Prestaties van in-app-abonnementen beoordelen

Via het dashboard voor abonnementen kun je voor je app het totale aantal abonnementen, nieuwe abonnementen en opgezegde abonnementen bekijken voor een bepaalde periode, samen met de opbrengstgegevens.

Opmerking: Testbestellingen van gelicentieerde testers zijn niet opgenomen in de abonnementsrapportage.

Het dashboard voor je app instellen

1. Open de Play Console en ga naar de overzichtspagina Abonnementen (Financiële rapporten >Abonnement >Overzicht).
  2. Selecteer bovenaan het scherm onder Rapport configureren de producten, landen en periode waarvoor je gegevens wilt bekijken.

Abonnementsweergave

Alle statistieken voor abonnementsprestaties kunnen in 3 verschillende weergaven worden bekeken, die overeenkomen met het abonnement, het basisabonnement en de aanbiedingsobjecten in je abonnement:

1. Abonnementsweergave: Dit is de standaardweergave. Deze toont de prestaties gedurende de volledige levensduur van het abonnement van een gebruiker, ongeacht wijzigingen die de gebruiker aanbrengt in basisabonnementen of aanbiedingen.
  2. Basisabonnementsweergave: In deze weergave kun je de prestaties van elk basisabonnement binnen een abonnement uitsplitsen, bijvoorbeeld om de prestaties van een jaar- en een maandbasisabonnement te vergelijken. Wijzigingen die gebruikers in aanbiedingen aanbrengen, worden genegeerd.
  3. Aanbiedingsweergave: In deze weergave kun je de prestaties van elke aanbieding binnen een basisabonnement in detail bekijken en vergelijken.

Als je tussen weergaven wilt schakelen, klik je in het gedeelte Rapport configureren bovenaan de pagina op Weergave wijzigen. Kies de gewenste weergave en klik op Opslaan.

Overzicht

Definities

Bovenaan het scherm wordt het volgende weergegeven:

• Actieve abonnementen: Het aantal abonnementen dat ten minste één dag actief was gedurende de geselecteerde periode, inclusief gebruikers met een kosteloze proefperiode.
  • Nieuwe abonnementen: Het aantal abonnementen dat in de geselecteerde periode is gestart, inclusief gebruikers met een kosteloos proefabonnement.
  • Opgezegde abonnementen: Het aantal abonnementen dat is opgezegd gedurende de geselecteerde periode, waaronder opzeggingen binnen een kosteloze proefperiode.
  • Bruto-opbrengst: De geschatte opbrengst die is gegenereerd gedurende de geselecteerde periode. Dit is het bedrag dat door gebruikers is betaald, inclusief belasting en andere bijkomende kosten.
  • ARPAS: Een overzicht van de gemiddelde opbrengst per actief abonnement. De ARPAS ('average revenue per active subscription') wordt als volgt berekend: de totale abonnementsopbrengst gedurende de geselecteerde periode, gedeeld door het totale aantal actieve abonnementen.
  • Terugbetalingen: Het totaal aantal terugbetalingen gedurende de geselecteerde periode.

Houd rekening met het volgende als je het dashboard voor je app bekijkt:

• Abonnees: Gebruikers met ten minste één actief abonnement in je app. Dit zijn ook gebruikers met een kosteloze proefperiode of gebruikers voor wie een respijtperiode actief is.
  • Actief abonnement: Elke SKU die door een gebruiker is geactiveerd, inclusief kosteloze proefperioden. Actieve abonnementen lopen af als een gebruiker het abonnement opzegt, zelfs als die gebruiker nog tot het einde van de huidige factureringsperiode toegang heeft.
  • Eerste abonnement: Het eerste abonnement dat een gebruiker activeert in je app.
  • Terugkerend abonnement: Een tweede of volgend abonnement dat een gebruiker koopt in dezelfde app. Een gebruiker zegt bijvoorbeeld een eerste abonnement op in mei en koopt een nieuw abonnement in september.
Totaal aantal abonnementen

De kaart met het totale aantal abonnementen van je app bevat alle actieve, nieuwe en opgezegde abonnementen tijdens de geselecteerde periode, waaronder gebruikers met een kosteloze proefperiode.

Bruto-opbrengst

De kaart met de opbrengst van je app bevat de dagelijkse opbrengst en opbrengst in de afgelopen 30 dagen gedurende de geselecteerde periode, inclusief belasting en andere vergoedingen.

Behoud

Op de kaart met behouden abonnementen zie je het percentage abonnementen dat in de loop van de tijd actief is gebleven. Je kunt deze informatie gebruiken om meer inzicht te krijgen in hoe goed verschillende SKU's abonnees vasthouden.

Selecteer Rapport verkennen om een gedetailleerd overzicht van je behoud- en conversiegegevens te bekijken.

Opzeggingen

Op de opzeggingskaart zie je een uitsplitsing van het gebruikersverloop voor de abonnementen in je cohort. Gebruik deze informatie om na te gaan hoe je in verschillende scenario’s het aantal opzeggingen kunt proberen te beperken.

Selecteer Rapport verkennen voor een gedetailleerd overzicht van je opzeggings- en herstelgegevens.

Gedetailleerde rapporten bekijken

Je kunt gedetailleerde behoud- en opzeggingsrapporten bekijken voor elk van je app-abonnementen door de rapportlink onderaan elke kaart te selecteren.

Rapport voor behoud

In het rapport Abonnementsbehoud kun je de behoud- en conversiepercentages van 2 abonnementscohorten vergelijken om beter inzicht te krijgen in hoe abonnees het beste kunnen worden behouden en naar een conversie worden geleid. Je kunt cohorten instellen op basis van abonnement, basisabonnement of aanbieding, het land van aankoop en de periode waarin een abonnement is gestart. Cohorten in het rapport voor behoud bevatten alle nieuwe abonnementen, waaronder nieuwe en terugkerende abonnees.

Behoudpercentages vergelijken

Je kunt evalueren hoe goed elke cohort het aantal abonnees behoudt en of/wanneer ze afhaken. Je kunt hiervoor de diagrammen 'Behoud per factureringsperiode' en 'Behoud per dag' gebruiken.

In het diagram 'Behoud per factureringsperiode' kun je zien hoeveel betalingscyclussen je abonnees actief blijven. Dit kan je inzicht geven in hoe goed je inkomsten genereert met abonnees in elke cohort.

Opmerking: Als je betaalcyclussen met een introductieprijs hebt ingesteld voor een abonnement, zijn deze opgenomen in de factureringsperioden.

Via het diagram Behoud per dag kun je meer gedetailleerde inzichten bekijken over hoe ver abonnees in een factureringsperiode komen voordat ze het abonnement opzeggen. Dit diagram omvat de periode van de 1e dag waarop een abonnement actief was tot de dag waarop het werd opgezegd, inclusief eventuele kosteloze proefperioden, respijtperioden en accountblokkeringen.

Onder elk diagram kun je de gegevens in een tabel bekijken door de pijl-omlaag naast Gegevenstabel te selecteren.

Conversiepercentages vergelijken

Onder de behouddiagrammen staan kaarten die laten zien hoe goed abonnees converteren vanuit de volgende statussen:

• Van een kosteloze proefperiode naar een betaald abonnement
  • Van een introductieprijs naar de volledige prijs
  • Van de 1e volledige betaling naar de 2e volledige betaling

Je kunt op elke kaart zien hoeveel abonnees in een cohort zijn overgegaan naar de abonnementsstatus, en hoeveel van de abonnementen uit die status zijn opgezegd of geconverteerd naar een betaald abonnement, samen met een uitsplitsing van de redenen voor opzegging.

Stel dat 2000 abonnees een kosteloze proefperiode starten. 1000 van hen hebben nu de aanbieding voor een kosteloze proefperiode afgerond door het abonnement op te zeggen of te converteren naar een betaald abonnement. Als 200 van die 1000 abonnees de kosteloze proefperiode niet meer gebruiken omdat ze hun abonnement hebben opgezegd, en de overige 800 zijn overgestapt op een betaald abonnement, is je opzegpercentage 20% en je conversiepercentage 80%.

Als je de basisabonnementsweergave kiest, bevatten de opzeggingsstatistieken ook gebruikers die binnen het abonnement zijn overgestapt op een ander basisabonnement. Als je de aanbiedingsweergave kiest, laten je opzeggingsstatistieken ook gebruikers zien die zijn overgestapt naar een ander basisabonnement of een andere aanbieding.

Rapport voor opzeggingen

Via het rapport Annuleringen en herstel kun je gedetailleerde inzichten verzamelen over waarom gebruikers hun abonnement hebben opgezegd en hoe goed herstelfuncties zoals een respijtperiode en accountblokkering werken.

Nadat je een abonnement, basisabonnement of aanbieding, landen en een periode hebt geselecteerd waarvoor je gegevens wilt zien, kun je diagrammen bekijken die samenvatten en categoriseren waarom gebruikers hun abonnementen hebben opgezegd. Je ziet statistieken als percentages, zodat je de belangrijkste redenen voor opzegging makkelijker kunt vergelijken. Als je gegevens als absolute waarden wilt bekijken, kies je Absolute waarden in het dropdownmenu Weergave.

Als je details voor specifieke datums wilt, plaats je de cursor op het diagram.

Opzeggingsredenen bekijken

Met de kaart Opzeggingen krijg je een overzicht van de belangrijkste redenen waarom gebruikers in de loop van de tijd hun abonnement hebben opgezegd:

• Vrijwillig: Het abonnement is opgezegd door een expliciete actie van de gebruiker (bijvoorbeeld: het abonnement opzeggen in de Play Store, het account verwijderen, contact opnemen met het supportteam om opzegging aan te vragen) of van de ontwikkelaar (bijvoorbeeld: de ontwikkelaars-API voor Google Play of bestellingsbeheer gebruiken om een abonnement op te zeggen).
  • Onvrijwillig: Het abonnement is opgezegd vanwege een probleem met het voltooien van de betaling (bijvoorbeeld: niet-bevestigde prijswijzigingen of een betalingsprobleem, zoals onvoldoende saldo, gesloten accounts, enzovoort).
  • Upgrade/downgrade: Het abonnement is opgezegd omdat de gebruiker is overgeschakeld naar een ander abonnementsniveau.
  • Basisabonnement gewijzigd: De gebruiker is overgestapt naar een ander basisabonnement binnen hetzelfde abonnement (alleen getoond in de basisabonnements- en aanbiedingsweergave).
  • Wijziging in aanbieding: De gebruiker is overgestapt naar een andere aanbieding binnen hetzelfde basisabonnement (alleen te zien in de aanbiedingsweergave).
  • Anders: Abonnementen die om andere redenen zijn opgezegd (bijvoorbeeld: inactief account, app-opschorting).

Reacties op opzeggingsenquête bekijken

Wanneer gebruikers hun abonnementen opzeggen via het abonnementscentrum, worden ze gevraagd waarom ze hebben besloten het abonnement op te zeggen. Reacties van gebruikers die een reden voor opzegging hebben vermeld, worden weergegeven op de kaart Reacties op opzeggingsenquête.

Gebruikers die 'Anders' kiezen, kunnen hun eigen reden voor opzegging opgeven. Je kunt een csv-bestand met deze reacties van de kaart Andere reacties downloaden als je het algemene recht Financiële gegevens bekijken hebt.

Dit dashboard gebruiken met andere Play Console-bronnen

• Dashboard voor abonnementen: Bevat alle beschikbare gegevens met betrekking tot abonnementen.
  • Financiële rapporten: Bevatten de opbrengst van app-verkopen, in-app-producten en abonnementen.

Gerelateerde content