Promoties maken

Als je in de Play Console promoties maakt, kun je gebruikers via een promotiecode gratis toegang geven tot een betaalde app, in-app-product of abonnement. Er zijn 2 soorten promotiecodes beschikbaar:

• Codes voor eenmalig gebruik: Automatisch gegenereerde unieke codes die eenmaal kunnen worden ingewisseld. Gebruikers kunnen codes voor eenmalig gebruik rechtstreeks inwisselen via de Play Store of in de app.

• Aangepaste codes: Door jou gespecificeerde aangepaste codes die meerdere keren kunnen worden ingewisseld, zo vaak als je vooraf gedefinieerde limiet. Aangepaste codes kunnen alleen in de app worden ingewisseld door gebruikers. Aangepaste codes zijn alleen beschikbaar voor abonnementen en kunnen alleen worden ingewisseld door gebruikers die niet eerder abonnee zijn geweest.
    Opmerking: Je moet de criteria om in aanmerking te komen voor promoties duidelijk maken voor gebruikers.

Belangrijk: Je moet transparant zijn over je promotie-aanbiedingen. Dit houdt onder meer in dat je duidelijk moet zijn over de voorwaarden van de aanbieding. Gebruikers moeten deze informatie zonder extra handelingen kunnen bekijken. Bekijk ons beleid voor abonnementen in het Beleidscentrum voor ontwikkelaars om ervoor te zorgen dat je app aan ons beleid voldoet.

Een promotie instellen

Stap 1: Bereid je app voor op het gebruik van promotiecodes

In-app-aankopen: Als je promotiecodes wilt aanbieden voor in-app-aankopen, moet je in-app-promoties integreren in je app. Houd er rekening mee dat promotiecodes niet kunnen worden gebruikt voor inactieve in-app-producten.

Betaalde apps: Als je promotiecodes wilt aanbieden voor betaalde apps, kun je deze stap overslaan en beginnen met stap 2.

Stap 2: Bekijk de limieten en beschikbaarheid voor promotiecodes

Hoeveel promotiecodes kan ik maken?

Er gelden verschillende limieten per kwartaal voor codes voor niet-abonnementspromoties en codes voor abonnementspromoties. Promotiecodes die voor abonnementspromoties zijn gemaakt, tellen niet mee voor je limiet aan promoties zonder abonnement en vice versa.

Je kunt elk kwartaal maximaal 500 promotiecodes maken voor alle niet-abonnementspromoties in een app. Je kunt elke combinatie van promotiecodes voor betaalde apps en in-app-producten gebruiken, zoals:

• 500 promotiecodes voor een betaalde app, of
  • 500 promotiecodes voor één in-app-product, of
  • 250 promotiecodes voor een betaalde app + 250 promotiecodes voor één in-app-product, of
  • 100 promotiecodes voor vijf in-app-producten.

Je kunt abonnementspromoties gebruiken binnen de volgende limieten:

• Codes voor eenmalig gebruik: 10.000 promotiecodes per kwartaal per abonnementsproduct.

• Aangepaste codes: Je kunt bij het maken van een promotie een inwissellimiet kiezen. Deze limiet moet tussen minimaal 2000 en maximaal 99.999 liggen.

Opmerking: Nadat je een promotie hebt gemaakt, kun je het aantal promotiecodes in die promotie niet meer wijzigen of de promotiecodes overschakelen naar een ander type (bijvoorbeeld een promotie voor een betaalde app wijzigen in een promotie voor een beheerd product).

Wat gebeurt er aan het einde van een kwartaal met mijn codes voor eenmalig gebruik?

• Nieuwe codes: Als het de eerste dag van een nieuw kwartaal is en je nog geen nieuwe codes kunt maken, wacht je 24 uur en probeer je het opnieuw.
  • Ongebruikte codes: Als je in een kwartaal niet alle promotiecodes gebruikt, raak je de toegang tot deze codes kwijt. Je kunt ongebruikte codes niet meenemen naar een volgend kwartaal.
  • Verwerkte codes: Gebruikers kunnen promotiecodes inwisselen in de Play Store tot de einddatum voor de promotie die je hebt opgegeven in de Play Console. Promoties zijn maximaal één jaar geldig.
Stap 3: Stel in de Play Console een promotie in
  1. Ga naar de Play Console.
  2. Selecteer een app.
  3. Selecteer Gebruiks- en aankoopinformatie van app > Promoties > Nieuwe promotie toevoegen.
  4. Bekijk de gebruiksvoorwaarden en ga hiermee akkoord.
  5. Volg de instructies op het scherm om je promotie een naam te geven, start- en einddatums te kiezen, je promotietype te selecteren en het aantal promotiecodes op te geven dat je wilt maken.
  6. Als je een aangepaste code toevoegt, geef je de code en de inwissellimiet op. Houd rekening met het volgende als je een aangepaste code maakt:

• Aangepaste codes moeten uniek zijn per app. Dit betekent dat je een aangepaste code niet opnieuw kunt gebruiken in dezelfde app voor een andere campagne.

• Aangepaste codes moeten alfanumeriek zijn en zijn niet hoofdlettergevoelig.

• Aangepaste codes mogen geen aanstootgevende of ongepaste woorden of zinsdelen bevatten.

• We raden je aan een jaar of datum toe te voegen aan het einde van je aangepaste code, zodat je makkelijker kunt bijhouden wanneer elke code is geactiveerd.

7. Als je de promotie wilt activeren tussen de opgegeven start- en einddatum, stel je de status in op Aan.
  8. Selecteer Maken.
  9. Als je een code voor eenmalig gebruik hebt gemaakt, wacht je enkele seconden en selecteer je de link downloaden. Je codes worden gedownload in een csv-bestand. Als je codes met gebruikers wilt delen, kun je de codes afdrukken of een deep link sturen waarmee gebruikers de codes kunnen inwisselen via e-mail of een melding in je app.

Promoties bekijken en updaten

In je Play Console heb je toegang tot actieve en onderbroken promoties.

• Actief: Gebruikers kunnen je promotiecodes inwisselen aangezien de huidige datum tussen de start- en einddatum van de promotie ligt.
  • Onderbroken: Gebruikers kunnen je promotiecodes pas inwisselen als je de promotie weer activeert. Controleer op de pagina Promoties in de Play Console of de status op Aan is ingesteld en de einddatum op een datum in de toekomst is ingesteld.

Opmerking: Nadat de einddatum van een promotie is verstreken, is de promotiecode verlopen. Nadat de promotiecode is verlopen, kunnen gebruikers de code niet meer inwisselen en kun je de code niet meer bekijken of updaten in je Play Console.

Een actieve of onderbroken promotie updaten
  1. Ga naar de Play Console.
  2. Selecteer een app.
  3. Selecteer Gebruiks- en aankoopinformatie van app > Promoties.
  4. Selecteer 'Actieve promoties' in het dropdownmenu Dropdownpijl.
  5. Je kunt wijzigingen aanbrengen in de promotienaam, de start- en einddatum en de status (aan of uit).
    • Een startdatum updaten: Als je de startdatum van een promotie wijzigt in een toekomstige datum, wordt de promotie tot die datum onderbroken.
    • Een einddatum updaten: Je kunt de einddatum van een promotie alleen wijzigen in een datum in de toekomst.