. Voit luoda julkaisuja kolmelle eri testikanavalle tai tuotantoon:

• Avoin testaus: Avoimet testiversiot ovat testaajien käytettävissä Google Playssa. Testaamisen voi aloittaa sovelluksesi tietosivulta.
  • Suljettu testaus: Suljetut testiversiot ovat saatavilla valitsemallesi rajoitetulle testaajajoukolle, joka voi testata sovelluksesi ennakkojulkaisuversiota ja lähettää palautetta.
  • Sisäinen testaus: Sisäiset testiversiot voidaan jakaa enintään 100 valitsemallesi testaajalle.
  • Tuotanto: Tuotantoversiot ovat kaikkien Google Playn käyttäjien saatavilla valitsemissasi maissa.

Tärkeää:

• Julkaisun luomiseksi sinulla on oltava Siirrä sovelluksia testikanaville ‑lupa.
  • Kehittäjien, joiden henkilökohtainen tili on luotu 13.11.2023 jälkeen, on täytettävä tietyt testausvaatimukset ennen kuin heidän sovelluksensa voidaan lisätä saataville Google Playhin. Lue lisää tästä ohjekeskusartikkelista.
  • Et voi luoda uutta julkaisua, jos sinulla on odottavia julkaisuja. Julkaise kaikki vaiheistetut julkaisut kokonaan tai poista muutokset Yhteenveto julkaisuista ‐sivulta ja hylkää julkaisemattomat julkaisut ensin.

Näin käynnistät julkaisun:

1. Avaa Play Console ja siirry sen kanavan kohdalle, jonka julkaisun haluat aloittaa:
    • Avoin testaus (Testaus > Avoin testaus)
    • Suljettu testaus (Testaus > Suljettu testaus)
      • Huom. Jos haluat luoda julkaisun aiemmin luodulla, suljetulla testauskanavalla, valitse Ylläpidä kanavaa. Voit luoda uuden kanavan valitsemalla Luo kanava.
    • Sisäinen testaus (Testaus > Sisäinen testaus)
    • Tuotanto
  2. Valitse sivun oikeasta yläkulmasta Luo uusi julkaisu.
    • Huom. Jos Luo uusi julkaisu ei ole käytössä, sinulla saattaa olla odottavia käyttöönottovaiheita, jotka täytyy suorittaa. Ne voivat näkyä Hallintapaneeli-sivulla.

Voit muokata nykyistä julkaisua siirtymällä asianmukaiselle julkaisusivulle vaiheessa 1 kuvatulla tavalla ja valitsemalla Muokkaa julkaisua.

Vinkki: Saat lisätietoja testauksesta siirtymällä avoimen, suljetun tai sisäisen testin luontiohjeisiin.

Vaihe 2: Sovelluksen julkaisun valmistelu

1. Valmistaudu julkaisuun näytöllä näkyvien ohjeiden mukaisesti:
    • Jos tämä on ensimmäinen julkaisusi tälle sovellukselle, seuraa Playn sovelluksen allekirjoittamisen määrittämisohjeita.
    • Lisää sovelluspaketit.
      • Huom. Ennen elokuuta 2021 luodut sovellukset voivat lisätä sovelluspaketteja tai APK:ita sovelluspäivityksiin.
    • Valinnainen: Jos luot julkaisua ensimmäistä kertaa, voit halutessasi muuttaa sovelluksen allekirjoitusavainta. Valitse Sovelluksen eheys ‑osiossa Vaihda sovelluksen allekirjoitusavain. Ennen kuin vaihdat avaimen, huomioi seuraavat asiat:
      • Sisäisen ja suljetun kanavan käyttäjät, jotka ovat jo asentaneet sovelluksesi, eivät enää saa päivityksiä. Näiden käyttäjien on poistettava sovellus ja asennettava se uudelleen, jotta he saavat päivityksiä.
      • Et voi käyttää aiemmin ladattuja sovellusversioita. Sinun on ladattava sovellusversiot uudelleen.
    • Nimeä julkaisu.
    • Lisää julkaisutietoja.
    • Näet lisätietoa kustakin kentästä valitsemalla sen osion alempaa Valmistelu-kohdasta.
  2. Jos haluat tallentaa julkaisuun tehtäviä muutoksia, valitse Tallenna luonnos.
  3. Kun olet valmistellut julkaisun, valitse Seuraava.

Huom. Kun olet julkaissut sovelluksen avoimella kanavalla, sen avainta ei enää voi muuttaa.

Valmistelu

Saat lisätietoja valitsemalla alta osion otsikon.

Sovelluksen eheys

Tässä osiossa näkyy Playn sovelluksen allekirjoittamisen tila. Lue lisää Playn sovelluksen allekirjoittamisesta.

Sovelluspaketit

Tässä osiossa voit ladata uusia sovelluspaketteja tai lisätä niitä kirjastostasi. Voit myös klikata kolmea pistettä ja

• ladata ReTrace-mäppäystiedoston (.txt)
  • ladata natiiveja viankorjaussymboleja (.zip)
  • ladata laajennustiedoston (.obb)
  • poistaa sovelluspaketin.

Huom. Ennen elokuuta 2021 luodut sovellukset voivat käyttää sovelluspaketteja tai APK:ita julkaisuissa.

Katso Kaatumisen pinolistan deobfuskointi, niin näet syitä ReTrace-mäppäystiedoston ja natiivien viankorjaussymbolien lataamiselle.

Otetaan mukaan

Tässä osiossa näet lisätietoja aiemman version sovelluspaketeista, jotka lisätään tähän versioon.

Kun valitset Poista, sovelluspaketti poistetaan julkaisusta. Sovelluspaketti tai APK löytyy tämän jälkeen sovelluspakettien hallinnasta.

Ei oteta mukaan

Tässä osiossa näet lisätietoja aiemman version sovelluspaketeista, joita ei lisätä tähän versioon.

Kun valitset Ota mukaan, sovelluspaketti lisätään julkaisuun.

Sovelluksen lupaselvitys (valinnainen)

Lupapyynnöt arvioidaan julkaisuprosessin aikana, kun olet lisännyt sovelluspaketteja tai APK:ita. Jos sovelluksesi pyytää riskialttiita ja arkaluontoisia lupia (esim. tekstiviesti- tai puhelulokien käyttölupia), saatat joutua täyttämään lupaselvityslomakkeen ja odottamaan Google Playn hyväksyntää.

Julkaisun nimi

Julkaisun nimeä käytetään vain Play Consolessa, eivätkä käyttäjät näe sitä.

Täytämme automaattisesti kenttään julkaisuun ensimmäisenä lisätyn sovelluspaketin tai APK:n versionimen.

Tunnistaaksesi version helpommin Play Consolessa lisää sinulle merkityksellinen julkaisun nimi, esimerkiksi versionimi ("3.2.5-RC2") tai sisäinen koodinimi ("Banaani").

Mitä uutta tässä julkaisussa on?

Yleiskatsaus

Kerro käyttäjillesi viimeaikaisista päivityksistä, joita olet tehnyt sovelluksesi tähän julkaisuun. Julkaisutietoja ei saa käyttää mainostamiseen eikä käyttäjien toimintakehotuksiin.

Julkaisutietojen lisääminen ja käännösvalinnat

Lisää sovellusversion kuvaus oikeiden kielitagien väliin. Tekstikentässä näytetään kaikkien sovelluksesi tukemien kielten kielitagit.

Ennen kuin voit muuttaa sovelluksesi tukemia kieliä, sinun on lisättävä käännöksiä. Kun palaat Valmistele julkaisu ‑sivulle, tekstikentässä näkyy päivitetty kielivalikoima.

Varmista kirjoittaessasi, että kielitagit ja julkaisutiedot ovat eri riveillä. Toimi tämän esimerkin mukaisesti:

<fi-FI>

Julkaisutiedot voivat olla usean rivin laajuiset.

</fi-Fi>

Huom. Voit käyttää julkaisutiedoissa enintään 500 Unicode-merkkiä kieltä kohti.

Kopiointi aiemmasta julkaisusta

Jos haluat kopioida julkaisutiedot aiemmasta versiosta, valitse Kopioi aiemmasta julkaisusta. Kun valitset seuraavassa näkymässä version, julkaisutiedot ja mahdolliset käännökset kopioidaan tekstikenttään, jossa voit muokata niitä. Jos olet jo lisännyt julkaisutietoja, ne korvataan.

Vaihe 3: Julkaisun tarkistaminen ja aloittaminen

Edellytys: Ennen kuin voit aloittaa julkaisemisen, varmista että olet luonut sovellukselle tietosivun, valmistellut sen tarkistukseen Sovelluksen sisältö ‑sivulla ja lisännyt sovellukselle hinnat

Tärkeää: Kun valmistelet julkaisua, sinulla voi olla mahdollisuus valita Tallenna tai Julkaise sen mukaan, tarvitseeko sovellukseen tehtyjä muutoksia tarkistaa. Julkaiseminen ottaa muutokset käyttöön välittömästi. Kun tallennat muutokset, ne lisätään Julkaisemisen yhteenveto ‐sivun Muutokset valmiina tarkistettavaksi ‑kohtaan. Siellä voit päättää, milloin haluat lähettää muutokset tarkistettavaksi. Lue lisää muutosten julkaisemisen ajoittamisesta.

Kun olet valmis julkaisemaan sovelluksen:

1. Avaa Play Console ja siirry Julkaisujen yleiskatsaus ‑sivulle.
  2. Valitse haluamasi julkaisun vierestä oikealle osoittava nuoli, niin Julkaisun tiedot ‑sivu avautuu.
    • Vinkki: Käytä hakupalkkia, jos et löydä oikeaa julkaisua.
  3. Valitse Julkaisun yhteenveto ‑osiosta Näytä julkaisujen hallintapaneeli.
  4. Valitse Julkaisut-välilehti ja sitten Muokkaa.
  5. Tarkista julkaisun luonnos, tee tarvittavat muutokset ja valitse Seuraava. Näet "Esikatsele ja vahvista" ‑näkymän, jossa voit varmistaa ennen julkaisemista, ettei julkaisussasi ole ongelmia.
  6. Jos näet sivun yläreunassa Virheyhteenveto-otsikon, valitse Näytä lisää, niin näet lisätietoa ja voit ratkaista ongelmat.
    • Huom. Voit myös katsoa ratkaisusuosituksen tai ‑vaatimuksen, jos sellainen on saatavilla. Et voi julkaista sovellusta, ennen kuin virheet on korjattu. Jos sovelluksen kohdalla on vain varoituksia, pieniä ongelmia tai molempia, voit julkaista sovelluksen, mutta suosittelemme niiden korjaamista ennen julkaisua.
  7. Jos muutat aiemmin lisätyn sovelluksen tietoja, valitse julkaisuprosentti.
  8. Valitse Aloita julkaisu.
    • Jos siirrät sovelluksen ensimmäistä julkaisua tuotantoon, valinnalla Aloita tuotantoversion julkaisu julkaiset sovelluksen myös kaikille Google Playn käyttäjille valitsemissasi maissa.

Vaihe 4: Julkaisutietojen tarkistaminen

Kun olet luonut julkaisun, näet Julkaisujen yleiskatsaus ‑sivulla Uutuudet-kohdan taulukosta kunkin kanavan viimeisestä julkaistusta versiosta nämä tiedot:

• Julkaisu: Nimi, jota käytetään julkaisun tunnisteena vain Play Consolessa (esim. sisäinen koodinimi tai koontiversio).
  • Kanava: Mille kanavalle se on julkaistu.
  • Julkaisun tila: Julkaisun nykyinen tila.
  • Päivitetty viimeksi: Julkaisun edellisen tapahtuman päivä ja aikaleima.
  • Maat/alueet: Niiden maiden ja alueiden lukumäärä, joissa versio tuli saataville edellisessä julkaisussa. Kun julkaiset sovelluksen tuotantokanavalle tai avoimelle tai suljetulle testikanavalle, voit kohdistaa sen kullakin kanavalla tietyissä maissa oleville käyttäjille. Lue tästä artikkelista, miten voit hallita sovelluksen saatavuutta eri alueilla.

Näet lisätietoja avaamalla oikealle osoittavalla nuolella Julkaisun tiedot ‑sivun, jossa on nämä kohdat:

• Julkaisun yhteenveto: Joukko mittareita sovelluksen asennusten ja päivitysten määristä, suorituskykyongelmista ja arvioista edellisiin julkaisuihin verrattuna.
  • Sovelluspaketit ja APK:t: Lista julkaisun uusista, säilytetyistä ja käytöstä poistetuista sovelluspaketeista sekä APK:ista.
  • Julkaisutiedot: Lista aiempia julkaisutietoja.
  • Käyttöönottohistoria: Aikajana, jossa on aikaleimat sovelluksen julkaisun pysäytyksille, jatkamisille ja uusille käyttäjäryhmille julkaisuille.

Valinnainen: Hylkää julkaisu

Jos et haluakaan jatkaa julkaisua sen käyttöönoton aikana, voit hylätä julkaisun. Julkaisun hylkäysprosessi vaihtelee sen tilan mukaan:

• Luonnos: Valitse sivun oikeasta yläreunasta Hylkää julkaisun luonnos. Kun teet tämän, menetät tähän versioon tekemäsi muutokset.
  • Valmis lähetettäväksi tarkistukseen: Valitse julkaisun yhteenvedosta Hylkää julkaisu. Julkaisu poistetaan Yhteenveto julkaisusta ‑sivulta, eikä se ole mukana tarkastettavaksi lähetettävissä muutoksissa.
  • Tarkistettavana tai Valmis julkaistavaksi: Poista ensin muutokset, jotka ovat tarkastettavana tai valmiina julkaistavaksi julkaisuyhteenvedossa. Kun muutokset on poistettu, voit valita julkaisun yhteenvedosta Hylkää julkaisu .
  • Huom. Voit hylätä vain kanavan uusimman julkaisun, mukaan lukien julkaisun luonnokset. Hylättyyn päivitykseen kuuluvia julkaisuja ei voi hylätä.

Julkaisujen seuraaminen ja muokkaus Julkaisujen yleiskatsaus ‑sivulla

Jos olet tehnyt useita julkaisuja, Julkaisujen yleiskatsaus ‑sivulta (vasemmanpuoleisen valikon Julkaisu-kohdasta) näet niiden kaikkien tiedot yhdestä paikasta. Siellä voit seurata sovelluksen saatavuutta eri kanavilla, nähdä sen alueellisen saatavuuden ja tutustua tarkemmin yksittäisten julkaisujen tietoihin.

Sovellusmuutosten seuraaminen ja hallinnointi Yhteenveto julkaisusta ‐sivulla

Yhteenveto julkaisusta ‑sivulta voit myös valita, milloin sovelluksesi muutokset lähetetään tarkastettavaksi ja julkaistavaksi. Lue lisää Yhteenveto julkaisusta ‑sivusta.

Lisää aiheesta