Skapa anpassade butiksuppgifter för inriktning på specifika användarsegment

Med hjälp av anpassade butiksuppgifter kan du skräddarsy appens butiksuppgifter så att de tilltalar specifika användarsegment eller användare som besöker butiksuppgifterna via en unik webbadress för anpassade butiksuppgifter.

Om appen har en global målgrupp kan du använda anpassade butiksuppgifter för att visa upp appens funktioner och förmedla vad som är bra med appen på ett sätt som är relevant för användare i olika länder. Du kan även använda anpassade butiksuppgifter för dina förhandsregistreringskampanjer eller för att rikta in dig på inaktiva användare.

Ett annat sätt att använda anpassade butiksuppgifter är att visa specifika butiksuppgifter för användare som besöker webbplatsen via en unik webbadress för anpassade butiksuppgifter eller från en specifik Google Ads-kampanj. Det kan vara ett effektivt sätt att visa upp relevanta funktioner i appen beroende på hur användarna besöker butiksuppgifterna.

Obs! Anpassade butiksuppgifter är ett av två sätt att leverera olika upplevelser till användare på olika platser med hjälp av Play Console. Om du vill att olika butiksuppgifter och appinnehåll ska visas beroende på användarens språkinställningar (eller par av språkinställning och marknad) kan du lägga till översättningar av appen.
Visa exempel på hur du kan använda anpassade butiksuppgifter

Här följer några exempel på hur du kan använda anpassade butiksuppgifter att hämta inspiration från:

Exempel 1: Lyfta fram funktioner för engelskspråkiga i olika länder

Anta att du har en videostreamingapp med en stor potentiell målgrupp i USA och Singapore, två länder med en hög andel engelskspråkiga användare.

Du vill marknadsanpassa butiksuppgifterna för de båda länderna genom att lyfta fram innehållet (t.ex. populära tv-program) och funktionerna som tilltalar flest användare i respektive land. Så här gör du detta:

• Skapa primära butiksuppgifter på engelska: Med USA som primär marknad kan du skapa primära butiksuppgifter för användare i USA och andra länder som har amerikansk engelska (en-US) som standardspråk. Du använder skärmbilder med kändisar som är populära i USA och nämner offlinevisning i den korta beskrivningen, eftersom det är en populär funktion i USA.
  • Skapa anpassade butiksuppgifter för Singapore: För att marknadsföra appen i Singapore kan du skapa anpassade butiksuppgifter inriktade på användare i Singapore. Eftersom målgruppen antagligen är engelskspråkig anger du amerikansk engelska (en-US) som standardspråk för de anpassade butiksuppgifterna. Du kan även använda skärmbilder med kändisar som är populära i Singapore och nämna 4K-video i den korta beskrivningen, eftersom det är en populär funktion i Singapore.

Resultat

Primära butiksuppgifter Anpassade butiksuppgifter
  • Engelskspråkiga användare i USA ser de primära butiksuppgifterna med kändisar de känner igen och kan läsa om offlinevisning.
  • Spanskspråkiga användare i USA ser de primära butiksuppgifterna med samma innehåll som översatts automatiskt till spanska.
  • Engelskspråkiga användare i Singapore ser de anpassade butiksuppgifterna med kändisar de känner igen och kan läsa om 4K-video.
  • Användare i Singapore som talar malaysiska ser de anpassade butiksuppgifterna på engelska, eftersom anpassade butiksuppgifter inte översätts automatiskt. Om du vill tillhandahålla anpassade butiksuppgifter på malaysiska kan du lägga till en översättning.

Exempel 2: Marknadsföra appen med flera standardspråk

Anta att du har en matlagningsapp som är populär i USA och latinamerikanska länder, särskilt Mexiko, Argentina och Brasilien.

Du vill marknadsanpassa butiksuppgifterna för de olika länderna med recept och beskrivningar som tilltalar användarna där. Så här gör du detta:

• Skapa primära butiksuppgifter på engelska: Med USA som största marknad kan du skapa primära butiksuppgifter med amerikansk engelska (en-US) som standardspråk. Dessa riktar sig till användare i USA och globalt.
  • Skapa anpassade butiksuppgifter på spanska och brasiliansk portugisiska för Latinamerika: För att marknadsföra appen i Mexiko, Argentina och Brasilien kan du skapa anpassade butiksuppgifter som är inriktade på användare i de länderna. Du kan välja latinamerikansk spanska (es-419) som standardspråk och lägga till en översättning till brasiliansk portugisiska (pt-br). Du kan även använda skärmbilder och beskrivningar som tilltalar latinamerikanska användare.

Resultat

Primära butiksuppgifter Anpassade butiksuppgifter
  • Engelskspråkiga användare i USA och i andra länder än Mexiko, Argentina och Brasilien ser de primära butiksuppgifterna.
  • Användare i USA som talar latinamerikansk spanska ser de primära butiksuppgifterna som översatts automatiskt till spanska, eftersom du inte har lagt till någon översättning av de primära butiksuppgifterna.
  • Spanskspråkiga användare i Mexiko, Argentina och Brasilien ser de anpassade butiksuppgifterna på spanska, standardspråket för de anpassade butiksuppgifterna.
  • Användare i Mexiko, Argentina och Brasilien som talar brasiliansk portugisiska ser de anpassade butiksuppgifterna på brasiliansk portugisiska, eftersom du har lagt till en översättning på det språket.
  • Engelskspråkiga användare i Mexiko, Argentina och Brasilien ser de anpassade butiksuppgifterna på standardspråket latinamerikansk spanska, eftersom anpassade butiksuppgifter inte översätts automatiskt. Om du vill tillhandahålla anpassade butiksuppgifter på engelska för dem kan du lägga till en översättning.

Exempel 3: Framhäv funktioner i appen beroende på hur användarna besöker butiksuppgifterna

Föreställ dig att du har en träningsapp som täcker många olika aktiviteter som simning, löpning, cykling, yoga eller liknande. De här olika aktiviteterna marknadsförs för olika målgrupper utanför Google Play.

Du kan göra butiksuppgifterna mer relevanta utifrån vad användarna kan vara intresserade av genom att visa en specifik aktivitet baserat på om användarna besökte butiksuppgifterna via en inbäddad Google Play-länk på en sida om den aktuella aktiviteten.

• Skapa primära butiksuppgifter på engelska: Skapa vanliga primära butiksuppgifter för användare som besöker dig utan att använda en webbadress för anpassade butiksuppgifter. Uppgifterna kan innehålla aspekter av alla aktiviteter som appen erbjuder.
  • Skapa anpassade butiksuppgifter för var och en av dina aktiviteter: Lägg till skärmbilder och beskrivningar som matchar aktiviteten för varje anpassad butiksuppgift. Välj ett unikt namn på en webbadressparameter som matchar aktiviteten för uppgiften.
  • Dela de unika webbadresserna för anpassade butiksuppgifter på relevanta sidor: Varje unik webbadress hänvisar användaren till motsvarande aktivitets anpassade butiksuppgifter. Bädda in dessa unika webbadresser för anpassade butiksuppgifter på relevanta webbsidor där de beskriver eller marknadsför varje aktivitet.

Exempel 4: Skapa en butiksupplevelse som matchar en specifik Google Ads-appkampanj

Anta att du kör en onlinekampanj som lyfter fram en ny funktion i din app som riktar sig till en specifik demografi med hjälp av en appkampanj i Google Ads.

Du kan göra butiksuppgifterna mer enhetliga med budskapet i din kampanj genom att ta med liknande annonsmaterial i tillgångarna i butiksuppgifterna på Google Play. På så sätt visas konsekvent information när användare klickar sig fram från en annons när de överväger om de ska installera appen eller spelet.

• Skapa primära butiksuppgifter: Skapa vanliga primära butiksuppgifter för användare som besöker webbplatsen utan att navigera via en annons. Uppgifterna kan innehålla aspekter av alla aktiviteter som appen erbjuder.
  • Skapa anpassade butiksuppgifter för var och en av dina Google Ads-kampanjer: Lägg till skärmbilder och beskrivningar som matchar annonsmaterialet i Google Ads för varje anpassad butiksuppgift. Du blir ombedd att klistra in ditt annonsgrupps-id för Google Ads, som du hittar i översikten i Google AdWords.
  • Spara och publicera butiksuppgifterna: När du har sparat och publicerat dem kan användare som klickar på en annons med det angivna annonsgrupps-id:t se tillgångarna för de anpassade butiksuppgifterna på olika Google Play-plattformar.

Resultat

Primära butiksuppgifter Anpassade butiksuppgifter
Användare som inte besöker butiksuppgifterna via en annons ser dina standardskärmbilder och -beskrivningar. Användare som klickar sig fram till dina uppgifter från en kopplad annons ser skärmbilderna och beskrivningarna som du har tillhandahållit och som matchar kampanjen de såg.

Obs! Annonsinriktade butiksuppgifter har för närvarande inte stöd för alla Google Ads-format för appkampanjer. Du kan förvänta dig att se anpassade tillgångar när de kommer till dina företagsuppgifter från Googles AdMob-nätverk på Android. Stöd för fler format kommer i framtiden.

Riktlinjer

Du kan skapa upp till 50 sidor med anpassade butiksuppgifter. Om du redan har skapat en app med butiksuppgifter används de befintliga butiksuppgifterna som primära butiksuppgifter och visas för användare i länder som du inte riktar in dig på med anpassade butiksuppgifter.

Tänk på följande innan du skapar de första anpassade butiksuppgifterna:

Vad du kan anpassa
  • Du kan anpassa appens namn, ikon, beskrivning och grafiktillgångar i de olika anpassade butiksuppgifterna.
  • Appens kontaktuppgifter, integritetspolicy och appkategori är samma i alla versioner av butiksuppgifterna.
Inriktning via en unik webbadress för anpassade butiksuppgifter
  • Om du vill använda inriktning med en unik webbadress för de anpassade butiksuppgifterna måste du ange en strängparameter som är unik för alla anpassade butiksuppgifter.
  • Giltig indata för parametern är alfanumeriska tecken skrivna i gemener och följande symboler: [".", "-", "_", "~"].
  • Användarna kan komma åt de anpassade butiksuppgifterna via följande webbadress: https://play.google.com/store/apps/details?id=[packageName]&listing=[parameter]
Landsinriktning
  • Du kan rikta in anpassade butiksuppgifter på flera länder, men det går inte att rikta in flera anpassade butiksuppgifter på ett och samma land.
  • Om du till exempel har anpassade butiksuppgifter som är inriktade på USA och Kanada går det inte att skapa inriktningar på USA och Kanada i andra anpassade butiksuppgifter.
Översättningar
  • Anpassade butiksuppgifter översätts inte automatiskt, så du måste du välja ett standardspråk när du skapar dem.
  • Användarna i de valda länderna ser de anpassade butiksuppgifterna på standardspråket för de anpassade butiksuppgifterna om du inte lägger till översättningar.
  • Vi rekommenderar att du lägger till översättningar till alla språk som talas i länderna du riktar in dig på med anpassade butiksuppgifter.

Experimentell: Få AI-hjälp med att skapa utkast till anpassade butiksuppgifter

Nu kan du få hjälp av Googles experimentella AI-hjälpare när du skapar utkast till butiksuppgifter.

Detta är ett verktyg för kreativt skrivande som hjälper dig att skapa utkast till anpassade butiksuppgifter på ett effektivare sätt. Beskrivningar genereras med hjälp av promptar som du anger tillsammans med uppgifter från de primära butiksuppgifterna.

Det här verktyget är experimentellt och kan generera felaktig eller olämplig information om din app. Du bör alltid noggrant granska genererade beskrivningar och redigera dem om det behövs. Verktyget är för närvarande endast tillgängligt när du skapar utkast till anpassade uppgifter på engelska.

1. Leta reda på bannern Console-appen medan du skapar ett utkast och klicka på Prova nu.

2. Om du vill generera uppgifter måste du ange följande tre promptar:

• Skapa butiksuppgifter kring: Det här är temat, händelsen eller funktionen som de anpassade uppgifterna ska handla om. Exempel: Halloween, Skolstart, Multiplayer eller Ny design.

• Skriv detta med en: Det här är tonen du vill använda i uppgifterna.

• För: Det här är din avsedda målgrupp. Du kan till exempel ange Inaktiva användare. Tänk på att om du använder anpassade uppgifter för djuplänkad eller annonslänkad trafik kan du använda denna prompt för att skapa mer sömlösa användarresor. Exempel: Medlemmar om de kommer från en e-postkampanj eller Reaentusiaster om de kommer från en annonskampanj om din senaste rea.

3. Klicka på Generera när prompten är klar. Här är ett exempel på en färdig prompt: Skapa ett utkast med ett pluggtema. Skriv detta med en rolig ton för användare som är elever.

4. Granska det genererade utkastet. Du kan välja Lägg till i butiksuppgifter, Generera ny version, Redigera prompter eller Avbryt.

5. Om du lägger till det genererade utkastet i butiksuppgifterna kan du redigera texten och klicka på Spara.

• Obs! Du bör alltid granska utkast och redigera dem om det behövs. Du styr och ansvarar alltid för innehållet som du skickar till Google Play.

Glöm inte att berätta om du gillade den genererade texten eller inte när du blir ombedd så att vi kan göra det här verktyget ännu bättre i framtiden.

Skapa anpassade butiksuppgifter

Så här skapar du anpassade butiksuppgifter:

1. Öppna Play Console.
  2. Välj en app.
  3. Välj Ökning i menyn till vänster > Butiksvisning > Anpassade butiksuppgifter.
    • Du måste skapa primära butiksuppgifter och publicera appen innan du kan skapa anpassade butiksuppgifter.
  4. Välj Skapa anpassade butiksuppgifter.
  5. Välj ett alternativ:
    • Skapa nya uppgifter: Du tillhandahåller alla tillgångar.
    • Duplicera befintliga uppgifter: Du börjar med en kopia av tillgångarna från någon av dina befintliga uppgifter (inklusive de primära butiksuppgifterna).
    • Skapa nya uppgifter inom en grupp: Uppgifterna använder gruppens tillgängliga tillgångar som standard. Mer information finns i Skapa en grupp med butiksuppgifter.
  6. Ange ett namn för de anpassade butiksuppgifterna i avsnittet Informationslista.
    • Tips! Namnet på de anpassade butiksuppgifterna visas bara för dig och inte för användarna. Välj därför ett namn som du har nytta av, t.ex. Nordamerika eller Länder i Asien. När namnet väl har skapats går det inte att ändra.
  7. Ange vilka segment som de anpassade butiksuppgifterna ska visas för bredvid Inriktning genom att välja Land, Webbadress och/eller Användarstatus.
    • Obs! Appens inställningar för distribution och testning kan påverka vilka alternativ eller kombinationer av alternativ som du kan välja. Det här är några vanliga anledningar till att vissa segment inte är tillgängliga:
      • Används i andra anpassade butiksuppgifter: Du kan inte välja land eller region eftersom du redan har andra anpassade butiksuppgifter som är inriktade på land.
      • Förhandsregistrering: Med inriktning på användarstatus kan du visa andra butiksuppgifter för användare i länder eller regioner där appen är registrerad för förhandsregistrering. Uppgifterna visas inte för användare i länder eller regioner där appen har lanserats i produktionskanalen eller i en öppen eller sluten testkanal.
      • Appen har inte publicerats i produktionskanalen ännu: Du kan inte välja landet eller regionen eftersom appen inte har lanserats i produktionskanalen där ännu.
      • Inte tillgängligt på Google Play: Landet är inte tillgängligt eftersom du inte distribuerar appen där.
      • Inaktiva användare: Detta är användare som
        • laddade ned appen för över 28 dagar sedan
        • inte har använt den under de senaste 28 dagarna eller har avinstallerat den från alla sina enheter.
  8. Du väljer standardspråk i avsnittet Information om appen genom att välja Hantera översättningar > Ändra standardspråk.
    • Obs! Om du inte lägger till översättningar ser användarna i de valda länderna butiksuppgifterna på standardspråket. Lägg till översättningar för appen genom att välja Hantera översättningar själv.
  9. Skriv ett namn, en kort beskrivning och en detaljerad beskrivning under Information om appen.
  10. Ladda upp grafiktillgångarna under Grafik.
  11. Välj Skapa.

Skapa en grupp med butiksuppgifter

Du kan skapa grupper utifrån vad som helst som kan vara användbart. Du kan till exempel ha en grupp med jultema med anpassade skärmbilder för varje land.

Alla appar börjar med en standardgrupp som heter Huvudgrupp med butiksuppgifter som baseras på tillgångarna från dina primära butiksuppgifter. Använd den här gruppen för att snabbt skapa varianter av dina primära butiksuppgifter.

När du skapar uppgifter i en grupp ärver uppgifterna ikonen, skärmbilderna, beskrivningarna och andra tillgångar från gruppen som standard. Du kan sedan lägga till anpassade tillgångar för att justera enskilda uppgifter. När du uppdaterar en grupptillgång uppdateras den i alla uppgifter i gruppen. Du kan till exempel uppdatera ikonen för alla uppgifter i en grupp genom att bara ändra gruppens ikon.

Så här skapar du en anpassad grupp med butiksuppgifter:

1. Öppna Play Console.
  2. Välj en app.
  3. Välj Ökning i menyn till vänster > Butiksvisning > Anpassade butiksuppgifter.
    • Du måste skapa primära butiksuppgifter och publicera appen innan du kan skapa anpassade butiksuppgifter.
  4. Välj Skapa grupp.
  5. Välj ett alternativ:
    • Skapa en ny grupp: Du tillhandahåller alla tillgångar.
    • Duplicera en befintlig grupp: Du börjar med en kopia av tillgångarna från någon av dina befintliga grupper.
  6. Ge den anpassade gruppen med butiksuppgifter ett namn under Grupptllgångar.
    • Tips! Gruppens namn visas bara för dig och inte för användarna. Välj därför ett namn som du har nytta av, t.ex. Nordamerikanska gruppen eller Julgruppen. När namnet väl har skapats går det inte att ändra.
  7. Du väljer standardspråk i avsnittet Gruppinformation med Hantera översättningar > Ändra standardspråk.
    • Obs! Om du inte lägger till översättningar ser användarna i de valda länderna butiksuppgifterna på standardspråket. Om du vill lägga till översättningar för gruppens uppgifter väljer du Hantera översättningar själv.
  8. Skriv ett namn, en kort beskrivning och en detaljerad beskrivning under Grupptillgångar.
  9. Ladda upp grafiktillgångarna under Grafik.
  10. Välj Skapa grupp.