Skapa kampanjer

Genom att skapa kampanjer i Play Console kan du ge användare en kostnadsfri betalapp eller en produkt i en app med en kampanjkod. Det finns två typer av kampanjkoder:

• Engångskoder: Automatiskt genererade unika koder som kan lösas in en gång. Användare kan lösa in engångskoder direkt på Google Play eller i en app.

• Anpassade koder: Anpassade koder som du specificerar och som kan lösas in flera gånger eller upp till din angivna gräns. Användare kan bara lösa in anpassade koder i appar. Anpassade koder är endast tillgängliga för prenumerationer och kan endast lösas in av användare som inte har prenumererat tidigare. Du måste förklara kampanjernas kvalifikationskriterier tydligt för användarna.

Obs! Du måste vara tydlig i dina kampanjerbjudanden. Detta omfattar bland annat att tillhandahålla utförliga villkor för erbjudandet. Användarna ska kunna granska informationen utan att behöva utföra ytterligare åtgärder. Säkerställ att din app efterlever våra policyer genom att läsa vår prenumerationspolicy i policycentret för utvecklare.

Med kampanjkoder för prenumerationer kan användarna få en kostnadsfri provperiod på 3 till 90 dagar. Den bakåtkompatibla basprenumerationen används för prenumerationen du väljer att generera kampanjkoder för. Om erbjudandet redan innehåller en kostnadsfri provperiod eller andra erbjudanden ersätts detta med kampanjkodens längd på den kostnadsfria provperioden.

Skapa en kampanj

Steg 1: Aktivera kampanjkoder för appen

Prenumerationer och köp i appen: Appen måste ha stöd för kampanjer i appen om du vill kunna erbjuda kampanjkoder för prenumerationer eller köp i appen. Tänk på att det inte går att använda kampanjkoder för inaktiva produkter.

Betalappar: Om du vill erbjuda kampanjkoder för betalappar kan du gå till steg 2.

Steg 2: Granska kampanjkodens begränsningar och tillgänglighet

Hur många kampanjkoder kan jag skapa?

Olika gränser per kvartal tillämpas på kampanjkoder för prenumeration och kampanjkoder som inte är för prenumerationer. Kampanjkoder som skapats för prenumerationskampanjer räknas inte gentemot gränsen för kampanjer som inte är för prenumerationer, och vice versa.

Du kan skapa upp till 500 kampanjkoder per kvartal för alla kampanjer som inte är för prenumerationer i en app. Du kan använda en valfri kombination av kampanjkoder för betalappar och köp i appar, till exempel:

• 500 kampanjkoder för betalappar
  • 500 kampanjkoder för en produkt i appen
  • 250 kampanjkoder för betalappar + 250 kampanjkoder för en produkt i appen
  • 100 kampanjkoder för fem produkter i appen.

Du kan använda prenumerationskampanjer inom följande gränser:

• Engångskoder: 10 000 kampanjkoder per kvartal per prenumerationsprodukt.

• Anpassade koder: Du kan välja en inlösningsgräns när du skapar kampanjen, och gränsen får vara minst 2 000 och högst 99 999.

Obs! När du har skapat din kampanj kan du inte ändra antalet eller byta till en annan typ av kampanjkoder (t.ex. ändra en kampanj för betalappar till en kampanj för hanterade produkter).

Vad händer med engångskoderna vid kvartalets slut?

• Nya koder: Om det är kvartalets första dag och det inte går att skapa nya koder väntar du i 24 timmar och försöker igen.
  • Oanvända koder: Du förlorar åtkomsten till kampanjkoder som du inte har använt under kvartalet. Oanvända koder förs inte över till nästa kvartal.
  • Behandlade koder: Användare kan lösa in kampanjkoder på Google Play fram till det slutdatum för kampanjen som du angett i Play Console. Kampanjer kan vara i upp till ett år.
Steg 3: Skapa en kampanj i Play Console
  1. Öppna Play Console och navigera till sidan Kampanjkoder (Generera intäkter > Kampanjkoder).
  2. Klicka på Skapa kampanjkod.
  3. Läs igenom och godkänn användarvillkoren för kampanjkoder.
  4. Följ anvisningarna på skärmen för att namnge kampanjen, välja start- och slutdatum, välja kampanjtyp och ange antalet kampanjkoder du vill skapa.
  5. Om du skapar en prenumerationskampanj väljer du vilken prenumeration du vill skapa kampanjkoder för och hur lång den kostnadsfria provperioden ska vara. Observera att prenumerationens bakåtkompatibla basprenumeration används.
  6. Om du lägger till en anpassad kod anger du koden och inlösningsgränsen. Tänk på följande när du skapar en anpassad kod:

• Anpassade koder måste vara unika per app, vilket innebär att du inte kan återanvända en anpassad kod i samma app för en annan kampanj.

• Anpassade koder måste vara alfanumeriska och inte skiftlägeskänsliga.

• Anpassade koder får inte innehålla stötande eller olämpliga ord eller fraser.

• Vi rekommenderar att du lägger till ett år eller ett datum i slutet av den anpassade koden för att göra det lättare att spåra när varje kod aktiverades.

7. Aktivera kampanjen under de start- och slutdatum du angett genom att ändra statusen till .
  8. Klicka på Skapa.
  9. Om du har skapat en engångskod väntar du i några sekunder och väljer sedan nedladdningslänken. Koderna laddas ned som en fil med kommaavgränsade värden (.CVS). Dela koderna med användare genom att skriva ut dem eller skicka ut ett e-postmeddelande eller en avisering i appen med en djuplänk där användarna kan lösa in koderna.

Jämföra kampanjkoder och erbjudanden för prenumerationer

Du kan erbjuda olika erbjudanden och kampanjkoder beroende på verksamhetens behov:

Erbjudande för nya kundförvärv Erbjudande om uppgradering Erbjudanden som bestäms av utvecklaren Kampanjkod som kan användas en gång Anpassad kampanjkod
Syfte Förvärva nya användare Uppgradera, nedgradera, överflytta användare Du bestämmer Förvärva och behålla användare Förvärva nya användare
Förmån Kostnadsfri provperiod och/eller faser med introduktionspris Kostnadsfri provperiod och/eller faser med introduktionspris Kostnadsfri provperiod och/eller faser med introduktionspris En kostnadsfri provperiod En kostnadsfri provperiod
Behörighetskrav Nya prenumeranter Befintliga prenumeranter Du bestämmer Nya, aktuella eller tidigare prenumeranter Nya prenumeranter
Upptäckt och köp I appen eller Play Butik I appen eller Play Butik Bara i appen Distribuera med valfri metod. Lös in i appen eller Play Butik. Bara i appen

Granska och uppdatera kampanjer

På Play Console finns aktiva och pausade kampanjer.

• Aktiva kampanjer: Dagens datum är inom kampanjens start- och slutdatum, så användarna kan lösa in kampanjkoderna.
  • Pausade kampanjer: Användarna kan inte lösa in kampanjkoderna förrän du har aktiverat kampanjen igen. Kontrollera på sidan Kampanjer i Play Console att statusen är och att du har angett ett slutdatum.

Obs! Kampanjkoden upphör att gälla när kampanjen är över. När kampanjkoden har upphört att gälla kan användare inte lösa in koden och du kan inte visa eller uppdatera koden på Play Console.

Uppdatera en pågående eller pausad kampanj
  1. Öppna Play Console och navigera till sidan Kampanjkoder (Generera intäkter > Kampanjkoder).
  2. Klicka på Visa kampanj bredvid kampanjen du vill ändra.
  3. Du kan uppdatera kampanjens namn, start- och slutdatum och status (pausad eller aktiv).
    • Uppdatera ett startdatum: Om du ändrar startdatum för en kampanj till ett kommande datum, pausar du kampanjen till det datumet.
    • Uppdatera ett slutdatum: Du kan bara uppdatera ett slutdatum för en kampanj till ett datum i framtiden.
    • Pausa kampanj: Du kan klicka på Pausa kampanj uppe till höger på sidan. Användare kan inte lösa in kampanjkoder för den här kampanjen förrän den startas igen.