Distribuera snabbversioner

När du har skapat en direktversion av en app kan du distribuera appen till användare via Play Console.

Förutsättningar

Om det är första gången du skapar en direktversion måste du bygga den med AAB-arkiv. Om du använder ett AAB-arkiv förberett för snabbappar behöver du bara bygga, signera och ladda upp en artefakt en gång. Den gäller då både appens installerade version och direktversionen.

Steg 1: Aktivera snabbappar

Först behöver du lägga till Snabbapp på Google Play som en versionstyp och kontrollera att den är aktiv.

1. Öppna Play Console och sidan Avancerade inställningar (Version > Konfiguration > Avancerade inställningar).
  2. Välj fliken Formfaktorer.
  3. Klicka på + Lägg till formfaktor och välj Snabbapp på Google Play.

När du har slutfört dessa steg visas Snabbapp på Google Play som en versionstyp. Statusen bör vara Aktiv och bredvid bör en grön bockmarkering visas.

Steg 2: Skapa en version

En version är en kombination av en eller flera versionsartefakter som du förbereder inför lanseringen eller uppdateringen av en app. Du kan skapa en direktversion i följande kanaler:

• Internt test: Interna testversioner är tillgängliga för upp till 100 testare som väljs ut av dig.
  • Slutet test: Slutna testversioner är tillgängliga för ett begränsat antal testare som väljs ut av dig. De kan testa förhandsversionen av appen och skicka feedback.
  • Produktionskanal: Produktionsversioner är tillgängliga för alla Google Play-användare i de utvalda länderna.

Obs! Du måste ha behörigheten Publicera appar i testkanaler för att kunna skapa en ny version. Landsinriktning för slutna kanaler ärvs från det som angetts i produktionskanalen och kan inte anges på något annat sätt.

Så här skapar du en direktversion:

1. Öppna Play Console och navigera till den kanal du vill lansera versionen i:
    • Slutet test(Version > Test > Slutet test)
      • Obs! Om du vill skapa en version i en befintlig kanal för slutet test väljer du Hantera kanal. Klicka på Skapa kanal om du vill skapa en ny kanal.
    • Internt test(Version > Test > Internt test)
    • Produktion (Version > Produktion)
  2. Uppe till höger på sidan finns ett filter för versionstypen med Standard markerat som standard. Klicka på nedåtpilen för att visa versionstyperna och välj Endast snabbappar.
  3. Att skapa en direktversion skiljer sig lite åt beroende på vilken kanal du skapar en version i:
    • För interna tester och produktionsversioner: Klicka på Skapa ny version uppe till höger på sidan.
    • För slutna testversioner: Klicka på Hantera kanal bredvid alfakanalen och välj sedan Skapa ny version.
      • Obs! Om Skapa ny version är inaktiverat kanske du inte har slutfört vissa uppgifter i konfigureringen. De kanske visas på sidan Översikt.

Mer information om hur du konfigurerar de olika kanalerna finns nedan. Välj önskat avsnitt. Om du vill veta mer om hur du testar i allmänhet läser du artikeln om att konfigurera ett öppet, slutet eller internt test.

Information om kanalerna

Internt och slutet test

Lägga till testare

Följ anvisningarna i vår artikel om testning för att skapa testarlistor och bjuda in testare så att de kan använda appen och distribuera direktversionen till en kanal för internt eller slutet test.

Tänk på följande innan du delar en applänk med testare:

• Samma testarkonfiguration gäller för installationsversionen som för direktversionen av en app i kanalen. Om du till exempel lägger till en testarlista i en kanal för slutet test för installationsversionen av appen gäller samma lista för direktversionen i kanalen för slutet test.
  • Testare kan bara testa en direktversion i en lanseringskanal i taget. En testare som testar den interna testversionen av appen och sedan väljer att testa den slutna testversionen tas därför automatiskt bort från den interna testversionen.
Produktion

När du skapar en produktionsversion kan du ange i vilka länder som snabbversionen ska vara tillgänglig. Som standard är samma länder valda som för appen man installerar.

Du kan rikta in dig på länder och regioner som du har valt för standardappen i produktions- eller förhandsregistreringskanalen. Du kan ändra urvalet länder där appen distribueras genom att välja fliken Länder/regioner på snabbappsversionens Produktionssida (Version > Produktion).

Steg 3: Förbered direktversionen av appen

1. Lägg till AAB-arkivet som är förberett för snabbappen och ge versionen ett namn enligt anvisningarna på skärmen.
    • Versionens namn visas inte för användarna. Det används bara i Play Console.
    • Fältet fylls i automatiskt med versionsnamnet i manifestfilen.
    • Det blir lättare att identifiera versionen i Play Console om du använder ett namn som är meningsfullt för dig. Det kan till exempel vara versionsnumret (som 3.2.5-RC2) eller ett internt kodnamn (som Banan).
  2. Spara det du har ändrat genom att välja Spara.
  3. När du är klar med förberedelserna väljer du Granska version.

Steg 4: Granska och lansera versionen

Förutsättningar: Kontrollera att du har slutfört appens butiksuppgifter och avsnitt för innehållsklassificering samt angett priser för appen innan du lanserar versionen.

Om du har fyllt i informationen för installationsversionen av appen gäller samma uppgifter för direktversionen. Tänk på att det är direktversionens manifestfil och inte listan med uteslutna enheter för appen som styr var direktversionen blir tillgänglig.

När du är redo att lansera direktversionen kan du följa anvisningarna för att granska och lansera versionen.

Steg 5: Granska versionsinformationen

När du har skapat en version visas information om den senaste appversionen på sidan Slutet test, Internt test eller Produktion. Använd filtret för versiontyp (Standard är markerat som standard) för att välja Endast snabbappar, hitta versionen och se följande information:

• Versionsöversikt: Information om versionen, inklusive tid och datum för publicering samt enhetstillgänglighet.
  • AAB-arkiv: En lista över aktiva, behållna och inaktiverade AAB-arkiv som har förberetts för snabbappar som rör den här versionen.
  • Lanseringshistorik: En tidslinje med tidsstämplar för när utgivningen av appen stoppades eller återupptogs.

Du kan även hitta snabbversionen genom att söka efter den på sidan Versionsöversikt (Version > Versionsöversikt).

Dirigera användare till mobilwebben

En procentandel av användarna

Om du vill testa vilket som går bäst av mobilwebben och direktversionen kan du dirigera en andel av trafiken till mobilwebben. Detta kallas för omdirigering till mobil webb.

Så här konfigurerar du omdirigering till mobil webb:

1. Öppna Play Console och välj en app.
  2. Öppna kanalsidan för direktversionen som du vill justera (Slutet test, Internt test eller Produktion) eller sök efter den på sidan Versionsöversikt (Version > Versionsöversikt).
  3. Uppe till höger på sidan klickar du på filtret för versionstypen (Standard är markerat som standard) och väljer Endast snabbappar.
  4. Välj fliken Mobil webb.
  5. Bredvid Användare som ska dirigeras till mobilwebben anger du hur stor andel av användarna som ska dirigeras till mobilwebben. Om du till exempel skriver 0,95 dirigeras 95 % av trafiken till direktversionen till mobilwebben. De återstående fem procenten skickas till direktversionen.
  6. Spara ändringarna.
Alla användare

Gör så här om det finns ett fel i snabbappen och du vill dirigera alla användare (oavsett kanal) till mobil webb:

1. Öppna Play Console och sidan Avancerade inställningar (Version > Konfiguration > Avancerade inställningar).
  2. Scrolla ned till avsnittet Snabbapp på Google Play och klicka på Hantera.
  3. Avmarkera kryssrutan Snabbapp aktiv.
  4. Klicka på Spara.

Åtgärda ett fel

Om ett felmeddelande om delade APK-filer visas hittar du mer information på webbplatsen för Android-utvecklare.