Sovellustilausten ylläpito ja hyvitysten myöntäminen

Play Console ‑verkkosivustolla tai ‑sovelluksessa voit katsella sovellustilauksia, myöntää hyvityksiä ja ylläpitää käyttäjien ostamien tuotetilausten perumisia.

Google Playn hyvityskäytännöt ovat saatavilla Google Playn ohjekeskuksessa. Lisäksi olet itse vastuussa omien hyvityskäytäntöjesi määrittämisestä. Ostajat voivat ottaa sinuun suoraan yhteyttä hyvitys- tai perumisasioissa. Sinun on noudatettava käytäntöjäsi hyvitysten myöntämisessä. On sinun vastuullasi tiedottaa asiakkaille palautuskäytäntöjen muutoksista ja varmistaa, että käytännöt noudattavat sovellettavia lakeja.

Huom. Jos olet käyttäjä ja haluat hyvityksen ostamastasi tuotteesta, siirry Google Play ‑ohjekeskukseen.

Pääsyoikeudet ja luvat

Jos olet tilin omistaja, voit käyttää Play Consolen kauppiasominaisuuksia.

Jotta muut tiimin jäsenet voivat käyttää näitä ominaisuuksia, tilin omistajan on annettava heille toinen tai molemmat näistä luvista:

• Katsele talousdataa: Jos luvan arvo on Yleinen, käyttäjät voivat katsella talous‑ ja myyntiraportteja.
  • Hallinnoi tilauksia: Jos käyttäjällä on yhdelle sovellukselle Katsele sovelluksen tietoja ‑lupa ja lisäksi yleinen Hallinnoi tilauksia ‑lupa, käyttäjä voi hallinnoida vain tämän yhden sovelluksen tilauksia.

Huom. Play Consolen käyttöoikeudet eivät liity Google-maksukeskuksessa ylläpidettäviin lupiin.

Tilausten etsiminen

Play Console ‑verkkosivustolla
  1. Avaa Play Console.
  2. Valitse vasemmasta reunasta Tilausten hallinnointi Order management
  3. Kirjoita Hae tilauksia ‑kenttään tilaustunnus tai käyttäjän sähköpostiosoite kokonaisuudessaan.
Play Console ‑sovelluksessa
  1. Avaa Play Console ‑sovellus Console-sovellus.
  2. Valitse sovellus.
  3. Siirry Tilaukset-kohtaan.
  4. Kosketa tilausta, niin voit katsella sen tuotetietoja, hintaa, veroja ja kuluja sekä historiaa. Voit etsiä tilauksia tilaustunnuksella tai käyttäjän koko sähköpostiosoitteella.

Tilauksen tilat

Näet kunkin tilauksen tilan tilauksenhallinnointisivulta. Tilojen merkitykset:

Tila Kuvaus
Laskutettavissa Tilausta käsitellään.
Peruttu Käyttäjä perui maksun käsittelyn aikana tai se peruuntui maksuongelman vuoksi.
Maksun palautus

Luottokorttiveloitus, jonka asiakas on kiistauttanut ja jonka palauttamista hän on pyytänyt kortin myöntäneeltä pankilta.

Veloitettu Maksun veloitus onnistui.
Osittain hyvitetty Osa maksun summasta hyvitettiin.
Maksu hylätty Käyttäjän maksutapa hylättiin.
Hyvitystä käsitellään Pyydetty hyvitys suoritetaan pian.
Hyvitetty Koko maksun summa hyvitettiin.

Hyvitettävien ja peruutettavien tilausten tyypit

Voit myöntää käyttäjien ostamista tuotteista osittaisia tai täysimääräisiä hyvityksiä.

Sovelluksen sisäisten ostosten ja maksullisten sovellusten hyvitykset

Täyden hyvityksen myöntäminen Play Console ‑verkkosivustolla

1. Avaa Play Console.
  2. Valitse vasemmanpuoleisesta valikosta Tilausten ylläpito Order management.
  3. Valitse tilaukset, jotka haluat hyvittää.
    • Voit etsiä tiettyä tilausta tilaustunnuksella tai käyttäjän koko sähköpostiosoitteella.
    • Jos haluat hyvittää useita tilauksia samalla kertaa, varmista, että valitset vain saman käyttäjän tekemiä tilauksia.
  4. Valitse Hyvitä tilauksia.
  5. Valitse hyvitysprosentti ja ‑summa.
  6. Valitse Hyvitystiedot-kohdasta hyvityksen syy.
  7. Valitse Hyvitys.

Täyden hyvityksen myöntäminen Play Console ‑sovelluksella

1. Avaa Play Console ‑sovellus Console-sovellus.
  2. Valitse sovellus.
  3. Siirry Tilaukset-kohtaan.
  4. Valitse tilaus, jonka haluat hyvittää. Voit etsiä tilauksia tilaustunnuksella tai käyttäjän koko sähköpostiosoitteella.
  5. Valitse hinnan alapuolelta Hyvitys.
  6. Valitse hyvityksen syy.
  7. Valitse Hyvitys.
    • ​​Jos Hyvitys-painike ei ole käytettävissä, tilaus on jo hyvitetty.

Osittaisen hyvityksen myöntäminen Play Console ‑verkkosivustolla

Jos haluat hyvittää vain osan sovelluksen sisäisestä ostoksesta, voit myöntää osittaisen hyvityksen Play Console ‑verkkosivustolla.

Huom. Maksullisia sovelluksia ei voi hyvittää osittain. Osittaiset hyvitykset koskevat ainoastaan maaliskuun 2018 jälkeen tehtyjä tilauksia.

Kun myönnät osittaisen hyvityksen, hyvityksen prosenttimäärä koskee myös saamasi maksun ja palvelumaksun suuruutta. Jos esimerkiksi myönnät osittaisen hyvityksen 50 %:lle ostoksesta, käyttäjälle hyvitetään 50 % sinulle maksetusta summasta ja 50 % Googlelle maksetusta palvelumaksusta.

Osittaisten hyvitysten myöntäminen:

1. Kirjaudu Play Consoleen.
  2. Valitse vasemmanpuoleisesta valikosta Tilausten ylläpito Order management.
  3. Valitse tilaukset, jotka haluat hyvittää.
    • Voit etsiä tiettyä tilausta tilaustunnuksella tai käyttäjän koko sähköpostiosoitteella.
    • Jos haluat hyvittää useita tilauksia samalla kertaa, varmista, että valitset vain saman käyttäjän tekemiä tilauksia.
  4. Valitse Hyvitys.
  5. Etsi Osittaiset hyvitykset ‑valitsin. Klikkaa sitten valitsinta, kunnes se muuttuu siniseksi.
  6. Kirjoita hyvitettävä prosenttimäärä (alle 100 %) tai summa ennen veroja (vähemmän kuin tilauksen kokonaissumma).
    • Verojen jälkeiset hyvityssummat lasketaan automaattisesti.
  7. Valitse hyvityksen syy.
  8. Valitse Lähetä.
    • Jos Lähetä-painike ei ole käytettävissä, tilaus on jo hyvitetty.
    • Voit myöntää tilauksesta useita osittaisia hyvityksiä, mutta hyvitysten yhteenlaskettu summa ei voi olla yhtä suuri tai suurempi kuin tilauksen kokonaissumma.
Tilauksen peruuttaminen

Jos perut tilauksen, käyttäjää ei enää veloiteta ja tilaus on voimassa kuluvan laskutuskauden loppuun asti.

Tärkeää: Tilauksen peruminen ei johda hyvityksen myöntämiseen.

Play Console ‑verkkosivustolla

1. Avaa Play Console.
  2. Valitse vasemmanpuoleisesta valikosta Tilausten ylläpito Order management.
  3. Valitse tilaus, jonka haluat perua. Voit etsiä tilauksia tilaustunnuksella tai käyttäjän koko sähköpostiosoitteella.
  4. Valitse Peru tilaus.

Play Console ‑sovelluksessa

1. Avaa Play Console ‑sovellus Console-sovellus.
  2. Valitse sovellus.
  3. Siirry Tilaukset-kohtaan.
  4. Valitse tilaus, jonka haluat perua. Voit etsiä tilauksia tilaustunnuksella tai käyttäjän koko sähköpostiosoitteella.
  5. Valitse hinnan alapuolelta Peru tilaus > Peru tilaus.
Tilausten hyvittäminen (mukaan lukien hyvitys ja peruutus)

Voit myöntää käyttäjien ostamista tilauksista osittaisia tai täysimääräisiä hyvityksiä.

Täyden hyvityksen myöntäminen Play Console ‑verkkosivustolla

1. Avaa Play Console.
  2. Valitse vasemmanpuoleisesta valikosta Tilausten ylläpito Order management.
  3. Valitse tilaukset, jotka haluat peruuttaa ja/tai hyvittää. Voit etsiä tilauksia tilaustunnuksella tai käyttäjän koko sähköpostiosoitteella.
  4. Valitse hyvityksen syy.
  5. Valitse Lähetä.

Täyden hyvityksen myöntäminen Play Console ‑sovelluksella

1. Avaa Play Console ‑sovellus Console-sovellus.
  2. Valitse sovellus.
  3. Siirry Tilaukset-kohtaan.
  4. Valitse tilaus, jonka haluat perua. Voit etsiä tilauksia tilaustunnuksella tai käyttäjän koko sähköpostiosoitteella.
  5. Valitse hinnan alapuolelta Hyvitys.
  6. Valitse hyvityksen syy.
  7. Valitse Hyvitys.

Osittaisen hyvityksen myöntäminen Play Console ‑verkkosivustolla

Jos haluat hyvittää vain osan tilauksesta, voit myöntää osittaisen hyvityksen Play Console ‑verkkosivustolla.

Huom. Maksullisia sovelluksia ei voi hyvittää osittain. Osittaiset hyvitykset koskevat ainoastaan maaliskuun 2018 jälkeen tehtyjä tilauksia.

Kun myönnät osittaisen hyvityksen, hyvityksen prosenttimäärä koskee myös saamasi maksun ja palvelumaksun suuruutta. Jos esimerkiksi myönnät osittaisen hyvityksen 50 %:lle ostoksesta, käyttäjälle hyvitetään 50 % sinulle maksetusta summasta ja 50 % Googlelle maksetusta palvelumaksusta.

Osittaisten hyvitysten myöntäminen:

1. Avaa Play Console.
  2. Valitse vasemmanpuoleisesta valikosta Tilausten ylläpito Order management.
  3. Valitse tilaukset, jotka haluat hyvittää.
    • Voit etsiä tiettyä tilausta tilaustunnuksella tai käyttäjän koko sähköpostiosoitteella.
    • Jos haluat hyvittää useita tilauksia samalla kertaa, varmista, että valitset vain saman käyttäjän tekemiä tilauksia.
  4. Valitse Hyvitys.
  5. Etsi Osittaiset hyvitykset ‑valitsin. Klikkaa sitten valitsinta, kunnes se muuttuu siniseksi.
  6. Kirjoita hyvitettävä prosenttimäärä (alle 100 %) tai summa ennen veroja (vähemmän kuin tilauksen kokonaissumma).
    • Verojen jälkeiset hyvityssummat lasketaan automaattisesti.
  7. Valitse hyvityksen syy.
  8. Valitse Lähetä.
    • Jos Lähetä-painike ei ole käytettävissä, tilaus on jo hyvitetty.
    • Voit myöntää tilauksesta useita osittaisia hyvityksiä, mutta hyvitysten yhteenlaskettu summa ei voi olla yhtä suuri tai suurempi kuin tilauksen kokonaissumma.

Kun hyvitys on myönnetty tai tilaus peruutettu

• Myönnettyjä hyvityksiä ei voi perua.
  • Google palauttaa palvelumaksun sinulle. Palautettu palvelumaksu näkyy seuraavassa tuloraportissa.
  • Jos hyvität tilauksen ennen kuin Google on lähettänyt maksun tästä tilauksesta, et saa ostajalle hyvittämääsi summaa seuraavassa maksussa. Jos hyvität tilauksen sen jälkeen, kun olet saanut siitä maksun, ostajalle hyvittämäsi summa vähennetään tulevasta maksusta.
  • Jos myönnät hyvityksen ja tilisi saldo muuttuu negatiiviseksi vähintään 48 tunnin ajaksi, Google perii sinulta maksun käyttöehtojemme mukaisesti pankkitililtä, jolle maksusi maksetaan normaalisti. Pankkitililtäsi veloitettava summa vastaa sen päivän negatiivista saldoa, jona Google suorittaa veloituksen.

Tilausten peruutukset

• Kyseisen tilauksen tulevia tilauksia ei veloiteta.
  • Tilauksen tilana näkyy "Peruttu" tilauksen tietosivulla.
  • Peruttua tilausta ei voi palauttaa.
  • Google Payments ilmoittaa ostajalle perumisesta sähköpostilla.

Miksi tilaus hyvitettiin?

Jos näet hyvitetyn tilauksen, jota et tunnista, Google on ehkä hyvittänyt sen. Hyvityksiä myönnetään poikkeustilanteissa tai lain edellyttämissä tapauksissa Kehittäjien jakelusopimuksen mukaisesti.

Tässä on muutamia esimerkkejä hyvitystilanteista:

• Käyttäjä palauttaa maksullisen sovelluksen: Ostettuaan maksullisen sovelluksen käyttäjällä on kaksi tuntia aikaa palauttaa se täyttä hyvitystä vastaan. Sovelluksen voi palauttaa vain kerran. Jos käyttäjä ostaa saman sovelluksen uudelleen, hän ei voi palauttaa sitä toista kertaa.
  • Käyttäjä pyytää hyvitystä: Käyttäjät voivat pyytää hyvitystä Google Playssa.
  • Luvattomat tai vahingossa tehdyt ostokset: Joissakin tapauksissa tukitiimimme voi hyvittää vahingossa tai ilman käyttäjän lupaa tehtyjä ostoksia.

Tilin tarkistus

Asiantuntijamme tarkistavat maksuprofiileja säännöllisin väliajoin, jotta voimme varmistua maksuympäristön turvallisuudesta ja käyttöehtojemme noudattamisesta. Tänä aikana et voi käsitellä hyvityksiä tilisi kautta.

Tämä on rutiinitoimenpide, joka tapahtuu vain harvoin. Voit taas käsitellä hyvityksiä tililläsi 24 tuntia hyvitysyrityksen hylkäämisen jälkeen.

Hyvitysten myöntäminen ei onnistu

Hyvitysraja ylitetty

Jos sait virheilmoituksen yrittäessäsi hyvittää aiempia tilauksia tai perumisia (esimerkiksi "Et voi hyvittää tätä tilausta, koska olet saavuttanut hyvitysten arvon ylärajan. Yritä myöhemmin uudelleen tai ota meihin yhteyttä"), ota meihin yhteyttä.

Osittaisen hyvityksen myöntäminen ei onnistu

Jos osittaista hyvitystä ei voida myöntää, syy voi olla jokin näistä:

• Osittaisia hyvityksiä voi myöntää vain sovelluksen sisäisistä ostoksista ja tilauksista. Maksullisia sovelluksia ei voi hyvittää osittain.
  • Jotkin maksutavat eivät tue osittaisia hyvityksiä.
  • Subscribe with Google ‑tilauksia ei voi hyvittää.
  • Tilaus on tehty ennen maaliskuuta 2018.

Lisää aiheesta